FUNDATIA IOAN BARBUS

Stânga universitară: America, mai periculoasă decât Statul Islamic

Campus Reform este un site ce oferă informații despre mediul universitar american. Obiectivul său este acela de a expune abuzurile și partizanatul ideologic care sufocă educația înaltă din Statele Unite prin politizarea extremă a actului de predare. Acest proiect al Leadership Institute reunește atât studenți, cât și jurnaliști preocupați de schimbările tulburătoare care au avut loc în ultimele decenii în centrele de studiu americane.

O înregistrare publicată recent de Campus Reform prezintă mai mulți studenți ai Universității Harvard din Cambridge, statul Massachussets, care nu au nici un dubiu în privința problemelor globale. Pentru ei, sursa răului în lume nu este nici imperialismul rusesc care sfâșie Ucraina și amenință tot estul Europei, nici înarmarea continuă a Republicii Populare Chineze sau grupările jihadiste care transformă Orientul Mijlociu într-o baie de sânge. Nici măcar milițiile islamiste care își fac de cap pe continentul african. Nu, în ochii acestor tineri amenințarea nr. 1 la adresa păcii mondiale sunt Statele Unite ale Americii, singura țară occidentală care mai este capabilă în secolul al XXI-lea să ducă și să câștige un război.

Reporter: Așadar, ne aflăm la Universitatea Harvard pentru a-i întreba pe studenți cine reprezintă o amenințare mai mare la adresa păcii mondiale, Statul Islamic din Irak și Levant (SIIL) sau America. Cine este o amenințare mai mare la adresa păcii mondiale – America ori SIIL?

Student #1: La adresa păcii mondiale? Ooo, America!

Studenta #1: Din mai multe puncte de vedere consider că America deoarece America ia decizii care pot afecta lumea într-o măsură mai mare.

Reporter: Ce reprezintă o amenințare mai mare la adresa păcii mondiale – America ori SIIL?

Studenta #2: Imperialismul american și protejarea intereselor noastre legate de petrol din Orientul Mijlociu destabilizează regiunea și permite grupurilor precum SIIL să câștige putere.

Student #2: Ca parte a civilizației occidentale suntem de vină pentru multe din problemele cu care ne confruntăm acum. Mă îndoiesc că cineva ar putea susține că nu am creat noi înșine problema Statului Islamic.

Studenta #2: De la un anumit punct încolo, suntem cauza a ceea ce se petrece acolo.

Studenta #1: Suma de bani pe care America o investește în cauze cu potențial distructiv din lume este cu adevărat extravagantă. Am aflat recent despre asta, despre cât cheltuie America numai pe mecanisme de apărare și este cu adevărat uimitor comparativ cu orice altă țară din lume.

Student #2: Am asistat azi noapte la o discuție interesantă între mine și câțiva dintre vecinii mei. Ei puteau înțelege cum ideologia SIIL ar putea atrage oameni din Orientul Mijlociu care nu știu cum gândim noi, americanii. Au o imagine deformată despre noi așa cum mulți americani au o imagine deformată despre ei.

Reporter: Despre Statul Islamic din Irak și Levant?

Student #2: Despre Statul Islamic, da.

Viitorul de aur al SUA.
Viitorul de aur al SUA.

Ignoranța acestor tineri aparent educați nu trebuie să ne surprindă. În ciuda bunului renume de care se bucură, Harvard este mai puțin o universitate și mai mult un centru de îndoctrinare stângistă. Filozoful libertarian David Gordon și colaboratorul său, Per Nilsson, au descoperit că doar 1% din lucrările publicate de Harvard University Press în perioada 2000 – 2010 exprimau o perspectivă conservatoare. Din 494 de lucrări cercetate, doar cinci fuseseră scrise de conservatori. Restul aveau ca autori stângiști, centriști cu simpatii de stânga și centriști.

Este adevărat că nici una dintre instituțiile de învățământ superior din SUA nu mai este ce a fost cândva. Dominate de stânga politică, ele au înlocuit actul de predare cu cel de ideologizare. Indiferent de nuanța de stângism la care subscrie – liberalism, anarhism, socialism sau comunism -, profesorul universitar american disprețuiește puterea politico-militară a SUA și o învinovățește de toate relele din lume. În aceste condiții, nu mai este de mirare că nici măcar extremismul sunnit al fanaticilor din Statul Islamic nu reușește să îi sperie mai tare pe acești tineri de la Harvard decât o face deja ceea ce ei ar numi „complexul industrial-militar” de la Washington.

Acum și în România

Dacă s-ar realiza și în România interviuri asemănătoare celor practicate de Campus Reform, am avea parte de o imagine foarte interesantă a mediului universitar românesc. Transformările suferite în ultimele decenii sunt cu adevărat spectaculoase. Decăderea actului de predare a fost însoțită îndeaproape de scăderea calității materialului uman și lungul marș prin instituții al Noii Stângi. Formată intelectual nu doar în Occident, ci și în România, Noua Stângă a reușit să infiltreze facultățile de la noi și pregătește deja conflictele sociale de mâine, sub protecția interesată a organizațiilor nonguvernamentale și complicitatea mass-media. După cum s-a văzut în ultimii ani la instituții precum SNSPA și Universitatea București, conducerea universităților se mulțumește să fie complice sau instigator al noilor radicali, în funcție de miza dezbaterii.

Una peste alta, a devenit evident că antioccidentalismul, antiamericanismul și anticapitalismul se răspândesc liber printre studenții români fără ca intelectualitatea românească să fie câtuși de puțin îngrijorată. Cu mici, dar notabile excepții, și ea simpatizează cu stânga politică și nu vede nici o problemă în extinderea influenței studiilor de gen (feminism), a liberalismului social, a ecologismului, a socialismului și chiar a diferitelor forme de comunism sau anarhism.

Vom plăti cu vârf și îndesat această orbire.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

10 comentarii

 1. Costin Andrieş
  21 octombrie 2014

  du-te domne de aici, exagerezi! ca doar n-o fi primita extrema stanga cea mai extrema sa peroreze la catedrele din universitatile romanesti!

 2. Dan Calinescu
  21 octombrie 2014

  Din pacate, asa este: stinga a reusit sa controleze discursul universitar – strategia marxista de a distruge din interior temelia care genereaza forta occidentului. Cucerirea marxista prin revolutie/violenta a esuat, insa scopul a ramas neschimbat. Revolutia continua prin parazitarea intelectului, scolit sa vada lumea prin ochelari neomarxisti. Religia urii (de clasa, de rasa), promovata sub stindardul egalizarii, cucereste pe toti cei incapabili sa accepte ordinea naturala a lumii.

 3. nae girimea
  21 octombrie 2014

  Ca sint de stg sau conservatori , sint egal de habarnisti in problemele de politica externa , judecind dupa calapoade americane medii sociale cu alte viziuni . Niste Procusti moderni . Sau , discursul e adaptat pt a oculta interese inavuabile …

 4. Costin Andrieş
  21 octombrie 2014

  nae, in ce fel era Romney la fel de habarnist in 2012, cand a spus ca Rusia e un pericol si Obama a ras de el, ca sa ajunga 2 ani mai tarziu sa spuna acelasi lucru? poti sa dai niste exemple, sau vrei sa te cred pe cuvant?

 5. Curren
  21 octombrie 2014

  Interesant este cum brusc Rusia a devenit o amenintare cand de ani de zile se vb. de faptul ca este doar o fantoma a trecutului si cat de slaba este forta lor militarea in prezent.

  Rationamentul tinerilor americani educati mi se pare cel corect. Este normal sa nu te intereseze problemele Islamicilor sau al est Europenilor, nici pe mine nu ma intereseaza pt. ca are 0 impact asupra vietii mele.

  Intersant cum se vb. de manipulare dar se stabileste rationamentul ca armata americana actioneaza ca si cruciatii in trecut, au exclusiv intentii nobile si cat se poate de bune desi rezultatele si executia ii contrazic.
  Orientarea de centru stanga este normala si sanatoasa spre deosebire de extrema drepata care planteaza idei legate de: sterilizarea saracilor, uciderea batranilor, refuzul asistentei medicale, neacordarea egalitatii de sanse si asa mai departe.

 6. Vlad M.
  21 octombrie 2014

  1. Rusia a fost mereu o amenintare. Doar pentru ca are probleme grave economice si sociale, nu inseamna ca nu mai are armata si renunta la politica sa expansionista. S-a retras din Transnistria si nu stim noi?
  2. Rationamentul tinerilor americani este rationamentul unor oameni prost educati. Nu este obligatoriu sa stii totul despre Statul Islamic, dar daca tot iti dai cu parerea pe subiect ai putea face un minim efort sa afli ce presupune. In cazul de fata, Statul Islamic este o organizatie terorista care practica un islamist sunnit extremist, hotarat sa extermine atei, crestini si musulmani eretici. Luptatorii sai ucid oameni neinarmati, masacreaza prizonierii de razboi, vand femeile ca pe vite si violeaza tot ce le cade in mana.
  3. Sa comparam armata americana cu armata rusa.
  4. Orientarea de centru stanga este una, orientarea de extrema stanga a acestor tineri este alta. Sterilizarea saracilor nu este o idee de dreapta, dupa cum uciderea batranilor nu este o idee de dreapta. De altfel, singurii care au incurajat uciderea anumitor clase sociale au fost national-socialistii si comunistii. Adica stanga extremista. Despre refuzul asistentei medicale si neacordarea egalitatii de sanse chiar nu stiu ce sa spun, nu prea am inteles ce e cu ele.

 7. Poto Mac
  21 octombrie 2014

  Harvard University Offers ‘What What In The Butt: Anal Sex 101’
  The Huffington Post | By James Nichols
  Posted: 11/05/2014 9:09 am EST

  Confused about anal sex? Harvard University is here to help.

  This week the Ivy League university offered a workshop in conjunction with its annual „Sex Week” that aimed to help college students practice healthy and pleasurable anal sex.

  (…) we’re excited to see one of the nation’s most esteemed universities focusing on how we can all live healthier and happier (sex) lives.

  Bottoms up!

 8. Poto Mac
  21 octombrie 2014

  „complexul industrial-militar” de la Washington e o expresie care si-a luat zborul in 1961, cu ocazia discursului de adio al presedintelui (and five-star general during World War II) Dwight D. Eisenhower. Scrie si pe wiki: „President Dwight Eisenhower famously warned the U.S. about the „military–industrial complex” in his farewell address.”

  Multa lume mai crede, cum am crezut si eu pe vremuri, ca expresia a inventat-o vreun stahanovist de la Pravda. Nț!

  In mod bizar, nu doar bibilicile socialiste de la Harvard sint ingrijorate de pericolul „complexului industrial-militar” de la Washington, ci si foarte multi americani de toate culorile. Din ce in ce mai multi in ultimii ani. Dar, slava Domnului, avertismentul defetist al lui Eisenhower nu a fost luat in serios de clasa politica si azi cheltuielie USA pentru inarmare au ajuns sa fie mai mari decit ale urmatoarelor 9 (sau 10?) state mari cheltuitoare la un loc. Bravo, America!

  Statul Islamic e o creatie a guvernului american. Hai sa nu refuzam Americii prioritatile-i incontestabile, ca ride internetul de noi! Ca i-au scapat din mina, ori ca doar mimeaza asta, nu mai conteaza. Si democratia din Irak, Afghanistan, Libia si tot Nordul Africii, plus democratizarea in plina desfasurare a Siriei tot lor li se datoreaza. Bravo, America!

  Iar in Ukraina, tot asa, ar fi bine sa recunoastem niste merite istorice pe care le stie deja toata lumea: acolo a avut loc o lovitura de stat organizata si finantata de America. Putin doar a reactionat; meritele lui pe-acolo sint minore.

  America e cea mai mare speranta pentru lumea de azi si, avind in vedere riscul unui faliment economic national iminent (dupa modelul Detroit) cauzat de incalzirea globala si alte cauze externe, va face singurul lucru rational pe care putem sa-l asteptam de la acest bastion al pacii: un al treilea razboi mondial. Atomic. Sa nu ramina piatra pe piatra.

  Un sincer BRAVO anticipat, America!

 9. Vlad M.
  21 octombrie 2014

  Ce simpatic esti Poto, cum le stii tu pe toate! Si toate-s antiamericane. Complexul industrial-militar? Jos America. Statul Islamic? Jos America. Irak? Jos America. Ukraina? Jos America. Noroc cu rusii astia buni care reactioneasa, saracutii, doar ca sa mai salveze cate ceva. Daca ar fi dupa nenorocitii astia de americani, se ducea naibii lumea.

  Un sincer BRAVO!

 10. John Galt
  21 octombrie 2014

  “I’d rather be governed by the first 2,000 names in the Boston telephone directory than by the faculty of Harvard.” William F. Buckley Jr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian