FUNDATIA IOAN BARBUS

Se îndreaptă Egiptul spre război civil?

Relatări de presă anunță că la ora de față armata egipteană a preluat controlul asupra clădirii unde se află televiziunea de stat. Transmisiunea tv nu a fost întreruptă, dar este atent monitorizată de personalul militar. În scurt timp expiră ultimatumul de 48 de ore adresat de armată atât președintelui Morsi, cât și protestatarilor care în ultimele zile au organizat uriașe demonstrații antiguvernamentale.

Morsi a respins ultimatumul și a declarat că este gata să moară pentru “legitimitatea sa constituțională”. Armata a răspuns cu o declarație similară, publicată pe Facebook: “Jurăm pe Dumnezeu că ne vom sacrifica chiar și sângele pentru Egipt și poporul egiptean, pentru a-l apăra de teroriști, elemente radicale, sau netrebnici.”

Comandantul forțelor militare egiptene, generalul Abdul Fattah al-Sisi, s-a întâlnit cu lideri religioși, politici, naționali și ai tinerilor. Conform ultimatumului, armata este pregătită să impună un traseu de scoatere a țării din impas. Aceste întrevederi au avut rolul de a implica și opoziția la stabilirea acestui traseu.

O invitație similară a fost făcută președintelui Morsi și Frăției Musulmane, însă oferta a fost ferm respinsă. Purtătorul de cuvânt al președintelui a declarat că Morsi preferă să moară decât să fie condamnat de istorie. Purtătorul de cuvânt al Frăției Musulmane a declarat, de asemenea, că membrii și susținătorii Frăției sunt gata să devină martiri în apărarea președintelui.

Imaginea de ansamblu

Incompetența guvernării lui Morsi și a Frăției Musulmane a atins cote critice. În ultimii doi ani rezerva valutară a Egiptului a scăzut de la 36 miliarde dolari la 13 miliarde dolari. Alimentația de bază este sever afectată: cereale, mazăre, linte, fasole, proteina animală nu sunt la îndemâna populației sărace în cantități suficiente. Un studiu din 2011 al Organizației Mondiale a Sănătății estimează că aproape o cincime din populația Egiptului suferă de malnutriție. World Food Programme estimează că doi din cinci adulți sunt „opriți în creștere” datorită regimului alimentar neadecvat. Înfometarea lentă din perioada recentă s-a transformat, în perioada după Mubarak, în foame generalizată.

Egipt are un deficit serios de combustibil: benzină, motorină, gaze naturale, lemne de foc. Industria turistică a suferit o prăbușire spectaculoasă: dintr-o flotă de aproximativ 320 nave turistice pe Nil, doar cinci sau șase mai circulă. În trecut Luxor era vizitat de 20 mii turiști zilnic; în prezent o zi bună înseamnă 400 sau 500 turiști.

Egipt are nevoie de 20 miliarde dolari anual în subvenții externe pentru a se menține pe linia de plutire. Anul trecut a primit 5 miliarde de la Qatar. Cu o rezervă valutară estimată la 630 miliarde dolari, Arabia Saudită este singura țară arabă capabilă să preia această notă de plată masivă. Însă până în acest moment ajutorul saudit a fost neînsemnat. Frăția Musulmană nu este privită cu ochi buni; regimul saudit se teme de competiția pe care Frăția o reprezintă la forma de monarhie medievală din regat.

La acestea se adaugă o clasă ce aspiră la statutul de clasă mijlocie, dar este prost educată și cu așteptări mari. Instituțiile de învățământ superior din Egipt produc anual mii și mii de absolvenți mediocri, sau pur și simplu rebuturi cu diplomă. Singura modalitate de a căpăta o experiență profesională reală și posibilitatea unui trai decent o reprezintă locurile de muncă din Golful Persic. Însă acestea sunt puține, iar marea majoritate a tinerilor egipteni cu diplomă sunt nevoiți să se zbată pentru un loc în cadrul unei economii neperformante și deja saturată de nonvalori.

Actualizare – Morsi arestat la domiciliu

Președintele egiptean Mahomed Morsi este, conform unor relatări, în stare de arest la domiciliu după expirarea ultimatumului militar, a anunțat Al Hayat TV.

ABC News

Reacție pe Facebook din partea Office of the Assistant to the President on Foreign Relations & International Cooperation:

În numele Egiptului și al corectitudinii istorice, să spunem lucrurilor pe nume: lovitură de stat militară…

Încă există oameni în Egipt care cred în dreptul lor de a face o alegere democratică. Sute de mii dintre ei s-au strâns pentru a manifesta în sprijinul democrației și al președinției. Iar ei nu vor ceda în fața acestui atac. Va fi nevoie de violență pentru a-i dispersa. Aceasta va veni fie din partea armatei, a poliției, sau a mercenarilor plătiți. În orice caz va fi o mare vărsare de sânge. Iar mesajul care va rezona în lumea islamică va fi clar și puternic: democrația nu este pentru musulmani…

Bill Hobbs, jurnalist la CNS News, sumarizează într-un singur tweet:

bill-hobbs

Lovitura de stat în desfășurare

fahim-cairo

Armata a decretat interdicția de a părăsi țara pentru un număr de 40 lideri islamiști ai Frăției Musulmane, între care Khairat el-Shater și Essam el-Erian.

fdestv

Neobișnuit

Evenimentele din aceste zile sunt ieșite din comun. Demonstrațiile de protest, la care au participat milioane de egipteni în toată țara, au repudiat în termeni vehemenți o guvernare islamistă. Islamul politic este repudiat într-o țară profund islamică. Și, tot în premieră, pe parcursul demonstrațiilor de protest a fost exprimată solidaritatea cu minoritatea coptă. Nu e un lucru mărunt.

Administrația americană, iarăși în premieră, a fost aspru criticată de mulțimile din stradă și de elitele liberale pentru sprijinul acordat regimului islamist al Frăției Musulmane. Dacă alte dăți SUA s-a aflat de partea aspirațiilor populare în confruntarea cu regimuri totalitare, politica americană sub oblăduirea Obama s-a întors cu 180 de grade, în favoarea celor ostili unor astfel de aspirații. În acest caz cu un motto cât se poate de elocvent: „Jihadul este calea noastră, iar moartea în numele lui Allah este speranța noastră cea mai înaltă”. SUA, de la protector al libertății, a devenit mijlocitor al tiraniei în era Obama. Acțiunile administrației Obama nu au trecut neobservate:

obama-egypt

obama-egypt2

Oficial

Abdel Fatah al-Sisi: „Morsi nu mai este președinte. Constituția a fost suspendată.

La închiderea ediției

Generalul Abdel Fatah al-Sisi a transmis o declarație televizată, flancat de marele muftiu Ahmed al-Tayeb, decanul universității islamice Al Azhar, și de Tawadros al II-lea, papă al copților din Egipt. Simbolismul este evident. Al-Sisi a anunțat că guvernul provizoriu va fi condus de Maher al-Beheiry, șeful curții supreme din Egipt. Va fi un guvern tehnocratic, al cărui rol va consta în administrarea provizorie a țării și organizarea de noi alegeri parlamentare. Vor avea loc consultări între armată și forțele opoziției, iar un rol deosebit pare să fie rezervat lui Mahomed al-Baradei, fost director al Agenției Atomice Internaționale și o personalitate populară în rândul opoziției seculare și de afiliere religioasă moderată.

Câteva detalii ca fapt divers. Tawadros a fost contactat în urmă cu câteva zile de Anne Patterson, ambasadoarea lui Obama la Cairo, pentru a-l convinge să-i îndemne pe copți să nu participe la demonstrațiile împotriva lui Morsi și Frăției Musulmane. Tawadros a refuzat, invocând dreptul copților la exprimare liberă.
Hafez al-Assad a dat publicității o declarație în care profită de ocazie pentru a trage spuza pe turta lui: „Rezumatul a ceea ce se întâmplă în Egipt constă în prăbușirea islamului politic”. Morsi și Frăția au sprijinit insurgența jihadistă a sunniților din Siria.
Iar din Turcia avem acest tweet:

rami

Viitorul este incert. Dorim toți un happy end, dar bagajul de deziluzii și rateuri repetate din Egipt și din regiune, reziliența și capacitatea islamismului de a se replia și de a răspunde tactic, toate pe fondul unor lipsuri presante atât de moment, cât și acumulate sistemic, ne îndreptățesc doar la speranțe bine temperate.

Ar fi o bună ocazie, pentru o administrație americană matură și responsabilă, de a interveni prin părghiile la dispoziție în favoarea forțelor mature și responsabile din societatea egipteană, chiar dacă obiectivele lor nu au cum să fie în ultimă instanță identice cu cele ale lumii libere. Însă compromisuri mutual acceptabile pot fi realizate. Din păcate, administrația americană din prezent a confirmat în repetate rânduri că obiectivele ei sunt de altă natură.

sursa imagine

Declarația lui Obama (Vlad M.)

După cum era de așteptat, Barack Hussein Obama a intervenit în favoarea președintelui egiptean Morsi și a Frăției Musulmane.

Statele Unite monitorizează situația foarte schimbătoare din Egipt și suntem de părere că în cele din urmă viitorul Egiptului poate fi hotărât numai de poporul egiptean. Cu toate acestea, suntem profund îngrijorați de decizia forțelor armate egiptene de a-l demite pe președintele Morsi și de a suspenda constituția egipteană. Fac apel la armata egipteană să acționeze rapid și cu răspundere spre a returna printr-un proces cuprinzător și transparent, pe cât de repede posibil, întreaga autoritate unui guvern civil ales democratic și să evite arestarea arbitrară a președintelui Morsi și a susținătorilor săi. Date fiind evenimentele de astăzi, am îndreptat departamentele și agențiile să analizeze implicațiile pe care le au pentru sprjinul economic pe care îl oferim guvernului egiptean.

Frăția Musulmană: Președintele interimar este evreu (Vlad M.)

Site-ul oficial al Frăției Musulmane l-a acuzat pe președintele Mansour că ar fi evreu. Conform mișcării islamiste, Statele Unite ale Americii și Israelul conspiră pentru aducerea la președinția Egiptului pe El Baradei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

41 de comentarii

  1. adi
    3 iulie 2013

    Armata egipteana are cont pe facebook?
    Morsi are acuma de ales: moartea sau minierii :).

  2. Costin Andrieş
    3 iulie 2013

    am inteles ca de cateva minute Morsi e in arest la domiciliu.

  3. John Galt
    3 iulie 2013

    Fratia Musulmana si Obama tocmai au incasat cea mai mare lovitura din istorie.

    EGYPTIAN „ON TV” CHANNEL: „EGYPT WON THE WAR ON TERROR. TERRORIST ARE NOT WELCOMED AMONG US.”

    EGYPTIANS DID IT! MOHAMMED MORSI IS UNDER HOUSE ARREST. BANNED FROM THE LEAVING THE COUNTRY, AND SEVERL LEADERS OF THE MUSLIM BROTHERHOOD TERRORIST ORGANIZATION HAVE BEEN ARRESTED AND BANNED FROM TRAVELING.

    Cynthia Farahat.

    Live tv: http://www.youtube.com/watch?v=mvbCLboCZDc

  4. John Galt
    3 iulie 2013

    Egyptian prominent TV talk show host and political analyst Ibrahim Issa: „On January 28th 2011, Hamas with the help of Egyptian operatives attacked Egyptian prisons releasing 26 thousand killers and terrorists from Egyptian prison among them Mohammed Morsi.”

    Currently there are reports that there are tens of thousands of foreign terrorists operating in the streets of Egypt to protect the MB terrorists.

  5. Vlad M.
    3 iulie 2013

    Va fi interesant de vazut ce se intampla, dar egiptenii sunt ceea ce sunt. Obama merita felicitari. Din 2011 incoace face ca lumea araba sa fiarba. Dumnezeu stie ce ne asteapta.

  6. Vlad M.
    3 iulie 2013

    Jihadwatch

    This doesn’t mean, of course, that Sharia and Islamization are dead in Egypt. It isn’t even necessarily the end of Muslim Brotherhood rule. We shall see.

  7. ioana h
    3 iulie 2013

    Mie nu-mi plac ( in general) loviturile de stat. Stiti vorba aia: caderea regilor, bucuria nebunilor. Acuma ramane de vazut intai daca armata va respecta promisiunea de a asigura tranzitia ( spre ce vom vedea) si atat. Si apoi, ce face Fratia musulmana ( nu cred sa stea ei linistiti in banca lor; doar au un jihad de dus, ce naiba), dar si populatia Egiptului ( majoritar musulmana totusi).
    In principiu e bine ca Morsi nu mai e presedinte si ca unii egipteni s-au prins ce-i cu Obama. Problema insa e ca America nu e Obama ( ma indoiesc ca-s multi egipteni care fac diferenta), iar jihadul este indreptat impotriva lumii ne-musulmane ( in general) si a Americii ( in special).
    In fine, om vedea. Cum spuneam, m-as bucura, dar … Deocamdata, strict astronomic vorbind, singura chestiune reconfortanta e ca succesiunea anotimpurilor se mentine: primavara ( araba) se termina vara ????

  8. Vlad M.
    3 iulie 2013

    Fratia Musulmana exista din 1928. They’re here to stay. ????

  9. ioana h
    3 iulie 2013

    Si pentru ca e 4 iulie, iar eu, indiferent cat de gresita ar fi prezenta administratie americana ( care nu e vesnica) refuz sa pun semnul egal intre America si Obama ( o echivalenta periculoasa, catastrofala pt toata omenirea, si care sper sa nu se adevereasca niciodata) sa nu uitam si sa aniversam:
    http://ihincu.wordpress.com/2013/05/12/america-the-beautiful-si-daca-nu-va-mai-fi/

  10. John Galt
    3 iulie 2013

    Degeaba zici Vlad. E cea mai mare manifestatie impotriva Muslim Brotherhood dintotdeauna. MB a avut nevoie de 80 de ani pentru a strange 800.000 de semnaturi si membri. Manifestatia de acum a strans 20 de milioane in cateva luni. Oricat ar vrea Obama sa-l tina in functie pe Morsi uite ca presiunea internationala e prea mare, lucrurile au scapat de sub controlul lor. Ochii intregii lumi sunt atintiti in acel loc si orice incercare de a sustine tirania sau islamul ii va pune eticheta de tiran si sustinator al regimurilor teroriste for good. Nici o televiziune de partid nu ii va mai putea spala imaginea daca va face asta.

    Interesant e ca aproape exact acelasi scenariu s-a intamplat si la noi, vara trecuta. Parca e acelasi script. Singura diferenta e ca nu au schimbat presedintele, cum a s-a intamplat cu Morsi in Egipt, ci doar guvernul PDL. In rest e identic, fix la fel. Ce a castigat Romania dupa puci-ul de vara trecuta? Ce s-a schimbat dupa alegeri? Nimic. Singura diferenta e ca acum factura la gaze e cu 30% mai mare, factura la curent la fel, alimentele mai scumpe samd. Plus un ministru al educatiei mai prost (dupa alti 4 schimbati pe motiv ca erau plagiatori infecti). Cand ii vad pe egiptenii din clipul de mai sus parca vad cum vor reactiona USL-isti in cateva luni.

  11. Costin Andrieş
    3 iulie 2013

    Imagini live din Piata Tahrir

    Live streaming by Ustream

    se danseaza pe strazi, artificii etc

  12. Binyamin
    3 iulie 2013

    As vrea sa fiu optimist pentru poporul egiptean dar viata lor o sa continua sa se inrautateasca fara speranta. Si revolta impotriva lui Mubarak, si cea de acum au fost pe fond economic. Dar fiecare revolta si schimbare de sistem de guvernare nu face decat sa inrautateasca cu mult conditiile economice. Si, dupa inlaturarea lui Morsi, sunt de asteptat multe revolte si contra-lovituri.
    Chiar si in cel mai bun caz, in care armata o sa induca stabilitate cu forta, egiptenii trebuie sa inceapa sa reconstruiasca economia. Si… n-au cu ce, n-au cu cine. Arabii nu au in civilizatia lor o etica a muncii sanatoasa, o cultura de a construi, avansa, progresa. Popor al desertului. In loc sa fie educati sa produca, au fost educati ca sa dea vina pe altii pentru toate necazurile lor.
    Foarte relevant: Un cleric musulman despre lipsa de culturii de munca la arabi http://www.youtube.com/watch?v=3Pk2-vr4sSw

  13. Obama este verde la fata.

  14. Silvapro
    3 iulie 2013

    Doar n-o sa ne-apucam sa regretam MB cu sharyia lor. Eu nu vad ca e acelasi lucru ca-n Romania acum un an. Basescu nu era cu sharya, sau ceva de genul asta.

    Si Hamasul a cistigat alegerile. Daca s-ar scula poporul si l-ar da jos pentru ceva mai normal vi s-ar parea ceva nedemocratic?
    Democratia trebuie sa stie sa se apere. Cind vine la putere prin democratie unul care pericliteaza democratia, e normal ca e de dorit sa i se taie macaroana.

    E adevarat ca arabii nu inteleg democratia si libertatea, de aceea nu ne putem bucura cu adevarat. Dar totusi NU pentru Sharyia!

  15. Costin Andrieş
    3 iulie 2013

    Syria’s Assad and Saudi King Abdullah Hail New Egyptian Leadership

    Syrian tyrant Bashar al-Assad gloated today following the fall of Egypt’s Muslim Brotherhood president Mohammad Morsi.
    Sky News reported

    Syrian President Bashar al Assad has hailed the fall of “political Islam” in Egypt as he fights an armed opposition movement at home.

    “What is happening in Egypt is the fall of what is known as political Islam,” Assad said in an interview with Syrian state newspaper Ath Thawra, excerpts of which were posted on an official Facebook page.

    “Anywhere in the world, whoever uses religion for political aims, or to benefit some and not others, will fall.

    “You can’t fool all the people all the time, let alone the Egyptian people who have a civilisation that is thousands of years old, and who espouse clear, Arab nationalist thought.

    “After a whole year, reality has become clear to the Egyptian people. The Muslim Brotherhood’s performance has helped them see the lies the (movement) used at the start of the popular revolution in Egypt.”

  16. Corneliu
    3 iulie 2013

    Personal nu cred ca Egiptul se indreapta spre un razboi civil. Iar Fratia Musulmana nu are sansa sa se mai intoarca la putere dupa experienta amara pe care le-a servit-o egiptenilor.
    Cat priveste situatia economica, Dumnezeu cu mila.

  17. Uimitor! Daca as avea vreo simpatie pentru Obama as spune ca si-a scos, precum taranul din banc, gloaba (i.e. Morsi) la targ ca sa o faca de ras.
    Am vazut pana acum populatia oraselor iesind impotriva guvernului Fratiei Musulmane. Ce te faci cu cei de la tara? Daca imi aduc bine aminte, islamistii au castigat alegerile cu mult peste 50%, dintre care ceva mai putin de jumatate erau salafisti. Adica ceva gen ciuma fata de bube dulci. Suporterii lor unde sunt? Si ce vor vota ei daca vin noi alegeri asa, râcâiti la suflet cum sunt? A fost „primavara araba” doar un intermezzo intre doi Mubaraci? Pentru ca altfel – fara restrictii – nu prea vad cum vor aduce El Baradei la putere.
    Ca sa vezi ce face bine la Islam: o armata seculara (dac-or fi asa) si o populatie mai secularizata (a oraselor). Imi aduc aici aminte de o remarca atribuita Papei Nicholas V despre care am citit candva in „Caderea Constantinolpolelui” a lui Vintila Corbul. Ii transmisese sultanului ca unul dintre lucrurile care-i lipsea pentru a-si legitima puterea era „un pic de apa turnata deasupra capului”. À bon entendeur, salut!
    La rand: Tunisia?
    Obambi si doamna cu masca mortuara imprimata pe tricouri sunt, oricum, cam descompusi.

  18. Căpcăun
    3 iulie 2013

    @13 Eu știam că e maro…

  19. Bogdan Calehari
    3 iulie 2013

    Daca ar mai fi trait, Stalin ar fi spus despre Morsi ce a spus si despre Hitler: ca era un baiat de treaba, dar cam grabit. Fratii Musulmani si presedintele lor (nu si al egiptenilor) au apasat prea tare pe acceleratie; nu au tinut cont ca, dupa atatia zeci si zeci de ani de regim dictatorial dar laic, planul lor de reforme ce trebuia sa transforme Egiptul intr-un stat islamic guvernat de Sharia trebuia implementat treptat, fara zguduiri prea mari. Era normal sa se comporte astfel membri unei secte religioase ce au activat atata timp in clandestinatate.
    Proiectul care cuprindea ca puncte importante: supunerea poporului in fata lui Allah, islamizarea vietii, domnia totala a religiei lui Allah, dezvoltarea islamului ca religie globala si reinfiintarea califatului mondial, a gasit sprijin doar la Washington, unde la putere este sunitul Obama, nu si la Uniunea Europeana, care vazandu-l pe Morsi cum se comporta, cum „evolueaza” politic, i-au blocat fondurile financiare ce trebuiau sa-i sprijine regimul.
    Morsi ar fi trebuit sa-l aiba ca exemplu pe Erdogan care, treptat, vazand si facand, a pus mana, el si partidul lui, pe Turcia in care inlatura fara ca nimeni sa mai poata spune ceva „laica mostenire kemalista”.
    In Egipt oamenii vechiului regim sunt inca foarte puternici si au stiut sa profite de nemultumirile populare cauzate, in primul rand, de situatia economica dezastruoasa. Morsi nu a vut timp sa islamizeze armata, ocupat fiind, el si oamenii lui, sa actioneze simultan si pe alte fronturi (ideologic, culturaletc.), asa ca seful ei, format la scolile militare din Anglia si Statele Unite, i-a aratat ca Allah nu il poate ajuta in orice situatie.
    Obama a ramas singura speranta a islamistilor egipteni si asta pt. ca este, demult timp, nu prizonierul, cum ar spune unii, ci aliatul neconditionat al puternicului lobby islamist de la Washington- Fratia Musulmana reusind sa „teasa” in Statele Unite o retea de organizatii, asociatii, forumuri, etc etc. deosebit de puternica, pentru ca la asta se pricepe cel mai bine! A reusit doar s-o faca in lumea musulmana, in conditii grele, haituita de regimurile dictatoriale, daramite intr-o democratie ce se „deschide” total, ca cea americana.
    Sunt curios daca organizatorii puciului antiislamist vor rezista presiunilor la care vor fi supusi in perioda imediat urmatoare de Obama si aliatii lui.

  20. Vlad M.
    3 iulie 2013

    De ce va grabiti sa cantati prohodul Fratiei Musulmane? Egiptenii sunt acelasi popor ca acum cativa ani. Nu s-au schimbat in nici un fel. Nu sunt nici mai toleranti, nici mai laici, nici mai ostili Coranului. Nu uitati ca Egiptul este centrul intelectual al lumii arabe. O lovitura de stat nu schimba asta.

  21. Bogdan Calehari
    3 iulie 2013

    @20

    Sper ca nu ma numeri printre cei din „corul Madrigal”, pentru ca atunci nu ti-ai gasit „cantaretul” ???? Fratia Musulmana este, dupa cum stim, cea mai puternica organizatie din lumea musulmana, cu puternice filiale si in cea fosta crestina, asa ca mai e de asteptat si „macaroane de mancat” (cum se spunea in armata) pana i se va canta prohodul, daca se va intampla asta vreodata. Numai ca, acum are o mica „problema” pe care cu sprijin din afara o va rezolva in timp. Cine isi inchipuie ca Egiptul a scapat de fundamentalismul islamic este naiv! Salafistii care au avut la ultimile alegeri cca 25% din voturi, si care acum au stat cuminti, cu capul la cutie, asteptand sa treaca valul, sunt in blockstarturi. Si pe langa astia, Fratiorii musulmani chiar sunt niste baieti de treaba.
    Daca armata nu va avea voie sa le puna pumnul in gura si sa-i calce pe grumaz (si Obama nu va permite lucrul acesta) fundamentalistii au toate sansele sa-si revina din lovitura primita. Marea masa rurala, semianalfabeta, e cu ei!

  22. Vlad M.
    3 iulie 2013

    Nu marea masa semianalfabeta. ????

    „Ei (islamiștii din Frăția Musulmană n.r.) vin din burghezia tradițională, obișnuita clasă de mijloc. Profesori, avocați și doctori. Un mic număr dintre ei sunt săraci – asta pentru că Frăția crede că mesajul ei sacru trebuie diseminat în toate clasele sociale. Am menționat deja cei mai puternici susținători ai lor: profesorii, doctorii și avocații.”

    Daca nu i-au putut distruge Sadat si Compania, astia de acum nu vor putea sa faca nici macar cat ei. Altele-s vremurile.

  23. Bogdan Calehari
    3 iulie 2013

    Eram sigur ca ai sa interpretezi astfel ???? Reiau: „Marea masa rurala, semianalfabeta, e cu ei!” E CU EI! CU EI! Cine sunt EI? EI sunt fratii musulmani! Eu vorbeam de ceea ce formeaza mare parte din bazinul lor electoral, de „marea masa rurala semianalfabeta”. O fi eu mai de la Bobalna, dar chiar atat de redus incat sa-mi inchipui ca Fratia Musulmana a fost conceputa, creata, de „marea masa rurala analfabeta”, nu-s! Trebuia totusi sa-mi acorzi totusi „prezumtia de nevinovatie” si sa-ti imaginezi lucrul asta. Poate altadata. ????

  24. Vlad M.
    3 iulie 2013

    Obiectia mea era alta: de ce sa nominalizezi masa analfabeta cand e clar ca toti aia cititi sunt islamisti? ???? Nu prostimea e problema, ci elita.

  25. Bogdan Calehari
    3 iulie 2013

    @17uMnumzane Angibonanga

    La alegerile parlamentare islamistii (Fratii Musulmani si partidul Al – Nour al salafistilor) au avut cam 75% din voturi! Pentru cei din mediul rural, ca si pentru multi din mediul urban, El Baradei nu reprezinta nimic, dupa cum bine spui. Egiptul are nevoie ca sa depasesca situatia actuala de un nou Anwar el – Sadat sau de un alt reprezentat de calibru al armatei, cine stie poate chiar Abdul Fatah al -Sissi! Numai un astfel de om poate castiga alegerile si ii poate opri pe islamisti; Baradei nu are nici o sansa!
    In timpul acesta in Tunisia, Racheed Ghannouchi seful partidului islamist aflat la putere – Ennahda – este optimist. El a declarat intr-un recent interviu ca situatia in Tunisia este diferita deoarece ” a fost adoptata o serioasa strategie de intelegere intre islamisti si modernisti, care va cruta tara de o eventuala diviziune”. El a specificat ca Tunisia nu-i Egiptul, tara in care armata a condus in ultimii 60 de ani.
    Cu toate acestea tinerii egipteni, organizati in Miscarea Tamarrud, incearca sa-si exporte succesul si peste granita. Ar fi fantastic ca si in Tunisia sa inceapa ceva asemanator, desi eu personal nu cred.

  26. Toiu
    3 iulie 2013

    Nu inteleg foarte bine, ce se intelege intr-o democratie (vorba vine) araba prin armata? Ca eu am citit tot felul de stiri de genul: armata a suspendat Constitutia, armata a demis presedintele, armata a convocat liderii politici si pe cei religiosi! Pe mine, personal, titlurile astea ma amuza teribil da’ poate n-am inteles eu bine si de fapt armata este o persoana divina, un ayatollah, o Curte constitutionala, ceva de genul asta!
    Nu discut orientarea politica a lui Morsi, nici a Fratilor Musulmani sau a salafistilor (desi personal, cred ca, datorita convingerilor si programului lor politic, intr-o democratie clasica nu ar fi avut dreptul sa participe la viata politica respectiv la alegeri electorale, da eu nu-s asa democrat ca si Obama asa ca probabil nu inteleg subtilitatile unei democratii veritabile) da’ din ce am citit, lui Morsi i se reproseaza ca a tradat (!?) idealurile revolutiei anti Mubarack asa ca interventia armatei a fost perfect justificata! Nu incalcarea unui articol din Constitutie, nu incalcarea unei legi, nu crime impotriva umanitatii sau a unei comunitati (desi aici ar fi multe de spus in raport cu crestinii copti), nu! Pur si simplu a incalcat idealurile Pietei Tahrir! Asta-i o nebunie!

  27. Bogdan Calehari
    3 iulie 2013

    @24
    Acum te-am inteles! On-line-ul asta e de vina ???? Ai dreptate, elita este „scanteia” care aprinde focul, intotdeauna, dar massele „e combustibilul”. Nu merge una fara celalalt atunci cand vrei sa dai foc „oranduirii crude si nedrepte”. In cazul Egiptului, ca sa nu ne abatem, daca nu era „prostimea” – posesoare votului – „elita islamista” n-ajungea la putere. In cazuri de genul asta se formeaza o simbioza uluitoare intre calai si victime. Si simbioza asta, dupa cum stim din istorie, nu are leac.

  28. Chiar si El Baradei, dac-ar avea vreo sansa, nu promite prea mult. El era copilul de suflet al CNN-ului si al elitelor spilcuite de la ONU, cu putina influenta in Egipt acum doi ani cand dadura bobocii prin desert. Iar performanta lui ca sef al IAAE e cam dubioasa (Iran, Coreea de Nord, Pakistan).
    Tunisienii imi lasasera impresia ca au elite ceva mai seculare si francofile, iar populatia poate ceva mai putin incrancenata in paseism islamic. Daca nu ma insel, raportul de forte intre religiosi si secularisti arata mai bine in Tunisia decat in Egipt, dupa alegerile lor.
    Marea intrebare e cat de compatibila cu „democratia” – fara interventia armatei sau a vreunui tatuc local – este lumea islamica (Indonezia, Malaezia se discuta separat). Daca „democratie” inseamna nu doar votul universal, ci si domnia legii, tot la armata sau tatuci se va ajunge. Legea lor se va inspira din Coran, iar secularistii nu vor atinge masa critica pentru a inclina balanta altfel.
    Ce mai zice, domn’le, Obama? Tonul primelor comentarii scrise de pe CNN era dezgustator, iar reporterii lor din Cairo pareau induiosator de debusolati. Moare capra liberala… macar se sufoca un pic.

  29. emil borcean
    3 iulie 2013

    Toiu. Abuzurile lui Morsi sunt mai specifice. Restrângerea drastica a libertății presei prin adoptarea unei constitutii care stabileste o serie de delicte de opinie in linie cu sharia si diverse „incitari” la adresa presedintelui (cu efectul ca jurnalistii pot infunda puscaria daca nu sunt atenti la ce spun sau scriu). Promulgarea in noiembrie anul trecut a unui decret prezidential prin care Morsi isi acorda, practic, imunitate in fata curtilor de justitie. Decretul stipula ca viitoarele decrete prezidentiale nu mai raspund in fata legii, ele devenind legea (deasupra puterii judecatoresti). In conditiile in care parlamentul nu functiona, Morsi a devenit legislator si executiv in acelasi timp. A fost nevoit sa abroge acel decret dupa doua saptamani, dar de facto a guvernat ca si cum decretul a ramas in vigoare.

  30. Daniel Francesco
    3 iulie 2013

    Reactiile Fratiei Musulmane si ale salafistilor in orele de dupa caderea lui Morsi: atacuri asupra bisericilor si jafuri in locuintele si proprietatile crestinilor egipteni.

    Minya – Among the episodes of violence in Egypt after the overthrow of President Morsi there is also the attack against the Coptic Catholic parish of St. George, in the village of Delgia, 60 kilometers from Minya. Since Wednesday evening, July 3 groups of fanatical Islamists first looted and then burned down the pastor’s house and church group buildings. „Thank God there were no victims and injuries” says to Fides Agency the Coptic Catholic Bishop of Minya Botros Fahim Awad Hanna „but the alarm continues. The fundamentalists have closed the roads at the entrance to the village. They shout slogans against Christians, they say they want to destroy everything and now they are trying again to storm the church. The local police are helpless, I called Cairo to ask for the intervention of the army.”
    The attack on the parish of St. George is so far the most serious incident of violence against Christians recorded in the dramatic hours experienced by the Country. But threats and intimidation against Christian communities also occur in other Egyptian places.

  31. Toiu
    3 iulie 2013

    @emil
    Obama si ceilalti lideri europeni au recunoscut dreptul lui Morsi si al FM de a participa la alegeri. Implicit au recunoscut caracterul democratic al acestei formatiuni si dreptul de a guverna in urma unor eventuale alegeri castigate. Aici mi se pare mie porcaria imensa si ticalosia unor politici „corecte”.

    Pentru ca dupa aia este foarte greu sa mai demonstrezi ceva. S-a adoptat o Constitutie? Parlamentul este suveran, iar poporul s-a exprimat prin referendum! A abrogat legea abuziva? A abrogat-o!
    Stim cu totii ca o guvernare de tipul acesta este abuziva! Avem si noi varianta soft pe malurile Dambovitei! Dar daca ii accepti initial desi ai elemente suficiente in a-i repudia in mod democratic este foarte greu sa demonstrezi FORMAL caracterul abuziv al unei guvernari de tipul acesta. Iti inchid gura cu afirmatii de genul „Parlamentul este expresia democratica a vointei populare, Parlamentul este suveran, am facut un referendum pentru adoptarea Constitutiei, bla-bla, bla-bla”. Si mai ales: asa a hotarat poporul!

    In fapt asistam la o lovitura de stat! Si dintr-un singur motiv: de la inceput s-a plecat in mod mincinos, de la inceput s-a trecut cu vederea
    caracterul nedemocratic al FM si salafistilor! Dar corectitudinea politica s-a impus pe toata durata primaverii arabe!
    Tot ce se intampla in Egipt poate fi caracterizat foarte usor prin urmatoarul cuvant: sofism (nu sufism)!
    Un abuz acceptat si incurajat genereaza un alt abuz. Asistam in aceste zile la un abuz al armatei generat de abuzul acceptat de toate tarile civilizate acum trei ani.

    Poate acest al doilea abuz sa indrepte lucrurile? Sau singurul lui merit este indepartarea cauzei abuzive care a dus la aceste manifestari extreme fara a putea genera ceva cu adevarat pozitiv?

    Vom vedea. Eu sunt sceptic in aceasta privinta!

  32. emil borcean
    3 iulie 2013

    Bineinteles ca a fost o lovitura de stat. In tari ca Egipt asa functioneaza „checks and balances”. Va mai trece multa apa pe Nil pina cand se va ajunge la o cultura a democratiei intr-un stat de drept.

  33. Toiu
    3 iulie 2013

    @31
    Sau nu S-au. Scuze.
    (Mi-am permis să fac corectura în excelentul comentariu #31 – Pataphyl)

  34. Bogdan Calehari
    3 iulie 2013

    @31 Toiu

    Excelenta caracterizare a situatiei din Egipt si cum s-a ajuns la ea, si asta in doar cateva fraze!

  35. Daniel Francesco
    3 iulie 2013

    Reactii externe la lovitura de stat din Egipt:
    1. Turcia lui Erdogan condamna inlaturarea lui Morsi prin vice-prim-ministrul Bekir Bozdag:

    „Schimbarea puterii din Egipt nu a fost rezultatul vointei poporului. Schimbarea nu s-a facut cu respectarea democratiei si legii.”

    2. Germania tine isonul Turciei prin vocea lui Guido Westerwelle care a caracterizat inlaturarea lui Morsi ca fiind „o infrangere majora a democratiei din Egipt”.
    3. Caterine Ashton, din partea UE nu a condamnat armata ci doar a cerut tuturor partilor „o reintoarcere rapida la procesul democratic”.
    4. William Hague, ministrul de Externe al Regatului Unit a declarat:

    „Intotdeauna vrem sa fim bine intelesi ca nu sustinem interventiile militare dar ca suntem gata sa lucram cu autoritatile egiptene”.

    5. Rusia nu a condamnat lovitura militara dar a cerut fortelor politice „sa dea dovada de retinere”.
    6. Tarile din Golf il sustin pe presedintele interimar Adli Mansour:
    – emirul Qatarului l-a felicitat;
    – acelasi lucru l-a facut regele Arabiei Saudite;
    – autoritatile din Emiratele Arabe Unite si din Kuwait au facut acelasi lucru.

    7. Barack Hussein Obama, presedintele Americii a spus:

    „Credem ca in ultima instanta viitorul Egiptului poate fi determinat doar de poporul egiptean.”

    Dar a condamnat in termeni moderati lovitura militara:

    „Cu toate acestea, suntem adanc preocupati de decizia fortelor armate egiptene de a-l inaltura din functie pe presedintele Mursi si de a suspenda Constitutia egipteana.”

    http://www.khaleejtimes.com/kt-article-display-1.asp?xfile=data/middleeast/2013/July/middleeast_July49.xml&section=middleeast

  36. elaB
    3 iulie 2013

    Intr-un fel sunt de acord cu Toiu….
    Si la noi a fost anul trecut lovitura de stat, Ponta si ai lui au incalcat Constitutia de cate ori au vrut, si-au batut joc de legi si de orice. Acum il vezi la aceeasi masa cu liderii europeni razand tamp cum numai el stie. Traim vremuri grele, trebuie sa ingenunchem in fata minoritatilor „democratice” de dragul falsei stabilitati. Daca scuturai punga cu voturi a USL-ului mai ramaneau cateva. Si ce daca? Trebuie respectate regulile democratice si strans pumnii pana la alegeri. Nu conteaza ca si alea se desfasoara mai mult sau mai putin democratic. Tarile cu democratii vechi trec si peste asta. Nu conteaza ca in Egipt au semnat peste 20 milioane de oameni debarcarea lui Morsi, daca se „vrea” intoarcerea minoritatii se va face. Nu conteaza majoritatea. Azi NU mai conteaza majoritatea. Poate nu a contat niciodata….

  37. Vlad M.
    3 iulie 2013

    Elab, Egiptul este islamist. Alegerile din Egipt au dus in parlament forte islamiste de diferite culori. Fratia Musulmana a fost de departe cea mai puternica. Impreuna cu salafistii din Al-Nour, au strans cam 70% din voturile exprimate. Egiptul democratic este asta. Cea mai buna solutie este dictatura militara.

    In Turcia, mostenirea lui Ataturk a fost aparata de armata. Acum, cand armata a ramas fara dinti si a fost epurata de ofiterii ostili islamismului, tara se islamizeaza mai mult pe zi ce trece.

  38. elaB
    3 iulie 2013

    @37 Vlad, ieri am urmarit un interviu cu Magdi Cristiano Allam, un ziarist egiptean care locuieste de foarte mult timp la Roma si el spunea asa, aproximativ: cand Mubarak a fost indepartat avea inca f.multi adepti, fusese ales democratic si el si la fel armata a intervenit dar nu s-a auzit expresia: lovitura de stat. La fel si in celalte tari unde a fost impusa Fratia Musulmana. Si ce manipulari mediatice au mai fost si atunci!!! In fine, situatia este mult mai complexa decat la noi dar totusi exista niste asemanari: trebuie sa acceptam ca democratic ceva (rezultatul alegerilor) care a rezultat dintr-un proces nedemocratic dupa o primavara si vara 2012 de neuitat. Nu erau alegeri, se putea astepta dar USL-ul s-a grabit si s-a intamplat ce s-a intamplat. Sigur ca tb sa stam cuminti democratic si sa asteptam alegerile viitoare in timp ce aia distrug tot. La inceput m-am gandit ca Basescu este acolo ca o garantie ca astia nu vor distruge tot dar poate este lasat ca sa pastreze aparentele democratice. Se dau tunuri la greu si conteaza ca doar cateva institutii sa ramana in picioare. Chestia e ca toate schimbarile astea aduc si mai multa saracie la fel ca in Egiptul care in doi ani a pierdut si bruma de bunastare care o avea mai ales din turism. Macar la noi nu au fost morti pe strada. Cine stie ce o sa mai fie???!! Trebuie sa ramanem optimisti…:)

  39. Anca Cernea
    3 iulie 2013

    Ela, așa e. Oficial, pe arena internațională, „lovitură de stat” se zice numai despre acele răsturnări care nu sunt agreeate de marele establishment stângist.
    Când l-au dat jos pe Mubarak nu s-a folosit acest termen, dimpotrivă, s-a vorbit de democrație, și de primăvara arabă.
    Acum, că l-au dat jos pe Morsi, e „lovitură de stat”.
    Așa a fost și în America Latină în ultimii zece ani. De ex, de fiecare dată când Chavez era „reales”, când mai scotea armata pe stradă, când mai „câștiga” vreun referendum, sau acum, când Maduro a luat puterea printr-o serie nesfârșită de fraude neobrăzate, inclusiv violență – totul era/este OK dpdv al comunității internaționale.
    Dar dacă vreunui președinte comunist i se mai tăia din nasul luat la purtare, era „lovitură de stat”, scandal, mobilizare, proteste – v. cazul Zelaya – Honduras 2009 (suspendat pt că încerca să schimbe constituția ca să se eternizeze la putere) și cazul Lugo – Paraguay 2012 (suspendat pt că organizase un fel de mineriadă în care au murit oameni).

  40. Anca Cernea
    3 iulie 2013

    De fapt, la noi frauda începe mult înainte de lovitura de stat USL din 2012. Ea constă în lipsa unui Nuremberg al comunismului. Și în prezența pe scena politică a PSD, fostul PCR, mastodont construit din jaf, crime, trădare de țară – acceptat, sub alt nume, drept un partid normal în competiția democratică. Prezența unei astfel de entități în viața publică, și, de fapt, toată tagma ale cărei interese le reprezintă PSD, distorsionează grav jocul democratic.
    Admițând că la noi ar exista o opoziție reală față de PSD, formată din oameni curați, inteligenți și curajoși (ceea ce nu e cazul), cum să se măsoare ei în luptă dreaptă cu toată mafioțimea, toată birocrățimea din structurile statului, toată antenimea și toată mass-media? Deja din start orice „alegere democratică” e desfigurată de lipsa lustrației.

  41. elaB
    3 iulie 2013

    @40 Corect Anca! Fara lustratie totul a fost posibil. Cum vad eu acum un timp si un teren prielnic pt re-aparitia partidelor crestine autentice!!! Si nu doar in Romania. Felicitari pt ce vrei sa organizezi la Bucuresti. Pacat ca nu sunt aproape. Toate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian