FUNDATIA IOAN BARBUS

Frig! Atunci să facem cald

Iată harta temperaturilor pe întreg cuprinsul Canadei în prima zi a noului an:

canada-temperatures-1jan2014

E normal pentru Canada și acest normal va mai dura încă trei luni. Suntem abia la început… în februarie va fi bocnă de bocnă.

În penultima săptămână din decembrie a dat un îngheț peste Toronto care a transformat orașul într-un spectru de gheață pe parcursul unei singure nopți. A doua zi dimineața copacii erau înveliți într-o pojghiță groasă de gheață. Totul era cristalin și înțepenit, trosnind și rupându-se încet sub povara nemișcării grele. S-a întrerupt curentul pentru foarte mulți și a fost nevoie de câteva zile bune pentru a degaja străzile de crengi rupte și a repara rețeaua electrică.

E neplăcut, dar nu este o dramă. Viața revine la normal. Suntem suținuți de o infrastructură energetică solidă. La greu, Canada se bazează pe căldură și electricitate care provin în proporție covârșitoare din hidrocarburi fosile și tehnologie nucleară. Un ingredient de bază este gazul natural: ieftin, mult și livrat constant. Cu el se încălzesc zeci de milioane de canadieni.

Nu cu elice de vânt sau panouri solare. Astea sunt pentru satisfacerea fițelor ecologiste ale politicienilor și progresiștilor. Dar numai vara, când clorofila prostiei propulsează tot felul de fantezii luxuriante.

Iarna, până și circumvoluțiile verzi se branșează cuminte la gaze și nu mai ține nimeni socoteala că or fi de șist sau nu. Căldură să fie și ieftină să fie.

Așa hibernează ecologismul, sugându-și degetele ținute în viață de hidrocarburi.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

13 comentarii

 1. Emil Borcean
  2 ianuarie 2014

  Trec anii, dar cand e vorba de iarna parca timpul sta in loc. Din februarie 2008:

  Făurar

  Goracolul şi un virgin salvează planeta

 2. Anca Cernea
  2 ianuarie 2014

  Emil, văd că faci mișto de încălzirea globală.
  Foarte rău. La Madre Tierra, zisă și Pachamama, Magna Mater, Gaia, etc, se va supăra pe tine și te va înlocui cu o … caracatiță.

  De unde știu? De la Leonardo Boff, fostul călugăr franciscan, părinte al teologiei eliberării, „persecutat de Inchiziție” (pe vremea când aceasta era condusă de Card. Ratzinger și Papă al Romei era Ioan Paul al II-lea), actualmente trăind cu o teoloagă și specializându-se în salvarea planetei (Boff e co-autor, alături de Mihail Gorbaciov et al., al Cartei Pământului, noul Decalog al religiei verzi planetare).
  Ecoteologul Boff a ținut un spici senzațional la Congresul Continental de Teologie de la São Leopoldo, Brasil, oct 2012, în care a avertizat că Pachamama se simte oprimată de oameni, pe care îi va scutura de pe ea (v. Fukushima). Pachamama are deja pregătit un plan B, o specie suficient de perfecționată, dotată cu un sistem nervos sofisticat, vrednică să „primească spiritul” și să înlocuiască oamenii. Caracatița gigantă.
  În sală, ascultându-l și luându-l în serios pe Boff, erau de față, numai din Brazilia, 16 episcopi (3 catolici emeriți, 3 anglicani și 10 catolici titulari), unul din Chile și unul din Mexic. A participat, pe internet, și celălalt părinte al teologiei eliberării, Gustavo Gutierrez. În total, erau la congres 750 de teologi și teoloage. Spiciul lui Boff a fost răsplătit cu ovații.

  http://ecologia-clima-aquecimento.blogspot.ro/2012/10/teologos-da-libertacao-desvendam.html
  http://www.cepos.org.mx/nuestros-servicios/reflexion-semanal/ano-2013/urgente-aviso-al-teo-fanfarrico-leonardo-boff/
  http://www.youtube.com/watch?v=g8k78XsXBKs (ăsta e spiciul lui Boff; partea cu caracatița e la sfârșit, min 48-51)

 3. geo
  2 ianuarie 2014

  econazistii vor deveni cea mai mare problema impotriva progresului tehnologic pe termen lung.

 4. Pataphyl
  2 ianuarie 2014

  @geo Tocmai din această pricină vor cădea în derizoriu mai curînd decît ne putem imagina acum. DAR se vor reprofila, vor inventa noi și noi nerozii..

 5. DanCanada
  2 ianuarie 2014

  Mă mir că gheiţa roşie sau baba lezbi de Ontario (prim-ministra Kathleen Wynne) n-a iesit la ceva PR: sa dea la ’sinistrati’/homeless ceai cald, supica fierbinte din minutele ei de VIP. Plus ceva barbi cu comunitatea, ‘care for the needy’ etc.
  Ar ’da’ bine pe sticla, insa nu-i nevoie: stie ea prea bine ca liberalii oricum sint si-or sa fie votati in Ontario forever and ever.

 6. Anca Cernea
  2 ianuarie 2014

  Ați auzit de tâmpiții ăia care și-au prins lungile urechi în ghețurile Antarcticii ? Se duseseră să constate că gheața e topită, deci s-a încălzit planeta de au nădușit pinguinii. E interesant cazul, vas rusesc, plin de ecoturiști, prinși în ghețuri, salvați de chinezi, prinși în ghețuri și chinezii… or fi și chestii de spionat pe acolo, mai știi?
  Până una-alta, cheltuielile cu soluționarea acestei distracții sunt deja astronomice, și băieții au reușit să țină lume serioasă din treabă. Dar să nu credeți că se vor învăța minte, doar pt că au constatat pe bani mulți (încă nu se știe cine îi plătește) că nici în acest caz delirul lor ideologic nu se pupă cu realitatea, și, ca să se topască gheața, nu e suficient să crezi cu ardoare că se topește. Înaintașii lor ideologici au omorât 100000000 oameni ca să constate că socialismul nu funcționează, și totuși ăștia de azi ar fi oricând gata să o ia de la capăt.

 7. Anca Cernea
  2 ianuarie 2014

  @7 Dan
  super poza!
  și delicioase comentariile ! mostre:

  I can just envision this scene: “He who sits in the heavens laughs; the Lord has them in derision [and supreme contempt He mocks them.]” (Psalms 2:4)

  it will take at least 5000 trees to offset the carbon footprint of the rescue

  It’s the peak of SUMMER in the Southern Hemisphere.

  Veh-h-h-ry, veh-h-h-ry, inte-r-r-resting. Most Theoretical Scientists wrestle with this annoying factor. I myself often found REALITY to be an impediment to overcome. (My wife tells me to stop breaking my pills in half.)

  …nice to see their project on ICE …in the middle of summer down under…

 8. DanCanada
  2 ianuarie 2014

  @#8: Da, niste monumente de prostie intepenite in ghiata sa-i vada toata lumea.
  Referitor la ‘peak of summer in southern emisphere’ m-am contrazis cu un stingist canadian la servici. Fiind foarte frig in tot NE-ul Americii de Nord (Ontario, Quebec, New York, Boston), am zis mai in gluma mai in serios vineri „unde-i bre’ Al Gore cu timpenia lui de global warming?!”
  Mi-a raspuns ca: „ne ne, it works both ways”. „Da? Care both ways?” l-am intrebat, daca aia in Antarctica sint stuck? la care n-a mai avut raspuns ????

 9. Mihaela Bărbuş
  2 ianuarie 2014

  Sa vedem cum va fi inventarul vasului dupa ce pleaca ecoturistii de pe nava australiana (mai ales la ceasuri…)

 10. Emil Borcean
  2 ianuarie 2014

  Azi 6 ianuarie, SUA a intrat si ea in congelator:

  Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

 11. Adi
  2 ianuarie 2014

  Si azi, Ianuarie 31, 2019 e din nou un congel record. Nu se mai vorbeste de panouri solare, de Tesla si nici macar de mori de vant. Ce bine e cand avem energia pe care o avem sa ne incalzim un pic…

 12. Dorin
  2 ianuarie 2014

  Mie tot efortul ăsta al „încălziriștilor” îmi dovedește că prostia omenească e infinită (cum spunea deja demult Einstein ).
  Din păcate, avem și în acest caz de cruntă manipulare o alianță a prostiei cu ideologia, dar mai ales în direcția anti-creștină: este specific ateilor această atitudine faustică asupra consecințelor industriei asupra „vieții planetei”.
  Că tot sunt ei adepții practicilor asiatice, le recomand o atentă meditație asupra numelui GROENLAND sau GREENLAND !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian