FUNDATIA IOAN BARBUS

Scrisoare deschisă adresată Bisericii Ortodoxe Române

CARE CREDINŢĂ?  A CUI CREDINTĂ?

alegerile-din-psd-timis-binecuvantate-de-un-preot-202273[1] Miercuri – 12, 11, 2014 – preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat la Slatina că nu i se pare un gest condamnabil ca preoţii ortodocşi să îşi îndeamne enoriaşii să-l voteze pe Victor Ponta, considerând că prin el, preoţii işi apără credinţa ortodoxă.

Potrivit TVR Cluj, preoţii ortodocşi din municipiu au primit din partea Mitropoliei Clujului şi Sălajului o circulară prin care li se cerea să-şi îndemne enoriaşii să aleagă un preşedinte „creştin, ortodox si roman”.

Se impun câteva întrebări care necesită răspunsuri :

 • Este Victor Ponta botezat creştin şi ortodox?
 • Dacă da, a rămas credincios concepţiei creştine despre facerea lumii şi a omului de către Dumnezeu, ori a adoptat concepţia materialist-dialectică, adică ateist-ştiinţifică şi evoluţionismul?
 • Dacă e creştin ce caută în PSD, partidul emanaţilor PCR-ului, creat de criptocomunistul Ion Iliescu?

Ion Iliescu nu s-a dezis niciodată de ideologia comunistă – marxism-leninismul – nu a condamnat niciodată crimele regimului căruia i-a dedicat întrega viaţă. Probabil că nici nu le recunoaşte.Deasemeni, s-a declarat „liber-cugetător”. De care „liber-cugetător” nu ne-a spus până acum.

Există două feluri de „liber-cugetători” : 
1 – Filozofii „deişti” din sec. XVII şi XVIII, care credeau că lumea fost creată de către Dumnezeu, pe care însă îl considerau impersonal şi de aceea nu îmbrăţişau nici o religie – nu erau nici creştini, nici musulmani, nici mozaici, nici budişti. Dar nici atei.

2 – „Liber-cugetătorii” contemporani, care de fapt sunt atei, care însă, susţin că ateismul lor nu are la bază reaua credinţă, ci ştiinţa. Aşadar, ateism ştiinţific, adică materialism-dialectic.

Un sondaj de opinie făcut anul acesta dezvaluie ca 66% dintre români l-ar alege ca preşedinte pe Ceauşescu. De la un comunist fanatic ca el nu te poţi aştepta decât la un regim comunist. Există şi un sonaj potrivit căruia peste 50% din repondenţi au declarat clar ca s-ar întoarce  la comunism. Deci, aceşti oameni se consideră comunişti. Cei mai mulţi dintre ei fac parte dintre cei peste 90% care se declara creştini. Bieţii oameni, necunoscând ideologia comunistă şi nici esenţa credinţei creştine nu ştiu că aceste două concepţii sunt incompatibile. Nimeni nu poate fi comunist şi creştin în acelaşi timp, ci nici comunist şi nici creştin. Cel mult superstiţios. Şi sunt milioane de suflete aflate în derivă.

Vina pentru existenţa acestei stări de fapt aparţine în primul rând Bisericii Ortodoxe Române.

Care credinţă? A cui credinţă îşi apără acei preoţi prin Ponta? Cărui Dumnezeu slujesc aceştia? (în cazul în care au vreunul).

Nu vă amăgiţi; Dumnezeu nu se lasă batjocorit; ceea ce seamănă omul aceea va şi secera”, ne spune Sf. Ap. Pavel (Galateni, 6,7).

PS
Liviu Dragnea a arătat cu prisosinţă cât de „vrednic este” în a-i manipula pe români şi în a-l batjocori pe Dumnezeu.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Corneliu Sâmpălean

Corneliu Sâmpălean

4 comentarii

 1. eugeni
  14 noiembrie 2014

  Ce ineptie de articol. Papa a zis ca evolutionismul (si Big Bang) nu contravin principiilor crestine. Asta nu are legatura cu votul lui ponta sau nu. BOR este interesata exclusiv de afaceri si putere. Ca sa poata controla populatia, sa amestece superstitiile cu adevarata credinta totul pentru ca lor sa le fie bine. BOR NU urmeaza principiile crestine. In rest daca Dragnea crede ca evolutionismul este o teorie corecta este un plus nu un minus.

 2. Anca Cernea
  14 noiembrie 2014

  @1 Ce inepție de comentariu.
  Evoluționismul, ca ipoteză științifică, e cel puțin discutabil. Ca pretext ideologic, a stat la baza celor mai criminale regimuri din istorie – nazismul și comunismul. Iar dacă Dragnea o fi crezând că evoluționismul e o teorie corectă înseamnă, în primul rând, că habar n-are despre ce e vorba. Nu că m-ar mira, dar nu văd ce „plus” ar fi în asta – adăugat la toate plusurile acumulate până acum de Dragnea în materie de virtuți creștine și calități intelectuale.
  Dar nu despre asta e articolul.
  Articolul vorbește de un fapt grav și dureros – anume că mai mulți ierarhi și preoți din BOR au cerut credincioșilor să voteze cu Ponta, descriindu-l prin formula: român, ortodox. Adică, exact ce nu e Ponta. Pt că Ponta, în mod obiectiv, e un dezastru, atât dpdv al intereselor vitale ale României cât și dpdv al moralei creștine și manifestării ei în spațiul public. Ponta și Dragnea și toată gașca lor calcă în picioare Decalogul, atât individual cât și în grup, prin locul pe care îl ocupă în PSD, în tradiția postcomunistă și în toate internaționalele socialiste posibile, adică cele mai anticreștine forțe politice din lumea liberă. Iar România o batjocoresc și o fac de râsul lumii întregi; dacă ar putea, ar trage-o după ei spre China și Rusia.
  Nu e normal ca reprezentanții Bisericii să provoace în rândul credincioșilor o asemenea confuzie – de fapt, chiar o inversare a logicii morale.
  E scandalos, dar, din păcate, chestia s-a întâmplat, și trebuie să vorbim de ea tocmai pentru că nu e normală.
  Dar asta nu justifică afirmații ca „BOR este interesata exclusiv de afaceri si putere. Ca sa poata controla populatia” etc.

 3. Sorin Onose
  14 noiembrie 2014

  din dorinta voastra de a acorda teoria cu practica, faceti o greseala foarte mare – confundati BOR cu Biserica.

 4. C Sampalean
  14 noiembrie 2014

  @1 Va recomand cartea Oanei Iftime – INTRODUCERE IN ANTIEVOLUTIONISMUL STIINTIFIC.
  Pana faceti rost de aceasta carte, cititi-o pe a lui Ioan Vladuca – ARGUMENTE STIINTIFICE CONTRA EVOLUTIONISMULUI, care easte la indemana tuturor. Cautati-o cu google.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian