FUNDATIA IOAN BARBUS

Vechea Europă şi-a băgat capul în cenuşă. “1940, 2010 – Polonia din nou singură. Unde e Sarkozy? Barroso? Obama?”

O Uniune Europeană care îşi propune să răcească planeta cu două grade Celsius, care se lauda în fata americanilor cu infrastructura, a fost paralizată strategic astăzi de un nor de cenuşă, s-a făcut că nu găseşte soluţii pentru a transporta măcar un lider occidental al vreunei tari din Vechea Europă (UE-15) în sânul Europei, la Cracovia, la funeraliile liderului unei mari naţiuni europene. Ce ruşine!

Nu ar fi trebuit sa ne surprinda. Rompuy, Zapatero, Barroso, Ashton, Merkel, Sarkozy, Berlusconi, Brown si alti predicatori ai „Europei unite”, ai „Europei valorilor” au lipsit de la Cracovia. Nu ne mai faceam iluzii; era de asteptat. Asta nu însemna însa ca absenta lor este mai putin rusinoasa.

Comparati si dumneavoastra. Actiunea de curaj si onoare a Presedintelui Kaczynski si a celorlalti lideri est-europeni care l-au insotit în 2008 la Tbilisi (presedintii Ucrainei – Victor Yuscenco, Estoniei – Toomas Ilves, Lituaniei – Valdas Adamkus si premierul Letoniei – Ivars Godmanis) este interpretata drept un act de nesabuinta. Pilotul, desi militar, a refuzat sa aterizeze la Tbilisi, temându-se sa zboare în zona de conflict. Avionul a aterizat în Azerbaijan, iar cei cinci lideri au calatorit pâna la Tbilisi într-un convoi de masini, într-o tara aflata în conflict cu Rusia.

Astazi însa, rachetele rusesti nu amenintau cerul Uniunii Europene, nici eventualele convoaie auto. E drept, avioanele cu reactie nu puteau zbura, cele militare puteau însa zbura la 6000 de metri. Dmitri Medvedev a venit de la Moscova cu un astfel de avion si a jucat într-un rol principal. Doar a venit ordin de reconciliere! Iar liderii europeni au petrecut un weekend confortabil, umbriti de norul de cenusa vulcanica.

O Uniune Europeana care-si propune drept tinta racirea planetei cu doua grade Celsius, care se lauda în fata americanilor cu infrastructura – autostrazi, cai ferate si trenuri de mare viteza – a fost paralizata strategic astazi de un nor de cenusa, s-a facut ca nu gaseste solutii pentru a transporta macar un lider occidental al vreunei tari din Vechea Europa (UE-15) în sânul Europei, la Cracovia, la funeraliile liderului unei mari natiuni europene. Ce rusine!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi