FUNDATIA IOAN BARBUS

Lider al criticspanacului din Polonia, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

kp criticatac polonia Zilele trecute, în Polonia au fost arestați doi indivizi, sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.

Unul este militar, cu gradul de locotenent colonel.

Celălalt, identificat de ziariști ca fiind Stanisław Szypowski, este avocat, născut/produs în URSS, obținut cetățenie poloneză după 1990, activist Krytyka Polityczna – criticspanacul de limbă poloneză, chiar coordonator de club KP la Szczecin.

Combătea rusofobia, conferenția despre democratizarea Rusiei, înfiera SUA. Scria articole pe care le lăudau marii șefi ai KP, Sławomir Sierakowski și Cezary Michalski. Le explica polonezilor ce și cum e mai bine să facă pe relația cu Rusia. Făcea lobby intens pe la Seim, se interesa în special de lucrările comisiilor pe chestiuni de energie.

Iată ce declarase într-un interviu:

Secretarul de stat american John Kerry a numit metodele lui Putin „de secol XIX”. Dar agresiunile executate în diferite părți ale lumii de către armata Statelor Unite ale Americii deja în secolul XXI pot fi considerate mai civilizate?! (…) În Crimeea nu a existat nici o agresiune. Este un mesaj media care îi nedreptățește pe ruși. Trupelele ruse în conformitate cu acordurile (internaționale) au dreptul de a staționa în bazele lor în Crimeea, și nu există nici o dovadă că unitățile care au apărut pe străzi sunt unități rusești. Poate că acestea sunt ale separatiștilor din Crimeea. De altfel, nu a existat niciun atac armat. Nu au fost trase focuri de armă. De aceea sunt nedrepte încercările de a-l compara pe Putin cu Hitler.

surse:
wpolityce.pl
kontrowesje.net

Krytyka Polityczna Critic Atac Conform informațiilor disponibile până la ora publicării acestei știri, redacția noastră nu are cunoștință ca la criticspanacul de limbă română/moldovenească să se fi făcut astfel de arestări. Deocamdată.

Nu știm care e explicația.

Poate că băieții de la CA nu ar trăda în ruptul capului România, și nu ar face face spionaj pentru Rusia sub niciun motiv. Poate că, deși ar vrea să facă, nu sunt în stare – e totuși o diferență de QI total între tovarășii de la KP și cei de la CA.

Sau poate, cine știe, în viitor, vreun criticspanac acționând malul Dâmboviței își dă silința și ajunge totuși știre.

Poate că știrea întârzie puțin, pentru că serviciile noastre îi mai lasă un pic să se zbenguie, înainte să îi tragă pe dreapta pe acești oameni de stânga.

Vă vom ține la curent!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

3 comentarii

 1. Costin Andrieş
  18 octombrie 2014

  Do you see CriticAtac following a similar trajectory as Krytyka Polityczna in Poland?

  Costi Rogozanu: “Yes, but they’re much bigger and are supported by more determined people. We are not in this position. CriticAtac could fail tomorrow. It is very fragile here. If some members decide not to go any further, that would be it for us. We are in a vulnerable situation because we are not well organized Still, our message has circulated. Even the Social Democratic Party (PSD) cites us” http://www.criticatac.ro/lefteast/romanias-fragile-new-left/

  sa dea Dumnezeu:)))

  dar probabil ca prim-catindat la un posibil post la mititica ar fi Vasili Ernoouh.

  Kharkiv Human Rights Protection Group din Ucraina spune ca alaturi de Alexandr Dughin, si Eduard Limonov (ambii membri fondatori ai Partidului National-Bolsevic, ultimul, lider al partidului in prezent, primul, ideologul lui Vladimir Putin) sprijina activ teroristii din Ucraina.

  >>>

  “The ideologues, as well as some prominent members of the neo-Nazi Russian National Unity party [headed by Alexander Barkashov, believed to be in Donetsk at the moment], Alexander Dugin’s ultra-nationalist Eurasia Party; Edward Limonov’s Other Russia party and Black Hundred are either actively involved in the fighting in eastern Ukraine or effectively encouraging others to take part … Dugin, Barkashov and Limonov and their supporters have provided active support and training to militants in eastern Ukraine.

  Vasile Ernu se lauda in urma cu 4 ani ca l-a intalnit cu Limonov in Rusia . Asta inseamna, practic, ca Vasile Ernu are legaturi cu ideologii national-bolsevismului (nazist-comunismului), arhitectii Eurasiei pe care Vladimir Putin o construieste azi in Ucraina , cu tancurile (si prin santaj si propagandistic in Europa). Si nu cred ca orice coate goale, cum e Ernu, are acces la un astfel guru fara sa fie agreat si pretin. Limoniv e foarte activ in ultima vreme in presa ruseasca.

  >>>

  “M-am mai cunoscut cu Eduard Limonov (in foto), unul dintre cei mai iubiţi şi urîţi scriitori din Rusia. ” http://www.ernu.ro/anticasual/moscow-by-night-sau-de-ce-eroii-rusi-nu-poarta-chiloti-peste-iegari/

  desi pozeaza in disident, marginal, asuprit etc, Ernu este invitat frecvent, de ani de zile, la televiziuni nationale, scrie in ziare, vorbeste si organizeaza evenimente, a fost trimist recent de ICR SA REPREZINTE ROMANIA, la targul de carte de la Torino.

  ICR-ul pesedist trimite bietul disident si admirator al lui Lenin sa reprezinte Romania la Torino.

  Bine, de cand au ajuns la putere, cefele late din PSD si PNL(acum opozitie) il tin pe Ernu in puf. Si dupa toate aparentele, cel numit de unii “filosof si ganditor polotic” ( :)))))) ) e un plagiator de 2 lei.

  Cartea lui de debut, “nascut in urss”, roman curajos, controversat, oau, uuuu etc este conspectul fidel dupa grila unei emisiuni cu acelasi nume, “nascut in urss” adica, de la o televiziune specializata in cultivarea nostalgiei pentru urss (gulag si gropi comune included)

  era sa uit,in februarie Ernu a fost invitat de 2 ong-uri sa vorbeasca la o intalnire a aripii radicale (exista asa ceva) a Partidului Comunistilor din Republica Moldova. Intalnirea avea ca scop promovarea Uniunii Vamale (a Eurasiei) iar Ernu s-a dus acolo sa vorbeasca despre cat de nasoala e UE:

  din cele 2 ong-uri care l-au invitat unul e condus de un fost membru al PCRM, iar celalalt, din Lituania, este specializat in apararea drepturilor minoritatii rusesti din tara (aia pe care Putin vrea sa o apere cu tancurile).

  Ei bine, acelasi comunist declarat care cunoaste, frecventeaza si admira inamici declarati ai statului roman este invitat de “Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc” sa vorbeasca, sa cuvanteze la o inchisoare comunista.

  aici: https://inliniedreapta.net/insemnare/icr-si-iiccmer-vs-vasile-ernu-exploatarea-neoliberala-a-unui-revolutionar-antisistem/

  E ca si cum ai invita un (coate goale) admirator entuziast, vocal si “prolific” al lui Hitler sa vorbeasca la Auschwitz despre caini lui Hitler.

  ca doar nu degeaba il promoveaza Vocea lui Putin ????

 2. Anca Cernea
  18 octombrie 2014

  Au mai ieșit la iveală și alte dedesubturi foarte interesante ale afacerii, ce par să fie mult mai importante decât personajele arestate.
  Chiar e posibil ca arestările din 15 oct 2014 să fie doar praf în ochi, menit să distragă atenția de la acele dedesubturi.

  Juristul KP arestat, spionul rus Stanisław Szypowski, a făcut la un moment dat un stagiu la o firmă, UNIZETO.
  Povestea firmei UNIZETO are implicații infinit mai mari și mai grave decât activitatea fostului ei stagiar. Se pare că Szypowski, orice ar fi făcut, e un biet ucenic, un mic copil față de adevărata dimensiune a mecanismului din care a făcut parte.

  Arestările, care au fost foarte amplu și zgomotos mediatizate de presa și televiziunile prietenoase guvernului (de stânga, liberal), au survenit imediat după ce, la 15 oct 2014, Gazeta Polska (săptămânal conservator, de opoziție) dezvăluise ceva ce ar fi trebuit să provoace mult mai multă senzație:

  – Președintele (și unul dintre acționarii principali ai) firmei UNIZETO este Andrzej Bendig­-Wielowiejski, din 2007 consul onorific al Federației Ruse

  – Firma consulului onorific al Rusiei în Polonia a câștigat în sep 2014 o gigantică licitație (contractul valorează 60 milioane zloți) pt deservirea sistemelor informatice ale Casei de Asigurări Sociale Agricole KRUS.

  – UNIZETO a informatizat în ultimii ani și Asigurările Sociale ZUS și Centrul Sistemelor Informaționale din Sănătate (2013, 46,6 milioane zloți).

  – În 2013, Unizeto Technologies SA a câștigat licitația pt furnizarea și implementarea sistemului electronic pt circuitul documentelor în cadrul… Centrului Guvernamental de Securitate RCB !!!!

  – Comisia Electorală de Stat PKW (omologul polonez al BEC) a folosit certificatele de securitate furnizate de firma UNIZETO, a consulului onorific al Rusiei, la alegerile europarlamentare din mai 2014.

  (paranteză importantă: așa cum arătam aici,
  Serverele folosite de PKW la alegerile pentru Seim și Senat din 2011 se aflau pe teritoriul Federației Ruse.
  Acest fapt a fost dezvăluit de Prof. Jerzy Urbanowicz, de la Institutul de Matematică şi Bazele Informaticii al Academiei Poloneze de Ştiinţă. Prof. Urbanowicz a murit brusc, la 6 sep 2012. Tocmai pregătea conferinţa ştiinţifică despre Smolensk – conferință ce a avut loc în octombrie 2012. Fusese un activ luptător al Solidarităţii. Pe vremea guvernării PiS (Partidul „Lege și Dreptate”, conservator, întemeiat de frații Kaczynski) se ocupase de partea de IT în contrainformaţii, armată, şi alte sectoare strategice, pe scurt, ca să le cureţe de securişti şi să le facă Russian-proof.
  Cu două zile înainte de a muri, Urbanowicz îi dăduse deputatului PiS Maks Kraczkowski un raport din care rezulta că la alegerile din 2011, serverele sistemului informatic al BEC-ului polonez SE AFLAU PE TERITORIUL FEDERAŢIEI RUSE, OPERATE DE FIRME IT RUSEŞTI, care au preluat şi filtrat rezultatele: Adică ruşii au putut să influenţeze rezultatul alegerilor!!!!
  Deputatul Maks Kraczkowski a adresat o interpelare în această privință, dar nu a primit un răspuns satisfăcător.)

  – În sep 2008, firma Unizeto Technologies, al cărei președinte (era și atunci) consulul onorific al Rusiei, a semnat două contracte importante:
  Primul, cu Serviciul de Informații Militare SWW pentru furnizarea unor instalații teleinformatice de execuție specială, cu un înalt nivel de securizare, care fac posibilă înregistrarea de informații cu titlu strict secret (valoarea contractului 1,2 miloane zł)
  Al doilea, cu Departamentul Aprovizionării Forțelor Armate DZSZ din Ministerul Apărării Naționale MON pentru furnizarea a 247 calculatoare pentru Departamentul Forțelor Armate, Departamentul de Informatică și Telecomunicații al MON și Unitatea Militară GROM (Forțele Speciale) – contract în valoare de 1,6 milioane zł.

  Deputații opoziției conservatoare PiS Antoni Macierewicz, Piotr Naimski și Mariusz Błaszczak au protestat vehement și au cerut în Seim lămuriri cu privire la faptele dezvăluite.

  „- Participarea unui lucrător al diplomației ruse la viața economică poloneză astfel încât firma al cărei președinte este se implică în proiecte legate de securitatea națională este un scandal – a spus deputatul PiS Piotr Naimski. – Folosirea consulului onorific rus la acest tip de activitate pe teritoriul Poloniei arată că Rusia a decis să nu-și mai ascundă influența asupra economiei și siguranței noastre naționale. Până în prezent, părea că „partida rusă” din țara noastră era ascunsă” – a adăugat el.
   
  „- Pare o poveste îngrozitoare de spionaj dintr-o țară colonială – spune fostul ministru de interne, deputatul PiS Antoni Macierewicz. – De vreme ce compania consulului onorific al Rusiei informatizează guvernul polonez, înseamnă că Rusia nu numai că poate influența ceea ce se întâmplă în țara noastră, dar, de asemenea, face și bani uriași din asta.”

  Reprezentanții guvernului au dat asigurări că în 2009 firma Unizeto nu mai deține autorizație pentru realizarea niciunui contract legat de accesul la informații clasificate; Agenția Securității Interne (ABW) i-a refuzat eliberarea de noi autorizații de securitate industrială și i le-a retras pe cele care permiteau firmei accesul la informații clasificate.

  – Unizeto a informatizat nu numai cele mai importante instituții poloneze și serviciile de informații militare. În 2009 firma a câștigat o importantă licitație pentru suportul sistemelor informatice NATO. Beneficiarul era agenția responsabilă în cadrul Alianței pentru suportul tehnologic al operațiunilor militare.
  Licitația a avut loc pe baza directivei 60-70 privind contractele pt. NATO. La 9 iul 2009 Unizeto a semnat contractul cu NCSA (NATO Communication and Information Systems Services Agency).

  „În cadrul acestui contract Unizeto Technologies asigură suportul în definirea proceselor și realizarea proiectului tehnologic pt sistemul Enterprise Services Management. În plus, va presta servicii de suport pt toate componentele sistemului, adică aplicații de server, baze de date, sisteme operaționale și utilizatori finali” – spune comunicatul oficial al firmei consulului rus.

  NCSA a devenit în 2012 NCIA (NATO Communications and Information Agency), este unul dintre cele mai importante elemente ale structurilor NATO, asigurând suport informatic pt aproape toate operațiunile/manevrele militare.

  Contractul a fost realizat între 15 iul 2009 și 31 ian 2010 în sediul Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa – Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) de la Bxl. Din informațiile obținute de Gazeta Polska, firma Unizeto încă este trecută de NATO pe listele potențialilor participanți la diferite licitații (listings of potential bidders), cum ar fi: „controlul accesului și identificarea amenințărilor”, infrastructură analitică sau echipament informatic și conexiune de rețea pt NCIA – NATO Communications and Information Agency.

  sursa: niezalezna.pl
  niezalezna.pl
  niezalezna.pl

  PS

  Andrzej Bendig-Wielowiejski a fost făcut consul onorific al Federației Ruse (singurul din Polonia) în 2007, de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Rusiei Vladimir Grinin – cunoscut mai târziu ca important participant la jocul diplomatic al Moscovei cu scopul de a coborî rangul vizitei lui Lech Kaczyński la Katyn (s-a întâlnit în restaurant și a pus la cale pregătirea vizitei, cu Tomasz Arabski, de la cancelaria primului-ministru Donald Tusk; rangul vizitei se reflectă în nivelul de securizare a acesteia – asemenea pregătiri dau foarte mult de gândit în privința tragediei de la Smolensk).

  La numai câteva zile după dezastrul de la Smolensk, Andrzej Bendig-Wielowiejski, consul onorific al Rusiei declara: „Convingerea mea este că relațiile dintre Polonia și Rusia se schimbă ireversibil, pozitiv […] Am văzut transmise mesaje de compasiune umană pură, reflexe autentice, nu era nimic regizat, chiar și în atitudinea unor politicieni experimentați, cum ar fi primul-ministru al Rusiei. Au fost sincere și spontane gesturi de compasiune”.

 3. […] „Martirul” KOD a fost identificat ca fiind Wojciech Diduszko, expert cinematografic, soțul unei activiste de la Krytyka Polityczna – criticspanacul din Polonia. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian