FUNDATIA IOAN BARBUS

Mihail Neamţu şi Vasile Ernu despre recrudescenţa ideilor de stînga – Mentalitatea revoluţionară la lucru

Mişcarea revoluţionară porneşte de la o atitudine de revoltă împotriva realităţii prezente. Cum ştim, realitatea acestei lumi în care trăim este imperfectă, fiind afectată de toate neajunsurile condiţiei umane terestre: nedreptăţi, lipsuri, conflicte, boli. Mentalitatea revoluţionară judecă şi condamnă fără drept de apel această realitate, pe care vrea să o distrugă, împreună cu toate rădăcinile ei, tradiţii venite din trecut.

Olavo de Carvalho considera mentalitatea revoluţionară drept un fenomen de natură psihotică, un delir colectiv sistematizat, caracterizat printr-o serie de inversări: prezentul nu este judecat prin experienţa imuabilă a trecutului, ci printr-un proiect de viitor.

„Proiectul“, fiind măreţ şi generos, justifică orice mijloace, permiţând astfel să se inverseze raportul tradiţional dintre bine şi rău, adevăr şi minciună, asasin şi victimă.

Problemele umanităţii, susţin ideologii revoluţiei, vor fi rezolvate în întregime cu mijloace pământeşti, numai să fie pus în aplicare grandiosul plan, masele să fie câştigate pentru cauză, prin „educarea“ în spiritul ideologiei respective, şi, neapărat, să fie re-educaţi, stârpiţi, sau reduşi la tăcere duşmanii, reali sau imaginari, ai „progresului“ colectiv – după caz, evreii, burghezii, reacţionarii creştini etc.

Filosoful brazilian considera ca aparţinând mişcării revoluţionare şi diferite ideologii contemporane din aria stângii occidentale, ca: feminismul, ecologismul, teologia eliberării, militantismul gay etc. Se ştie astăzi cu precizie că aceste mişcări au fost masiv utilizate, adesea chiar iniţiate şi finanţate, de serviciile secrete sovietice în interiorul Lumii Libere, pentru subminarea acesteia şi pentru diminuarea capacităţii ei de apărare. Aceste mişcări se înrudesc, de altfel, cu marxismul, dar şi cu alte ideologii cu care au în comun conflictul deschis cu tradiţia religioasă iudeo-creştină: neopăgânismul de tip New Age, militantismul ateist, darwinismul, malthusianismul sau mişcarea pentru un guvern mondial. Toate aceste mişcari, aparent independente între ele, chiar contradictorii sub anumite aspecte, sunt unite, de fapt, prin ceea ce au ele mai important: ţinta comună a atacurilor lor, Civilizaţia Iudeo-Creştină.

Gelu Trandafir: Dispariţia inamicului comun, o iluzie periculoasă pentru conservatori şi libertarieni*

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. RosuSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2011

  Bun, dar nu se intelege ce anume sustine M.Neamtu si ce anume nu sustine V.Ernu.
  Rogu-va, mai in clar, ca unii suntem ingineri si functionam in multimea numerelor reale ????

 2. Sfetcu FlorinSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2011

  Atunci cand nu esti de acord cu o realitate trebuie sa fii suficient de inteligent si de puternic pentru a modifica acea realitate in mod pasnic, izoland barbaria intr-un colt al realitatii.

 3. DanCanadaSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2011

  @Rosu: dl. Neamtu explica putin pe blogul sau de ce i-a sarit tandara:

  http://mihailneamtu.ro/?p=4561

  E interesant insa ce vipera poa’ sa fie Ernu: cind atentia e indreptata asupra lui “vai! cei multi! hai sa luptam cu totii!”, dar cind atentia se indreapta catre dl. Neamtu, ba strecoara cite un “voi, cei de dreapta” ori isi da ochii peste cap in semn de lehamite.

  Nu inteleg cum dl. Ernu (mai) este cotat drept scriitor/filozof/analist politic ?!?

 4. John GaltSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2011

  Atunci cand nu esti de acord cu o realitate trebuie sa fii suficient de inteligent si de puternic pentru a modifica acea realitate in mod pasnic, izoland barbaria intr-un colt al realitatii.

  @Sfetcu Florin – “Realitatea” nu are Contradictii. Nu e problema “Ei” daca tu te adaptezi sau nu. Depinde ce intelegi prin “Barbar”, pentru ca dintr-un anumit punct de vedere (de fapt SINGURUL Posibil), cu socialistii poti discuta NUMAI prin FORTA, pentru ca ei inteleg doar limbajul TANCURILOR, ORICE alta tentativa fiind complet inutila.

  E un mic paradox aici insa se rezolva foarte usor: socialistii trebuie incurajati, lasati sa-si intalneasca DESTINUL cat mai rapid. Il gasesc de absolut fiecare data. SINGURI, chiar daca “in grup”.

  ????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian