Justiţie la lumina semilunei – cazul şeicului Issa bin Zayed al-Nahayan

  4

  Pe data de 22 aprilie 2009 canalul american de ştiri ABC dădea o ştire în exclusivitate: o bandă video (din 2004) îl implica pe şeicul Issa bin Zayed al-Nahayan într-un caz de tortură asupra unui comerciant afgan. Ajutat de câţiva gealaţi în uniformă sau în civil, Issa bin-Zaied, membru al familiei conducătoare a Emiratelor Arabe Unite, l-a supus pe afgan la o bătaie cu bâte şi bare de fier, l-a călcat cu un SUV, i-a băgat nisip în gură etc.

  La finalul cazului de tortură

  Banda video a fost pusă la dispoziţia postului ABC de fraţii Ghassan şi Bassam Nabulsi, foşti asociaţi în afaceri ai şeicului, cetăţeni americani de origine libaneză cu reşedinţa în Houston, Texas. Bassam Nabulsi a spus că deţine peste două ore de înregistrări video care îl implică pe Issa bin Zayed. Filmul a fost scos pe ascuns din Emirate de către fraţii Nabulsi cu ajutorul unui amic, iar Bassam Nabulsi l-a dat în judecată pe Issa bin Zayed pentru o acuzaţie de tortură la un tribunal din Houston.

  Issa bin Zayed al-Nuhayam, frate cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed al-Nuhayam şi nepot al conducătorului Emiratelor Arabe Unite prinţul Khalifa bin Zayed al-Nahayan, a fost pus sub stare de arest la domiciliu la sfârşitul lunii aprilie şi s-a deschis o anchetă. Procesul din Emirate, început în octombrie s-a finalizat de către o curte din Abu-Dhabi cu achitarea şeicului Issa bin Zayed pe baza declaraţiei acestuia că a fost drogat şi de aceea a participat la bătaie. În plus, fraţii Nabulsi, cei care au scos videoul din Emirate au fost condamnaţi in absentia la cinci ani închisoare!

  0305-torture-abu-dhabi-m

  Prinţul Issa bin Zayed al-Nahayan în timpul arestului la domiciliu

  Habib al-Mulla, avocatul lui Issa bin Zayed, care a condus apărarea invocând şantajul pus la cale de fraţii Nabulsi, a declarat după sentinţa de ieri, 10 ianuarie:

  “Curtea a acceptat apărarea noastră că şeicul a fost sub influenţa drogurilor (medicamente) care l-au făcut să fie incapabil să-şi dea sema de acţiunile sale.”

  O persoană care a vrut să-şi păstreze anonimatul a spus:

  “Aceasta sentinţă este iraţională, actele comise de şeic au fost filmate şi nu lasă nicio îndoială despre vina sa”, adăugând că a fi sub influenţa medicaţiei sau a drogurilor nu este un temei legal pentru a nega responsabilitatea, “legile din Emiratele Arabe Unite pedepsesc pe toţi cei care comit crime, chiar dacă se află neintenţionat sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.”

  Actul de justiţie se face în Emiratele Arabe Unite corespunzător altor legi decât cele scrise în codul penal oficial. Cei puternici din statele islamice au de partea lor o justiţie obişnuită să aplice legile în funcţie de raţiunea de stat determinată de raporturile religioase şi de rudenie. Pe scurt: codul penal se citeşte altfel la lumina semilunei…

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  4 COMENTARII

  1. Legea e egala pentru toti!
   “Cei puternici din statele islamice au de partea lor o justiţie (…)” Eu cred ca peste tot in lume cei puternici cu bani si influenta vin judecati dupa un anumit criteriu, sigur este ca nu dupa codul penal!!! Cate cazuri nu sunt in Romania de acest fel? In Italia? etc… La Galati acum 3/4 ani (aproximativ) tribunalul a fost deschis pana la 1 noapte pentru a se gasi o solutie sa fie eliberat unul dintre “mafiotii” din acele timpuri unde in urma unei “scapate” perchezitie au gasit in casa lui kg de aur, sute de mii de euro si dolari, pasapoarte, documente incriminatorii, sabii cu denunturi in curs de abuz sexual, proxenetism, vatamare corporala etc… Concluzia: a doua zi era liber prin cluburi laudandu-se ca cu bani faci orice!

  2. Stiu Ramona, banii si relatiile fac legea si in alte parti. Am vazut asta pe propria piele la noi. Am vrut insa sa arat ca in cazul seicului Issa (Issa inseamna Isus, culmea!) este vorba de putin mai mult.
   Un astfel de document ca videoul ar fi pus la stalpul infamiei pe oricine pe lumea asta, dar in lumea aceea, in care ti se spune peste tot ca ei se tem doar de Allah, in care ierarhiile sunt respectate ipocrit doar de frica (frica fizica, pentru integritate corporala a ta sau a familiei tale), justitia este un circ ieftin.
   Ai vazut ce se intampla in Egipt?

  3. mult mai grav decat achitarea seicului [oricum deloc surprinzatoare] este faptul ca acelasi proces se termina cu o sentinta de condamnare penala a unor oameni nevinovati. Justitia emiratelor a pus la cale o inscenare oribila pentru a descuraja pe viitor orice plangere/reclamatie impotriva familiilor aristocratice arabe, iar acest simulacru de proces arata ca EAU sunt o monarhie absolutista de tip feudal, un regim deopotriva teocratic si nobiliar rezultat din alianta celor 2 caste.

  4. *Francesco: te referi la cei 7 crestini ucisi in fata bisericii pe 6 ianuaria de catre un grup de musulmani? Sau la ceea ce s-a intamplat cu manifestatiile convoiului ptr Palestina in Egipt? In primul caz cei vinovati au fost arestati si vor fi condamnati…
   In al doilea: au obtinut in parte ce au vrut si au fost lasati sa treaca. Dar acest ultim caz nu tine de argumentul in cauza.
   Articolul: nota 10! si chiar imi place ceea ce faceti aici!

   Ps: de ce in “religia pacii”?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here