FUNDATIA IOAN BARBUS

De pe Facebook adunate și înapoi la lume date

Sunt oameni pe care îi cunoști, cu care ai interacționat o dată sau în repetate rânduri și care ți-au lăsat o impresie pozitivă. Le „acorzi prietenia” pe facebook. Și uite așa, cu un simplu click, ai dintr-o dată acces la toate tâmpeniile din capul lor, pe care nu se sfiesc să și le expună public, într-un acces de autoerotism exhibiționist.

Mai devreme, dau peste status-ul unei fătuțe bine trecute de 35 de ani, care o arde de câteva nopți prin Piața Universității:

Pot să vă spun că mi s-a rupt geanta și simultan am fost strigată de un tip și o tipă, care mi-au atras atenția că-mi curg lucruri din ea. Cam aceștia au fost oamenii de la protestul de azi. M-am simțit acasă după 23 de ani.

Comentariu: ce frumos zici, ţi se simte entuziasmul până aici

Păi, entuziasm să fie, că minte, mai va! Vorba neamțului „Herr, lass Hirn regnen!” („Doamne, fă să plouă cu creier!”). Aceeași individă, postează ceva mai târziu:

Cred că e aiurea să strigi „Jos capitalismul!”, cînd nu e nicăieri în lume capitalism. E „Corporatism”, e „Noua Ordine Mondială”, e „Neo-conservatorism”. Așa că JOS cu ele și hai să salvăm măcar Roșia Montană de la dezastrul care se petrece as we speak în lume.

La ora la care scriu rândurile astea, strânsese vreo 30 de like-uri. Dar și un comentariu șugubăț:

Te-ai intrebat, oare, vreodata, de ce mai merge, inca? Era o “intrebare” la radio Erevan: “daca la ei e asa de rau, si la noi atât de bine, atunci de ce la ei e atât de bine, si la noi atât de rau?”

Alte comentarii sunt de o naivitate aproape sinucigașă. O absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, își dă și e cu părerea:

eu ma bucur ca oamenii nu mai “pun botul” la propaganda, si sunt mai atenti la ce este dincolo de interesele corporatiste! plec in Egipt in 2 zile, apoi in Ierusalim, ca turist, sunt pentru pace si intelegere oriunde m-as duce, este bine ca oamenii se pot aduna in strada pasnic, sa-si exprime opiniile si sa se ajunga la un consens. Cu Rosia Montana este la fel ca in toate tarile, procesul prin care se extrage aurul distruge mediul, asta-i nasol!….in rest pace si prietenie:)

Mort de curiozitate, am intrat pe profilul ei de FB. Aici aberează în continuare

Oameni buni, eu plec in Egipt apoi in Jerusalim, ca turist, sper sa ma intorc teafara si sanatoasa peste 7 zile. Va rog frumos sa nu faceti nici un razboi! Nea Obama, nea Papa de la Roma si toti oamenii intelepti de pe acest pamant, uniti-va si mediati pacea! Sper sa imi ingaduiti sansa, ca dupa un an de munca sa nu trebuiasca sa ma bronzez cu manecutza, de la vesta antiglont! Va multumesc la toti ca existati si sa ne auzim cu pace!

Alt cretin s-a apucat să publice o listă cu toți prietenii lui de FB care – probabil doar de-ai dracului – au dat like la RMGC. Adică un fel de listă a rușinii. O listă neagră… poate, peste niște ani, o listă de ridicat oameni de acasă, în toiul nopții. Oameni care sunt dușmani ai Mamei Gea, nevrednici cetățeni ai planetei pământ… Mă rog, poate că mă alarmez de pomană. Cică a făcut-o, nu ca să le dea un avertisment înainte de a le plesni un unfriend, ci ca să le „semnaleze incompatibilitatea” (!). Partea tristă e că o bună prietenă, despre care aveam o părere excelentă, i-a dat like cretinului.

O amică, absolut întâmplător blondă natural, fost manechin, prezentă prin tot soiul de publicații glossy, freamătă:

imi sfaraie calcaiele!! as merge acum la protest, dar n-am cu cine lasa copiii! ma bucur ca vad la tv oameni frumosi, tineri, articulati, pasnici, care stiu exact de ce sunt acolo. desigur ca nu este vorba despre niste cunoscatori in domeniul mineritului, dar sunt oameni care au inteles ca bunurile tarii nu pot fi luate de cineva pe 2 lei. de ce nu poate Romania sa exploateze singura resursele? nu avem tehnologia, bun, dar de ce ne multumim doar cu 6% (adica din 100 de lingouri tarii ii revin doar 6???? cam prosti “afaceristi” conducatorii nostri)? pentru niste firfirei acceptam legi abuzive si impotriva statului de drept?

ce alte resurse mai exista acolo in afara aurului? si ce se va intampla cu ele?
in Japonia, unde masurile de siguranta sunt probabil cele mai mari s-a intamplat un dezastru, care inca lasa urme grave. mi-e greu sa cred ca in Romania, o tara fara drumuri, totul va fi atat de sigur. acestea sunt motivele pentru care se protesteaza.

77 de like-uri, plus trei comentarii care îi cântă în strună și unul care o cam ia peste picior. Mă rog, tipa e convinsă și că omul n-a ajuns niciodată pe lună, că 9/11 e un inside job, că „ăștia vor să ne otrăvească pe toți” și alte alea.

Un amic de pe lângă Cluj, ex-bucureștean care a descoperit binefacerile vieții la țară, se echauffează:

Clujeni mobilizati! Bravo lor!

N-am de lucru și îi postez un link la articolul ILD Terorismul comunist al Weather Underground promovat la Cluj. Omul reacționează cu mult umor, semn că n-a luat-o razna chiar de tot, în schimb, altul îmi sare la beregată. Spicuiesc din tirada de 27 de rânduri:

…daca esti de buna-credinta, atunci esti prea putin infomat pe tema respectiva, daca crezi ca tehnologia pe baza de cianura e problema majora in proiectul minier Rosia Montana si ca el poate fi comparat cu ce se intampla la B.Mare….

Păi atunci de ce se agită toți cu cianurile? Sigur că nu poate fi comparat cu Baia Mare. De exploatarea de acolo chiar nu-i pasă nimănui. Nici de peștii din Tisa care făceau transfrontalier pluta pe spate prin 2000.

…si da, la cata lume s-a implicat recent, evident ca sunt printre ei si unii oportunisti cu agende ascunse sau persoane care nu sunt foarte informate si convinse rational si obiectiv ca acel proiect minier si modul in care il promoveaza autoritatile este inacceptabil, dar asta nu afecteaza cu nimic fondul problemei…

Deci e în regulă să te înhăitezi cu absolut oricine, atâta timp cât o faci pentru o cauză nobilă. Dar uite că o fac și cei de la care te-ai aștepta cel mai puțin. Este de-a dreptul deprimant să dai aici de Toader Paleologu. Ce-i drept, mai întâi se delimitează…

Nu sint deloc de acord cu retorica nationalista, conspirationista si anticapitalista a multora dintre opozantii proiectului de la Rosia Montana. Argumentele mele sint de cu totul alta natura. Sint argumente tehnice, pragmatice, rationale.

…pentru ca imediat după aceea să dea cu …cii în fasole:

Si sper, tocmai, ca presiunile occidentale sa opreasca acest proiect nefast al burgheziei coloniale compradore care stapineste Romania

Mama lor de burjui și colonialiști, care este – curat gândire de dreapta, coane Toadere! După apariția articolului lui Mălin Bot, marea speranță a conservatorismului românesc recidivează:

Atacurile presei “sponsorizate” la adresa protestatarilor din Piata Universitatii imi aduc aminte de virulenta presei feseniste in 1990. Atunci eram “golani”, acum sintem “hipsteri”.

Nu coane Toadere, hipster nu vei fi niciodată. Te împiedică educația, pregătirea și materialul genetic. Rămâi doar un iremediabil visător naiv, mult prea bun pentru albia de porci în care se scaldă societatea românească. Iată însă și un comentator cu capul pe umeri care pune punctul pe i:

Hai, nu va mai luati a asa in serios, domnule Paleologu. Cați din cei din Piața au habar unde-i Rosia Montana?

Chiar așa, câți?

Alex M.

Alex M.

2 comentarii

 1. Daniel Francesco
  17 septembrie 2013

  Rosia Montana in UNESCO World Heritage este unul din grupurile de rosmontanarzi ultrasi pe Facebook. Abia s-a format comisia parlamentara speciale pentru studierea dosarului Rosia Montana ca au si publicat numerele de telefon ale tuturor membrilor pentru a fi hartuiti cu telefoane de catre membri grupului:

  1237767_705085992838105_229426482_n

 2. Daniel Francesco
  17 septembrie 2013

  Tot de pe Facebook, de data asta un comentariu de Claude Karnoouh la o postare a lui Vasili Ernu in care spune ca demonstrantii din Bucuresti “se distreaza bine” si ca nicio “miscare de indignare n-a dat niciun efect”:

  Claude Karnoouh Ce se va întimla Vasile? Nu vad o iesire cu 15.000 intr-un oras de douà milione cinci sute de mii de locuitori… Încà o datà este o miscare socialà fàrà clasa muncitoreascà… Chiar impotriva ei, pentru ca e adevàrat cà RMCG e o porcarie… Dar cum vorbeam cu Codo le trebuie sà munceascà oamenii de acolo… trebuie sà le oferim o alternativà… o miscare de indignare n-a dat nici un efect., nici în Spania, nici intr-un alt loc.. Astfel spus… miscarea aceastà simpaticà, veselà, dragutà cu copii pe umàr, in carusior, cu bicicleta, cu jendarmi draguti si politicos, nu derangeazà puterea nici la Bucuresti, nici la Bruxelles nici la Washington… maistri ai business-ului cred cà se gândesc asa: se distreazà bine, e foarte bine pentru noi… putem sà fàcem geschäfturi cum vrem…
  A propo. Am auzit cà Baia Mare se pregàteste sà primeascà vagoanele de la Rosia Montana pentru a trata acolo minereul cu cianurà… ai auzit astà?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian