FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Justiția memoriei. Adrian Papahagi, despre creștinism vs. comunism sau lecția profesorului Woland

În cadrul seriei de conferințe „Justiția memoriei”, prelegerea profesorului și eruditului eseist Adrian Papahagi, intitulată „Creștinism vs. comunism, sau lecția profesorului Woland”, susținută în 19 ianuarie 2023, în Spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, constituie o pasionantă și originală incursiune în simbolistica romanului „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov, reliefând valoarea discernământului și a clarității morale, singurele forme prin care omul se poate opune crimei, minciunii, anestezierii simțului moral, distrugerii și, în general, oricăror consecințe ale progresismului ateist și ideologizat.

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistemul politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

  • Care este adevărata esență a comunismului?
  • De ce cuvintele „comunism” și „crimă” au devenit inseparabile?
  • De unde provine răul și cum este acesta posibil într-o lume creată de un Dumnezeu bun și atotputernic?
  • Sub ce metamorfoze sau tipuri de gnoză se poate reîntoarce astăzi răul reprezentat de comunism?
  • Care sunt actualele pericole ale diferitelor tipuri de scindare în schema creștină a dragostei?
  • În ce constă, de fapt, ambiguitatea lecției profesorului Woland?
  • Ce ipostaze ale ideologiei moderne ilustrează personajele Mihail Alexandrovici Berlioz și Ivan Bezdomnâi, având în vedere tendința lor de a nega divinitatea și/sau umanitatea lui Iisus Hristos?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Pătrășconiu

Cristian Pătrășconiu

s-a născut la 3 decembrie 1976 la Drobeta-Turnu Severin. Este licenţiat în ştiinţe politice al Facultăţii de Filozofie de la Universitatea Vest din Timişoara şi cursant al unui masterat de literatură comparată şi intertextualitate la aceeaşi universitate. A fost cursant şi bursier al Colegiului „A Treia Europă“ din Timişoara şi, în două rânduri, bursier al Universităţii Jagelloniene din Cracovia. Publicist, scriitor. Este o prezență constantă în presa culturală din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto