FUNDATIA IOAN BARBUS

Orlando Zapata; eroul discret al opoziţiei anti-Castro

Materialismul dialectic si istoric nu i-ar fi dat nicio sansa lui Orlando Zapata. Il obliga sa fie comunist. Indeplinea toate criteriile de clasa: era zidar, instalator, negru, cubanez; fusese în Uniunea Tinerilor Comunisti si activase la începutul anilor ’90 în garzile patriotice. Citindu-i doar fisa de cadre, un Ion Iliescu nu ar fi avut nicio ezitare sa-l aseze pe Zapata în avangarda “fortei motrice” anticapitaliste. Dar realitatea a contrazis o data în plus pseudo-stiinta, la fel cum au facut-o si muncitorii din Gdansk care au înfrânt comunismul polonez.

In urma cu o luna, Orlando Zapata Tamayo (42 ani) s-a stins dupa mai bine de 80 de zile de greva a foamei. Un protest extrem, facut din solidaritate cu ceilalti detinuti politici închisi de fratii Catro si îndreptat contra regimului de detentie si dictaturii comuniste.

Lupta acestui discret muncitor cubanez, Orlando Zapata Tamayo, deznodamântul tragic din 23 februarie, pe când lideri occidentali erau gata sa bata palma cu dictatura de la Havana, ilustreaza perfect contextul în care trebuie sa lupte opozitia anti-Castro: indiferenta noastra, guverne europene complice cu fratii Castro, o America Latina cucerita practic de… Text integral pe Blogary.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian