FUNDATIA IOAN BARBUS

Crucisatorul american pe „lacul rusesc” – Pentagonul de la Constanta

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, se află la Constanța unde se întânește cu ministrul român al Apărării.

Șeful Pentagonului prezintă presei române și invitaților, nava militară USS Vella Gulf.  Avem deja fotografii în exclusivitate de pe crucisatorul USS Vella Gulf, una dintre cele mai moderne nave americane, ce patrulează momentan în Marea Neagră.

Crucisatorul american USS Vella Gulf

USS Vella Gulf este un crucisator purtător de rachete din clasa Ticonderoga și care face parte din sistemul Aegis. Crucisatorul are o lungime de circa 173 de metri și un echipaj de aproximativ 60 de ofițeri. Crucisatorul dispune de un arsenal complex de rachete, inclusiv interceptori de rachete balistice și torpile.

Vizita lui Chuch Hagel are loc în contextul în care în ultimele săptămâni mai mulți oficiali americani de rang înalt au vizitat țările din estul Europei, printre care și România. Principalul mesaj al oficialilor americani a fost acela că partenerii Statelor Unite din Europa de est nu au de ce să se teamă și că Washingtonul își va respecta angajamentele de securitate ce derivă din Tratatul Nord-Atlantic.

Chiar ieri, din Polonia, președintele american a reasigurat aliații est-europeni din NATO de sprijinul Statelor Unite.

„Polonia nu va fi niciodată singură. Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură”

Liderul american a avut întrevederi cu 12 șefi de stat și prim-miniștri est-europeni, printre care și Traian Băsescu.

Președintele american se află la Varșovia pentru a participa la festivitățile dedicate împlinirii a 25 de ani de la înlăturarea regimului comunist.

Din Polonia, Obama a suprins prin faptul că a data asigurări și unor state ce nu sunt membre NATO. Deși a făcut referire expresă doar la Ucraina și Republica Moldova, ”și alții” ne duce cu gândul la Georgia.

„Ne vom pregăti pentru orice situaţii neprevăzute care ar putea apărea dacă domnul Putin continuă să aplice strategii de destabilizare a vecinilor săi. Fie că e vorba de Ucraina, orice stat membru NATO, Moldova sau alţii.”

Vizitele oficialilor americani în regiune au loc în contextul în care Rusia a dat peste cap sistemul de securitate european, prin anexarea Crimeii și prin trimiterea de trupe fără însemne în estul Ucrainei. În urmă cu două săptămâni, vice-președintele american Joe Biden a reiterat aceleași angajamente de securitate, la București.

10446156_280212102151577_2207761763769383873_o[1]

Declaratii Chuck Hagel:

Stiu cat de mult apreciaza președintele Obama sprijinul și prietenia României, ospitalitatea pe care o oferiți militarilor noștri.

Statele Unite apreciază contribuţia României la securitatea în această regiune.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

2 comentarii

 1. Mihaela Bărbuş
  5 iunie 2014

  Bravo George!

 2. DanCanada
  5 iunie 2014

  Deci inca mai sint brave men & women in US Army desi Hussein vrea s-o distruga.
  Va dati seama ca tov. Presedinte Obama le poate ordona la oamenii astia sa ‘stand down’, sa nu faca nimic adica (a se vedea Bengazi ’12)? Sau sa ‘exchange’ vasul asta de exemplu pe 5 submarine nucleare rusesti in ideea curatirii planetei de surse radioactive … ????
  Azi sint 70 de ani de la D Day. Pusca si cureaua lata, ce soldati au fost odata:

  http://www.steynonline.com/6401/june-6th-1944

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian