FUNDATIA IOAN BARBUS

Nava franceză de război Mistral Vladivostok a fost livrată Rusiei pe ascuns

Dupa toate aparentele, guvernul Francez a livrat deja lui Vladimir Putin, pe ascuns, una din cele doua nave de razboi Mistral promise. In ciuda protestelor SUA si NATO, in ciuda declaratiilor oficiale ale guvernului francez ca inca nu are o data stabilita in care navele vor fi livrate, in ciuda protestelor statelor baltice si Poloniei, in ciuda protestelor Ucrainei, in ciuda faptului ca guvernul Canadei si-a exprimat dorinta de a cumpara cele doua nave, Mistral Vladivostok pare a fi acum sub pavilion rusesc si e pregatita de plecare spre Rusia.

Mistralul Vladivostok este acum sub pavilion rusesc! (nomistralforputin.com)

Conform site-ului nomistralforputin.com, codul MMSI (Maritime Mobile Service Identity) al navei Mistral Vladivostok s-a schimbat din 227022600 (Franța) în 273549920 (Rusia). Nava pare să aparțină acum, în mod oficial, Rusiei, scrie autorul articolului, Dimitry Halby.

MMSIs are regulated and managed internationally by the International Telecommunications Unionin Geneva, Switzerland, just as radio call signs are regulated. The MMSI format and use is documented in Article 19 of the ITU Radio Regulations and ITU-R Recommendation M.585-6, available from the ITU. Folosim acest link pentru a monitoriza mișcarea nave și după cum vedeți, condul MMSI francez nu mai există, a fost transferat MMSI-ului rusesc. În Franța, procedura pentru a primi un MMSI este clară, ai nevoie de toate documentele.

Ultimul semnal de la MMSI-ul francez a fost primit pe 2014-11-13 08:24, de atunci nu a mai fost actualizat. MMSI-ul rusesc este actualizat constant.  Se pare că guvenul francez a mințit și a transferat nava Rusiei, în termenul promis, fără ceremonie. Sau e vorba de o greșeală, una foarte mare?, se intreabă Halby.

Sistemul de monitorizare al navei a fost oprit la ora 02:05pm, nu îi mai putem urmări mișcarea. Poate pleca spre Rusia în orice monent.

sursa: nomistralforputin.com

Mai multe despre jocul diplomatic dintre Franța și Rusia, pe paginaderusia.ro. Franța încă pretinde că nu are de gând să dea nava Rusiei prea curând, Rusia amenință cu sancțiuni etc, etc.

 

mistral

Franţa are termen până la sfârşitul lui noiembrie să livreze prima navă de război de tip Mistral Rusiei, dacă nu vrea să să se expună unor cereri “serioase” de compensaţii, a declarat vineri o sursă rusească “sus-plasată” citată de agenţia RIA Novosti.

“Ne pregătim de diverse scenarii. Aşteptăm până la sfârşitul lunii, iar după aceea ne prezentăm solicitările financiare serioase”, a declarat sursa.

Două nave de tip Mistral, bastimente de protecţie şi comandament vândute Rusiei de către Franţa în 2011 cu 1,2 miliarde de euro, se află în centrul unei “încurcături” diplomatico-militare, după ce preşedintele francez François Hollande a decis să lege livrarea lor de soluţionarea politică a crizei din Ucraina.

Moscova a afirmat la sfârşitul lui octombrie că a fost invitată sa primească, pe 14 noiembrie, prima dintre aceste nave – “Vladivostok”.

Anunţul a fost dezminţit imediat de către constructor şi Guvernul francez, pe fondul criticilor statelor membre NATO.

Ministrul francez al Apărării a declarat miercuri că “nicio dată de livrare” a unui portelicopter de tip Mistral către Rusia “nu poate să fie stabilită în acest stadiu”.

Problema spionoasă a navelor polivalente de tip Mistral urmează să fie abordată în întâlnirea dintre preşedinţii francez François Hollande şi rus Vladimir Putin la Summitul G20 de la Brisbane, sâmbătă şi duminică.

În cazul în care hotărăşte să livreze navele polivalente – care pot transporta 16 elicoptere, patru şalande de debarcare, 13 tancuri, un stat major, 450 de infanterişti sau un spital de campanie – Franţa va produce nemulţumire în Polonia şi ţările baltice, care consideră că se află în prima linie împotriva Rusiei şi se tem de imprevizibilitatea acesteia.

Invers, o anulare riscă să plaseze Franţa într-o poziţie dificilă de “partener” care nu-şi onorează contractele. Iar o asemenea decizie ar impune ţării penalităţi importante, în contextul în care finanţele sunt pe roşu.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

6 Comments

 1. Emil
  14 November 2014

  O mică rectificare – Mistral sunt nave de proiecţie (a forţei) şi comandament. „bâtiments de projection et de commandement or BPC” sau, în engleză, „projection and command ships”. Corectaţi.
  Interesantă ştire.

 2. TranssylvaniaPhoenix
  14 November 2014

  Nu ma mira deloc, francezii au fost curve si au livrat armament dusmanilor Europei dintotdeauna. De exemplu au continuat livrarile de arme pentru imperiul Otoman, cand acesta era doar la un pas de a strapunge zidurile Vienei. Desi aceasta victorie Otomana ar fi insemnat o cale sigura spre islamizarea intregii Europe totusi francezii au continuat sa ii inarmeze si sa ii suporte pe turcaletzi.

 3. constantin
  14 November 2014

  @Emil:precizare (in)suficient de corectă ,deoarece unui român nu-i va spune nimic termenul original force projection .Hai să-i zicem „de asalt” ,sau și mai clar ,de „dezvoltare de acțiuni de forță navală” .Tocmai din caracterul de intervenție militară directă cu deosebită mobilitate (dată de elicoptere și de ambarcațiuni de asalt marin) a acestui gen de navă au și apărut obiecțiile mai ales din partea țărilor Baltice care se văd amenințate .Nici cea de-a doua destinație ,de Comandament ,nu este deloc inofensivă ,deoarece presupune o dotare cu echipamente de spionaj ,radiodetecție ,bruiaj activ ,comunicații ,într-un cuvânt :logistică avansată…rușii au cam primit „mură-n gură” toate acestea .

 4. Costin Andrieş
  14 November 2014

  Franța suspendă livrarea navelor Mistral către Rusia

 5. constantin
  14 November 2014

  @Costin Andrieș .Știrea completă este…”la intervenția directă a președintelui Francois Hollande” …!
  care a decis legarea livrării de reglementarea politică a crizei din Ukraina de către Rusia…

 6. Mihaela Bărbuş
  14 November 2014

  Ce ghinon! Nava Vladivostok din clasa Mistral, pe care Franța a construit-o pentru Rusia, dar inca nu a transmis-o, a fost jefuita, de pe bordul acesteia fiind furate echipamente high-tech, potrivit săptămânalului francez Lepoint.
  http://www.paginaderusia.ro/ja…..ilor-rusi/
  În special, asa cum arata datele anchetei, de pe nava care se afla în portul Saint-Nazaire au fost furat hard disk-urile de calculator, echipamentele pentru transmisii de date și alte echipamente high-tech instalate de compania Thales.
  Furtul a fost înregistrat pe 25 noiembrie, potrivit publicației.
  Politia care ancheteaza jaful sustine că nu există semne de intrare prin efractie. În ultimele saptamani, pe nava opereaza un echipaj rusesc, care se “familiarizeaza” cu Vladivostok. Cu toate acestea, sursele citate de publicatia franceza sustin ca echipajul rus nu este suspectat.
  Nava Mistral urma sa fie transmisa in aceasta luna Marinei ruse, insa Parisul s-a opus finalizarii tranzactiei din considerente politice, afirmand ca, prin livrarea navelor de razboi ar putea fi considerata partasa la agresiunea militara rusa impotriva Ucrainei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi