FUNDATIA IOAN BARBUS

Crucisatorul american pe „lacul rusesc” – Pentagonul de la Constanta

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, se află la Constanța unde se întânește cu ministrul român al Apărării.

Șeful Pentagonului prezintă presei române și invitaților, nava militară USS Vella Gulf.  Avem deja fotografii în exclusivitate de pe crucisatorul USS Vella Gulf, una dintre cele mai moderne nave americane, ce patrulează momentan în Marea Neagră.

Crucisatorul american USS Vella Gulf

USS Vella Gulf este un crucisator purtător de rachete din clasa Ticonderoga și care face parte din sistemul Aegis. Crucisatorul are o lungime de circa 173 de metri și un echipaj de aproximativ 60 de ofițeri. Crucisatorul dispune de un arsenal complex de rachete, inclusiv interceptori de rachete balistice și torpile.

Vizita lui Chuch Hagel are loc în contextul în care în ultimele săptămâni mai mulți oficiali americani de rang înalt au vizitat țările din estul Europei, printre care și România. Principalul mesaj al oficialilor americani a fost acela că partenerii Statelor Unite din Europa de est nu au de ce să se teamă și că Washingtonul își va respecta angajamentele de securitate ce derivă din Tratatul Nord-Atlantic.

Chiar ieri, din Polonia, președintele american a reasigurat aliații est-europeni din NATO de sprijinul Statelor Unite.

„Polonia nu va fi niciodată singură. Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură”

Liderul american a avut întrevederi cu 12 șefi de stat și prim-miniștri est-europeni, printre care și Traian Băsescu.

Președintele american se află la Varșovia pentru a participa la festivitățile dedicate împlinirii a 25 de ani de la înlăturarea regimului comunist.

Din Polonia, Obama a suprins prin faptul că a data asigurări și unor state ce nu sunt membre NATO. Deși a făcut referire expresă doar la Ucraina și Republica Moldova, ”și alții” ne duce cu gândul la Georgia.

„Ne vom pregăti pentru orice situaţii neprevăzute care ar putea apărea dacă domnul Putin continuă să aplice strategii de destabilizare a vecinilor săi. Fie că e vorba de Ucraina, orice stat membru NATO, Moldova sau alţii.”

Vizitele oficialilor americani în regiune au loc în contextul în care Rusia a dat peste cap sistemul de securitate european, prin anexarea Crimeii și prin trimiterea de trupe fără însemne în estul Ucrainei. În urmă cu două săptămâni, vice-președintele american Joe Biden a reiterat aceleași angajamente de securitate, la București.

10446156_280212102151577_2207761763769383873_o[1]

Declaratii Chuck Hagel:

Stiu cat de mult apreciaza președintele Obama sprijinul și prietenia României, ospitalitatea pe care o oferiți militarilor noștri.

Statele Unite apreciază contribuţia României la securitatea în această regiune.

George Rîpă

George Rîpă

2 comentarii

 1. Mihaela Bărbuş
  5 iunie 2014

  Bravo George!

 2. DanCanada
  5 iunie 2014

  Deci inca mai sint brave men & women in US Army desi Hussein vrea s-o distruga.
  Va dati seama ca tov. Presedinte Obama le poate ordona la oamenii astia sa ‘stand down’, sa nu faca nimic adica (a se vedea Bengazi ’12)? Sau sa ‘exchange’ vasul asta de exemplu pe 5 submarine nucleare rusesti in ideea curatirii planetei de surse radioactive … ????
  Azi sint 70 de ani de la D Day. Pusca si cureaua lata, ce soldati au fost odata:

  http://www.steynonline.com/6401/june-6th-1944

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian