FUNDATIA IOAN BARBUS

Situația din Gaza (Wafa Sultan)

Celebrul psihiatru de origine siriană, Wafa Sultan, oferă un punct de vedere dintre cele mai acide asupra situației din Gaza. Ea pătrunde până la originile islamului pentru a explica acest conflict dintre două concepții diametral opuse: cultura vieții contra cultura morții [notă: fragmentele traduse de Chawki Freiha nu sunt de dată chiar atât de recentă, dar ideile psihiatrului sunt de actualitate și în acest nou conflict].

Deoarece nu mă interesează să-i mulțumesc pe unii, să-i apăr pe alții sau sa mă feresc de furia celorlalți, pot să spun că Hamas nu este decat o secreție islamică teroristă al cărui comportament iresponsabil față de populația sa îl impiedică să se ridice la înalțimea actului de guvernare. Dar asta este ceva obișnuit, deoarece, de-a lungul istoriei islamului, niciodată o bandă de criminali islamiști nu i-a respectat pe cei pe care îi administrau.

[…] Eu nu încerc să apăr Israelul, pentru ca evreii nu mi-au cerut părerea despre țara promisă. […] Dar musulmanii sunt luptători, cuceritori și istoria lor nu duce lipsa de exemple și de povestiri de cuceriri, de morți, de ucideri, de incursiuni… Pentru musulmani, a ucide este o distracție. Și dacă nu găsesc vreun dușman pe care să-l ucida, se ucid între ei.

Este imposibil pentru o națiune care-și educă copiii întru moarte și martiriu, pentru a se face iubiți de Creator, să-i învețe în același timp și dragostea de viață. Are viața vreo valoare pentru o societate care inoculează copiilor săi ideea că trebuie să ucida sau sa fie uciși pentru a merge în Paradis?

[…] De la începutul operațiunii israeliene în Gaza, sunt bombardată de mesaje electronice venind de la cititori musulmani care-mi cer părerea asupra evenimentelor din Gaza. Nu sunt interesată de ce se petrece, în schimb sunt interesata ce-i motivează pe cei care-mi scriu. Sunt convinsă că motivul nu e condamnarea ororii, nici condamnarea morții violente din Gaza. Căci, dacă motivul era cu adevărat condamnarea crimelor, aceiași cititori ar fi trebuit să se manifeste și în alte ocazii în care viața a fost amenințată.

Cei care condamnă masacrul din Gaza, aparând viața ca și valoare, ar fi trebuit să-mi ceară parerea de fiecare dată când aceasta valoare a fost amenințată. Mai mult de 200.000 musulmani algerieni au fost masacrați de alți musulmani algerieni în acesti ultimii cincisprezece ani, fără ca vreun musulman să se emoționeze.

Femei algeriene violate de către islamisti au mărturisit și povestit că violatorii se rugau întâi și îl implorau pe Profet înainte de a-și viola victimele. Dar nimeni nu mi-a cerut părerea.

Mai mult de 20.000 de cetățeni sirieni musulmani au fost masacrați de autorități (la Hama, în 1983) fără ca vreun musulman să reacționeze și fără ca vreunul să-mi ceară părerea asupra acestor masacre etnice. Musulmani s-au detonat în hoteluri iordaniene omorând musulmani inocenți care celebrau căsătorii, simbol al vieții-valoare, fără ca vreo manifestație să se organizeze undeva în lume și fără ca să mi se ceară parerea.

În Egipt, islamiști au atacat recent un sat copt și au masacrat 21 de țărani, fără ca măcar un singur musulman să denunțe această crimă. Saddam Hussein a îngropat de vii mai mult de 300.000 șiiți și kurzi, promițând să facă și mai mult, fără ca un singur musulman să reacționeze și să denunțe aceste crime. În timpul celor mai puternice bombardamente din Gaza, o femeie musulmană, fidelă și pioasă, s-a detonat în Irak într-o moschee șiită, ucigând vreo treizeci de inocenți, fără ca media sau musulmanii să se emoționeze. Acum câteva luni, Hamas a omorât unsprezece persoane ale aceleiași familii palestiniene, acuzate de apartenenta la Fatah, fără ca să se organizeze manifestații în Europa sau în lumea arabă și fără ca vreun cititor să-mi scrie și să-mi trimita protestele sale.

După ce forțele armate israeliene au avertizat această țintă din Gaza, civilii s-au năpustit pe acoperiș și și-au adus cu ei copiii[sursa]

Astfel, viata nu are valoare pentru musulman. Altfel, ar fi denunțat orice atentat la viață, oricare ar fi fost victima. Palestinienii și susținătorii lor denunță masacrele din Gaza nu din dragoste pentru viață, ci pentru a denunța identitatea ucigașilor.

Dacă ucigasul ar fi fost musulman, aparținând Hamas sau Fatah, nicio manifestație n-ar fi avut loc. […] CNN a difuzat un documentar despre Gaza aratând o femeie palestiniana care jelea strigând: dar ce-au făcut copiii nostri ca să fie omorâți așa? Dar cine știe. Poate ca e vorba despre aceeași palestiniancă ce se bucura acum doi ani când unul dintre fiii săi s-a detonat într-un restaurant din Tel Aviv și care spunea că-și doreste ca și ceilalți copii ai săi să urmeze același exemplu și să devină martiri.

Dar când ideologia și indoctrinarea sunt de o asemenea nemernicie, devine normal ca această palestiniancă să piardă orice valoare a vieții. Altfel, ea și-ar fi plâns la fel copiii, că se sinucid într-un atentat sinucigaș la Tel Aviv sau sub bombele israelienilor. Căci moartea este aceeași, oricare ar fi circumstanțele, și ea trebuie respinsă si, din contră, viata merita traită și plânsă.

În acest caz, cum pot eu sa ma solidarizez cu o femeie care scoate strigăte de bucurie când unul dintre copiii săi se detonează împotriva evreilor și care plange când evreii îi ucid pe ceilalți copii? Dar ideologia îi invață pe musulmani că a ucide și a fi ucis permite credincișilor să ajungă în paradis. În acest caz, pentru ce i-aș plange pe gazari când ei n-au mișcat un deget pentru irakieni, algerieni, egipteni sau sirieni, care sunt tot musulmani?

[…] După cele de mai sus, sunt sigură că cei care-mi scriu cerându-mi părerea asupra evenimentelor din Gaza caută să mă facă să spun ceva ce ar putea utiliza pentru a mă acuza și a mă condamna, sau pentru a ma face să spun ceea ce nu ar putea exprima ei insiși.
[…] Borhane, un tânăr palestinian de 14 ani, și-a pierdut acum vreo zece ani brațele, picioarele și vederea în urma exploziei unei mine în Cisiordania. Comunitatea palestiniană din Statele Unite s-a mobilizat pentru a-i sări în ajutor, finanțându-i spitalizarea în speranta de a salva ce se mai putea salva. Cu ocazia unui dineu de binefacere organizat în beneficiul său în California, cea mai bogată palestiniancă din Statele Unite s-a prezentat imbracata într-o blană scumpă și l-a numit pe Borhane erou. Ea s-a adresat acestei bucăți de carne imobilă și inertă: Borhane, tu ești eroul nostru. Țara are nevoie de tine. Tu trebuie să te întorci în țară pentru a-i impiedica pe sioniști să o confiște… Dar ipocrizia palestiniencei celei mai bogate din Statele Unite o impiedică să-și trimită proprii copii să apere Palestina contra sioniștilor. Exact imaginea șefilor Hamas, care cer sacrificii în Gaza, dar stau la adapost la Damasc sau la Beirut.
[…] Războiul împotriva Gaza este cu certitudine o oroare. Dar el are meritul de a dezvălui o ipocrizie neegalată încă în istoria recenta a umanității. O ipocrizie care evidențiază Frații Musulmani sirieni care anunța că-și abandobnează activitațile lor de opoziție pentru a strange rândurile împotriva sioniștilor. Dar acesti Frati Musulmani au dreptul de a uita crimele regimului comise contra alor lor la Hama, Homs și Alep? Înainte de a se reconcilia cu regimul pentru a lupta contra sioniștilor, acesti Frati Musulmani au denunțat crimele comise de aliații lor și parteneri (întru confrerie) în Algeria și în Irak? Au denunțat moartea sutelor de mii de siiți [notă: doar aproximativ 1.000, după alte surse] în Irak pe podul mulahilor [notă: podul al-Aimah pe Tibru] la Bagdad, pulverizați de unul de-al vostru, conform învățăturilor religiei voastre a păcii si milostivirii? Ați denunțat măcar o dată excesele contra creștinilor din Irak? Sau contra copților în Egipt?

Ipocrizia voastră ne impiedică să credem sentimentele voastre față de copiii din Gaza, pentru că voi sunteți responsabili de lucruri și mai grave. […] Să încercăm să ne imaginăm ce-ar fi făcut Hamas Fatah-ului sau altora dacă poseda tehnologia și armele Israelului. Să încercăm să ne imaginam ce-ar fi făcut Iranul cu suniții din regiune dacă ar fi detinut armele moderne pe care le posedă Israelul.

Ar fi fost, fara indoială, masacru.

[…] Excesele de care sunt capabili arabii și musulmanii depăsesc orice imaginație. Un tanc iordanian a zdrobit un Palestinian, apoi conducătorul tancului a coborât din blindatul său și a îndesat în gura victimei un ziar… Un comportament pe care niciun militar israelian nu l-a avut în Gaza. De asemeni, în timpul masacrelor de la Hama din Siria, militanții Fratilor Musulmani își înmuiau mâinile în sangele victimelor pentru a scrie pe ziduri: Allah Akbar, glorie islamului. N-am auzit niciodată ca un evreu să fi scris cu sângele unui alt evreu sloganuri întru gloria iudaismului. O spun cu strângere de inimă: pentru a salva omenirea de terorism, trebuie ca lumea liberă să se retragă si să-i lase pe musulmani să se ucida între ei. […] Îmi amintesc când eram studentă la universitatea din Alep și când fostul ministru sirian al apărării Mustapha Tlass a venit să ne întalnească. Într-un elan de ipocrizie, Tlass ne-a spus:

Israelul se teme de moarte și pierderea chiar și a unui singur soldat de-al său îi produce frica și durere. Dar noi, noi avem multi bărbați și nouă nu ne este frica de moarte.

De aici rezultă diferența dintre cele două concepții, dintre cele două tabere, si mărturia lui Tlass pare să-i fi inspirat pe conducatorii Hamas de azi.

Astfel, exterminarea tuturor copiilor din Gaza îi interesează prea puțin pe conducătorii islamiști și ai Hamas, viața neavând nicio valoare pentru ei. Ei se bucură pur și simplu de moartea câtorva soldați israelieni. Pentru islamiști, obiectivul vieții este de a ucide sau de a fi ucis pentru a ajunge în paradis. Viața, deci, nu are nicio valoare. […] dacă profetul Mahomed ar fi știut că evreul va zbura la bordul vreunui F-16, nu le-ar mai fi ordonat discipolilor săi să-i ucida pe evrei până in ultima zi. Dar discipolii trebuie să modifice aceasta ideologie, din mila pentru generațiile viitoare și pentru a-și salva descendența și a-i pregăti o viață mai bună, departe de ideologizarea morții.

Musulmanii trebuie să înceapă să se schimbe pe ei pentru a pretinde să-și schimbe viața. Trebuie să respingă cultura morții învățată și vehiculată prin cărțile lor. Numai atunci vor înțelege că nu mai au inamici. Căci cel ce învață să-si iubească fiii mai mult decât să-și urască dușmanii va aprecia mai mult viața. De asemeni, niciodată pământul nu merită viata niciunei persoane și arabii sunt poporul care are cel mai puțin nevoie de pământ. Dar, paradoxal, este poporul care detesta cel mai mult viața.

Cand vor înțelege arabii această ecuație și vor începe să iubească viața?

Wafa Sultan – Extras tradus în franceză de Chawki Freiha (Beirut) pentru MediArabe.info. Traducerea în română și note: Camelia Poitas

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

30 de comentarii

 1. Stelian
  1 august 2014

  Cutremurator! Cu atit mai mult cu cit banuiesc ca d-na este musulmana. Sau nu?
  In civilizatia noastra iudeo-crestina biserica a fost la radacina cunoasterii si – lasind la o parte deviatiile, recunosc, importante – la radacina stiintei moderne care ne-a adus la nivelul actual.
  Ce a adus bun islamul in afara de teroare, moarte si saracie fanatica? De ce am numi islamul religie, cind un Dumnezeu, fie el si numit Allah, a creat viata iubind-o? Sau poate discipolul e deasupra maestrului? Profetul deasupra Dumnezeului sau?
  Apostolii nostri impartasesc cuvintul Domnului. Ai lor invatati teologi raspindesc invataturile interpretate de profet dupa propria lui minte, si nu cuvintul lui Allah. Cuvintul omului primitiv, agresiv, fanatic si razbunator impotriva lumii intregi, impotriva vietii si civilizatiei construite in milenii de experiente si imbunatatiri.
  Poate ca toleranta noastra va aduce sfirsitul civilizatiei occidentale in forma ei actuala. Dar nici asa nu putem accepta si comite crimele descrise de d-na Wafa Sultan, pentru ca am inceta sa mai fi oameni. Am deveni musulmani, poate…

 2. Emil Borcean
  1 august 2014

  A renuntat la islam mai demult.

 3. Yosef
  1 august 2014

  In sfârșit o persoana (deși araba )vede si analizează situația adevarata si in același timp critica fata adevarata a muslemismului.Nu mai popoarele inapoiate si cei care nu cunosc sau nu vreau sa cunoască istoria muslemismului radical ataca si critica poporul Israelian.Popor care înconjurat din trei părți de arabi caută sa-si mentina independența si suveranitatea populației.Care tara modernă a-r putea permite sa fie bombardata 14 ani in continuu de un popor (care nu-i popor ci grup de fanatici islamisti)fără sa riposteze .Rabdarea are limite.Conducera din fasia Aza nu se afla la locul războiului ,ei se plimba prin hoteluri de 5 stele si cu avioane particulare.Sa dea Dumnezeu sa crească multe capete ca doamna Waffa Sultan cu putere de analiza si convingere fără sa-i fie frica pentru viața ei.Oameni buni din țările civilizate care a-ți citit articolul de fata ,faceți o analiza a situației adevărate si pe urma sa condamnati un popor care vrea sa trăiască in pace si sa nu fie tot timpul amenințat de extremisti fanatici.

  14

 4. barbu
  1 august 2014

  Adevarat vorbeste

 5. dorin teodoru
  1 august 2014

  Ce am citit iti face parul maciuca < Este bine ca exista persoane care pot sa arate lumii intregi adevarul < Este normal si etic ca ISRAELUL sa isi apere poporul de teroarea care ii urmareste < Dupa mine ben gurion (nu stiu daca nu gresesc conducatorul ) a retras armata din GAZA,< Parca il vad si acum la televizor cand isi cerea iertare poporului ca el ar fii singurul vinovat si ca populatia sa nu se razbune pe armata

 6. anna
  1 august 2014

  Individa nu stie nimic despre Islam. Altfel cum poate spune astfel:
  “[arabii] Trebuie să respingă cultura morții învățată și vehiculată prin cărțile lor (…) și arabii sunt poporul care are cel mai puțin nevoie de pământ.”
  Perfect, arabii au cel mai putin nevoie de pamant, iar Israelul cel mai mult.
  “Pentru musulmani, a ucide este o distracție. Și dacă nu găsesc vreun dușman pe care să-l ucida, se ucid între ei.”
  Individa e platita sa repete aceleasi aberatii.
  Apa la moara si propaganda pentru inculti.
  Cei care dati share, mai ganditi-va inainte sa puneti botul propagandei.
  A ucide este rusinos atat pt palestinieni cat si pt israelieni, nu incercati sa acoperiti rahatul cu alt rahat.

 7. Vlad M.
  1 august 2014

  Bati campii.

  1.

  Individa nu stie nimic despre Islam. Altfel cum poate spune astfel:
  “[arabii] Trebuie să respingă cultura morții învățată și vehiculată prin cărțile lor (…) și arabii sunt poporul care are cel mai puțin nevoie de pământ.”

  Individa este din Siria. Stie mult mai multe despre Islam decat tine.

  2.

  Perfect, arabii au cel mai putin nevoie de pamant, iar Israelul cel mai mult.

  Amesteci merele cu perele si apoi presari un kilogram de prostie. Israelul este un stat creat in patria evreilor. Palestinienii sunt un popor inventat de arabii nemultumiti ca exista Israelul.

  3.

  “Pentru musulmani, a ucide este o distracție. Și dacă nu găsesc vreun dușman pe care să-l ucida, se ucid între ei.”
  Individa e platita sa repete aceleasi aberatii.

  Uita-te la stiri, Anna filoislamisto, inainte de a spune ca Wafa Sultan e platita sa spuna aberatii. Oriunde te uiti in lumea asta, musulmanii sunt implicati in atrocitati. Cand nu se omoara intre ei (vezi Irak, Siria, Libia, Algeria, Tunisia, Yemen, Egipt etc.), ii omoara pe altii. Asta nici macar nu este o afirmatia controversata, este una bazata pe fapte.

  Apa la moara si propaganda pentru inculti.
  Cei care dati share, mai ganditi-va inainte sa puneti botul propagandei.
  A ucide este rusinos atat pt palestinieni cat si pt israelieni, nu incercati sa acoperiti rahatul cu alt rahat.

  Ce spuneai, Anna?

 8. Gheorghe
  1 august 2014

  Just, tot ceeace spune doamna. Eu vin cu o completare. Daca le dai arme musulmanilor nu se impusca intre ei doar pe motive religioase (stim ca exista multe secte divergente in cadrul acestei religii) ci si din cauza de prostie. Sunt atat de neindemanatici, de impetuosi, de vanitosi, incat daca apuca o arma trag in prostie, fara tinta. Am mai spus-o. Am trecut pe langa o coloana militara, in nordul Africii, in ziua cand fusese bombardat sediul de la Tunis al lui Iasser Arrafat. Probabil, voiau sa fie vazuti de americani, prin satelit, cat sunt de dotati si de aprigi. Coloana mergea incet. Totusi, pe parcurs, au facut cinci accidente in cateva zeci de kilometri. Intr-unul, se rasturnase un microbuz cu ofiteri…..

 9. Liliana Silveräng
  1 august 2014

  Stimata dna. Anna
  Fiind o mare admiratoare a operei lui Eliade am incercat sa ma documentez si sa citesc cat mai mult in domeniul religiilor. Imi lipsea posibilitatea de a citi macar parti din Coran. Am gasit o editie bilingva anglo-suedeza si m-am cutremurat de filozofia foarte bine precizata si repetata de n ori: “ucide-l pe necredincios, ia-i capul, taie-i gatul”. Intregul text este impovarat de aceasta viziune ucigatoare, neiertatoare, si care nu gandeste clar. Acest continut corespunde unei epoci apuse de mult timp, timpul popoarelor migratoare si cuceritoare, cu dorinta de a ocupa inca un teritoriu care nu avea granite si nici puterea de a se apara nefiind state organizate, atunci cand daca nu actionai primul, erai tu omorat. Acum suntem in secolul XXI si se crede ca filozofia se va fi schimbat dupa crimele celui de al II-le razboi mondial, dupa holocaust. Totusi Sadam isi omoara propriul popor, in Alger sunt omorati toti francofonii si mai ales intelectualii, adica cei care gandesc, au scoala si stiu mai multe.
  Moise i-a plimbat pe evrei timp de 20 de ani si nu i-a dus in tara sfanta pana nu au aparut alte generatii, oameni nascuti in libertate, care nu aveau de unde sa invete sa fie sclavi. Cati ani le vor trebui celor ce imbratiseaza religia Islamista sa fie oameni?! este o intrebare retorica si sper sa ma ajute Puterea Intelepciunii sa vad si acele timpuri, poate, vorba li Sorescu, exista si viata de apoi.

 10. observator
  1 august 2014

  Rascolitor articol,care evidentiaza esenta problemei: islamul este o religie CONTRAFACUTA,un copy-paste dupa iudeo-crestinism, melanjat infricosator cu halucinatiile proorocului mincinos din makka.
  A auzit fragmente din scripturi prin caravanserayuri,noaptea inainte de culcare,apoi s-a dedat ascezei fara sa fie binecuvantat de apartenenta la o religie autentica [iudaism sau crestinism] si cu scopuri ascunse , pe care nu le-a marturisit in gura mare din motive evidente,dar care scopuri pot fi deduse din ”realizarile” lui [nu spune Domnul in Evanghelie ca veti cunoaste pomul dupa rodul lui?]
  A poftit mai multe neveste,inclusiv o copila.A poftit putere politica si militara,iar dupa ce si-a unit bandele de conationali intr-o ostire,a inceput sa dea ultimatumuri sahului persiei,bazileului de la constantinopol si patriarhului alexandriei
  Desigur,cu ipocrita umilinta,dadea ultimatum nu in nume propriu ci in numele Atotputernicului.Ba chiar a profetit caderea constantinopolului sub iataganul unui ”emir binecuvantat” [vezi inceputul filmului facut de turci despre mehmed fatih,talharul care a furat pamantul si viata altora,dar erou pt ai lui]
  Care emir practica sodomia mare,detaliu irelevant pt profet,care credea ca binecuvantarea nu se impiedica de asemenea fleacuri.
  Da,islamul ne invata sa ne spalam inainte de rugaciune,pe cand Isus nu.Dupa mintea imamilor,e semn ca Isus nu ne-a invatat tot adevarul,asa ca a trebuit sa vina gagiul din makka sa ne lumineze.Dar Isus a spus sa curatim paharul PE DINAUNTRU.
  Musulmanul s-a manjit cu sangele altor oameni,apoi se spala k sa-si faca rugaciunea.De parca spalatul poate purifica de omucidere. Bine a scris cineva mai sus ca musulmanii sunt de o prostie catastrofala.Bine,nu aia de studiaza la oxford,desi cred ca daca mai esti musulman dupa ce ai fost la oxford,tot prost ramai.O prostie aparte,numita ratacire sau inselare de catre Sfintii Parinti.
  E drept ca si crestinii s-au omorat intre ei si cred ca din prostie nu din cauza religiei,cum li s-a parut lor. Cred insa ca nici un om teafar la cap,daca va citi Qoran kerim,va fi multumit de ce citeste acolo.Adica,scrie in surat al ikhlas: A’llah nu naste si nu este nascut.Deci crezul de la niceea nu e bun,ca zice ”care din Tatal s-a nascut mai inainte de toti vecii”.
  Asta se intampla cand dai sfintele cuvinte la camilari,sa le rumege.Ca dupa ei,nasterea Logosului din Intelectul divin e ca nasterea vitelului din vaca.Dar ce poti sa ceri unui neam analfabet si ignorant,invidios pe civilizatia greco romana sau persana,ca sa nu mai vorbesc despre fii lui Israel,care au dat clasa la toata lumea?
  Intradevar,uneori crestinii s-au omorat intre ei.Intr-adevar,musulmanii se omoara tot timpul intre ei.Cam asta e diferenta intre a devia temporar de la drumul cel drept si a fi pururea in ratacire.
  Multumesc ILD pt ca ati publicat articolul doamnei Wafa Sultan.

 11. Silvapro
  1 august 2014

  Yes, she’s good.

  Listen also to this wondeful man, former pro-Hamas – kasim Kaz Hafeez:
  https://www.youtube.com/watch?v=3T3rNVs0iJ8

  Daca n-o sa va placa, rusinea mea sa fie! ????

 12. Corneliu
  1 august 2014

  Anna, o intrebare:
  Pe ce te bazezi cand spui ca cunosti mai bine lumea islamica si araba decat Wafa Sultan?
  O poti contrazice la obiect, sa numai cu “da” sau “nu” si acuzatia de “propaganda”?

 13. Vlad M.
  1 august 2014

  Pe nimic.

 14. ceocan
  1 august 2014

  EXCELENT ARTICOL !!! Profund, foarte bine documentat. Asta/i realitatea.Cine a inceput acest razboi prin trimiterea a sute/mii de rachete asupra Israelului ? Hamas. De ce? Pentru distrugerea statului Israel. Are dreptul si obligatia Israelul sa se apere ? Da. Cine a incalcat toate intelegerile de oprire a actiunilor razboinice ? Hamas. Cine trimite rachete asupra Israeluli din mijlocul unor cartiere dens populate? Hamas, folosind ca arma de propaganda victimele inocente dupa reactia Israelului ? hamas. Cine se ascund ca sobolanii dupa ce bombardeaza Israelul? hamas Aceste ” demonstratii” sint o parodie organizate de tot felul de scursuri musulmane din Europa, folosindu-se de naivi…
  Sint rachetele trimise de hamas asupra Israelului “nevinovate”? Or fi pline cu bomboane…Nu sint trimise sa ucida cit mai multi evrei, vinovati sau nu ? Dupa “filozofia”primitiva a acestor “iubitori de pace”, rachetele trimise de hamas sint ok, motivate etic, moral…Hamas nu da nici-un ban pe vietile celor cazuti victima din cauza activitatilor hamas…e un razboi mediatic prin care hamas-ul vrea o recunoastere internationala. Cu “avantajele” respective.Din pacate, se mai gasesc tot felul de imbe/cili ( vezi anna) care se simt obligati sa dea din trimbita…

 15. Corneliu
  1 august 2014

  Vlad, asta stiam oricum. Interesante ar fi fost argumentele ei in persoana. S-o vad cum se incurca singura, si da bir cu fugitii.
  De ce zic asta? Pentru ca e o figura caracteristica.
  Am facut un test.
  Mi-am permis sa risipesc putin timp ca sa ma distrez pe pagina de FB a Altetsei Sale Regale Printsessa Brianna Caradja, cea din osul domnesc al lui Caragea Voda, acela cu ciuma si am ajuns la unele concluzii mai generale in domeniu.
  Impostoare sau nu pe linie de sange albastru, submediocra,, cu o viata personala care nu ma intereseaza, ea este totusi o figura care pluteste prin medie si trezeste atentia ei ca materie prima pentru rating/audienta.
  Membra in tot felul de comitete si comitii, inclusiv antifracking, Partei Mensch Umwelt Tierschutz, verzi de toate felurile, anti-Nestle, anti-Ucraina, anti-consumerism, in fruntea preocuparilor ei se afla totusi GAZA. E un subiect la care daca ai o pozitie anumita, esti bine primit in societatea “bine”.
  I-am atacat prin mai multe comentarii bine documentate postarile lozincarde care se axau pe genocid, copii morti, nazismul Israelului si tot tacamul. Am vrut sa vad cum arata reactia.
  Si intr-adevar reactia nu a fost exact de tipul siturilor legionaroide, dar nici foarte departe.
  Cucoana asta, desi este destul de limitata, are totusi o minima capacitate logica cu care-si conduce discutiile obisnuite. Dar in subiectul Gaza/Israel/sionisti logica ei s-a oprit la declamarea lozincilor cunoscute; orice fapt prezentat, oricat de documentat ar fi fost, in momentul in care i-a contrazis lozincile, a fost ignorat si intampinat cu agresivitate pana la ofensare personala.
  Ea nu a fost capabila in acest test al meu, nici macar o singura data sa replce consistent la argumentele care-i demontau lozincile. Cel milt imi aducea lozinci similare.
  Cred ca in propaganda antiisraeliana/antisemita aceasta linie este pur si simplu o strategie deliberata, fiind transmisa intr-un fel sau altul tuturor celor care se ocupa de ea. Am intalnit-o absolut identica, atat pe forurile islamice cat si pe siturile legionaroide.
  As putea-o caracteriza pur si simplu ca fiind un complot tacit, cu scopul de a respinge pana si ideea de a citi ceva contrar lozincilor pentru a nu-si zdruncina opinia.
  Aduce cu ceva cunoscut, nu? Dar nu e impus de un regim, ci e acceptat de catre cei inregimentati, ceeace este si mai rau.
  In aceste conditii, orice incercare de a convinge asemenea minti ca adevarul este altul, nu are nicio sansa.

 16. observator
  1 august 2014

  apropos de blandetea si milostivirea musulmanilor:
  Cand au navalit pe valea indusului si apoi pe valea gangelui,au distrus tot ce tinea de civilizatia buddhista si hindusa,care au fost capabile de coexistenta pasnica 2 milenii. universitatea buddhista de la nalanda au nimicit-o ; nu a mai ramas piatra pe piatra.
  Acolo veneau calugari tocmai din china,pt a studia intelepciunea lui Buddha. Apropo de Buddha: i-au dinamitat statuile din afghanistan, de la bamyan,la care au muncit 3 generatii de sculptori.Dupa mintea lor,daca koran karim interzice reprezentarile religioase PT MUSULMANI,ei trebuie sa aiba grija sa le vare si altora pe gat chestia asta.Desi in koran scrie ”nu este sila la credinta”
  Dar de ce nu respecta musulmanii ce scrie in koran?de ce in bangladesh misionarii MUSULMANI care veneau sa le invete pe femei care le sunt drepturile CONFORM CU SHARIA erau atacati de catre barbatii acelor femei cat si de imamii locului,care erau ostili ideii de ”drepturi ale femeii” fie ea si in versiune islamica? [mi-a povestit un membru al ambasadei australiei,martor la evenimente.Si tot ca paranteza,unui crestin care avea 1hectar de livada si casa cu azbest ca acoperis – boer la standardele locale-cand era la biserica i-au taiat livada si i-au furat acoperisul…desi la koran zice sa-i tai mana celui care fura!evident politia nu a prins pe nimeni!]
  O sa spuna cineva ca ce vina are islamul ca oamenii aceia erau prosti si smintiti?Pai are!De ce nu sunt asa buddhistii, de ce nu sunt asa crestinii?? nu poti sa repeti de 5x zilnic namaz,timp de cateva zeci de generatii,fara consecinta.Rugaciunile astea vehiculeaza energii psihice,modifica mentalul colectiv…naste atitudini,comportamente…iar daca o sa zica cineva ca toata nebunia este preislamica [cum ar fi mutilarea genitala a femeilor] se naste intrebarea: cum,atatea secole de islam nu au putut dezradacina cutumele ancestrale? pai unde e credinta,unde e forta islamului? daca e asa slab in fata barbariei,are o problema!
  E bine sa stie lumea ca sahul aurangzeb 1618-1707 a ras de pe fata pamantului 100 mii de temple hinduse cu tot cu hindusi… 100 mii!!
  In numele islamului,pt ca economic chestia asta nu a adus beneficii imperiului moghul.Tatal sau sah Jahan si bunicul Akbar s-au ferit sa provoace conflicte interconfesionale care sa creeze probleme economice. Dar credinta lor nu era suficient de puternica!Dupa ce si-a arestat tatal[care a construit taj mahal!] i-a facut cadou capul fratelui sau mai mare [mostenitorul legitim al tronului!] impachetat frumos in matase…batranul a albit instantaneu…Apoi a inceput jihadul,care a dus imperiul moghul pe culmea puterii lui,cam 150 milioane de supusi.In numele religiei,desigur.Asta inseamna sultan,nu ca fratele lui care scria in urdu tratate despre brahmanism si purta discutii cu saddhu hindusi! [auzi prostie,sa-ti bati capul sa studiezi religia supusilor tai,ca sa-i intelegi!!asta nu e atitudine islamica!!]
  E posibil ca macacii care au pus pe picioare statul islamic din iraq si levant sa urmareasca ceva similar. un imperiu maret,in care gloria islamului sa fie subliniata cu sangele crestinilor si in general al kufarilor de orice fel.De fapt asta e adevararta fata a islamului: igiena impecabila si un torent de sange pe strada.
  Si o rugaminte: sunt deschis la dialog.Daca cineva doreste sa mi demonstreze ca ma insel,sa o faca. poate aurangzeb sah nu era musulman decat la aratare. Poate cei care mutileaza genital femeile nu sunt musulmani desi pretind ca sunt.poate sauditii,care tin femeile acasa vinerea cand ar trebui sa mearga si ele la moschee,fac ceva islamic,desi profetul NU i-a invatat asa.Poate islamul ramane un ideal pe are musulmanii,neputand sa-l atinga,il propovaduiesc altora,care poate s-or arata mai vrednici!
  Poate totul este o imensa confuzie.Citeam in sven hassel-Gestapo- ca venisera baietii in haine de piele sa-l salte pe unul,iar ala zbiera: domnilor,e o imensa confuzie!! la care un gestapovist a raspuns: bineinteles!! totul e o imensa confuzie!!

 17. Costin Andrieş
  1 august 2014

  se bazeaza pe credinta ca o parere diferita de a ei despre terorismul islamic nu poate exista decat daca e platita (de evrei, evident), de alt argument nu e nevoie.

 18. stefan babutiu
  1 august 2014

  Doamna Wafa Sultan spune multe lucruri de bun simt, care te fac sa te gandesti la soarta popoarelor musulmane si la viitorul lor. Unii, putini la numar, vor emigra in Europa si dupa ei vor veni si rudele lor. Peste douazeci de ani, copiii lor se vor inrola in miscarile teroriste, vor purta rucsacuri pline de exploziv si le vor detona in trenuri, metrouri, biserici, sinagogi, etc. Altii, cei mai multi, se vor ucide intre ei. Si in timp ce tarile civilizate vor incerca sa creeze o viata mai buna pentru popoarele lor, acesti musulmani vor reprezenta mereu o primejdie (barbarii la porti-cum ziceau romanii).
  Nu mai raspundeti dnei Anna, ea si-a facut datoria, a plasat un comentariu prostesc si acum navigheaza pe alte bloguri si nu mai verifica ce a semanat si ce a cules.
  Stefan

 19. Corneliu
  1 august 2014

  Da, Costin, pare asa, pentru ca asa este calificata de fiecare data, chiar daca e insotita de dovezi imbatabile.
  Dar este de fapt in sine o tehnica imbatabila de a ocoli confruntarea in care au cele mai mari sanse sa piarda.

 20. observator
  1 august 2014

  Recunosc ca in privinta bombardamentelor din gaza m-au socat fotografiile cu copii ucisi. fotografii urate,care intorc stomacul pe dos oricarui crestin.Am blamat israelul pt aceste omoruri,mai ales ca la inceputul bombardamentelor nu erau victime civile in izrael.
  Am considerat ca o mare putere ca izraelul ar trebui sa-si vaneze dusmanii fara sa le omoare copii,atata vreme cand pierderile proprii sunt zero.
  Apoi am inceput sa gasesc stiri,destul de credibile si documentate,care atestau ca hamas isi plaseaza deliberat komandaturile si armamentul in spatii civile SI IMPIEDICA CIVILII SUB AMENINTAREA ARMELOR SA PARASEASCA ZONELE EXPUSE.am capatat certitudinea ca hamas,dincolo de faptul ca este exponentul unei ideologii pe care ca si crestin nu o pot accepta,este dusmanul propriului popor; hamas lupta dupa logica ”murim cu ei de gat” si daca poporul nu e dispus sa mearga dupa acest principiu,este acuzat de tradare si pus la zid.
  Treaba asta se numeste nebunie.Asta este hamas: o adunatura de criminali psihopati.Israelul nu are de ales.Chiar nu ma mai intereseaza ce se intampla in gaza.Acolo nu se mai judeca rational,acolo ura rabufneste ca un vulcan.Pacat de micutii aceia.Hamas nu are nici un drept sa-i condamne la moarte.Nu izraelul e vinovat.E drept ca daca ar gasi o solutie sa nu moara copii,ar fi formidabil,dar probabil nu este posibil.Vorba ceea: a la guerre comme a la guerre. urata poveste.

 21. Emil Borcean
  1 august 2014

  Observator. Mai e ceva. S-au vehiculat copios (mai ales pe Facebook) fotografii cu copii ucisi in Siria, de fortele lui Assad, si care au fost prezentate drept victime ale “barbariei” israeliene.

 22. Vlad M.
  1 august 2014

  Emil, e mai rau. S-au aruncat pe piata fotografii cu oameni ucisi in Siria sau Irak de catre toate taberele implicate (de la Assad pana la FSA, ISIS, Nusra si altii) si s-a spus: „Omorati de evrei”.

 23. Costin Andrieş
  1 august 2014

  @observator, uite ce circula prin presa romaneasca: https://inliniedreapta.net/insemnare/chipul-hamas/#comment-97175

 24. Daniel
  1 august 2014

  Un film interesant in care un profesor de literatura si cultura araba de la Universitatea Bar Ilan (evident vorbitor/cititor si scriitor de limba araba) nu din traduceri explica motivul violentei care “domneste” in Orientul Mijlociu .

 25. Vlad M.
  1 august 2014

  Daniel, si care este filmul?

 26. ANEL
  1 august 2014

  Doresc sa va prezint citeva aspecte:
  1) In Israel exista o lege (respectata) care interzice discriminarea rasiala/
  2)Cu o saptamana inainte de inceperea “confictului ” armat intre ISRAEL si HAMAS,sotia lui Abu Mazen,presedintele Palesinienilor,
  a fost tratata in cel mai exclusivist spital din Israel de o suferinta grea.
  3)Israelul s-a retras complet din Gaza de 10 ani,fara un acord cu Palestinienii,dar a continuat sa acorde ajutor in Gaza sub forma
  de hrana,medicamente,produse de constructie (ciment,otel,etc) invatamant si libera circulatie prinmai multe puncte de trecere supravegheate.
  4) Cel mai mare si important punct de trcere este in Sud,RAFIAS in centru se mai afla punctul de trecere EREZ,prin care s-au trimis zilnic sute de camioane cu produsele mentionate mai sus.
  5) Otelul si cimentul au fost utilizate pentru construirea unor numeroase tunele, la o adincime de 25-35m si a unor bunkere subterane
  unde se ascund soldatii Hamas.Deasemeni au construit peste 3000 de Rachete de mica si mare raza de actiune.
  6) “Conflictul” a inceput cu o ploaie de rachete trimise de Hamas asupra intrgului Israel.
  7) Nu au fost victime pentru ca Israelul are un sistem anti racheta extrem de eficient,
  8) Abia a 3-a zi de atacuri cu rachete( 130/zi) Israelul a dat un avertisment sub forma unor mii de fluturasi aruncati din avin pentru populatia din Nordul Gazei sa se retraga in centru,ca va fi bombardat cu forta Nordul !
  9) Hamas nu a prmis populatiei avertizate sa se refugieze si a mai trimis o ploaie de rachete In Israel suna alarma in orasul sau locul
  spre care se indreapta o racheta si timpul in care populatia se poate adaposti variaza intre 5 si 70 de secunde
  10)Rachetele de lunga raza sunt neutralizate dar cele de mica raza sub 2-3 Km nu prea pot fi neutralizate
  11) Israel a reacionat in a 4-a zi sub forma unui bombardament intensiv in regiunea de Nord spre a anihila tunelurile din nord.
  12) dupa 9 zile de bombardamente fara eficienta asupra tunelulilor,armata a patruns in Nord
  13)Au fost explodate 31 de tuneluri din Nord pana in Sud si armata s-a retras.
  15) Egiptul a intervenit ca intermediar de pace si a cerut partilor suspendarea focului pentru 72 de ore pentru tratative de pace
  16) Hamas nu a respectat suspendarea focului si a continuat atacurile.
  17) Numerosi jurnalisti au intrat in Gaza pentru a supraveghea conflictul,dar au fost alungati de Hamas sub amenintarea cu moartea
  Un jurnalist din India a fotografiat pe geamul hotelului in care statea expedierea unor rahete din acelasi hotel la 3 etaje mai jos si a fost alungat imediat. Ajungind intr-o zona libera a postat pe UTUB cele vazute.
  18)Linga Rafias Israel a organizat un spital de campanie pentru raniti,dar este gol -Hamas nu permite ranitilor sa se trateze.
  19)Pe 10 august Hamas a bombardat punctul de trecere EREZ si sutele de camioane cu hrana si medicamente nu mai pot da ajutor

  INTREBARI:
  ESTE HAMAS O ORGANIZATIE TERORISTA?
  ARE DREPTUL ISRAEL SA-SI APERE POPULATIA?

  Va rog sa reflectati asupra aspectelor prezentate

 27. Corneliu
  1 august 2014

  “În noua morală publică, lucrurile stau simplu și brutal: dincolo de orice judecată, Israelul trebuie să fie vinovat, iar a declara Israelul vinovat dincolo de orice judecată e o îndatorire civică și un test care separă sufletele mari de mințile perverse.”

  Un articol puternic al lui Traian Ungureanu.

  Partea I http://www.europalibera.mobi/a/26519242.html

  Partea II http://www.europalibera.org/content/blog/26519253.html

 28. venetic
  1 august 2014

  Tot respectul pentru curajul cu care infatiseaza aceste abominabile lucruri! Nu este insa singura persoana care o face – cu toate riscurile ce decurg de aici. Prof. Tibi Bassam (irakian de origine) a trebuit insa sa paraseasca Germania dupa ce a expus in citeva lucrari adevarata fata a Islamului; din pacate sociatatea occidentala pare orbita sau complet “pe dinafara” fata de aceste realitati. Bine ca deocamdata Romania este inca cumva in afara acestui pericol ce se infiltreaza in Europa (cel putin asa vad eu lucrurile de aici, din Germania, unde islamistii parca sunt la ei acasa).

 29. Silvapro
  1 august 2014

  Romania trebuie sa se “ridice pe ambele picioare din spate” ca sa nu decada in situatia existenta in Europa ceea ce priveste problematica grava in acest subiect.

 30. arcaluinoe
  1 august 2014

  Liliana Silverang ,

  Sint placut impresionat de adevarul in citeva fraze si cum ai caracterizat o cultura si religie a crimei odioase . oameni fara sentimente umane, doar ura oarba. Totul pleaca de la spalatura de creier de cind ies si deschid ochii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian