FUNDATIA IOAN BARBUS

Închisoarea Nicolae Breban


“Cine se descoperă curat ca lacrima să arunce primul cu piatra în Breban. Dar pe mine să nu contaţi“, zice domnul Ion Vianu, şi dacă el spune aşa, ce ar mai fi de spus, şi cine s-o mai faca? Poate profesorul de limbă română care a refuzat să semneze angajamentul când securiştii au venit să-l racoleze, ba mai mult, a scris: “ Subsemnatul …. refuz să dau informaţii Securităţii statului întrucât nu-mi stă în caracter“. Ni se spune, tot în 22, unde glăsuieşte si domnul Vianu, că Ticu Dumitrescu, după ce a găsit într-un dosar acest citat, l-a afişat pe pereţii sălii de Colegiu la CNSAS. O să spuneţi că îi era usor să refuze profesorului, pentru că o fi avut el caracter, dar nu şi Operă. Când ai operă e ca şi cum ai avea copii, şi stim cu toţii, pentru copii trebuie să te sacrifici! Aici trebuie să observ că nici Ticu Dumitrescu, alt mare caracter, nu avea operă. Cât de uşor le-a fost şi trebuie să le fie celor care n-au operă, ci doar caracter!

Lipsa caracterului la Breban era suplinită însă de “o colosală capacitate de a-şi domina greaţa“, ne linişteşte Ion Vianu, capacitate care îl face să lege “o relaţie, să nu o numim amicală, dar de apropriere cu abominabilul subşef al gărzii pretoriene al dictatorului“. Cu timiditate observ că Pleşiţă, care nu avea nici caracter şi nici Operă, este în viziunea domnului Vianu un tip abominabil şi nu frecventabil ca Breban. Acum, după ce l-am ascultat pe Ion Vianu, îl văd datorită şi mulţumită lui pe Breban ca pe un Maxim Gorki al literaturii române, şi drept să spun, parcă i-aş da dreptate; cine ar îndrăzni să arunce primul cu piatra în Maxim Gorki? Ce dacă Gorki era prieten cu Iagoda? Da, cu Iagoda, cu abominabilul şef al CEKA, Iagoda. Cu Iagoda, cel care la vila lui în timpul chefurilor trăgea cu pistolul în icoane. Păi faţă de Iagoda, Pleşiţă chiar era un personaj frecventabil; nu trăgea cu pistolul în icoane ci doar îl trăgea de barbă pe Paul Goma după ce-l pălmuise bine, dar să recunoaştem că Goma nici nu merita alt tratament, era un tip cel puţin dubios – avea caracter dar nu avea talent, după cum o spune acelaşi Breban. Dacă între Iagoda şi Pleşiţă observăm deosebiri, între Gorki şi Breban, Talentul, Opera şi Colosala Capacitate de A-şi Domina Greaţa sunt punţi ce-i leagă pe vecie.

Breban şi Maxim Gorki. Să fim mândri! În URSS marele scriitor a primit onorurile cuvenite încă din timpul vietii; un lagăr de concentrare a primit numele lui. Lagărul de concentrare Maxim Gorki! Sublim! Mă întreb ce mai aşteaptă ai noştri? Pe când închisoarea Nicolae Breban?

Dupa ce am citit articolul lui Ion Vianu apărut în ultimul număr al 22 mi-am dat seama că nu am ”Colosala capacitate de a-mi domina greaţa“.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

13 comentarii

 1. Costin A.
  8 mai 2011

  “Cine se descoperă curat ca lacrima să arunce primul cu piatra în Breban. Dar pe mine să nu contaţi
  Sa inteleg de aici ca Ion Vianu tocmai ne-a facut o marturisire?

 2. Liviu Crăciun
  8 mai 2011

  Silvapro intreba odata daca exista caracteristici psihologice care deosebesc stinga de dreapta; ei bine, se pare ca greata este una dintre acestea: handicapul conservatorilor este ca dezgustul are tendinta sa ii impiedice in ingerarea diferitelor materii care imbunatatesc sansele de succes in viata, pe cind comunistii, cf. studiilor efectuate de Rebengiuc et al., au nu doar toleranta liberala fata de acestea, dar, din solidaritate sociala, pentru a uniformiza sansele de succes, le improasca peste toti cei care se nimeresc prin preajma

  Conservatives are more easily disgusted than liberals
  The uniquely human emotion of disgust is intimately connected to morality in
  many, perhaps all, cultures (Rozin, Lowery, Imada, & Haidt, 1999b). We report two
  studies suggesting that a predisposition to feel disgust (‘‘disgust sensitivity’’) is
  associated with more conservative political attitudes, especially for issues related to
  the moral dimension of purity.

  http://www.google.ro/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CCsQFjAB&url=http%3A%2F%2Fteacher.edmonds.wednet.edu%2Fedmondswoodway%2Fjspears%2Fdocuments%2Fconservsatives_are_more_easily_disgusted_than_liberals.pdf&ei=z37GTauYMpDtOduUsPYB&usg=AFQjCNGoR0FJOWAWvPWNUwXq1PWKA5LoLA

 3. Costin A.
  8 mai 2011

  Breban a ales sa aibe relatii “de apropiere” cu un monstru doar pentru a-si putea publica si scrie cartile in Romania, deci pentru confortul de fi un autor recunoscut la el in tara. Nu a vrut sa duca viata un nimeni in occident, s-a spus ca trebuie sa faca orice pentru acest comfort. S-a intors in Romania si a inceput sa faca ochi dulci unui monstru, ignorind ca Plesita e genul de om care ucide si tortureaza fara sa clipeasca. Si-a folosit “colosala capacitate de a-si invinge greata” pentru comfort.

 4. Liv St Omer
  8 mai 2011

  “Cine se descoperă curat ca lacrima să arunce primul cu piatra în Breban. Dar pe mine să nu contaţi“
  Sa inteleg de aici ca Ion Vianu tocmai ne-a facut o marturisire?

  Este o FOARTE buna intrebare. Ar merita pusa pe forumul articolului dumisale, am observat ca raspunde (anumitor) forumisti.

 5. calehari
  8 mai 2011

  Costin @1. Cand am citit si eu m-am gandit uluit la acelasi lucru . Vianu se aseaza alaturi de Breban , nu numai din prietenie ci si satul sa mai astepte sa fie descoperit , demascat de CNSAS. Bineinteles ca nimic nu este adevarat . Domnul Vianu nu este decat prieten cu scursura Breban si , dupa cum vedem , este mandru de aceasta prietenie si o afiseaza , prietenia, chiar in momentele cand toata lumea a aflat ca Breban era prieten cu calaul Plesita si nu numai prieten ( o bere , niste table jucate impreuna etc etc ) ci si colaborator , informator , agentul de influenta al tortionarului . Deci , Breban prieten cu Plesita si Vianu prieten cu Breban . Domnul Vianu stie ca prietenul lui Breban , in momentele cand Goma era arestat si torturat de catre Plesita , dezinforma pe ziarista de la Times , asigurand-o ca Goma este bine , cu toate acestea ” indeamna ” provocator pe cei ” curati ” sa lapideze sarmana victima . Tovarasul Iliescu spunea , cu multi ani in urma , ca toti romanii sunt vinovati pentru crimele comunismului . Tovarasul Dan Voiculescu declara in urma cu cativa ani ca toti romanii au colaborat cu Securitatea . Asezandu-se langa cei doi , Ion Vianu , pentru a apara o scursura , insinueaza ca nu exista nimeni atat de curat incat sa-l scuipe bolovanos in fata pe tovarasul lui si , chiar de s-ar gasi el, Vianu , l-ar lasa singur . Suntem o tara de turnatori , domnule Vianu ?

 6. calehari
  8 mai 2011

  Costi@1 Liv @4. Era pacat de intrebarea lui Costin asa ca am postat-o eu . Citatul asta din Vianu este excelent pentru PERENE . Sa ne aduca aminte mereu de ” Prietenie “.

 7. nadina
  8 mai 2011

  “pe mine să nu contaţi că o să arunc cu piatra”, eu aşa am înţeles… ????

 8. nadina
  8 mai 2011

  adica fiind “curat ca lacrima” tot n-o sa arunce.

 9. calehari
  8 mai 2011

  Nadina @7. Eu am inteles taman invers decat ai inteles tu ???? Adica , nefiind omul curat ca lacrima , ci dimpotriva , nu se considera in stare sa dea o mana de ajutor la lapidarea Sf. Breban , era sa scriu Stefan . Cine citeste si restul articolului , nu mai are nicio indoiala . Eu l-am citit de cateva ori pentru ca nu-mi credeam ochilor cu toate ca l-am vazut , la viata mea , pe Marian Munteanu langa Virgil Magureanu pe Milica Constantinescu langa Ion Iliescu , pe Crin Antonescu cu Dan Voiculescu – scuze pentru rime , pentru acuplari sa-si ceara scuze ei ???? ) , pe Vantu cu Hurezeanu , pe Dinescu bucatar la Vanghelie . Acum ma gandesc ca, daca Vianu se pune solidar langa Breban care era un trup cu Plesita , nu mai este o minune prea mare . Mai imi doresc un singur lucru , ca Iliescu sa se pupe cu Ceausescu .

 10. nadina
  8 mai 2011

  bogdan, nu e nici chiar invers dar nici asa ???? uite cum zice: “… au refuzat să mă condamne şi au avut chiar curajul să mă susţină când (felix culpa!) eram compromis în ochii regimului” – deci un fel de dizident.
  chestia e ca nu-l considera pe Breban vinovat de… mai nimic; de-aia nu putem conta pe el sa dea cu piatra. (nu fiindca-i prea curat, nici c-ar fi necurat; dar fiind destul de curat are caderea sa judece, sa scrie acest articol)
  inca o data sa nu ma mai trimiti la art. ala ca nu-mi place.

 11. calehari
  8 mai 2011

  Nadina @10. Vianu si Breban sau Les grands dissidents se rencontrent ! Acu, afla si lumea adevarul , mare noroc si cu CNSAS-ul asta ca , unde da el ………apar disidentii ! Cele doua mari spirite , au fost , cu discretia si modestia caracteristice oamenilor cu adevarat mari , si disidenti si nu am fi aflat chestia asta poate niciodata , ca de …nici Securitatea cat a fost ea de ATOATESTIUTOARE n-a stiut nimic de asta , daca n-ar fi aparut , cat de plastic ii zugraveste ” domnul ” Breban , cei : ” harnici si lacomi de senzatii tari , lacomi sa scormoniti prin cosurile private de gunoi “.
  Pai ce sa mai zic eu acum ? Va gaseste lumea domn’ Breban , acolo unde v-a placut atat de mult sa stati ! ????

 12. Liv St Omer
  8 mai 2011

  Mai imi doresc un singur lucru , ca Iliescu sa se pupe cu Ceausescu .

  Dar chiar l-a pupat, Calehari, ce, nu mai tii minte setul de poze cu Ceashca+Iliescu+Elena, jucand cerculete? Sunt, pozele alea, de o duiosie extrema :D….
  In +, auzi, cica in ultima carte de memorii de Stefan Andrei (fost min. de externe comunist – sper sa pun mana pe ea la vreun targ de carte) acesta povesteste cum Iliescu, in anii 50-60, fiind ramas fara tata, fusese practic adoptat de familia Ceausescu, ajungand chiar sa doarma in acelasi pat cu Elena Ceausescu. Cam asta e Iliescu, cinism pana-n unghii. Si, in 89, a semnat ordinul acela, in alb, ca sa fie executati. Nu ca mi-ar fi mila de Ceausesti, dar imi pare rau de secretele, multe, pe care cu siguranta le-au luat cu ei in mormant…….

 13. calehari
  8 mai 2011

  Liv , s-au pupat ei dar….. trecut-au anii si poate ca sentimentele ce le aveau cei doi unul fata de altul nu s-au tocit cu totul . As vrea sa pot sufla in lumanarea de la capataiul lui Ilici astfel incat , bezna ce va cuprinde totul sa fie animata doar de harca glasului Marelui Carmaci ce-si cheama la el pupilul . Dar acest Gica Petrescu al politicii romanesti isi lasa de mult timp neocupat, locul ce-l asteapta la sedinta CPeX din Sala Cazanelor cu Smoala .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian