FUNDATIA IOAN BARBUS

Sus mîna cui îi place știința!

Sus mina cui îi place știinta! Toți… bravo. Dar matematica? Mă rog, fiecare cu amintirile lui din școală. Dar sînt sigur că toți putem cădea de acord asupra unui lucru: nu există domeniu științific în care să nu fie nevoie de matematică. Iar dacă matematica folosita e proastă, atunci o teorie științifică e falimentară.

La fel și în cazul teoriei încălzirii globale datorită CO2, adică a emisiilor de dioxid de carbon cauzate de oameni. E falimentară, deoarece matematica folosită conține erori.

De ce este important acest lucru? Deoarece, contrar presupunerilor celor de bună-credință, această teorie nu se sprijină în primul rînd pe observații empirice (în fond temperatura globală este într-un ușor trend descendent din 1997 încoace, și asta în condițiile în care emisiile de CO2 au crescut datorita industrializării Chinei și Indiei), ci pe modele climatice. Adică pe construcții teoretice complicate, pe simulări care au nevoie de un aparat matematic riguros.

Dr. David Evans, inginer australian care deține șase titluri academice în domeniul matematicilor aplicate, a analizat modelul matematic de bază folosit de toți cei care susțin că dioxidul de carbon este un factor primar al variațiilor de temperatură și a descoperit două erori importante.

Modelul corectat arată ca există într-adevăr o corelare între CO2 și temperatura, dar de o magnitudine mult mai redusă: de aproape 10 ori mai mică.

Concluzia lui este ca nu mai mult de 20% din încălzirea observată în ultimele decenii poate fi atribuită dioxidului de carbon. Restul ține de factori naturali care nu au de a face cu activitatea industrială umana. Dintre acestia, Dr. Evans crede ca cel mai important este intensitatea activității solare.

Știinta asta, cum refuză ea să se conformeze preferințelor politrucilor de la ONU…

Perth electrical engineer’s discovery will change climate change debate

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

10 Comments

 1. dana
  5 October 2015

  Foarte interesant punctul de vedere a dlui Emil Borcean! Sigur ca este bine sa avem un aer cat mai curat si o industrie cat mai putin poluanta dar din punct de vedere stiintific e bine sa fim precauti in afirmatii si sa lasam loc si altor interpretari. Altfel nu avem cum explica marile variatii de temperatura in epoci in care emisiile poluante practic nu existau. Se stie din documente de tot felul ca secolul XV a fost cald in cea mai mare parte a lui si tot mai rece spre final. La fel cum la finalul secolului XVII si in secolul XVIII avem o adevarata miniglaciatiune in Europa cu foarte multe consecinte sociale, economice si politice. In acelasi timp nu am putut sa nu ma las sedusa de un film precum ” Unde vei fi poimaine?” si sa nu vad in marile furtuni din Franta spre exemplu un fel de confirmare a teoriei incalzirii globale din cauza masivei poluari industriale. Si sigur ca pe fiecare din noi in parte ne deranjeaza verile mult prea caniculare si iernile sosite la date complet neasteptate. Sa inteleg ca vina o impartim noi oamenii cu activitatile noastre poluate, cu activitatea solara ?

 2. dana
  5 October 2015

  Imi permit sa revin cu o recomandare de lectura. In numarul de astazi al revistei franceze ” La Chronique Agora” este un articol foarte bine scris de Simone Walper, ” Climato – sceptique? Comment votre crime peut vous profiter” in care veti putea intrevedea si fata economico – financiara a preocuparilor legate de schimbarile climatice.

 3. Emil Borcean
  5 October 2015

  Stimata Dana, eu sint un fost geolog. Am absolvit facultatea de geologie din Bucuresti, am practicat meseria pt putin timp si apoi m-am reprofilat catre alt domeniu. Mentionez viata mea anterioara de geolog, deoarece (printre altele) m-a invatat sa adopt un cadru de referinta temporal (pt fenomenele naturale) care este mult mai larg decit cadrul de referinta obisnuit (de citeva zeci de ani, sau citeva secole).

  Pe scurt, ceea ce ne arata studiul carotelor de mare adincime din Groenlanda este ca variatiile de temperatura din trecutul geologic au fost mult mai dramatice decit ceea ce observam la scara noastra umana de citeva decenii sau secole (in conditiile in care nu se poate vorbi despre factori industriali umani care sa afecteze temperatura in trecutul indepartat), si ca in general emisiile de CO2 cresc DUPA o crestere a temperaturii (contrar ideii din prezent ca emisiile de CO2 ar fi o cauza primara a variatiilor de temperatura).

  Ilustrarea acestor date o puteti gasi in acest articol din urma cu citiva ani: Climategate sau “ascundeţi declinul” (încălzirii globale)…. catre final, la sectiunea intitulata „Altă perspectivă”.

 4. Dana
  5 October 2015

  Stimate dle Emil Borcean, multumesc mult pentru precizari si voi citit ceea ce imi indicati. Pasiunea mea este istoria si la asta ma pricep cat de cat dar la varsta pe care o am ma pot bucura de timp si deci de orice gen de informatie. V-am trimis spre revista Agora nu ca sa arat ceva ci pentru ca este o perspectiva provocatoare din multe puncte de vedere. E adevarat ca in general aceasta revista face pronosticuri bursiere si eu nu voi avea niciodata sansa sa fac asemenea investiti dar modul in care judeca acesti specialisti realitaea de toate felurile este extrem de interesant mai ales cand presa noastra este atat de lipsita de spirit iar ziaristii francezi au ramas inca extrem de priceputi in a scrie atractiv.M-am inscris aici nu neaparat ca sa fiu In linie dreapta ci mai ales pentru a putea avea acces si la altfel de voci.

 5. Beckett
  5 October 2015

  S-a intimplat acum 3 zile in Senatul american. Uitati-va neaparat la cele 9 minute de teatru absurd. Asa un spectacol nu cred ca ati vazut de mult…

  Official Youtube Channel of United States Senator Ted Cruz. • http://cruz.senate.gov

  Sen. Cruz Questions Sierra Club President Aaron Mair on Climate Change
  Published on Oct 6, 2015

  P.S.
  „The Theatre of the Absurd (French: Théâtre de l’Absurde) is a designation for particular plays of absurdist fiction written by a number of primarily European playwrights in the late 1950s. Their work expressed what happens when human existence has no meaning or purpose and therefore all communication breaks down, in fact alerting their audiences to pursue the opposite. Logical construction and argument gives way to irrational and illogical speech and to its ultimate conclusion, silence.”

 6. Costin Andrieş
  5 October 2015

  Settled science unsettled. (Again.) “Carbon dioxide causes only minor warming. The climate is largely driven by factors outside our control.”

  It turns out the UN’s Intergovernmental Panel on Climate Change has over-estimated future global warming by as much as 10 times, he (Dr. David Evans) says.

  “Yes, CO2 has an effect, but it’s about a fifth or tenth of what the IPCC says it is. CO2 is not driving the climate; it caused less than 20 per cent of the global warming in the last few decades”.

  Dr Evans says his discovery “ought to change the world”.

  “But the political obstacles are massive,” he said.

  His discovery explains why none of the climate models used by the IPCC reflect the evidence of recorded temperatures. The models have failed to predict the pause in global warming which has been going on for 18 years and counting.

  “The model architecture was wrong,” he says. “Carbon dioxide causes only minor warming. The climate is largely driven by factors outside our control.”

  … So, the new improved climate model shows CO2 is not the culprit in recent global warming. But what is?

  – See more at: http://newsbusters.org/blogs/nb/tom-blumer/2015/10/07/press-ignoring-news-global-warming-true-believers-will-find#sthash.YdjbPBuH.dpuf

 7. Emil Borcean
  5 October 2015

  E ceva mai putin vehiculat in Ro, dar apropos de absurd…. iata un interviu recent cu un profesor de BIOETICA de la o universitate americana.

  Enjoy, and relax! Worried about your carbon footprint? The Science People are working for you. There is a hormone treatment for your kids (to make sure they don’t grow taller than 150 cm), and an easy patch to give up meat consumption… coz, you know, little people don’t consume much energy, and if on top of this if they don’t eat meat they’ll meet the required scientific standards to deserve a life in the (not so far away) future.

 8. Costin Andrieş
  5 October 2015

  Profesorul Mangele-San.

 9. Beckett
  5 October 2015

  Ia uite ce de bani se pot face ca alarmist-sef din inselatoria ‘global warming’:
  Combined with Shukla’s university salary, the total compensation of Shukla and his wife exceeded $800,000 in both 2013 and 2014. In addition, as noted above, Shukla’s daughter continued to be employed by IGES in 2014; IGES also distributed $100,000 from its climate grant revenue to support an educational charity in India which Shukla had founded.

  Asta e omul: Professor Jagadish Shukla! El e cel care i-a scris lui Obama acum o luna ca sa-i ceara pedepse cu inchisoarea pentru oamenii de stiinta (asa-zisii climate skeptics) care il contrazic pe EL, Jagadish Shukla.

  Dar se pare ca, in sfirsit, i s-a infundat. Cititi pe Breitbart:
  Climate Alarmist Caught in ‘Largest Science Scandal in U.S. History’

  Il paste puscaria pe gagiu. Sper sa-i traga dupa el pe cit mai multi din cei 97% „oameni de stiinta” care o tot tin langa cu incalzirea globala facuta de om.

  Cred ca escrocii astia sint primii, de cind e lumea, carora le-a venit ideea sa supuna la vot chestiuni stiintifice.

  Cum ar fi sa supunem la vot teorema lui Pitagora?!

  p.s.

  Student Official Accuses Herself Of Rape And Bans Herself From Safe Spaces

  Nu e fix la tema, dar e tot cu nebuni progresisti:

  A high profile student activist who has campaigned against “rape culture” has resigned from all political position and barred herself from National Union of Students (NUS) events and safe spaces because she is “unsafe.” She said she had “failed to properly establish consent before every act” during a sexual encounter at the NUS annual conference, and had “touched somebody in a sexual manner” in a night club three years ago.

  “It is clear that I lack self-awareness and become sexually entitled when I am drunk.” – s-a spovedit betivanca.

  Se sparie gindul… Am citit de doua ori si nici acum nu cred.

  Nu asa (autocritic pina la a recunoaste crime imaginare) trebuia sa fie omul nou pe care voiau sa-l produca maoistii cu reeducarea lor si psihopatii care au pus in practica „Experimentul Pitesti”?

 10. John Galt
  5 October 2015

  According to a recent best-selling book: „Literacy has promoted the subjugation of women by men throughout all but the very recent history of the West. Misogyny and patriarchy rise and fall with the fortunes of the alphabetic written word.”

  Feministele urasc pana si literele, notatiile din matematica. Viata e greu.

  http://conservativefiringline.com/feminist-invention-alphabet-root-sexism-misogyny-patriarchy/#

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi