FUNDATIA IOAN BARBUS

Episcop polonez, scrisoare către Martin Schulz: În Polonia nu a existat o lovitură de stat. Ați pierdut ocazia de a tăcea

Din seria „NU ERA O VOLGĂ – ERA O BICICLETĂ – ȘI NU I S-A DAT – CI I S-A LUAT”

Wiesław Mering, episcop de Włocławek, a trimis o scrisoare președintelui Parlamentului European, Martin Schultz, referitor la declarația acestuia că în Polonia ar fi avut loc o “lovitură de stat”. În scrisoare, episcopul polonez i-a transmis lui Martin Schulz că “a pierdut ocazia de a tăcea”, făcând referire la declarația lui Jaques Chirac din 2003, pe atunci președintele Franței, când acesta urechea țările din Europa de est candidate la aderare la Uniunea Europeană -printre care și România-, pentru susținerea războiului din Irak.
O reproducem mai jos:

Cu mare uimire și indignare v-am citit părerile despre „lovitura de stat” din Polonia.

Eu îmi cunosc țara mai bine decât o cunoașteți Dvs: locuiesc în patria mea deja de 70 de ani; vă asigur că alegerea președintelui și a noului guvern din Polonia nu sunt dovezi ale absenței democrației. Alegerile au arătat că majoritatea cetățenilor obișnuiți din țara mea vor o schimbare.

Problema este că cei care au avut până acum puterea, prin această decizie, pierd; prin urmare, nu vor să se supună verdictului alegerilor și folosesc, pentru interesele lor, inclusiv Parlamentul European.

Parlamentul [European n.m.], sub conducerea Dvs, este cu siguranță ocupat cu chestiuni foarte importante, între care lungimea flăcării de lumânare și cantitatea de apă din rezervorul de la WC. [….]

Păcat că – așa cum a spus odată domnul Chirac – și Dvs „ați ratat ocazia de a tăcea”.

Știu că nu vă veți schimba poziția și nu le veți cere scuze polonezilor. E nevoie de o anumită măreție pentru a-ți recunoaște greșeala.

De aceea, de „Sărbătorile de iarnă” (că doar astfel numiți Crăciunul) vă doresc luare-aminte, înțelepciune și imaginație.

Wiesław Mering, episcop de Włocławek.

(sursa, 15 dec 2015)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

4 Comments

 1. Criss
  10 January 2016

  Bravo episcopului Mering! Avem nevoie de mai multi preoti, episcopi si laici crestini care sa isi fac auzita vocea in Europa de azi. Suntem asediati de islamisti si de neo-marxisti, suntem intre ciocanul populist si secera teroristilor.

 2. Niculae Lixandru
  10 January 2016

  Avem multe de invatat de la Polonia.Dupa accesarea fondurilor europene, in integralitate, acum ofera si o lectie de verticalitate.

 3. DanC
  10 January 2016

  Witold Waszczykowski, ministrul de externe al Poloniei:

  “Ca și când lumea ar trebui să meargă automat într-un singur sens, după un model marxist – un nou amestec de culturi și de rase, o lume de cicliști și de vegetarieni, care nu mizează decât pe energii regenerabile și care luptă împotriva oricărei forme de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile poloneze tradiționale”, a mai spus ministrul de externe al Poloniei.

  Partidul conservator care a câștigat alegerile legislative din Polonia susține ceea ce îi interesează pe “majoritatea polonezilor: tradițiile, conștientizarea istoriei sale, dragostea de patrie, credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală între un bărbat și o femeie”, a adaugat ministrul polonez.

  “Toate acestea reprezintă un șoc pentru opozanții noștri, aceia care cred în progres: că cei 25 de ani de îndoctrinare stângistă și liberală nu au făcut să dispară aceste valori tradiționale (…) “, a continuat Witold Waszczykowski.

 4. Popa Nicolae Emanoil
  10 January 2016

  Din păcate clasa politică europeană e total inadaptată și incapabilă să se adapteze la realitatea politică actuală. E o simplă hologramă a trecutului creată de valorile Europei încremenite in păcatele nazi-comunismului. Nu-mi puteți spune că între Juncker și Schulz există diferențe. Adevărul e că niciunul nu reprezintă interesele poporului European ei se bat pt idealurile unui ,,comunism planetar” (mondializare, multiculturalism) care va purta la dispariția unicei CIVILIZAȚI existente. Păcat Civilizația rațiuni va fi distrusă de utopia hologramelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi