FUNDATIA IOAN BARBUS

Jihadistan (1): Califatul SIIL din Orientul Mijlociu

Organizația sunnită Statul Islamic din Irak și Levant (SIIL) a anunțat duminică reînființarea Califatului, statul musulman mondial abolit în 1924 de naționalistul turc Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne. Un consiliul al mișcării l-a ales pe Abu Bakr al Baghdadi, teroristul-șef al SIIL, în funcția de „calif al musulmanilor”, adică de succesor al profetului Mahomed, a hotărât schimbarea denumirii în „Statul Islamic” și a cerut tuturor mișcărilor islamiste să îi recunoască primatul.

La prima vedere, pretențiile emise de SIIL sunt ridicole. Organizația are îndrăzneala de a-și însuși inițiativa refondării califatului, ceea ce nici măcar Al Qaida nu a avut curajul să o facă. La o analiză mai atentă, se poate observa cu ușurință că acțiunile militare din ultima lună au transformat organizația teroristă în una dintre cele mai puternice din întreaga lume.

În prezent, membrii SIIL acționează pe două fronturi. În Siria, organizația se războiește cu armata națională siriană, în vreme ce în Irak, SIIL se confruntă cu trupele irakiene și Peshmerga kurde. Experiența militară câștigată în luptele cu sirienii s-a dovedit a fi crucială pe frontul irakian. Forțele irakiene, conduse de ofițeri slabi și lipsite de voința pe care o imprimă fanatismul religios al SIIL, au fost vânturate de ofensiva islamistă declanșată pe 9 iunie în nordul țării. Orașul irakian Mosul, un important centru petrolier al țării, se află astăzi sub controlul islamiștilor, iar cea mai mare răfinărie irakiană, cea din Baiji, a fost pierdută abia recent în fața trupelor Bagdadului. Piese de tehnică militară americană, de la Humveeuri la elicoptere de atac, cândva date în folosință armatei irakiene, se află astăzi în posesia jihadiștilor. Foste baze americane trecute în administrarea armatei irakiene au fost fie abandonate, fie cucerite de fanaticii SIIL.

Hartă aproximativă a regiunilor controlate de luptătorii din Statul Islamic din Irak și Levant (SIIL).
Hartă aproximativă a regiunilor controlate de luptătorii din Statul Islamic din Irak și Levant (SIIL).

În numele SIIL luptă peste 10.000 de islamiști, dedicați cu trup și suflet unei campanii de purificare religioasă de o violență rară. Grupări și triburi irakiene de confesiune religioasă musulman – sunnită, nemulțumite de guvernarea sectară a premierului irakian șiit Nuri Al Maliki, precum și foști combatanți din Baas, partidul lui Saddam Hussein, s-au alăturat drapelului negru al jihadului, al-raya.

Drapelul negru (al-raya) îşi are rădăcinile în chiar începutul Islamului. A fost steagul de luptă al Profetului Mahomed, purtat în luptă de mulţi dintre însoţitorii lui, inclusiv de către nepotul său Ali ibn Abi Talib. Steagul a redevenit foarte cunoscut în secolul al 8-lea când a fost folosit de liderul revoluţie Abbaside, Abu Muslim, care a condus o revoltă împotriva clanului Umayyad şi a Califatului. De atunci, imaginea drapelului negru a fost folosită ca simbol al revoltei şi luptei (adică jihad) religioase, iar în credinţa şiită drapelul negru este legat de aşteptările privind viaţa de apoi. În mişcarea islamistă contemporană steagul negru este utilizat pentru a simboliza atât jihadul ofensiv, cât şi pe susţinătorii restabilirii Califatului islamic.

Terorism islamic de nuanță sunnită

SIIL a pornit inițial ca filială a Al Qaida în Irak și s-a evidențiat prin atentate comise mai cu seamă asupra șiiților, răpiri și execuții. Întărirea prezenței militare americane a slăbit considerabil gruparea, aceasta reușind să își refacă forțele abia după retragerea forțelor SUA în 2011. Ulterior, și-a extins activitățile în Siria, activând sub umbrela Al Qaida până la începutul anului 2014.

În Siria, SIIL a practicat a o formă extremă de război, sălbăticiilor sale căzând drept victime civili, soldați sirieni, rebeli din Armata Liberă Siriană, dar și membri ai unor organizații islamiste precum Frontul Islamic, Frontul Al Nusra și Armata Mujahedinilor. Din cauza ferocității luptătorilor SIIL și a insubordonării conducătorului lor, până și alqaidiștii au fost nevoiți să se delimiteze de acțiunile lor. Într-un comunicat publicat în februarie 2014 pe numeroase site-uri islamiste, conducerea centrală a Al Qaida și liderul ei, Ayman al Zawahiri, s-au separat de gruparea lui Abu Bakr al Baghdadi:

„Al Qaida anunță că nu este legată de SIIL (…). Aceasta nu este o ramură a grupului Al Qaida, nu are o relație de organizare cu Al Qaida și Al Qaida nu este răspunzătoare de acțiunile ei.”

Următorul articol Al Jazeera din ianurie 2014 descrie bine strategia SIIL de eliminare a adversarilor și intimidare a oricărei forme de opoziție la islamismul pe care îl promovează.

În Raqqa, femeile care nu poartă niqab nu pot fi servite în magazine.
În Raqqa, femeile care nu poartă niqab nu pot fi servite în magazine.

Luptătorii Al Qaida au dat o lovitură sângeroasă în scene de violență medievală din orașul Jarabulus, aflat în apropiere de granița de nord a Siriei. Luptele au izbucnit pe 17 ianuarie între grupările rebele Brigada Liwa al-Tawhid și Statul Islamic în Irak și Levant, afiliată Al Qaida, când întăriri sosite din Raqqa au dus la cucerirea orașului după o bătălie brutală care a durat patru ore. Până la căderea nopții, cel puțin zece bărbați au fost decapitați, capetele lor au fost înfipte în țepe și mai bine de 1.000 de refugiați au fugit peste granița turcă aflată la 3 kilometri depărtare.

Turnura este șocantă atât pentru locuitori, cât și pentru luptătorii din Armata Liberă Siriană (ALS), care cu doar o săptămână înainte credeau că sunt la doar câteva ore depărtare de expulzarea grupului Al Qaida din oraș, după ce reușiseră să îi încercuiască pe ultimii 40 de luptători SIIL în centrul cultural al orașului.

Dar când o mașina-capcană a SIIL a ucis 33 de oameni, toți femei și copii, brigada ALS a solicitat întăriri. În locul lor a venit însă un convoi de 70 de mașini SIIL din Raqqa, un bastion SIIL aflat la 160 de kilometri distanță în sud-vest. Luptătorii spun că jumătate din militanți erau îmbrăcați în tradiționala uniformă neagră și jumătate purtau uniformă camuflaj precum ALS și erau, neobișnuit, bărbieriți. Cei deghizați purtau banderole albe în jurul brațelor pentru a se distinge de adevărații membri ai ALS.

Decapitări
Peste 100 de bărbați au fost scoși din casele lor și escortați până în piața principală pentru ceea ce s-a dovedit a fi o baie de sânge. Printre cei arestați s-au aflat Muhammad Jader de 22 de ani și unchiul său, Ali, de 35 de ani.

„Ne-au aliniat la perete”, a declarat Jader pentru Al Jazeera. „și emirul le-a spus să nu irosească gloanțe. Deodată l-au prins pe un tip și l-au culcat la pământ, pe burtă. Apoi unul dintre membrii SIIL și-a scos cuțitul, a strigat „Allah e mare!” și i-a retezat capul.” „Alegeau oamenii la întâmplare”, a spus el. „Nu era nici o noimă în ceea ce făceau”.

Orașul Manbij din nordul Sirie: Statul Islamic din Irak si Levant execută un bărbat vinovat de „terorism”.
Orașul Manbij din nordul Sirie: Statul Islamic din Irak si Levant execută un bărbat vinovat de „terorism”.

Un om a fost decapitat pentru că în posesia sa au fost găsite țigări. Aproximativ 40 de bărbați au fost secerați de o ploaie de gloanțe într-un spectacol de violență nesăbuită și gratuită. Supraviețuitorii au fost apoi interogați privitor la legăturile pe care le aveau cu ALS. Simpla dăruire a unui pahar cu apă era de ajuns pentru a atrage o condamnare la moarte. Șocați și îngroziți, cei doi bărbați abia puteau să creadă că au supraviețuit, dar în ciuda eliberării, erau conștienți că vor fi vânați, așa că au fugit spre graniță.

Șase dintre cei decapitați erau din familia Jader, una dintre primele care s-a ridicat împotriva prezenței SIIL în oraș. Contrar unor informații inițiale, bărbații nu erau lideri ai unui batalion, fiind țintiți pentru legăturile lor de familie. Au fost identificați drept Hussein Jader (18 ani), Ahmad Jader (20 de ani), soldat care a dezertat din armata lui Bashar al Assad, Murat Kirkez Jader (25 de ani), Amar Jader (40 de ani), Ibrahim Jader (55 de ani) și Abdo Jader (60 de ani).

În afara de familia Jader, și clanul Jubanat a fost ținta unor represalii criminale. Ali a declarat pentru Al Jazeera că 12 femei și copii, inclusiv un bebeluș de doi ani, au fost măcelăriți în propria lor casă. Vecinii susțin că SIIL a venit după barbați, dar în absența lor, a masacrat familia.

Aflați în plină campanie de purificare a Siriei și Irakului de „politeiști” creștini, sunniți slabi de înger și necredincioși șiiți („apostați”, potrivit ideologiei SIIL), islamiștii lui Abu Bakr al Baghdadi își reafirmă credința în Allah prin execuții și torturi publice. În piața Deir Hafir din Alepp, un oraș sirian care înainte de izbucnirea războiului civil era locuit de peste 2 milioane de locuitori, membrii SIIL au crucificat zilele trecute opt bărbați care aparțineau unor grupuri rebele care se împotriveau dictatorului sirian, Bashar al-Assad.

Justiție în stil islamist: crucificări.
Justiție în stil islamist: crucificări.

Potrivit călăilor, victimele lor de religie musulmană se făceau vinovate de „apostazie” și slujirea Occidentului „necredincios”. Inutil de precizat, pedeapsa respectă întru totul Coranul.

Coranul 5.33: Aceasta va fi răsplata celor care duc război împotriva lui Dumnezeu şi a trimisului Său, precum şi răsplata celor care seamănă stricăciunea pe pământ: toţi vor fi ucişi ori răstigniţi, ori li se vor tăia mâna şi piciorul în curmeziş ori vor fi alungaţi din ţară. Aceasta va fi soarta lor: în Viaţa de Acum au ruşinea şi în Viaţa de Apoi, de o osândă cumplită, vor avea parte.

Războiul digital este parte activă a jihadului SIIL. Înregistrarea de mai jos este o prezentare specifică organizațiilor teroriste islamiste. Un dreptcredincios, în cazul de față un chilian care s-a convertit la Islam și și-a luat numele de Abu Safiyya, face un tur al unor cuceriri locale. Ies în evidență disprețul său față de „rahații kuffar” („necredincioși”) lăsați în urmă de forțele irakiene (simboluri naționale, obiecte „neislamice” etc.), precum și ura pe care o resimte față de infideli. Înainte de a-i arăta pe nefericiții prizonieri ajunși pe mâna SIIL, jihadistul se laudă că va oferi privitorilor „exclusive footage” („material exclusiv”). Gluma macabră îl amuză. Intrând în încăpere, își schimbă rapid atitudinea la vederea captivilor. Pe unii dintre prizonieri, îi denumește adoratori ai diavolului pentru că sunt yazidi, o minoritate religioasă kurdă, în vreme ce pe cei care au luptat împotriva SIIL îi califică drept „idioți” și îi ceartă pentru că au vrut să pară ceea ce nu sunt. Soarta tuturor acestor oameni pare pecetluită.

În spatele jihadismului SIIL se află, după cum am menționat la început, „califul” Abu Bakr al-Baghdadi. Un personaj enigmatic, puțin cunoscut, liderul terorist merită o discuție separată.

(va continua)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

24 de comentarii

 1. Trei ostatici israelieni, rapiti de Hamas, au fost ucisi. Europa si America se balacaresc in colaborationism si politica strutului. Corectitudinea politica triumfa pe fondul neintelegerii din Vest si Est a propriei istorii. Printre altele, se mai preda istorie in Vest in afara „ororilor” colonialismului care a pus pe ei pantaloni si le-a dat apa curenta, electricitate, sosele si spitale? Sau a sclaviei in care principalii furnizori de „material uman” erau potentatii indigeni locali carora le placeau alcoolul si echivalentul contemporan lor al margelelor de sticla? Macar noi am reusit sa o abolim. La ei, inca se mai practica. E prescrisa chiar si de domnu’ zeu’ lor.
  Revenind la ostaticii israelieni, iata un articol excelent ca stil si continut, scris de unul dintre bloggerii mei preferati:

  http://sultanknish.blogspot.co.nz/2014/06/the-curse-of-cain.html#comment-form

  Pana si Papa cere „restrangere”. Pana cand? Unde e sinodul de la Clermont? Cum frumos scria Steinhardt: Iisus ne-a cerut sa fim blanzi, nu si prosti.
  Romaniei nu-i cer nimic. Vin alegerile si se da bere la punga. Vestului nu mai stiu ce sa-i cer. Mi-e teama, insa, ca tatuajele la femei si barbati nu se mai vad sub burka, maneci lungi si pantaloni obligatorii pana deasupra gleznelor. Poate vreun colt albastru de semiluna se mai poate iti in deschiderea gulerului larg deschis al camasii fara cravata, a la iranienne.
  Hai ca-mi vine sa-l atac si pe W: nu dai, dom’le, democratie unora care nu-i pot intelege fundamentul, ideologia. Democratia e o metoda, un fel de a actiona pentru a pune in practica ceva, un set de principii, un fundament. Iar baza lor nu e in islam. Din nou, cine nu-si cunoaste istoria e comdamnat s-o repete.
  Sa ne traiasca, insa, presedintele Cehiei. Vezi mai jos:

  http://www.algemeiner.com/2014/06/13/czech-president-zeman-refuses-to-apologize-for-quote-from-koran-calling-for-muslims-to-kill-jews/

  O sa-mi numesc urmatorul caine „Rumburak” in onoarea lui si a soldatului Sveik.

  Degringolada.

 2. Vlad M.
  30 iunie 2014

  Da, trei ostateci care erau trei copii, ucisi pentru ca erau evrei si nu musulmani. Da, in vremea asta diplomatiile europene si Washingtonul nu vad ce se intampla. Sunt preocupate de cocolosirea Islamului si indepartarea „ranilor trecutului”, a „consecintelor cruciadelor” si a „terorii colonialiste”. Progresul adus de Vest nu mai conteaza acum cand nici Vestului nu ii mai pasa de adevaratul progres. Francisc vorbeste ca de obicei, iar ai nostri traiesc in bula lor.

  Te intrebi pana cand. Am o teorie: pana cand al raya va flutura in piata Sf. Petru din Roma, iar Casa Alba va fi cunoscuta drept Casa Neagra.

  Pana atunci.

 3. Costin Andrieş
  30 iunie 2014

  free palestine!

  BARBARIANS: Palestinians Attack IDF Ambulance Carrying Bodies of Dead Kidnapped Israeli Teens
  http://www.thegatewaypundit.com/2014/06/barbarians-palestinians-attack-idf-ambulance-carrying-bodies-of-dead-kidnapped-israeli-teens/

 4. avenirv
  30 iunie 2014

  de unde au avut bani acesti „califati” ? acum au si mai multi bani se spune…
  presupun ca de la rusi sau chinezi, correct ?
  americanii au descoperit imediat dupa 9/11 sursele fianciare ale terorismului si au taiat majoritatea lor.

  pana cand nu se va spune clar si raspicat cine ii finanteaza totul este un dans al maimutelor.
  poate sau doreste cineva sa ne spuna ?

 5. Costin Andrieş
  30 iunie 2014

  Harti cu planul de expansiune al miscarii jihadiste ISIL, care include si Romania, difuzate de simpatizantii rebelilor pe internet

  hotnews se face iar de spanac-cu mucii in fasole si da si link la prostia asta , un site conspirationist, asta care spune ca dailymail, unul din cele mai mari ziare din uk, un fel de foxnews englez, simpatizeaza cu nazismul, scriind „Hartile au fost distribuite masiv pe Twitter, inclusiv de o serie de conturi afiliate neo-nazistilor, cu scopul de a amplifica temerile fata de musulmani.” http://www.hongpong.com/archives/2014/07/01/dailymail-abc-mainstreams-cryptofascist-third-position-grand-isis-takeover-image

 6. Vlad M.
  30 iunie 2014

  E ridicol, dar asta a ajuns sa fie marele test, daca neonazistii spun sau fac ceva.

 7. Costin Andrieş
  30 iunie 2014

  dupa logica hotnews, reiese un singur lucru, ca hotnews e un cam simpatizant nazist ????

 8. dr pepper
  30 iunie 2014

  Vestul e de parere ca vina principala pentru expansiunea ISIS este… Da! Da! Chiar ea: Incalzirea Globala!
  Cred ca nici nazistii nu erau asa de spalati pe creieri cum e vestul in momentul asta.
  http://www.slate.com/articles/technology/future_tense/2014/06/isis_water_scarcity_is_climate_change_destabilizing_iraq.html

 9. Costin Andrieş
  30 iunie 2014

  evident, bush si capitalismul sunt de vina. hotnews ce pazeste? ????

 10. Daniel
  30 iunie 2014

  @ Costi Andries,

  multumesc pentru link.. Hmm, practic toti ratatii Clujului, alcoolici penali, sunt acum parte din aceste miscari de teorism local… Nu ma mira deloc…Acelasi lucru s-a petrecut si in SUA. Ratatii din toate tarile uniti-va… E insa mult mai dramatic ce se petrece in SUA, Adi Dohotaru va ramane un alcoolic local fara nicio insemnatate, Bill Ayers insa da interviuri la TV si-l mentoreste pe Obama…

 11. Costin Andrieş
  30 iunie 2014

  Nu stiu daca Dohotaru e alcoolic, nu pare, dar am vazut secventa cu Ayers si D’Souza, si D’souza a fost cam slab. L-a dominat castristul Ayers.

 12. Daniel
  30 iunie 2014

  Cred ca D’Souza a reusist sa scoata la iveala tocmai ceea ce dorea: cat de radical a ramas Ayers si care sunt legaturile lui politice. Acela cred eu sa fi fost scopul lui si nu sa-l faca praf pe Ayers care oricum nu poate fi convins de nimeni sa-si schimbe vederile politice. Dar daca dta crezi sa-l poti face praf pe Ayers, dai drumul, invita-l la un interviu si vedem ce iese…

 13. Vlad M.
  30 iunie 2014

  Ayers a vorbit asa cum o face de obicei, aruncand ticalosie dupa ticalosie in studioul lui Megyn Kelly. In conditiile astea, Dinesh D’Souza a facut cam tot ce se poate, incercand sa lege discursul de realitate si sa respinga cele mai mai nedrepte afirmatii ale teroristului. Oricum, e destul de amuzant sa il vezi pe Ayers vorbind. Dom’ profesor are un stil aparte.

  LE. Revolutia americana a avut loc pentru ca monarhia engleza a incalcat drepturile supusilor sai americani. Cred ca in termenii de azi, ar fi mai putin o revolutie, cat o contrarevolutie.

 14. Costin Andrieş
  30 iunie 2014

  exista niste premize. ayers este sustinatorul unui sistem care a produs 100 de milioane de morti, gireaza genocidul, il propovaduieste prin laudele lui pt cuba („care a rezistat in fata imperialismul american”). daca lumea ar arata cum vrea ayers, ar arata ca lumea lui lenin, sau stalin, cel putin castro. daca ayers ar avea puterea, d’souza zbura in lagar. orice discutie cu unul ca ayers, discutie care in general trebuie evitata, pentru ca discutiile cu fost si viitori potentiali criminali trebuie evitate, trebuie sa mearga in directia asta. ayers aminteste de revolutia americana – pai revolutia americana avea cu totul alte scopuri, cum zice vlad, in termenii de azi ar fi o antirevolutie, el teroriza (au murit oameni din bombele lui, doar norocul a facut ca nu au murit mai multi) un numele unei idei criminale care produsese pana atunci munci de morti, producea munti de cadavre si cand punea el bombe si produce si in ziua de azi. ayers a iesit bine din emisiunea aia, si impresia pe care ti-o lasa la final e ca l-a dominat clar pe d’souza, ceea ce nu e bine.

 15. Daniel
  30 iunie 2014

  Apropo de radicali: a se vedea Cary Nelson, bun prieten a lui Ayers, Ayers e asociat cu University of Illinois at Chicago, Nelson cu University of Illinois of Urbana-Champaign care a colectat in departamentul de engleza o multime de gunoie intelectuale de tip Ayers, Nelson. Nelson se ocupa cu rescrierea istoriei literaturii americane din punct de vedere marxist, el fiind asociat cu University of Birmingham, Leeds si alte Universitati britanice de stanga radicala. Apropo de asta, mai sunt cele din Canada, University of Toronto si Birtish Columbia la fel de radicale – ma refer aici in speta la departamentele de engleza, gender studies, istorie, antropologie, dar si filosofie, care cu foarte putine exceptii, cel putin la universitatile de stat americane, canadiene si engleze sunt mai toate comuniste. Lumea are impresia ca Franta universitara este de stanga, o fi fost candva, nu mai este deloc cazul. Badiou nu inseamna absolut nimic in Franta in acest moment, pana si stanga l-a avortat, dar e foarte bine platit in Canada si SUA. Putem spune ca cele mai marsave figuri ale comunismului ideologic mondial sunt prezente in lumea anglo-canadiana-americana. America va iesi foarte greu, daca va iesi, din rahatul acesta. Conservatorii americani sunt, cu foarte putine excepti, putini educati si, regret sa o spun, nu mai putin de aroganti decat comunstii americani. Foarte putini dintre ei cunosc istoria detaliata comunismului, foarte putini au citit pe Soljenitsn, iar Tismaneanu, Snyder si altii raman, din pacate, putin cunoscuti pentru publicul larg. Forte putini dintre conservatorii americani pleaca urechea la discutii reale despre comunism. Inclusiv Mark Levin care nu prea stie unde se afla pe harta Romania. Tocmai din acest motiv, majoritatea conservatorilor americani sunt la fel de penibil precum comunistii americani si intr-un anumit sens la fel de radicali : stanga te exclude daca nu esti cu Marx in gura, dreapta te exclude daca nu esti cu Isus in gura. Din cate observ America trece printr-o criza morala si ideologica extrem de profunda din care tare mi-e teama ca nu va iesi, cel putin nu in viitorii 20 – 30 de ani. Europa trece printr-o criza politica, dar are o vitalitate refulata pe care America nu o mai are…. Mai adaugati la asta lenea inimginabila a studentului american,care a dezolvat o ‘arata” a behaitului de tampenii si a miscarii cu gratie a degetelului pe Ipod.. Sin in final hoardele urate de metci, toti veniti sa li se dea…

 16. Daniel
  30 iunie 2014

  Geo, nu stiam de B. Gabriel…

  Poate sunteti familiriazat cu Ayaan Hirsi Ali. Istoria ei inceput cu documentarul „Submission” :

  http://www.youtube.com/watch?v=6rS8FJyX3gs

  Mai jos o dezbatere recenta cu privire la Islam:
  http://www.youtube.com/watch?v=rh34Xsq7D_A

  si referinte generale:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ayaan_Hirsi_Ali

  (apropo de „Black Hawk Down”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian