FUNDATIA IOAN BARBUS

Polonia: Dorim să ajutăm, dar nu vom lua parte la nebunia elitelor de la Bruxelles. Încotro te îndrepți, Europa?

Prezentăm traducerea parțială a discursului ținut pe 24 mai 2017, în Seimul Poloniei, de Primul Ministru polonez, d-na Beata Szydło.

Dezbaterea era dedicată moțiunii introduse de opoziția de stânga, în frunte cu Platforma Civică (PO), în vederea unui vot de neîncredere față de Ministrul Apărării, Antoni Macierewicz. Se pare că PO are o tradiție, un fel de ritual de îndeplinit: înainte de fiecare summit NATO, ei cer vot de neîncredere împotriva Ministrului Apărării al Poloniei. Anul trecut, în 2016, miza era chiar summit-ul de la Varșovia, unde guvernul polonez urmărea să obțină (și chiar a reușit, iar asta e și în avantajul nostru, al României) lucruri mari, cum ar fi prezența trupelor americane pentru întărirea flancului de Est al NATO.

Este cazul să amintim că decizia guvernului PO [guvernarea precedentă a Poloniei n.e.] ne-ar fi obligat să primim un număr însemnat de imigranți. Polonezii nu vor asta și noi nu vom da curs acestui angajament.

Cu atât mai mult cu cât vrem să ajutăm, și ajutăm, și vom dezvolta ajutorul umanitar. Realizăm proiecte internaționale, ne angajăm să oferim ajutor în Siria și peste tot unde sunt oameni care au nevoie de acest ajutor.

Dar nu acceptăm, Polonia nu acceptă niciun fel de șantaj din partea Uniunii Europene.
Nu vom lua parte la nebunia elitelor de la Bruxelles. Noi vrem să ajutăm oamenii, nu elitele politice.

Și repet, ajutăm și vom mai ajuta, dar pe cei care au nevoie de acest ajutor și îl așteaptă acolo, la fața locului (…)

Doamnelor și Domnilor,

Siguranța Poloniei este o sarcină importantă, nu e permis să fie folosită pentru scandalurile politice curente. Nu permitem să se facă așa ceva, pentru că liniștea și siguranța cetățenilor nu pot fi niciodată ostatecele cinismului politic.

De aceea vreau să spun ceva ce este pentru mine fundamental. Vreau să o spun astăzi, mai ales în urma evenimentelor care au avut loc la Manchester, în urma unui nou atac terorist, în care au murit oameni nevinovați, iar acum teroriștii au mers un pas mai departe, pentru că au lovit în cei mai nevinovați și mai lipsiți de apărare, au lovit în copii.

Vreți să acceptați așa ceva? Vreți să faceți ca Polonia să fie lipsită de apărare?

Astăzi, dezbaterea asupra votului de neîncredere față de Ministrul Apărării este mai înainte de orice o dezbatere privind starea siguranței Poloniei. Da, noi reconstruim în fiecare zi această siguranță și nu vom permite ca copiii polonezi să nu poată să meargă în siguranță la club, la școală, la locul de joacă. Niciodată nu vom accepta asta.

Și am curajul să adresez elitelor politice din Europa întrebarea:

Încotro vă îndreptați? Încotro te îndrepți, Europa? Ridică-te din genunchi și trezește-te din letargie, pentru că altfel în fiecare zi îți vei plânge copiii!

Dacă nu înțelegeți asta, dacă nu înțelegeți că astăzi amenințarea teroristă este un fapt care în orice zi poate atinge oricare țară din Europa și credeți că Polonia nu ar trebui să se apere, atunci sunteți mână în mână cu aceia care îndreaptă această armă împotriva Europei, împotriva noastră a tuturor.

Trebuie spus clar și direct: acesta este un atac împotriva Europei, împotriva culturii noastre, tradițiilor noastre.

De ce vorbesc despre asta? Este o bună întrebare!

Pentru că toți trebuie să răspundem, toți din această sală, dar trebuie să răspundem și toți din Europa. Oare vrem oameni politici care spun că trebuie să ne obișnuim cu atacurile, iar atentatele teroriste le numesc „incidente”, sau vrem oameni politici puternici, care văd pericolul și îl combat în mod eficient? Un astfel de om politic este Antoni Macierewicz!

Nu ne lăsăm șantajați și nu ne vom supune corectitudinii politice.

E timpul ca în sfârșit să ne spunem limpede: Polonia va fi în siguranță atunci când va avea o armată puternică, când toate serviciile vor fi bine pregătite și dotate ca să apere siguranța polonezilor. Atunci când noi, oamenii politici, vom înțelege pericolele în mod responsabil și nu ne vom certa pentru ceea ce este fundamental și cel mai important pentru compatrioții noștri, pentru siguranță. Nu este nimic mai de preț decât libertatea țării și siguranța compatrioților noștri. Și tocmai Antoni Macierewicz este omul politic care garantează că armata poloneză va fi reconstruită, va fi eficientă, va fi puternică, va fi un element important al Alianței Nord-Atlantice și ne vom putea simți în siguranță, noi aici, în Polonia, dar se va putea simți în siguranță și Europa.

A fi în Uniunea Europeană nu înseamnă a accepta corectitudinea politică, ci înseamnă a ne asuma responsabilitatea inclusiv atunci când elitele politice de la Bruxelles nu sunt în stare să-și asume această responsabilitate, fiind orbite de corectitudinea politică, intimidate, lăsându-se mereu dezarmate. Noi nu acceptăm asta.

Peste tot, și aici, pe Vistula, și la Bruxelles, și în orice alt loc, vom repeta aceasta, trebuie să avem grijă de siguranță, pentru că este fundamentală. Trebuie să înțelegem amenințările și mai ales să le combatem eficient. Nu să ne temem, ci să fim responsabili și să luptăm eficient cu ceea ce se pregătește împotriva noastră. Aceasta este sarcina noastră, aceasta este sarcina elitelor politice care sunt în această sală [Seimul Poloniei n.e.]. De aceea aștept din partea dvs responsabilitate. Nu pentru sondajele care vă absorb într-atâta, ci pentru siguranța Poloniei și a polonezilor.

Vă mulțumesc.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Un comentariu

 1. Anca Cernea
  5 iunie 2017

  Nu că are legătură, dar are. Acum câteva zile, 27 mai, fiul Beatei Szydło, Tymoteusz Szydło, a fost sfințit preot.

  vezi LifesiteNews
  Polish Prime Minister becomes mother of a priest with son’s ordination

  De aceea Primul Ministru Beata Szydło vorbește așa cum nimeni dintre ceilalți șefi de guvern din Europa nu e în stare, de aceea guvernanții polonezi actuali au asemenea curaj, de aceea nu bat câmpii: fiindcă au credință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian