FUNDATIA IOAN BARBUS

Despre anti-putinismul cool. Cum să faci jocul lui Putin fără sa știi ce faci

Îi interesează pe cei din România, care s-au descoperit mai nou drept apărători ai țărișoarei și civilizației în general, în fața agresiunii ruse, îi interesează combaterea dezinformărilor lui Putin? Îi interesează, dar un pic și mai mult de ochii lumii.

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri cum în 2013-2014, când începuseră protestele uriașe din Ucraina, urmate de fuga ceaușescului lor, anexarea Crimeei și invazia estului țării, că atitudinile printre nouveau anti-putinistas variau, în mare, în felul următor:

1. Unde este Rusia pe hartă? Putin și mai cum?
2. Să fim echilibrați, echidistanti, pragmatici, talibanilor! Ce-a căutat UE în Ucraina? Bush a omorât și mai mulți copilași nevinovați decât Putin în războaiele lui neocoane;
3. Revoltele au fost instigate, create și plătite de CIA și/sau Mossad, iar Maidanul e plin de naziști.

Toți, în cor, ne spuneau că lista lui Dughin, și Dughin însuși, nu există. Pentru că ILD ar fi niște naziști care fac liste negre cu cei pe care vor sa ardă pe rug. Naziștii nu ardeau pe rug, dar sună bine.

Fie că vorbim de prietenii declarați, și azi, ai pro-rușilor cunoscuți, sau de neutri și echidistanți, fie că vorbim de cei care nu găseau Rusia pe hartă, de când stânga a îmbrațișat oficial și selectiv anti-putinismul (ne amintim pretinia strașnică dintre Obama, Hillary și Rusia, da? mă refer la uraniul american dat la rusi de ea și la el spunând, în șoaptă, „transmite-i lui Vladimir că batem palma wink-wink”), toate cele trei categorii de mai sus, anti-putiniști că-i cool, identifică drept principal focar al pericolului pe liberal-conservatori și conservatori. Adică cei care vorbesc despre pericolul rusesc de cel puțin 7 ani. Pentru că dacă nu aplauzi transgenderismul drept o culme a civilizației, mă-ta-i Putin!

***

Exemplele sunt nenumărate, poate într-o zi o să fac un clasor, dar până atunci, mă restrâng la două.

Anti-putinistul cool nr.1 face parte din prima categorie: „Cine-i Putin, naiba știe?” Mihai PolițeanuInițiativa România a organizat un protest la ambasada Rusiei. Admirabil. După care au fost invitați de Kuzmin la discuții. Și au discutat „aproape o oră și jumătate cu ambasadorul Federației Ruse la București”. Care a fost rezultatul discuției? Transmiterea mesajului bătrânului și experimentatului kaghebist, de către junii anti-putiniști: anume, că toată mișcarea pro-life din România este în buzunarul lui.

O să încep cu finalul: ambasadorul Rusiei și-a declarat pe față, în mod direct și neprovocat, sprijinul pentru demersul de modificare a Constituției al Coaliției pentru Familie. Discuția a început și s-a sfârșit cu acest subiect, deși noi nu l-am deschis. Poziția adoptată de Rusia, prin ambasador, este că România nu respectă pe deplin drepturile omului câtă vreme nu schimbă definiția constituțională a familiei în sensul celor susținute de CpF. Cred că această poziție neechivocă ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru partidele parlamentare, cât și pentru cei care, cu bună credință, susțin în mod naiv acțiunea CpF. Asistăm, deja, la cel puțin o conivență ideologică între Rusia și mare parte a sistemul politic de la noi. Reorientarea discursului politic dominant din România către propaganda anti-occidentală, anti-liberală și populist-isterică a naționalismului etno-religios de început de secol XX servește de minune intereselor Rusiei.

Cu alte cuvinte, Mihai Polițeanu și IR au tras concluzia corectă, sugerată dibace de ambasadorul rus, că românii se impart în două mari categorii: stânga radicală și dughiniștii. Despre infiltrarea rusească a mișcării pro-life din România, ILD a vorbit de mulți ani, aici, 2014, apoi, Anca Cernea a dezvoltat, în 2015. Nu mă așteptam ca Mihai Polițeanu să știe lucrurile astea, dar parcă, totuși, intoxicațiile lui Kuzmin ar fi meritat ceva rezinstență. Nu sunt chiar atât de subtile.

Anti-putinistul cool nr.2 face parte din categoria pro-rușii declarați și prietenii lor. Andrei Panțu, care între 50 de like-uri la pro-rusul Vasile Ernu și câteva share-uri de la la fel de pro-rusul Rogozanu, postează câte ceva și despre „putiniștii de la ILD”:

Dragă Andrei, la final te anunț că Viktor Orban e pe lista lui Dughin de prieteni ai rușilor din Ungaria, la fel cum prietenul și aliatul tău Ernu Vasile e pe lista lui Dughin de prieteni ai rușilor din România.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 Comments

 1. Radu Oleniuc
  2 April 2017

  Probleme mari cu atentia distributiva, probabil au avut note mici la matematica in scoala generala si liceu. Pur si simplu nu inteleg, nu trebuie sa te superi pe ei.

 2. L
  2 April 2017

  >eu ca libertarian de centru

  Top kek @Pantu (Pârțu?)
  Just come out from the closet, m8.

 3. Florina
  2 April 2017

  A făcut obsesie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi