FUNDATIA IOAN BARBUS

“Leszek, prietene drag. Ostaş al Adevărului!”

Janusz Śniadek, liderul sindicatului Solidaritatea

Domnule Presedinte al Prealuminatei Republici,
Doamna Maria Kaczynska,
Leszek – prietene drag.

Am sosit la Cracovia din lumea întreaga. Ca întotdeauna este alaturi de tine Solidaritatea, Solidaritatea de la care a început totul, Solidaritatea careia i-ai fost întotdeauna credincios. Numai coroana pe care ai vrut sa o depui în padurea Katyn a supravietuit dezastrului. Pomenirea si adevarul sunt mai puternice decât cele mai mari tragedii. Solidaritatea polonezilor din zilele doliului sunt cinstirea adusa tie, sotiei tale si tuturor victimelor. Aceasta este coroana de pomenire a inimilor poloneze. Vrem ca viitorul poporului nostru, Europei si lumii sa creasca din memorie, sa se sprijine pe adevar. Cineva a spus ca viata ta a fost un drum spre Katyn. Aceasta tragedie ar trebui sa ne apropie.

Dragi prieteni din toata lumea, va rog, spuneti tuturor cum a iubit
Lech Kaczynski adevarul, cum a luptat pentru el, spuneti despre multimile de la Varsovia si de la Wawel. Leszek, plângem dupa tine toti, lumea care munceste, oamenii simpli, adesea saraci. Plângem, fiindca ai fost un om bun.

Solidarnosc a revendicat libertatea, dreptatea sociala, prezenta Crucii în viata publica. Acestor valori le-ai pastrat credinta ca nimeni altul. De aceea vom vorbi de tine întotdeauna cu mândrie – om al Solidaritatii. Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea învata: „Nu exista solidaritate fara dragoste”. Putini sunt cei care si-au iubit aproapele si au iubit oamenii ca tine. Ca presedinte ai subliniat: „solidaritatea este necesara la scara globala, în lupta impotriva foametei, violentei, în lupta pentru drepturile oamenilor”. Ai inteles ca Solidaritatea nu este numai o datorie pentru Patria noastra, ci si pentru alte popoare.

Domnule Presedinte al Valorilor! Ostas al Adevarului!

Nu esti singur pe drumul regal catre Wawel. Ne-ai amintit ce înseamna sa fii polonez. Cu recunostinta am venit sa dam marturie ca fara solidaritate nu vom zidi o lume mai buna. Exista o singura Polonie, adâncita în jale. Pilda vietii tale si moartea dramatica au reaprins în inimile polonezilor spiritul Solidaritatii. In ceasurile acestor unice reculegeri ne-am dat seama ca daca renuntam la valori, pierdem simtul comunitatii, pierdem Polonia. Nu exista libertate fara valori.

Luati în râs pentru patriotismul [nostru] demodat, credinciosi lui Dumnezeu si Patriei, am ridicat capul. Sa facem ce trebuie ca flacara aprinsa în inimi si în gând sa nu se stinga. Au pierit multi oameni minunati. Familiilor lor le aduc mângaiere ochii plini de bunatate ai doamnei [Kaczynska], zambetul cald, pe care l-au iubit polonezii.

Dupa dezastru ne-am alaturat în doliu rudelor victimelor. Astazi inimile noastre bat împreuna cu rudele cuplului prezidential. Cu cei apropiati doamnei Maria si lui Lecha Kaczynski. Mâine vom petrece [pe ultimul drum] si alte victime. La mormintele celor care au pierit, depunem cu duiosie coroane. Coroana adevarului care a adus mântuirea. Fie ca doliul trait împreuna, aceasta înduiosare solidara sa faca Polonia mai buna. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

Jertfa vietii voastre aduce roade bune. Odihniti-va in pace. 

Traducere Anca Cernea

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi