FUNDATIA IOAN BARBUS

Salt în timp. „Habotnicii”, credincioșii „înapoiați” din anii ’50

Veți găsi aceleași formulări la modă acum printre predicatorii „progresului” și „toleranței”, ca și la procurori militari comuniști din anii ’50.
Lucrurile au evoluat totuși din punct de vedere tehnic. Pentru a-și difuza mesajul, „creștinopații” de azi de folosesc internetul, rețelele sociale pentru „difuzarea [mesajului] în masele populare” de „habotnici”, de „credincioși mai înapoiați”. Acum 70 de ani, se ocupau cu „tipărirea şi împărţirea de manifeste cu conţinut instigator.”
Caricatură din 1948, din Scînteia, organul de propagandă al PCR. Este ridiculizat Papa și batjocorită inițiativa SUA privind Planul Marshall care a salvat Europa după război. Caricatura apărea în vremea în care se desfășurau acțiunile de îndoctrinare a „habotnicilor stăpâniți de regretabile confuzii”, „credincioșilor catolici mai înapoiați” acuzate de procurorul militar comunist.

Preotul Leluţiu și episcopul Ioan Suciu au desfăşurat o acţiune de instigare în rândurile „habotnicilor stăpâniţi de regretabile confuzii ideologice, folosind în acest scop calitatea lor de preoţi pentru a crea în masele credincioşilor catolici mai înapoiaţi o psihoză de război (…) Mijlocul prin care să se difuzeze în masele populare această convingere a fost cel folosit în unanimitatea cazurilor de către toate grupările contrarevoluţionare de orice nuanţă: tipărirea şi împărţirea de manifeste cu conţinut instigator.”

Fragmentul citat mai sus provine din rechizitoriul contra Nunțiaturii Apostolice și este redat de Cristian Vasile în cartea sa „Între Vatican și Kremlin. Biserica Greco-Catolica in timpul regimului comunist”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Un comentariu

  1. victor L
    14 decembrie 2018

    Eeee, acum “habotnicii” sint numiti de intelectualitatea progresista “incaltati in slapi”, “cu studii precare” ori “stirbi”. Pe scurt, alegatorii PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian