FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Vreți să înțelegeți cum percepe Putin lumea? E destul să-l citiți pe ideologul Dughin

Vreți să înțelegeți cum percepe Putin lumea? E destul să-l citiți pe ideologul Dughin, dacă lectura realității nu vă ajunge. N-aveți timp nici de asta? Vă fac eu un rezumat preluând numai cuvintele cheie (citez din concluziile la discuția cu Olavo de Carvalho):

„împotriva”, „Imperiul American ar trebui distrus”, „de partea noastră”, „luptă”, „revolta noastră împotriva lumii moderne”, „Există prieteni și există dușmani. Orice altceva nu are nici o importanță”, „elite antiglobaliste și antiimperialiste”, „luptă împotriva Occidentului”, „dușmanul comun”, „idealurile noastre”, „răul omniprezent”, „ideologia viitoare”, „crima globalizării și a occidentalizării”, „național-bolșevism, care reprezintă socialismul fără materialism, ateism, progresism și modernism”, „înlăturarea prejudecăților anticomuniste și, de asemenea, antifasciste”, „să ne eliberăm de adversari”, „eurasiatism… sinteză originală a tiparelor și atitudinilor europene și asiatice”, „lupta noastră este abia la început”.

Nicio urmă de reflexivitate la acest Dughin, nicio finețe, niciun dubiu, nicio adiere de duh creștin, nicio nevoie de dialog, nicio deschidere. Totul e luptă, care pe care, certitudini dogmatice, retorică resentimentară, totalitarism nedeghizat.

Primitivism, violență, ideologie. Este radiografia clasică a cizmei sovietice, cu un aggiornamento pervers: au inclus abuziv ingrediente omise de tov. Lenin – tradiția națională și credința creștină, ambele într-o înțelegere rudimentară –, ca să mai pescuiască niște găgăuți.

Feriți-vă de cei care vă vând naționalism și vă predică creștinismul la pachet cu dughinism!

Imitarea lui Hristos și dragostea de țară nu au nimic de-a face cu ideologia bolșevică primitivă și violentă, care trece cu șenilele peste demnitatea umană și disprețuiește granițele și identitatea unei națiuni ca a noastră.

„Statele Unite și Noua Ordine Mondială – O dezbatere între Olavo de Carvalho și Aleksandr Dughin”. Humanitas, 2016

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian