FUNDATIA IOAN BARBUS

Muzică pentru lupi

Cartea Muzică pentru lupi îşi propune să explice publicului italian acel groaznic experiment concentraţionar comunist care a fost prezentat de Virgil Ieruncă în lucrarea Fenomenul Piteşti.

Muzica pentru lupi

Coperta cu fotografiile lui Ţurcanu

Apărută în luna martie la editura Rizzoli sub semnătura lui Fertilio Dario, cartea a avut parte deja de o prezentare mai mult decât onorabilă pe pagină culturală a ziarului Corriere della Sera sub titlul România, extremă oroare . Iată cum a descries cotidianul sistemul de tortură de la Piteşti, care a fost exportat şi în alte închisori politice din România:

„Seria implacabilă de torturi fizice care se prelungesc zi şi noapte, este fără îndoială explicaţia desfigurării interioare a deţinuţilor de la Piteşti până la completa anulare a conştiintei şi a personalităţii; este umilinţa confesiunilor forţate în care erau constrânşi să se denigreze pe ei înşişi şi pe cei dragi lor şi în care renegau orice credinţa sau principiu în numele supravieţuirii; dar se adăuga (şi chiar acest lucru distinge experimentul Piteşti de alte episoade analoage) tulburea, irezistibila seducţie exercitată de rău asupra propriilor sale victime. Eugen Turcanu, şeful şi inspiratorul echipei de deţinuţi-temniceri, este cel care crează şi perfecţionează metodele cu o cruzime minuţioasă, transformându-le într-un fel de mistică a torturii, pare perfect pentru a exercită rolul seducătorului: cu fizicul sau atletic şi cu ochii albaştri locuiţi de lumina unei spiritualităţi perverse, el semăna mai mult cu îngerul căzut Lucifer, decât cu demonii îngrozitori din iconografia medievală; şi adesea se vede că se ascunde o morbidă formă de dragoste în teroarea la care se supun prizonierii pentru el.”

Pe pagina Editurii Rizzoli se face afirmaţia greşită că subiectul Fenomenul Piteşti este un tabu în România (deşi se scrie că se încearcă realizareu unui film) probabil datorită necunoaşterii amplelor dezbateri de la noi provocate de documentarul Memorialul Durerii sau articolele şi dialogurile din Revista 22. Filmul la care se face referire este „Genocidul sufletelor. Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură”, al lui Sorin Ilieşiu, din care s-au filmat o parte din mărturii. Am adăugat primele trei părţi din Memorialul Durerii – Experimentul Piteşti despre fenomenul despre care Alexandr Soljeniţin a spus că a fost “cea mai cumplită barbarie a lumii contemporane”.


Memorialul Durerii – Partea intai


Memorialul Durerii – Partea a doua


Memorialul Durerii – Partea a treia

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

52 de comentarii

 1. costin
  31 martie 2010

  De pe situl filmului „Genocidul Sufletelor” , in care sint marturii ale unor oameni care au trecut prin experimentul Pitesti:

  Aristide Ionescu: Bătaia la tălpi dura în medie cam 15-20 de minute până la leşin. Apoi se mai turna puţină apă pe tine şi se mai repeta de vreo două ori. Durerile erau atât de… Pentru că, imaginaţi-vă dumneavoastră, bătaia o aveai la talpă, dar genunchiul tău era pe ciment şi când te lovea la talpă simţeai durerea acolo, dar mai ales în genunchiul care era pe ciment.
  Dacă vrea să-mi dea excremente să beau, nu vreau să iau… Păi în cazul în care nu luai îţi spunea: „Dacă nu iei acuma cu lingura, îţi băgăm noi şi-n gură şi-n nări! şi erai convins că o face şi atunci luai mai bine tu singur. Deci, aicea nu aveai de-a face cu nişte oameni, ci cu nişte bestii, cu nişte satane transformaţi în oameni – cei care aplicau metode de tortură.

  Strivirea degetelor, asta era o tehnică foarte rudimentară dar cu un efect groaznic de dureros. De exemplu: să presupunem că aicea sunt cele două beţe şi iau degetul acesta şi strâng de beţe cu atâta putere până când aud trosnind osul. Aceste două degete de-ale mele, de-aici încolo nu mai am nerv. A fost distrus, la ăsta şi la ăsta. Eu de-aici încolo nu mai pot să comand degetul, numai până aicea pot să comand. ăsta şi ăsta, nervul aici sunt distruşi, şi la ăsta şi la ăsta datorită torturii. şi asta era tortură de durată, cu asta nu leşinai aşa repede, ca să scapi de tortură. Asta era de durată


  Aristide Ionescu: Să luăm, de exemplu, una din scenele…aceea cu împărtăşirea cu fecale. E, în sfârşit, zguduitor să vorbeşti dar totuşi trebuiesc cunoscute ca niciodată să nu se mai poată repeta niciunde pe globul ăsta. Dezumanizarea asta este ceva numai diabolic. Ca să obligi un preot, prin torturi, să oficieze o slujbă de naştere a lui Isus, dar numai cu cuvinte înjositoare, e ceva groaznic. Nu poţi gândi că, …o minte sănătoasă, putea s-o realizeze, decât numai unul stăpânit de Satana. Nici crucea, ca să te ajute Dumnezeu, n-o puteai face decât numai cu limba în cerul gurii. şi, primul lucru dacă te-ar fi văzut făcând cruce atunci te ducea la tinetă şi te împărtăşea cu fecale ca să-ţi dea Paştele, dacă crezi în Dumnezeu.
  – Isus Cristos era numit ca un înşelător şi El fusese bărbatul lui Magdalena, şi bineînţeles, nu era nici făcut cu Iosif, că era Iosif prea bătrân să mai facă copii. Aşa că, el era un bastard, era… în sfârşit, nu mă mai obligaţi să spun lucrurile astea atât de grave, că mi-e greu şi mie, ceea ce mi se spunea.
  – şi fecioara Maria cum era…?

  – Vă imaginaţi, mi-e greu să repet ceea ce auzeam atunci.


  Aristide Ionescu: În ceea ce priveşte această dezumanizare a individului: în cerc, în pielea goală în cerc, şi aşezaţi, să pupi în fund pe ăl din faţa ta… Asta am văzut, scena asta am văzut-o şi este şi descrisă.
  – Puteţi s-o descrieţi mai în detaliu?

  – Da. Erai obligat să te dezbraci în pielea goală, apoi să mergi în genunchi şi în mâini, în cerc. şi când li se dădea ordin: „Acum, pupatul!”, te opreai şi te pupai unul pe altul în „spate”; …scenă la care am fost supus. …Te ştergeai cu mâneca după aceea; cu mâneca de la tunică.

  – şi a existat cineva care a încercat să se opună la chestia asta?

  – A te opune la orice metodă de tortură însemna condamnarea ta la întreaga filiera, de la început, s-o iei de la începutul metodelor, să treci prin toate din nou, şi deci, nu cred că au fost prea mulţi care-au încercat să se opună. Dezumanizarea individului, adică totdeauna tu să nu mai poţi să fii un om întreg, să fii obsedat că ai fost atât de josnic încât nu te mai poţi numi om, nu te mai poţi considera în rândul oamenilor.

  mergeti pe situl Genocidul Sufletelor pentru mai multe marturii similare. Nu le stiam, sint teribile…

 2. Francesco
  31 martie 2010

  „Avem nevoie de un Tribunal Nurnberg pentru crimele comunismului”, a declarat presei Laszlo Tokes:

  «Nazismul si comunismul sunt gemeni. Este inadmisibil ca, in timp ce negarea Holocaustului poate fi pedepsita de lege, negarea terorii comuniste nu este supusa niciunei astfel de rigori. Totodata, este de neinteles de ce Occindetul trateaza cu indiferenta aceasta tema a condamnarii comunismului, insinuand necesitatea crestina de a ierta pacatele si a uita trecutul».

 3. costin
  31 martie 2010


  Emil Sebeşan: -Au fost oameni care au murit, au murit în bătaie acolo, ştiu şi eu câţiva care au murit acolo în bătaie.
  – Aţi asistat la uciderea cuiva direct?

  – Da.

  – Puteţi să povestiţi?

  – Printre altele, nu la moartea lui, ci la torturarea lui Bogdanovici. Eu am văzut cu ochii mei când Ţurcanu a sărit cu bocancii pe pieptul lui incontinuu aşa, dar nu întâmplător, ci minute în şir. Bogdanovici a murit strivit şi în bătai. Sau alţii, sau vă spun… Petrică Cojocaru sau nu mai vorbesc de Oprişan, nu mai vorbesc de Oprişan… Eu cred ca Oprişan nu avea nici măcar un centimetru pătrat din corp să nu fie vânăt. Nu cred, eu l-am văzut la baie dezbrăcat, şi toţi spuneau: „Uită-te bă la Oprişan!”.

  ăsta a fost un lucru foarte interesant: toţi tac despre Piteşti. Le-o fost frică. Eu vă spun din experienţă. Eu nevestei mele nu i-am spus ce-am păţit la Piteşti. Ca să vă spun aşa în paranteze chestia asta: după revoluţie am venit odată acasă şi-am găsit-o pe nevastă-mea plângând, şi-am zis: „De ce plângi?”. Zice: „Mă, după 20 de ani de căsătorie trebuie să constat că tu n-ai avut încredere în mine.”. „Cum adică n-am avut încredere în tine?”. „Eu trebuie să aflu de la alţii ce-ai păţit tu la Piteşti? Tu nu mi-ai spus niciodată. Nici atâta încredere n-am avut.” şi-atunci eu i-am răspuns simplu: „Măi nevastă, stai jos că-ţi explic imediat. Tu ai o soră, ai doi fraţi. Tu, dacă-ţi spuneam ţie, te duceai şi povesteai la soră-ta, la fraţii tăi. Fraţii tăi, soră-ta, povesteau la alţi prieteni de-ai lor chestia asta şi, zic eu, ajungeam la Securitate şi mă băteau iară de mă lua dracu. Vroiai tu asemenea lucru?”. „Nu, bineinţeles că nu!”. „Păi atunci, vezi? Mai bine n-ai ştiut. Aflii acuma. şi ce? Poţi să faci ceva? Poţi să ştergi ceea ce mi s-a-ntamplat acolo? Nu poţi. Aşa că fii liniştită. …Nu că n-am avut încredere in tine…”.

 4. Despina
  31 martie 2010

  Sper sa inteleaga si italienii si occidentalii ce a insemnat comunismul in Romania.
  Trebuie sa apara in Occident cat mai multe carti de acest fel ca sa inteleaga toti ce-i asteapta daca tot insista in politici socialite, stangiste, etc

  Probabil ceva comparabil s-a mai intamplat doar la decimarea evreilor
  Trebuie neaparat sa se faca un Proces la comunismului.

  Nu pot fi lasate sa treaca prin istorie astfel de fenomene fara a fi condamnate de intreaga societate printr-un proces similar cu cel de la Nurenberg

 5. Stefan A.
  31 martie 2010

  Din punct de vedere istoric , cel mai puternic partid comunist din Vest Europa se gasea in Italia !
  Cu diferenta ca avea o gramada de intelectuali membri si nega modelul sovietic de dezvoltare !
  Acum incercati sa demonstrati acestor persoane ca comunismul romanesc a fost o pura dictatura a analfabetilor si parvenitilor ! Extrem de dificil !

 6. Despina
  31 martie 2010

  Alta solutie nu exista decat:

  sa explici, sa explici, sa explici, sa faci filme bune si reale despre acest subiect, conferinte, emisunbi tv, etc, etc, etc.
  Apoi un proces al comunismului.

  Pana pricepe toata lumea ce este comunismul

  Altfel ne trezim si cu comunism si cu nazism deodata la un loc

 7. caliopi
  31 martie 2010

  Multzumesc pentru invitatia de a intra aici ,am onorat-o cu placere la insistentele d-voastra,d-na DESPINA.Umblati dupa fantose ,comunismul a fost si nu va mai reveni,catu-i lumea.Nazism ,da ,se pare ca deja ne „bucuram”de el,in tara .Cum am mai spus ,procesul comunismului trebuie initiat de catre cei care i-au trait ororile si nu de cei care au profitat de pe urma lui iar acum isi schimba parul si naravurile..By the way,pe cand procesul dreptei romanesti antebelice??Cat despre campania de alfabetizare propusa de domnia voastra ,renuntati la maniera stahanovista si la limbajul de lemn de trista amintire ,chiar daca considerati ca vi se potriveste..Vremurile s-au schimbat ,doamna mea..Succesuri multe !!

 8. vlad
  31 martie 2010

  @caliopi,

  ce proces? am auzit bine? al dreptei. l-au facut comunistii cu asupra de masura prin incercarile de reeducare. si-au ispasit deraierile.
  apoi, disociati ignar intre comunism si nazism, ce sa mai vorbim?

  sarbatori fericite

 9. dr pepper
  31 martie 2010

  si mai usor cu succesurile pe scari.
  nu de alta dar se pune spatiu dupa virgula, nu inainte.
  by the way – sau macar se pune spatiu pe undeva.

 10. costin
  31 martie 2010

  Miron, esti om in toata firea, de ce vorbesti prostii?

 11. vlad
  31 martie 2010

  apropo,

  azi au sosit primele carti din clubul de carte al patrupezilor ???? prin generozitatea lui Pataphyl.

  prima pe lista e despina, urmatorii sa se faca auziti. in functie de timp, pentru ca vreo 4,5 zile va fi mai greu cu sarbatorile, voi incerca sa termin prima carte in doua saptamani (dupa care ne auzim despina)

  titlurile sunt urmatoarele:

  Joshua Cooper RamoThe Age of the Unthinkable
  Ben SherwoodThe Survivors Club (VIDEO 1; VIDEO 2)
  Bruce FeilerAmerica’s Prophet

  vedeti postarea lui costin
  Glenn Beck recomanda citire lor in ordinea de mai sus, o vede ca pe o trilogie conceptuala

  Pataphyl a pus si un bonus in pachet:

  Jonah GoldbergLiberal Fascism (VIDEO)

  sa speram ca vom avea un circuit al cartii in natura cat mai fluent si mai productiv

  mii de multumiri Pataphyl ????

 12. caliopi
  31 martie 2010

  Am starnit cumva cuibul de viespi ..??Si eu care credeam ca am ajuns acolo unde se avanta vulturii ,hi,hi,hi .
  @Costin
  Rushinica amice !!Arata-ti tubulatura publicandu-ti poza pe blog ,nu divulgand ceea ce crezi ca este numele adevarat al unui user..Pariu ca n-o pui ?Cred ca fac bani in seara asta..

  @ sg.Pepper [infirmier in armata austro-ungara si nu doctor]

  Nu te repezi ca musca la delicatesuri ,sa nu-ti crape vreo conducta.Vezi ca e Saptamana luminata ,nu SEPTEMBER LUMINOSO..
  Hait ,c-am activat celula de criza..

  @ Vlad
  Multzumesc pentru urari ,ti le intorc cu multa placere.Cred totusi ca ,sg PEPPER te sapa pe la spate.Nu e de acord cu greselile din postarea mata si mi le pune mie in carca,batand saua ca sa priceapa userul.

  @ ALL
  Despina m-a indrumat ,cu mare tam-tam spre acest blog,in speranta iluminarii mele .Sa ma iertati ,dragi intelectuali etilisti[sg Pepper,ma poti corecta,ca sa nu mori de foame] , NO THANKS !! Multzumesc de primire si cosanguinizare placuta in continuare !! Bleahhh !!

 13. emil
  31 martie 2010

  Caliopi… cale bătută, succesuri şi ţie, spor la „bleahuri” şi bucurii în continuare la nazismul autohton.

  Daca ai tentaţia să te întorci din drum, abţine-te. Fii bărbată şi dispari.

 14. caliopi
  31 martie 2010

  @ Emil
  Inca una si m-am dus

  Tu ce rang ai in paramilitara asta ,fiule??Gasisi teava pusa si te apucasi de suflat.. Cum comunicati intre voi,furiosii domnului..?Vedeti ca va tradeaza anteriele si insigna aia ,cu compasul ,stii tu..Privirea inainte ,catre WATCH TOWER ,ca-s grijile pe voi cat capra..Hai pa..mi-a facut placere sa vorbim la telefon ,te mai sun eu..

 15. vlad
  31 martie 2010

  @caliopi,

  asa pde dragul rigorii si al iluminarii unora. E Saptamana Mare, abia mai apoi urmeaza Saptamana Luminata, dupa Inviere.

  si ca sa incheiem sarada, cel care la prima vizita intr-o casa se apuca sa scuipe seminte… chiar nu merita timpul. despina stia de ce te indruma, ti-ar prinde bine cateva cure de dezbateri (site-ul este foarte bogat in contint), dar n-ai minima curiozitate, ce sa mai vorbim de decenta in dialog. bascalie e numele tau; nu vad de ce ne-am irosi timpul unii altora

 16. vlad
  31 martie 2010

  ce trist om.

  vorba lui Iorga: „unii varstnici au imbatranit degeaba, pe aceia poti sa nu-i respecti”

 17. Imperialistu'
  31 martie 2010

  Brr… Nene caliopi, nu ti-e rusine sa umbli cu prostii la varsta matale? Asta ca tot veni vorba de poze date pe blog. In rest, chiar nu vad care e marea problema cu dreapta. Si apoi, care dreapta ntebelica? Ce pacate are dreapta junimista?

 18. Despina
  31 martie 2010

  ???? ???? ???? ???? ???? ????

  Acum am venit.Am fost plecata.

  Multumesc baieti pentru ajutor !

  Multumim Pataphyl- esti un adevarat gentleman !

  Vlad- nu te grabi, bucura-te de carti !
  Cand termini preiau stafeta.

  Multumesc inca o data.Ma duc sa trebaluiesc

 19. caliopi
  31 martie 2010

  @ VLAD

  1. Nu cred ca stii ce e in capul DESPINEI,nici eu n-am stiut ,altfel nu intram in ambuscada asta..
  2.Atacurilor la persoana ,le raspund cu bascalie,in prima instanta.Iar cand un cretin cauta sa-mi divulge identitatea ,asa,la intimidare,si-o ia ..Nu mi-e frica de bau-bau ,de aceea am si poza pe avatar.Nu le mai cauta scuze amicilor,i-am citit din prima.E dreptul vostru sa ma ejectati ,asta daca sunteti in cooperativa ,desi stiam ca admin-ul face asta..
  3 Nu-mi place sa fiu luat „de sus ” de niste idioti cu pretentii etiliste[sg Peper ,treci la strung],chiar si atunci cand ma coplesesc numeric .
  4.Pune-ti cainii in lant ,ca nu mai dau pe la voi decat daca ma provocati..acesta sa fie momentul „0” al armistitiului..Mi-a facut placere sa incrucisez spada cu dumneata ,pari om de onoare .Iti propun deci un armistitiu [sper ca esti sef p-aici].Reversul ar fi caderea in derizoriu a acestui blog ,forum ,ce dreakk” o fi..Regret ca ne-am stricat ziua reciproc ,man .
  Sluga dumitale…..

 20. dr pepper
  31 martie 2010

  ce tara frumoasa cuba, ofilita de comunisti:
  http://governmentdirt.com/rece…..ip_to_cuba

  paragina totala acolo unde guvernul „are grija de cetateni”.
  ma credeti sau nu, chiar am vorbit cu unul care crede ca sistemul cubanez de sanatate e net superior celui american.
  ma intreb: oare oamenii astia nu vad diferenta dintre koreea de nord si cea de sud?
  cum poti sa fi asa de tembel incat sa crezi in comunism cand il vezi inca. exista.

  si totusi mai sunt si hollywoodieni cu creierii intacti:
  Actor Andy Garcia Leads Demonstration for Cuban Political Prisoners

  Cuba: Black Spring Seven Year Anniversary Amidst Desperation and Hunger Strikes

 21. dr pepper
  31 martie 2010

  vezi? degeaba ii explici unuia precum caliopi.
  in loc sa se corecteze, el o tine una si buna.

 22. Imperialistu'
  31 martie 2010

  Decat sa reactionezi isteric, cred ca era mai simplu sa spui ca preferi sa nu ti se spuna pe nume. In fine.

 23. dr pepper
  31 martie 2010

  Shakira si Gloria Estefan sustin las damas de blanco

  si eu care credeam ca nu mai exista artisti intregi la cap.

 24. costin
  31 martie 2010

  armistitii, atacuri la persoana, incrucisari de spada, stricat intreaga zi? stai linistit, nu si-a stricat nimeni ziua din cauza matale, nu si-a incrucisat nimeni spada cu matale (si apropo, ca tot vorbeai de atac la pesoana, nu te-a facut nimeni idiot).. bre, ai venit aici, si desi ai o virsta si ar trebui sa stii mai multe despre lumea in care traiesti, ai vorbit ca un adolescent teribilist si ai facut abuz de englezisme (si se simte ca sint folosite un pic fortat). bre…vroiai, banuiesc, sa pari un tinar „cool” sau dzeu stie ce e in mintea matale. in rest, pentru ca in primul tau comentariu ai vb cum ai vb, s-a facut un pic de misto, nimic calaveresc sau dramatic. nu cade nici un blog sau „ce dreakk” o fi in nici o digratie din cauza unui troll. ma amuzam intr-o zi mai lenesa

 25. vlad
  31 martie 2010

  @caliopi

  reciteste-ti primul mesaj (asa, in loc de „buna ziua”) catre noi si despina, poate reusesti sa intelegi la ce ma refeream, cand faceam aluzie la „scuipatul de seminte” in casa altuia.

  ramai domn, macar de dragul varstei, daca alta motivatie nu gasesti in ce ne priveste.

  sef??? ???? de la al doilea mesaj nu te mai regaseai pe aici. daca simt nevoia de doze de cinism si schimb de replici goale de orice continut… ma uit la „sinteza zilei”, il ascult pe nistorescu sau pur si simplu ies in strada. nu raman dezamagit niciodata in privinta asta

 26. Francesco
  31 martie 2010

  Virgil Ierunca – despre Eugen Ţurcanu:

  „In schimb, cei care au initiat experienta, autoritatile comuniste si primii executanti, poarta vina pentru toti ceilalti.

  Pe toti acestia trebuie sa-i numim inainte de a incepe descrierea reeducarii de la Pitesti.

  De partea detinutilor: Eugen Ţurcanu. Cei care l-au cunoscut il caracterizeaza mai ales prin spiritul demonic, o inteligenta iesita din comun si dorinta de afirmare prin toate mijloacele. Inca din liceu, Ţurcanu cauta sa-si satisfaca vointa de putere, si gruparile de tineret legionar i se par cele mai apte pentru scopul pe care, constient sau nu, il urmareste. Face deci parte, prin 1940-1941 din „fratiile de cruce”. Foarte putin timp, deoarece, imediat ce legionarii intra in ilegalitate, rupe orice legatura cu ei: n-are nici o vocatie de a infrunta persecutiile. Dimpotriva, imediat dupa 23 august, Ţurcanu este printre primii care se inscriu in partidul comunist. Foarte bun student la Drept, el este unul dintre agitatorii de mase ai partidului, foarte bine vazut de organele locale, iar in 1948 devine membru in biroul judetean de partid din Iasi. Trimis la Bucuresti la o scoala de diplomati, se face remarcat nu numai prin studiile excelente, dar si prin rolul de informator pe care si-l asuma cu entuziasm. Se pare ca doi studenti de la Drept au fost obligati sa paraseasca Universitatea din pricina denunturilor sale: filozoful de mai tarziu Titus Mocanu si scriitorul Aurel Pintilie. Dar cariera lui Ţurcanu, ce se anunta stralucitoare -, era programat sa fie trimis la Berna -, este curmata brusc, printr-o intamplare care nu numai lui ii va schimba soarta. In „fratiile de cruce”, Ţurcanu il cunoscuse pe Bogdanovici, legionar ce-si continuase activitatea politica si in ilegalitate, din care pricina nici nu-si terminase studiile, (nu e sigur nici macar ca-si trecuse bacalaureatul, cu toate ca era mai in varsta). In 1945, Bogdanovici care conducea Cercul studentesc din Iasi, isi aminteste de un fost frate de cruce, pe care-l cunostea din liceu: Ţurcanu. Convocat, acesta ii spune categoric c-a intrat in partidul comunist si nu mai vrea sa stie de trecut. Si adauga ca nu-i da pe mana politiei cu conditia ca legionarii sa nu pomeneasca de el niciodata. Conventia este respectata si de Bogdanovici, si de aceia din jurul lui care stiau de existenta lui Ţurcanu. Dupa ce legionarii din centrele studentesti Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara sunt arestati la 15 mai 1948, intr-una dintre acele mari nopti politienesti, cand dubele circulau de-a lungul si de-a latul Romaniei pana in zori, unul dintre tinerii de la Centrul sudentesc Iasi marturiseste insa la Securitate, sub tortura, ca la o intrunire cu Bodanovici, prin 1945-1946, ar fi luat parte si Ţurcanu. Si e de-ajuns ca acesta sa fie arestat si inchis la Suceava, pentru a fi implicat in procesul lotului Bogdanovici. Ţurcanu nu va uita si nu va ierta: Bogdanovici va muri, chinuit de el, in timpul reeducarii de la Pitesti.

  La Suceava, unde este cunoscut si de partid, si de Securitate, se manifesta fata de Ţurcanu o deosebita bunavointa. Nu este pus cu ceilalti detinuti, are celula separata, este utilizat ca planton, i se promite ca la proces i se vor acorda circumstante atenuante si o condamnare usoara, cu suspendarea pedepsei, in asa fel, incat sa-si poata relua cat mai repede, desigur nu chiar la acelasi nivel, activitatea de membru de partid, in libertate…”

  Virgil Ierunca – Fenomenul Pitesti, Editura Humanitas, 1990, 1991, 2007; pag.30 si pag.32-35.

 27. caliopi
  31 martie 2010

  @Vlad

  Dragule ,eu nu mai scuip demult seminte ,poate doar cojile lor dar iti accept licenta poetica ,ca sa-ti fac placere..
  – am revazut textul,la sugestia ta..In loc de buna ziua ,am multumit pentru invitatie DESPINEI ,cu care am o polemica pe alt forum legata de bugetari,comunism ,stanga ,dreapta ,un melange pe care,cu cat il mixezi mai mult ,cu atat devine o porcarie..Iara doamna mi-a indicat un link care ,dupa parerea ei m-ar fi lamurit..Am fost,am vazut si i-am raspuns ,dansei,nu voua.Nu am am atacat pe nimeni cu atat mai mult pe voi ,niste ilustri necunoscuti pentru mine[vorbesc de prima postare].In schimb voi ati facut-o ,cu subiect si predicat..V-a deranjat continutul postarii ,nu lipsa preludiului,parerea mea.
  -Imi spui si mie pe ce alt forum ai intalnit practica de a ti se face cunoscut,public , numele ,contrar oricaror uzante ?Il vei apara ,probabil pe COSTIN spunand ca e ruda cu MIRON COSTIN .Eu iti voi spune ca a procedat ca un securist care te taxeaza cu un „Las” ca stim noi cine esti asa ca fii atent cum iti bei cafeluta.”Apropo,mai stii vreun forum in care poti interveni in discutia dintre doi useri ,fara macar sa-ti ceri permisiunea sau scuzele de rigoare ? In legatura cu aprecierile voastre despre avatarul meu ,ma voi abtine..
  -Admit posibilitatea excesului de inteligenta pe site-ul asta dar nu dati cu el in fasole ca-i pacat.Din toata povestea asta ,castigatoare a iesit ELENA din TROIA ,nici voi si nici eu..Presupun ca nu vei fi de acotd cu nimic din ce am zis ,poate-ti convine statutul asta..

 28. Francesco
  31 martie 2010

  Ruxandra Cesereanu scrie in articolul Reeducarea prin tortura a studentilor din inchisoarea Pitesti (1949-1952):

  „Reeducarea avea patru etape, fiecare reprezentand cate o “bolgie” specializata. Prima, demascarea externa, consta in obligativitatea victimei de a deconspira ceea ce tainuise la ancheta oficiala. Tortionarul avea in aceasta etapa functia unui duhovnic “negru”, spovedania victimei trebuind sa fie o inventariere a unor culpe politice apte sa satisfaca auditoriul. Cea de-a doua etapa, demascarea interna, consta in denuntarea celor care-i facilitasera victimei viata in detentie. A treia etapa, cea mai atroce, demascarea morala publica, era pusa sub semnul patologicului, caci victimele trebuiau sa blasfemieze (masochist, autoflagelator si cu o voluptate disperata) valori-tabú (precum familia sau Dumnezeu); cea de-a treia etapa desavarseste decaderea umana, fiind o groapa comuna in care trebuia aruncat si renegat trecutul, “haznaua libidourilor refulate”, cum o numeste Marcel Petrisor (Fortul 13 Jilava).

  Delirul lua proportii uriase, avand ca scop final desacralizarea si vulgarizarea oricarei valori morale, umane, religioase, etc.; erau preferate spovedaniile perverse, cei mai chinuiti fiind studentii teologi si fiii de preoti (exista chiar o “poetica” a supliciului, celor din urma inscenandu-li-se liturghii negre). Unii marturisitori vad in autodemascare un spectacol de spovedanie neagra, caci “inversandu-se modelul sacru, la capatul «confesiunii» urma «angajamentul» de a nu mai repeta greseala si de a faptui conform indicatiilor, intocmai ca in cazul energumenului pregatindu-se sa-si implineasca un canon ce sa-l curateasca” (Mihai Radulescu, Casa lacrimilor neplanse).

  Cea de-a patra etapa facea trecerea de la conditia de victima la cea de calau, proaspatul reeducat trebuind sa fie apt sa conduca demonstrativ procesul de reeducare al celui mai bun camarad din celula, pe care il va tortura exemplar. Referindu-se la aceasta coabitare victima-calau in aceeasi faptura, Mihai Radulescu propune conceptul de “complex Turcanu”.

 29. costin
  31 martie 2010

  ???? costin securistu. bravo! esti simpatic. ti-am dat numele ca sa te enervez putin, si asta pentru ca o meritai.. lasa victimizarea inutila. mai sint cel putin citeva sute de mii de mironi in lume si oricum nu intereseaza pe nimeni de aici cine esti.
  ajunge!

 30. caliopi
  31 martie 2010

  Am inteles ,dar nu te cred .Asa procedezi de fiecare data ? Prost obicei , colega..AJUNGE ,zic si eu ,ca sa nu te supar..

 31. vlad
  31 martie 2010

  vezi, gandim exact invers, aici e problema. ce e cu mania asta a persecutiei, cu teama de a nu fi deconspirat? un om cu o constiinta curata, fara nimic de ascuns, n-are de ce sa se scandalizeze ca i se spune pe nume. doar nu ti-e rusine cu numele tau? cu atat mai mult cu cat nu ti l-a luat nimeni in deradere.
  deci nu inteleg pudoarea ta, chiar mi se pare exagerata. omul ti-a zis pe NUME. wow, cata indecenta! care e problema? ti-a patat intimitatea? care intimitate? la urma urmei si miron poate fi un simplu „nume de cod„. ce sa-ti spun, mare zarva in frunzis

  si da, dupa gustul meu ramai bascalios. esti mereu afectat de ceva, pretios si emfatic. limbaj gonflat si vizibil fortat pentru spectacol. daca tu consideri ca nu esti bascalios si ca e ok asa, perfect. mergi inainte

  in fine,.
  eu – Vlad
  tu – Miron, pana la proba contrarie (sa nu citesti in asta ca ti-am facut deja dosar, esti in siguranta la cafeluta)

  deja ne prostim, ne irosim timpul unii altora
  o seara buna

 32. Francesco
  31 martie 2010

  Acum vreo luna de zile ,medicul meu de familie,distinsa doamna D.,medic si impatimit om de litere mi-a facut o dezvaluire socanta :AM INIMA PE STANGA ,defect irecuperabil ..Mi-a mai spus ca mai am ,din cauza asta ,FOARTE PUTINE ZILE FERICITE de trait.. Mi-am zis atunci ca am cel mai bun motiv sa demarez testul ”PRIETENIE sau POLITICA” ,rugandu-l pe CEL DE SUS sa-mi dea putere sa-l termin..Va multzumesc ca m-ati ajutat,oameni buni..Recunosc ca am umblat la avatare ca sa va scot din pepeni ,dar m-am bazat 100% pe reactiile voastre gregare..

  Autor: Caliopi pe forum Realitatea.

 33. caliopi
  31 martie 2010

  @ VLAD

  eu – Vlad
  tu – Miron O.K si mie mi-a placut filmul cu Tarzan si Jenny [ia-o ca pe-o gluma,daca la bascalie esti mai intolerant decat SAVONAROLLA].Seara buna ,colega..

  @ FRANCESCO

  Multzumesc frumos pentru redarea rezumatului in integrum ,hi,hi,hi..Se pare ca chiar am devenit o problema pentru voi ,prieteni judecand dupa desfasurarea de forte. FRA FRANCESCO ,ai venit cam tarziu cu paiele .Spune-mi te rog,intr-o alta viata ai fost fetita cu chibrituri sau babuta care pune niste vreascuri la rugul lui GIORDANO BRUNO..Am raspunsurile pregatite pentru ambele variante,dragule..

  ADMIN
  Ţi-am spus să nu te întorci din drum şi să dispari. Acum ai dispărut. Trollilor le şade bine cu drumul.

 34. vlad
  31 martie 2010

  vezi sa nu pusti de atata gonflare a sinelui. incredibil. pe unii se pare ca experienta de o viata ii gheboseaza, in loc sa-i rafineze

  da-mi un motiv sa tolerez impertinentii si bascaliosii, DRAGULE

  hai, ca e vremea de nani, nu te mai lasa tulburat de noi

 35. Pataphyl
  31 martie 2010

  bleah! s-a dus? ????

 36. emil
  31 martie 2010

  Ca un titirez… invirtindu-se ???? ii trebuia doar putina incurajare.

  Pataphyl, saru-mina pentru carte. N-am stiut ca ai strecurat in acel pachet si „Liberal Fascism”. Intre timp am mai rumegat la ideea unei biblioteci (sau club de carte, cum ii zice Vlad) si am citeva idei de organizare. Failibile, dar cel putin e un inceput de proiect. Iti trimit la weekend un email, la fel si celorlalti colegi. Vorba lui Gradinariu… si mie imi plac ideile cu handicap de izbinda (el a formulat altfel).

 37. dr pepper
  31 martie 2010

  pitesti, havana, pyongyang sau varsovia. pe unde trece comunismul lasa in urma numai ruine si suflete schilodite.

 38. dr pepper
  31 martie 2010

  ???? am apasat prea repede pe „send”.

  New evidence on WWII mystery of Raoul Wallenberg

 39. Pataphyl
  31 martie 2010

  emil

  Eu îi spusesem lui Vlad că pun la pachet și cartea lui Goldberg, mi se pare important să fie citită și în țară (parcă zicea cineva că va fi și tradusă, ar fi foarte bine). Sărumîna nu se cade, lăsați-o cu mulțumirile, mulțumirea e de partea mea! La un moment dat mă și enervasem căci mi se părea că ne cîcîim cum să (sau dacă să) facem o bibliotecă cu handicap de biruință, n-am învățat multe de la americani, dar chestia asta chiar îmi place s-o încerc: dacă-i s-o facem, hai s-o facem! (pe cît posibil mai repede decît autostrăzile românești ???? ). Despina, cu plăcere, dar – la fel – mai puțin gust gentlemania, mie-mi place dacă-mi zice cineva că-s țăran, țăran răzeș if possible ????

 40. Despina
  31 martie 2010

  @Pataphyl

  Ehe !!
  Unde ne sunt taranii adevarati?
  Raspuns :
  In America ! Pana si ei au plecat….Pacat ????

  Este excelenta ideea cu biblioteca ,sau club de carte .Daxca credeti ca pot ajuta si eu cumva, va rog sa-mi spuneti

 41. Despina
  31 martie 2010

  Azi vor sa umble niste clowni prin Bucuresti si nu numai imbracati in violet…

  Este clar propaganda.

  http://riddickro.blogspot.com/…..nilor.html

 42. costin
  31 martie 2010

  Despina, astia nu sint aceeasi oameni care vroiau acum citeva zile sa salveze planeta de capitalism stind pe intuneric, iar acum vor sa scape si de baselu’ dictatorelu’?:

  Fiindca traim intr-o dictatura autentica, astazi sarbatorim, in caz ca ati uitat, “Ziua fara dictator”. Adica “No Basescu Day”. Mi-e greu sa-mi imaginez cum ar fi aratat o “zi fara Stalin” tinuta sub zidurile Kremlinului, in timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, o defilare anti-Mao prin piata Tien an Men, in plina Revolutie culturala, sau o manifestare impotriva lui Hitler la Berlin, prin ‘33. Probabil ca s-ar fi sfarsit apoteotic, cu o fuga in Do major pentru Kalashnikov si orchestra, o cantata la T-34 si respectiv cu o suita pentru cvartet de coarde, sau nu, mai curand de corzi de pian legate de gatlejurile demonstrantilor. Dar ce vreti, nici dictaturile astea nu mai sunt ce-au fost….
  ….
  Ironia sortii face ca printre cei ce acuza dictatura basesciana si au anuntat ca se vor alatura “Zilei Fara Basescu” sa se afle si Adrian Nastase. Domnul sub care, daca va mai amintiti, nici musca nu indraznea sa zboare fara sa primeasca ordin sau sa dea spaga. Domnul care nu suporta sa fie criticat. Pe vremea lui, ciuvicii care indrazneau sa publice Armaghedoane pe net erau saltati din strada, ziaristilor care cutezau sa scrie articole cu dezvaluiri despre giumbuslucurile fiscale ale estetului din Zambaccian nu le mai plecau trenurile cu tiraje in provincie. De cinci ani, in capul lui Basescu se varsa zilnic tone de laturi pe Antene si Realitatea si nici un vidanjor n-a patit nimic. Halal dictatura!

  mergeti pe Reporter Virtual sa cititi toata postarea. e tare.

  nu stiam de faza asta.. super penibil

 43. Despina
  31 martie 2010

  Da , ziua de azi cu clownii in violet este o adevarata caricatura

  O sa incerc sa ma duc si eu prin oras mai tarziu si eu sa vad care-i treaba

  Jenant si ridicol

 44. costin
  31 martie 2010

  Despina, poate faci niste poze ????

 45. Despina
  31 martie 2010

  Corect.Sa vedem ce-o fi pe-acolo

 46. Despina
  31 martie 2010

  Costin
  Am facut 3-4 poze- nu sunt prea reusite pentru ca era seara ,iar eu am aparat photo simplut.
  Oricum am prins-o pe tanti Zoe Petre pe banca in fata Fantanii de la Universitate.
  Au fost vreo 25-30 de insi cu diverse articole de imbracaminte violet.Tineri pana in 30 de ani,razgaiati de parinti .
  Eu eram in portocaliu.S-a uitat o tinerica la mine cu o privire sfasietoare pentru ca aveam pana si pantofi portocalii.
  M-am distrat ????
  Daca vrei iti trimit pozele asa cum sunt ele.Poate scoti ceva mai bun din ele

 47. costin
  31 martie 2010

  Da Despina. Trimite, poate incropesc un misto de ei :mrgreen:
  Trimite te rog la costin at patrupedbun.net

 48. Despina
  31 martie 2010

  Costin-am trimis

 49. Despina
  31 martie 2010

  @Costin
  Am trimis

 50. DanN
  31 martie 2010

  Dar o poza cu Nicolsky nu avem pe coperta, Francesco?

 51. costin
  31 martie 2010

  Kitman a publicat documentarul despre fenomenul Pitesti:
  Beyond Torture – Socialist Persecution of Christians

  Kitman a spus ca vrae sa subtitreze interviuri realizate pentru un alt documentar, de data sta romanesc, despre experimentul Pitesti: “Genocidul sufletelor. Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură”,

  Vizitati situl lui Frank, KITMAN

 52. memorial
  31 martie 2010

  Vizionare online si descarcare. Raspanditi-l!

  Memorialul durerii – cele 10 DVDuri

  Memorialul durerii DVD1 partea 1 – Primii partizani

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.megaupload.com/?d=1Q19M8XE

  http://www.56.com/u69/v_NTc5NDU1MDY.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD1 partea 2 – Recurs in cazul Motrescu

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.megaupload.com/?d=Z41RHQBJ

  http://www.56.com/u12/v_NTc5MzAyMjU.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD1 partea 3 – Baietii din munti

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_3.avi

  http://www.megaupload.com/?d=EZ4LH3ML

  http://www.56.com/u87/v_NTc5MzAzMDA.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD2 partea 1- Mogos si Mazilu

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.megaupload.com/?d=XNE4QTBZ

  http://www.56.com/u85/v_NTc5MzA0NzQ.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD2 partea 2 – Studentii

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.megaupload.com/?d=RZQMI8W9

  http://www.56.com/u29/v_NTc5MzA2ODI.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD2 partea 3 – Drumul spre Grecia duce la Jilava / Demonul din Calimara

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_3.avi

  http://www.megaupload.com/?d=S1W2YN5F

  http://www.56.com/u12/v_NTc5MzA3NTM.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD3 partea 1 – Marea finanta, in process

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.megaupload.com/?d=KGXJ4PMQ

  http://www.56.com/u80/v_NTc5MzA5MDk.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD3 partea 2 – Sa nu ne razbunati

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.megaupload.com/?d=1BU0O183

  http://www.56.com/u19/v_NTc5MzEwMjQ.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD3 partea 3 – Experimentul Pitesti/Procesul elitelor politice

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_3.avi

  http://www.megaupload.com/?d=X59Q8T7C

  http://www.56.com/u27/v_NTc5MzExMjA.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD4 partea 1 – Deportarea

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.megaupload.com/?d=XL0H3EFO

  http://www.56.com/u91/v_NTc5MzEzNjA.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD4 partea 2 – Sistemul concentrationar/Noua academie

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.56.com/u91/v_NTc5MzE0NDg.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD4 partea 3 – Drama bisericii greco-catolice

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_3.avi

  http://www.56.com/u63/v_NTc5MzE1MDg.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD5 partea 1 – Cu dumnezeu in catacombe

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.56.com/u26/v_NTc5MzE2NDc.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD5 partea 2 – Un spatiu insetat de libertate/Colectivizarea

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.56.com/u94/v_NTc5MzE3MTU.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD5 partea 3 – Noaptea de inviere in minele de plumb

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_3.avi

  http://www.56.com/u88/v_NTc5MzIwNjE.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD6 partea 1 – Lagarele din Balta Brailei

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.56.com/u24/v_NTc5MzIxNzM.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD6 partea 2 – Voi stati si va uitati si pe Dunare curg cadavre

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.56.com/u70/v_NTc5MzIzOTU.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD7 partea 1 – Viteaza din Nucsoara

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.56.com/u49/v_NTc5MzI0NjI.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD7 partea 2 – Corneliu Coposu: un destin / Daca zidurile ar putea vorbi

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.56.com/u98/v_NTc5Mzg5MzU.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD7 partea 3 – Povestea Anitei Nandris din Bucovina

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_3.avi

  http://www.56.com/u53/v_NTc5Mzk1MDY.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD8 partea 1- Evadarile din gulag – Ion Ioanid, Tudor Greceanu

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.56.com/u76/v_NTc5Mzk5Njk.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD8 partea 2 – Mosu / Paul Goma

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.56.com/u84/v_NTc5NDAyNDE.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD8 partea 3 – Mosu / Paul Goma

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_3.avi

  http://www.56.com/u25/v_NTc5NDA0NDY.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD9 partea 1- Totul despre 15 noiembrie 1987 / Doina Cornea

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.56.com/u29/v_NTc5NDA4OTA.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD9 partea 2 – Un cetatean de onoare

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.56.com/u27/v_NTc5NDExNTI.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD10 partea 1- Gheorghe Ursu

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_1.avi

  http://www.56.com/u36/v_NTc5NDEzMzc.html – Vizionare

  Memorialul durerii DVD10 partea 2 – Un ziar de la Bucuresti la Washington

  http://www.filefactory.com/fil…..rtea_2.avi

  http://www.56.com/u28/v_NTc5NDU3Mjk.html – Vizionare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian