FUNDATIA IOAN BARBUS

Aplicație Google pentru Indonezia încurajează turnătoria religioasă

Pe 7 decembrie 2018 magazinul online Google Play a aprobat pentru distribuire cea mai recentă versiune a aplicației „Smart Pakem”, care permite musulmanilor din Jakarta, capitala celei mai mari țări musulmane de pe pământ, să raporteze încălcările legii islamice șaria, cum ar fi blasfemia și erezia. Aplicația permite utilizatorilor să raporteze persoanele care practică religii nerecunoscute oficial, sau interpretări neortodoxe ale celor șase religii recunoscute oficial în Indonezia: budismul, confucianismul, hinduismul, islamul, creștinismul protestant și creștinismul romano-catolic.

Potrivit descrierii din magazinul Google Play, „Smart Pakem” intenționează „să faciliteze găsirea și gestionarea informațiilor religioase, a fluxului de credințe și a organizațiilor comunitare în jurisdicția DKI din Jakarta”, capitala Indoneziei.

Aplicația, care are mai mult de 1.000 de instalări, afirmă că furnizează o listă de „legi și norme care reglementează activitățile fluxului de credințe în comunitate”.

În timp ce într-o mare parte a Indoneziei legea islamică șaria nu este pusă în aplicare în întregime, codul penal național interzice blasfemia, pe care o definește drept „actul de a ofensa sau de a comite un sacrilegiu referitor la Dumnezeu sau lucrurile sfinte”. Articolul 156(a) din codul penal scoate în afara legii „exprimarea sentimentelor de ostilitate, ură sau dispreț la adresa religiei”, cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Așa cum a raportat Laura Loomer de la BigLeaguePolitics, vicepreședintele Google în Asia de Sud-Est, Rajan Anandan, nu s-a opus distribuirii acestei aplicații.

Societatea Națională Seculară (organizație britanică internațională care promovează separarea statului de biserică) a trimis scrisori de protest la adresa acestor reglementări din codul penal, adresate și lui Rajan Anandan. Stephen Evans, directorul executiv al SNS, a scris că decizia Google de stocare a aplicației este „incongruentă cu declarația de misiune asumată de Google” și „se desfășoară în mod direct contrar idealurilor democratice pe care Google le proclamă”.

Human Rights Watch a raportat că 125 de persoane au fost condamnate pentru blasfemie în Indonezia în perioada 2004-2014, iar 23 de persoane au fost condamnate după 2014. Basuki Tjahaja Purnama, guvernatorul creștin din Jakarta, mai bine cunoscut sub numele de Ahok, a fost condamnat anul trecut la doi ani de închisoare pentru blasfemie.

Versiunea cea mai recentă a aplicației „Smart Pakem” a fost difuzată pe 7 decembrie, iar versiunea originală a fost lansată pe 25 noiembrie. Aplicația a fost creată de procuratura din Jakarta, care a declarat agenției France Presse că în acest fel va ajuta la educarea publicului și modernizarea procesului de raportare a infracțiunilor.

„Obiectivul… este de a oferi un acces mai ușor la informații despre răspândirea credințelor în Indonezia, de a educa publicul și a-l împiedica să urmeze doctrinele care nu sunt în conformitate cu reglementările” a declarat Nirwan Nawawi, un purtător de cuvânt al parchetului, pentru agenția de știri France Press.

Aplicația enumeră edictele religioase și organizațiile trecute pe o listă neagră și permite utilizatorilor să depună plângeri imediate, în loc să depună o acuzație scrisă la un oficiu guvernamental.

Recenzile pentru aplicație sunt foarte negative (are o evaluare de 1,2 stele din 5). „Această aplicație va duce la dezintegrarea națională în Indonezia”, ​​a scris un utilizator numit Emanuel Anggit în cea mai populară recenzie. El a susținut că aplicația permite „oricui, inclusiv oamenilor religioși fanatici, să raporteze orice convingeri tradiționale ca fiind dăunătoare”. El a avertizat asupra riscului de persecuție și a scris că Indonezia se confruntă cu o „intoleranță” pe care aplicația o va face să se înrăutățească.

„Locuiesc în Indonezia și știu cum vor fi tratate minoritățile după ce această aplicație va fi utilizată pe scară largă”, a concluzionat el.

Indonezia este cea mai mare țară musulmană din lume, dar este și foarte diversă. Unele zone au o cultură în care musulmanii și creștinii trăiesc împreună în armonie, în timp ce în alte zone abundă terorismul islamic radical. Această aplicație indică o creștere a persecuției religioase în capitala țării, iar Google ar trebui să își reconsidere sprijinul acordat acestei inițiative.

SURSA   PJ Media

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi