FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Scrisoare a disidenţilor ruşi după dezastrul de la Smolensk

Disidenti rusi, intre care Vladimir Bukovski, si o personalitate politica de talia lui Andrei Ilarionov, fostul consilier al lui Vladimir Putin, isi exprima ingrijorarea privind ancheta autoritatilor ruse si complezenta autoritatilor poloneze.

Cateva sute de mii de persoane cunosc deja de pe mesajul catre rusi, in care candidatul la presedintia Poloniei, Dl. Jaroslaw Kaczynski reusit sa exprime sincere si calduroase multumiri acelor rusi care, in aceste timpuri, dintre cele mai grele pentru ambele noastre natiuni, au aratat polonezilor compasiune si ajutor.

Autoritatile ruse nu au gasit cu cale nici sa publice textul acestui mesaj, nici sa-i raspunda. Au dovedit prin tacerea lor inca o data ca toate vorbele lor oficiale si compasiunea exprimata fata de tragica moarte a presedintelui Kaczynski si persoanelor care l-au insotit, nu au fost decat o formalitate goala de continut, si nu au provenit dintr-o inima sincera (asa cum ar fi vrut unii dintre noi sa creada), ci numai din considerente de conjunctura. Din pacate, aceasta nu are de ce sa ne mire.

In schimb, suntem mirati si adanc ingrijorati de felul cum decurge ancheta care ar fi trebuit sa lamureasca imprejurarile si acuzele dezastrului Tu-154 de langa Smolensk. Se pare ca autoritatile ruse nu au interesul sa se clarifice toate cauzele dezastrului, in timp ce autoritatile poloneze repeta asigurarile privind „deplina deschidere” a partii ruse, fara sa-i ceara, de fapt, nimic, ci doar astepteapta cu rabdare pana cand vor sosi de la Moscova materialele ce le-au fost de mult promise.

Este greu sa nu ramanem cu impresia ca, pentru guvernul polonez, apropierea de autoritatile ruse actuale este mai importanta decat stabilirea adevarului in privinta uneia dintre cele mai mari tragedii nationale. Se pare ca prietenii polonezi manifesta o oarecare naivitate, uitand ca interesele actualei conduceri de la Kremlin si cele ale popoarelor din tarile invecinate cu Rusia nu sunt convergente.

Suntem ingrijorati ca intr-o asemenea situatie independenta Poloniei, atat in prezent cat si in viitor, s-ar putea dovedi a fi grav amenintata. Speram ca cetatenii Poloniei care isi pretuiesc libertatea vor fi capabili sa o apere. Inclusiv la urne.

Aleksander Bondariev (jurnalist, traducator)
Vladimir Bukovski (disident din timpul comunismului si in prezent critic al politicii Kremlinului)
Viktor Fajnberg (disident, in 1968, impreuna cu Natalia Gorbaniewska. a luat parte la demonstratia de la Moscova impotriva invaziei Cehoslovaciei)
Natalia Gorbanievska (activista pentru democratie, poeta, jurnalista, traducatoare de literatura poloneza)
Andrei Ilarionov (economist, fost consilier al lui Putin, in prezent critic al politicii Kremlinului)

(Traducere de Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *