FUNDATIA IOAN BARBUS

Omul care s-a lăsat prins pe străzile Varșoviei pentru a fi trimis la Auschwitz

Nu cred că a existat vreodată vreo persoană mai demnă de admirație, recunoștință și respect decât Witold Pilecki. Omul care s-a lăsat prins pe străzile Varșoviei pentru a fi trimis la Auschwitz, de unde a obținut informații despre ororile ce se petreceau acolo, pe care le trimitea ulterior afară, ca să ajungă la Guvernul Britanic.

Toată viața lui a fost definită de un curaj nemaipomenit. A luat parte la Bătălia de la Varșovia din Războiul sovieto-polonez, unde sovieticii și-au luat-o pe coajă în stil grandios. La invazia nazistă a Poloniei, în calitate de comandant de pluton și-a văzut plutonul distrus aproape complet în lupta cu o divizie de blindate pe 10 septembrie. A fost rănit grav în bătălia de la Tomaszów Lubelski, asta nu înainte să distrugă – alături de oamenii săi – 7 tancuri naziste și să doboare un avion.

După ce Polonia a fost ruptă în două, în noiembrie 1939 a format Armata Poloneză Secretă, mai târziu încorporată în mai bine cunoscuta AK – Armia Krajowa, Armata Națională.

În 1940 a venit cu un plan să infiltreze Auschwitz-ul, lăsându-se descoperit pe străzile Varșoviei. La Auschwitz a format o organizație de rezistență care l-a ajutat să adune informații valoroase despre ceea ce se petrece în tabără – avea să afle că lucrurile stau mult mai grav decât credea – de unde erau trimise în exterior, iar apoi către Guvernul Britanic.

A reușit să evadeze în 1943, iar, în stilul caracteristic, a participat la Revolta din 1944.

După ocupația sovietică, Pilecki a reușit să stabilească o rețea anti-sovietică subterană, ținându-și adevărata identitate ascunsă. În 1947, după ce bolșevicii au descoperit cine este, i-au ordonat să părăsească Polonia, dar a refuzat.

A fost executat în urma unui proces-spectacol, în 1948. După aflarea verdictului, vorbele lui Pilecki au fost: „Am încercat să-mi trăiesc viața astfel încât în clipa morții să nu simt frică, ci bucurie”.

Witold a mai spus ceva când era schingiuit și judecat de comuniști, în ultima conversație cu soția sa:

„Nu pot trăi. M-au omorât. Auschwitz era un nimic comparat cu asta”.

Pilecki s-a înșelat atunci, în ultimele momente ale sale. Comuniștii l-au executat, dar nu l-au omorât. Fiindcă azi vorbim de el ca de unul dintre marii eroi ai istoriei, un destin desăvârșit, în timp ce comuniștii despre care el credea că l-au omorât sunt de mult la groapa de gunoi a istoriei.

Eroi ca Pilecki vor străluci peste veacuri, ca adevărate modele pentru generații, fiindcă exemplul său moral este unul ce nu ține cont de trecerea timpului. Comuniștii care l-au executat sunt doar o pată fără nume în istoria Poloniei și a lumii.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Alexandru Vîjan

Alexandru Vîjan

Un comentariu

  1. Chris Stanley
    13 iulie 2017

    Inca o dovada ca nazismul si comunismul sunt doua capete ale aceleiasi hidre pe care o numim „stanga”. „Nazistii” tot socialisti erau, deci nu lasati pe nimeni sa va spuna ca „nazistii” erau de dreapta. erau clar tot de stanga, desi nu asa turbati cum sunt comunistii, ceeace rezulta si din experienta acestui erou pentru umanitate, Witold Pilecki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian