FUNDATIA IOAN BARBUS

Ostatecii din Sinaiul egiptean, ignoraţi de politicieni şi presă

La 5 decembrie, Benedict al XVI-lea a lansat un apel în favoarea a câtorva sute de refugiaţi din Etiopia, Eritrea, Somalia şi Sudan luaţi ostateci, cu treizeci de zile înainte, de traficanţi beduini în deşertul Sinai, lângă graniţa dintre Israel şi Egipt, pe teritoriul egiptean.

Este vorba de câteva sute de oameni (între 250-600) ţinuţi de atacatori în containere, cu lanţuri la picioare şi maltrataţi. Li s-a dat să bea apă sărată şi li s-au confisact Bibliile şi cărţile de rugăciuni (majoritatea sunt ortodocşi etiopieni), cu toate că cei care îi reţin nu practică nicio religie – teoretic ar fi musulmani, dar nu au respectat până acum nici măcar rugăciunea de vineri. Femeile au fost separate de grup. Se pare că s-a folosit şi tortura. Preţul pentru eliberare ar fi de 8000 USD, pe lângă cei 2000 USD pe care i-au plătit deja prizonierii ca să ajungă la graniţa cu Israelul.

Potrivit unor informaţii difuzate duminică dimineaţa la Rai Uno, au fost deja împuşcaţi câţiva ostatici, doi pentru că doreau să organizeze grupul şi să facă rugăciuni,  alţii pentru că au spus clar că familiile lor nu au bani să plătească răscumpărarea şi alţii au murit în urma maltratărilor la care au fost supuşi pentru că ar fi încercat să evadeze. Vreo patru au fost transportaţi spre o clinică necunoscută pentru a li se extirpa un rinichi ca răscumpărare.

Autorităţile egiptene „nu au putut să confirme ştirea”. Situaţia este cunoscută de cei care au nenorocirea să fie implicaţi direct şi care pot da detalii dacă ar fi cineva interesat să îi asculte. Există posibilităţi de a da de urma tâlharilor, mai ales că aceştia au împrumutat telefoanele lor celulare şi prizonierii au vorbit de mai multe ori cu familiile şi prietenii lor pentru a comunica detaliile legate de răscumpărare. Oricum, câteva sute de oameni nu pot fi ascunse sub preş. Autorităţile unui stat autoritar ca Egiptul ştiu să găsească opozanţii politici şi ar putea să găsească măcar informaţii clare cu privire la situaţia de faţă.

Nu vreau să mă gândesc ce ar fi zis presa şi trepăduşii politici de pe toate meridianele dacă ar fi izbucnit o epidemie de pojar la câţiva deţinuţi palestinieni din Israel. Oricum, pentru că e în preajma graniţei sale, nu cred că Israelul nu va fi găsit ca purtând o oarecare vină, nu contează care… Probabil că şi Italia va fi arătată cu degetul pentru că nu primeşte fără nici o formalitate pe toţi refugiaţii de pretutindeni.

Din păcate, deocamdată, informaţiile legate de această dramă rămân confuze şi nu pot fi culese decât de pe site-uri destul de puţin cunoscute. Ziariştii nu sunt interesaţi de această dată de ce a zis Papa, nici măcar ca să-i răstălmăcescă declaraţiile. Cateluţa Ashton pare prea ocupată cu împărţitul caftanelor la Serviciul de acţiune externă al UE. Nici Van Rompuy nu pare să fie inspirat de acest eveniment – o fi e prea inestetic pentru un pasionat de haiku. Parlamentul European a avut o febleţe pentru Aung San Suu Kyi, dar trebuie să înţelegem că unele drame nu corespund indicatorilor pe baza cărora se stabileşte pentru ce trebuie să se ia poziţie şi pentru ce nu.

Nu mă gândesc că bieţii refugiaţi răpiţi acum de beduini au vreun merit. Sigur că Europa nu trebuie să accepte scuze pentru trecerea ilegală a graniţelor. Însă dacă vrea să rămână relevantă, Europa trebuie să remarce foarte rapid barbaria, să o condamne foarte clar şi să ceară socoteală guvernelor care o tolerează.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Mihaela Bărbuş

Mihaela Bărbuş

De profesie medic veterinar, Dr. Mihaela Bărbuş provine dintr-o familie cu rădăcini transilvănene şi regăţene, greco-catolice şi ortodoxe. Împreună cu Dr. Anca Cernea, este legatar universal al testamentului diplomatului Camil Demetrescu.

4 comentarii

 1. Corneliu
  15 decembrie 2010

  Atata vreme cat nu va fi amestecat Israelul in „instrumentarea” acestei stiri, nu va interesa pe nimeni soarta acestor nenorociti.
  Si cu atat mai mult nu va interesa, cu cat ar putea dauna imaginii unei tari arabe, in special a Egiptului, cu regimul sau super umflat de arogantza si de temenelele Europei vasale.
  Egiptenii desigur ca neaga, caci ei sunt intotdeauna in regula, curati ca lacrima:
  http://www.monstersandcritics.com/news/middleeast/news/article_1604863.php/Egypt-says-reports-of-Eritrean-hostages-in-Sinai-unconfirmed
  Dar faptele ies totusi la iveala, de ex. aici:
  http://www.voanews.com/english/news/africa/Hundreds-of-Eritreans-Held-Hostage-in-Sinai-111451224.html
  Sau aici:
  http://news.oxerjen.com/middle-east/hundreds-of-eritreans-held-hostage-in-sinai-3.html

  Un fapt nestiut in lume este insa ca aceiasi talhari beduini din Sinai, provincie egipteana 100%, transfera clandestin peste granita spre Israel in schimbul unei plati modice de multe sute de dolari percepute de la fiecare nenorocit, mii de refugiati africani care gasesc acolo singurul adapost uman in Orientul Apropiat, dar produc acestei tari noi necazuri, pe langa cele produse de vecini pana acum.
  E posibil ca nenorocitii sunt detinuti de criminalii beduini pentru simplul motiv ca n-au avut cu ce sa plateasca „taxa de trecere”.
  Remarcabil este faptul ca Egiptul, tara impregnata de umanismul musulman nu a gasit calea de a-i ajuta pe nenorociti si-i lasa sa fie torturati pe teritoriul propriei lor tari de catre beduini, propriii lor cetateni, sau mai rau, ii lasa sa fie trimisi direct in ghiarele capcaunului sionist…

 2. Francesco
  15 decembrie 2010

  Citat din blogul dinobrancia.blogspot.com:

  „In ultimele luni, personalul clinicii (la Open Clinic di Medici per i Diritti Umani Israele din Tel Aviv-Jaffa, n.t.) a primit un numar mai mare de cereri de intrerupere voluntara a sarcinii din partea unor femei care veneau din Sinai. In conversatiile cu medicii, multe femei au marturisit ca au fost violate inainte de a intra in Israel. Dintr-un total de 165 de intreruperi voluntare de sarcina realizate in clinica intre ianuarie si noiembrie 2010, Medicii pentru Drepturile Omului – Israel estimeaza ca jumatate au fost cerute de femei violate in Israel.”

  Cine isi inchipuie ca te poti deplasa in Egipt fara a fi intrebat de unde vii si incotro mergi, este ori naiv ori vrea sa induca pe cineva in eroare.

  As vrea sa subliniez ca foarte multi refugiati provin din Eritreea, de unde sunt alungati crestinii. Dar sunt si refugiati din motive economice pentru care Israelul este o sansa.

 3. Florina B.
  15 decembrie 2010

  Ce vedem acum spune foarte multe despre salbaticia care se afla la granitele Israelului si cat de important este pentru notiunea de civilizatie ca Israelul reziste.

 4. abbu
  15 decembrie 2010

  Egiptul tace si stie de ce .
  Daca beduinii din Sinai nu fac trafic de carne vie, atunci fac trafic cu arme si explozibil si asta este mai periculos pentru regimul subred a lui Mubarak
  Israelul a primit „cadou” 32.000 de refugiati infiltrati,nu este sigur ca politici,nu este sigur ca numai din Sudan si infiltrarile continua.
  Incapabili ca lucreze ceva, refugiatii sunt un focar de murdarie,furturi si crime.
  Cu tot protestul asociatilor umanitare,Israelul s-a hotarat sa ia masuri.
  Am citit in http://news.corect.com/politics/international/expulzati-din-israel ca primii 150 de refugiati au fost trimisi inapoi…
  Un inceput.
  Daca se va contrui si gardul de protectie preconizat,sunt sanse ca infectia sa fie oprita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian