FUNDATIA IOAN BARBUS

Putin amenință că înarmează terorismul internațional dacă SUA va trimite arme Ucrainei

Dacă SUA vor livra arme letale Ucrainei, militanții ruși care controlează Donbasul vor trimite arme în alte „zone” de conflict, sensibile pentru țările care le crează probleme (respectiv SUA – n.r.), a declarat președintele rus Vladimir Putin potrivit agenției de presă ucrainene UNIAN, citată de Pagina de Rusia.

Vladimir Putin a spus pe 5 septembrie 2017 că „cine are astfel de idei să știe că în republicile autoproclamate sunt destule arme, inclusiv cele capturate de la partea adversă – de la batalioanele naționaliste etc. Și dacă armele americane sunt livrate în zona de conflict, ar fi greu de spus cum vor reacționa „republicile” (din Estul Ucrainei– n.r.). Probabil că și ele vor trimite arme în alte zone de conflict, care sunt sensibile pentru cei care creează probleme pentru ei“, – a spus Putin.

турчинов
Oleksandr Turcinov

„Comentariile isterice ale lui Putin despre inadmisibilitatea unei posibile livrări de arme americane pentru Ucraina este dovadă a dorinței Federației Ruse de continuare a finanțarii demonstrative și asigurării cu arme a teroriștilor la nivel mondial“ a comentat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (CNSAU), Oleksandr Turcinov.

„Președintele (rus) își permite să ameninte SUA și comunitatea internațională afirmând ca în teritoriile ocupate de trupele ruse în Donbas ar fi rămas „suficiente arme” care pot fi trimise în orice loc fiebinte de pe planeta, “sensibil pentru cei care le fac probleme” – adică SUA”, afirma Turcinov. Oficialul a subliniat faptul că în regiunile Donețk și Lugansk, ocupate de către Federația Rusă, nu au existat depozite ucrainene de armament și muniție.

„Toată tehnica militară, muniția și armele sunt livrate forțelor hibride și grupărilor teroriste exclusiv de către Federația Rusă“, – a spus Turcinov, adăugând că granița dintre teritoriul ocupat din Donbas si Rusia este controlată de armata rusă. „De aceea, livrările de arme și echipamente cu care Putin amenință SUA nu pot fi decât rusești”.

Referindu-se la adversarii SUA care ar putea fi recipienții armelor rusești, Turcinov a spus că „astăzi nu există foarte multi. Aceștia sunt organizațiile teroriste internaționale ca ISIS și Al-Qaeda, sau regimul din Coreea de Nord care amenință securitatea internațională cu arme nucleare. Pe aceștia vrea Putin să îi înarmeze azi”. 

„Cu această declarație, liderul rus a confirmat oficial ceea ce susține partea ucraineană: controlul total al Kremlinului al organizațiilor teroriste din „LPR” și „DPR” („republicile” din estul Ucrainei – n.e.), aprovizionarea lor cu arme, plănuirea și implementarea de acțiuni subversive împotriva Ucrainei. Sinceritatea președintelui rus ar trebui să stea la baza întăririi presiunilor economice și politice aplicate Moscovei”, a declarat Irina Friz, membră a parlamentului și a comitetului de securitate și apăreare din Rada ucraineană.

„Militanții din auto-proclamatele „republici” marionetă nu au azi nici resursele necesare, nici potențialul pentru o ofensivă independentă”, a spus Irina Friz, adăugând că „singurul scenariu care ne permite să luăm în considerare extinderea teritoriilor ocupate este o invazie rusă”.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian