FUNDATIA IOAN BARBUS

Păcat că nu e ancheta noastră (Igor Janke, Rzeczpospolita)

Imediat dupa dezastrul de la Smolensk l-am auzit pe procurorul general Andrzej Seremet spunand ca vom cunoaste in curand continutul cutiilor negre. Astazi aflam ca rusii nu sunt de acord cu dezvaluirea continutului inregistrarilor. Au dreptul la aceasta. Asta rezulta clar din conventia de la Chicago, in baza careia rusii conduc ancheta in chestiunea dezastrului …

Imediat dupa dezastrul de la Smolensk l-am auzit pe procurorul general Andrzej Seremet spunand ca vom cunoaste in curand continutul cutiilor negre.

Astazi aflam ca rusii nu sunt de acord cu dezvaluirea continutului inregistrarilor. Au dreptul la aceasta. Asta rezulta clar din conventia de la Chicago, in baza careia rusii conduc ancheta in chestiunea dezastrului avionului polonez Tu-154.

Este greu deci sa nu-ti pui intrebarea, daca vom sti vreodata ce contin cutiile negre. Mai ales ca pozitiile exprimate de reprezentantii autoritatilor poloneze nu sunt deloc la unison. Ministrul Afacerilor Interne Jerzy Miller spune ca interdictia ruseasca nu ne obliga. Bronislaw Komorowski – ca in primul rand chestiunea trebuie sa treaca prin Consiliul de Siguranta Nationala si ca va dori sa asculte opiniile liderilor politici. Iar purtatorul de cuvant al Guvernului Pawel Gras, ca decizia`in aceasta privinta va fi luata impreuna de premierii Donald Tusk si Vladimir Putin. Care e versiunea valabila?

Si, amintesc, e vorba de cutiile negre din avionul polonez care s-a prabusit purtand pe cei mai inalti functionari de stat polonezi.

Reprezentantii guvernului inca de la inceput se intrec unii pe altii in a ne asigura cat de multa incredere inspira partea rusa si cat de serios sunt conduse cercetarile cauzelor dezastrului. Din pacate, este greu sa le impartasim aceste sentimente. Astazi se vede tot mai limpede ca partea poloneza a comis o greseala inca de la inceput, cand nici macar nu a incercat sa preia ancheta. Acum ceva timp. “Rzeczpospolita” a facut public faptul ca existau temeiuri juridice pentru ca nou sa intreprindem aceste cercetari impreuna cu rusii.

O astfel de cerere ar fi trezit anumite tensiuni intre Polonia si Rusia. Desigur, tensiunile inutile ar trebui evitate. Doar sunt foarte importante bunele relatii cu vecinii. Dar bunele relatii cu vecinii trebuie sa slujeasca unei cauze – interesului statului polonez si cetatenilor sai. Nu sunt o valoare in sine, asa cum pare sa fie convins actualul guvern.

Igor Janke, Rzeczpospolita

(Traducere Anca Cernea)

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian