Rusia în culori, circa 1910

  12

  Boston Globe a publicat câteva fotografii dintr-o colecţie extraordinară, achiziţionată în 1948 de Biblioteca Congresului american. Este vorba despre o documentare fotografică a imperiului ţarist, realizată între 1909 – 1912 de fotograful Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii. A fost folosit un aparat de construcţie specială, capabil să înregistreze trei imagini în succesiune rapidă ale aceleiaşi scene. Cele trei imagini erau alb-negru, dar fiecare având aplicată o corecţie de filtru de culoare: roşu, verde şi albastru. Cele trei imagini de subiect puteau fi combinate într-una singură color, cu ajutorul unui procedeu de proiecţie prin lanterne de filtru de culoare. Rezultatul este cu totul deosebit: imagini vechi de un secol, dar incredibil de proaspete.

  Reproduc aici un exemplar; restul fotografiilor pot fi vizionate la sursă: Russia in color, a century ago.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentCristian Câmpeanu: Minciunile guvernului Ponta
  Articolul următorMinistrul Culturii, Mircea Diaconu, a scuipat un jurnalist la Sibiu (VIDEO)
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  12 COMENTARII

  1. O colectie de exceptionala valoare, nu numai documentara, dar si artistica. Sergei GorsKi, un mare fotograf! Am sa caut informatii suplimentare despre el. Multumiri pentru un adevarat regal artistic!

  2. Sergei Mikhailovitch Prokudin Gorskii, fotograful tarului, un artist de exceptionala valoare. Am facut un tur pe Internet si am vazut cateva zeci din operele lui. Maine(adica azi) am sa-i dedic o parte din zi. Sunt entuziasmat!

  3. Saracii rusi. Ce frumos aratau orasele lor, si ce ajunsesera, la doar 20 de ani dupa. Eh.

  4. Ziarul Romania Libera a publicat o selectie de fotografii ale lui Sergei Mikhailovitch Prokudin Gorskii la data de 3 iunie 2012 (la cateva zile dupa aparitia postarii). Ne bucura publicarea de catre un cotidian central a unei serii de fotografii ale artistului fotograf rus.

  5. @11 O “coincidenta” Francesco. Ma gandesc ca a crede in coincidente, mai ales in ele, este corect politic 🙂

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here