FUNDATIA IOAN BARBUS

Rusia a pierdut „războiul împotriva gazelor de șist”. SUA l-a câștigat iar România va beneficia

foto: Proteste împotriva gazelor de șist în fața Ambasadei Române din Sofia, Bulgaria, 2012

La începutul lui octombrie 2013, protestele useliste care începuseră cu 2 ani mai devreme în aplauzele Antenei 3 -o alianță între bătrâni securiști, ca pro-rusul Mircea Dogaru, și tinerele speranțe ale soțietății țivile, gen Claudiu Crăciun-, pentru ca mai apoi să se consolideze și să explodeze în dimensiuni prin îmbrățișarea cauzei ecologiste (Roșia Montană), se transformau pe nesimțite în opoziția la exploatarea gazelor de șist (pentru detalii vedeți Salvați Roșia Montană se transformă în Ucideți gazele de șist? România între Bulgaria și modelul american).

Dar nu a oricăror gaze de șist, nu oriunde și nu de către oricine – ținta era exploatarea gazelor de șist de către americani (Chevron), la Pungești -câteva detalii, aici: #unitisalvam: Când rusul exploatează, Liniște!.

Micul și săracul sătuc din nord-estul României a devenit rapid centrul de comandă al “activiștilor ecologiști” din toată țara, dar și centrul de comandă al Russia Today, care, din tot mapamondul a ales tocmai Pungeștiul ca principal loc în care să-și instaleze carele de televiziune, de unde transmitea în toată lumea.

Prezența organului propagandistic al Kremlinului la Pungești nu părea să îi fi deranjat cu nimic pe “activiștii”, care au ales chiar să-și coordoneze activitățile cu acesta.

În aceeași perioadă, ILD a publicat o serie de articole în care prezența rusească a fost documentată în detaliu, totul pe baza unor surse deschise și la vedere.

Între timp, Statele Unite au depășit Rusia la producția de gaze naturale și petrol și au devenit unul dintre cei mai importanți exportatori, tendință ce se va accelera în perioada imediat următoare.

Recent, Constantin Crânganu, profesor de geofizică și geologia petrolului la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York, a publicat un articol în care oferă noi detalii despre ultimele evoluții în investigarea implicării Rusiei în alimentarea protestelor împotriva exploatării gazelor de șist din SUA și Europa – Rusia și grupurile ecologiste anti-fracking – O posibilă coluziune?. https://www.contributors.ro/editorial/rusia-%C8%99i-grupurile-ecologiste-anti-fracking-%E2%80%93-o-posibila-coluziune/

p.s.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  iulie 17, 2017

  Trump a venit în Europa pentru a schimba echilibrul actual de putere de pe Vechiul Continent.
  În afară de aceasta, indiferent cum se numește președintele SUA – în prezent, interesul singurei supraputeri față de Europa a fost și rămâne același: să nu apară aici vreo forță care să guverneze singură.
  Germania este de mai mulți ani aproape în această situație. Aproape, deoarece în conformitate cu tratatele care au pus capăt celui de-al II-lea Război Mondial, în Germania staționează și vor staționa în continuare trupe americane. Astăzi, Germania a ajuns să domine Europa. Angela împarte și stăpânește, cu instrumente economice și politice. Este în plan și crearea unor forțe armate europene, care să completeze imaginea dominației.

  În aceste condiții, vine Trump în Europa și spune: noi aici o să vindem gaz lichefiat. (…)

  De când Gazpromul a început să fie numit Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, iar fostul cancelar german a devenit președinte al consiliului de administrație al acestui minister, tradiționalul tandem germano-rus a dobândit un nou numitor comun. Nu schimbă acest lucru simbolicele sancțiunile europene impuse Rusiei după ocuparea Crimeei de către Putin. Rușii pompează prin rețeaua de conducte germane, care distribuie în toată Europa. Interesele geopolitice înfloresc și ar fi continuat să înflorească, dacă nu ar fi fost ideea competitivă, pe care a construit-o cu migală Lech Kaczyński, de pioasă memorie, și sub care tocmai s-a iscălit Președintele SUA, cel mai puternic om politic al lumii:
  Polonia și Europa Centrală cu gazoporturile și conductele lor pe axa nord-sud pot constitui o ofertă competitivă.
  Germania distribuie gazul rusesc – Polonia va distribui gazul american. Să adăugăm – mai ieftin decât cel rusesc.
  Acest plan nu înseamnă numai miliarde de dolari.
  Este în primul rând o potențială schimbare a echilibrului de putere în Europa în detrimentul Germaniei și Rusiei.
  Iar acesta este motivul real pentru care interesele lui Trump cu Polonia displac atât de mult Angelei, lui Vladimir și subordonaților lor de la Bruxelles și Varșovia.

  Michał Rachoń, Gazeta Polska
  http://niezalezna.pl/102383-lech-kaczynski-donald-trump

 2. Romulus VladSpune:

  Răspunde
  iulie 17, 2017

  Bingo!:) Prea mult s-au pupat astia. Iar Romania trebuie sa profite. Intrebare: chiar este mai ieftin gazul american? Zbiara trolli rusi in sectiunile de comment-uri cat de scump este gazul american.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian