FUNDATIA IOAN BARBUS

Umilirea lui Gîdea. Marea preoteasă a bădăranilor a fost trimisă la DEX

Susținătorii lui Mihai Răzvan Ungureanu și cei ai lui Mihai Gîdea sunt de acord măcar într-o privință: directorul Antenelor a fost umilit în confruntarea cu premierul României. Rar am văzut în peisajul mediatic românesc un moderator făcut KO de atâtea ori într-un timp atât de scurt.

De acum încolo, orice încercare, oricât de firavă, de a-l înjura pe Mihai Răzvan Ungureanu la emisiunile găzduite de Gîdea le va aminti telespectatorilor de supliciul la care a fost supus moderatorul în cele aproape două ore de discuții cu premierul. Cât de penibil se va simți oare Gîdea, pus în postura de a-l ataca pe MRU de acum încolo, știind că atunci când l-a avut în ring nu a reușit nici măcar să-l facă să transpire (din punctual ăsta de vedere putem spune că becurile din studio au fost mai incisive).

Prestația lui Gîdea a demonstrat ceea ce orice om de bun-simț știa deja: e ușor să înjuri o persoană / un partid în lipsă, mai ales atunci când ești înconjurat de oameni plătiți de patronul tău să-ți cânte în strună. Când însă ești pus în situația de a apela la dovezi și de a purta o discuție rațională, bazată pe argumente, devii un elev obraznic prins cu tema nefăcută și cu gulerul de la cămașă murdar de magiun. Nu degeaba, pe finalul emisiunii, Gîdea i s-a adresat lui MRU cu apelativul ”domn profesor”, confidență remarcată imediat de premier. Dincolo de ridicolul situației (până acum doar Felix se putea bucura de acest apelativ din partea slujbașilor din Antene), fraza de final simbolizează excelent raportul de forțe din timpul emisiunii, cu un MRU stăpân pe sine, calm, precis, și un Gîdea anemic, speriat și ridiculizat constant de cel ce părea la un moment dat a fi chiar gazda emisiunii.

Ușurința cu care MRU l-a subjugat pe Gîdea a fost posibilă și datorită pregătirii precare a moderatorului, din absolut toate punctele de vedere, și nu doar calităților dovedite de premier, pe scena publică, în ultimii ani.

Pachetul III energie

În primul rând, Gîdea a fost nepregătit total pe subiectele ”la zi”. ”Pachetul III energie. Știți despre ce e vorba, nu intru în detalii”. Ei bine, Gîdea habar nu avea că discutăm despre una dintre cele mai importante reforme din domeniu, în ultimii ani. Este vorba despre liberalizarea piețelor de energie și construirea unei piețe europene competitive, pe două planuri: regional și european. Discutăm aici despre o directivă a UE, al cărei termen a expirat la 3 martie! Pe lângă privatizări, se dorește independența operatorilor de transport, separarea înmagazinărilor de gaz precum și deschiderea / liberalizarea piețelor energiei și gazului. În mod normal, dacă Gîdea știa despre ce este vorba, se putea lega fie de ”mafia portocalie” fie de ”săracii români” care vor plăti facturi mai mari. Însă, habar nu avea despre ce vorbește premierul!  Dar, vorba unui cunoscut coleg de-al domnului Gîdea, ”să trecem”, cu toate că domnu` Gîdea ar fi trebuit să știe că stăpânul său este un jucător activ pe această piață.

Freud și pacientul, mai lipsea doar canapeaua

MRU a reușit încă de la început să se poziționeze într-un avantaj evident. Momentul ”salutar” a reprezentat începutul unei căderi spectaculoase din care Gîdea nu a reușit să se oprească până la sfârșitul emisiunii. În plus, MRU l-a dominat pe interlocutorul său nu doar verbal ci și prin gesturile și atitudinea sa. Au urmat și alte replici absolut memorabile, prin care MRU l-a pus la podea pe Gîdea. Să ne râdem, așadar, după cum ar spune un personaj ficțional, bun prieten cu un altul real, pe numele său Felix:

MRU: Și acum vreau să vă aduc un zâmbet pe buze. În anul I de facultate făceam cu toții logică.

MRU: Domnule Gîdea, n-ați făcut psihologie

MG: Nu

MRU: E vorba și de experiența personală

MG: Domnule prim-ministru, eu nu incerc sa psihanalizez pe dumneavoastră

MRU: Ați face o mare greșeală !

MRU: Îmi este greu să înțeleg logica acestei presupuneri

MRU: Îmi pare rău că nu pot spune atâtea lucruri câte merită spuse.

MRU: Domnule Gîdea, vă întrerup, vă dau șansa să vă relaxați puțin

MRU: Dacă aș fi știut că vă interesează aceste lucruri aș fi intervenit prin telefon să vă dau corecția potrivită.

MG: Domnule profesor Ungureanu

MRU: Sună bine să aud asta din gura dumneavoastră

”Jurnalistul” Mihai Gîdea

Unul dintre miturile publice era acela că Mihai Gîdea este unul dintre cei mai buni jurnaliști români. De fapt, publicul nu i-a cunoscut niciodată activitatea jurnalistică ci doar pe aceea de moderator- trăncănitor executant.

Cariera domnului Gîdea a început la o televiziune adventistă, unde prezenta emisiuni pe profilul organizației. Când Silviu Prigoană a deschis Realitatea TV avea nevoie de prezentatori / moderatori, astfel încât Mihai Gîdea a devenit rapid una dintre fețele noii televiziuni de știri. Din ce îmi amintesc din acea perioadă, acesta făcea emisiuni cuminți, de bun-simț. Revăzute astăzi, ar putea șoca telespectatorii obișnuiți ca Gîdea să își înjure invitații în direct.

A urmat apoi trecerea la Antena 3, unde a adoptat trup și suflet pozițiile patronului său, fapt ce l-a propulsat director de știri și gazda a celui mai important talk-shw politic. Dacă nu mă înșel, în ultimii ani, ”Sinteza Zilei” a fost cea mai urmărită emisiune de profil din România. Între timp, patronul său i-a oferit remunerații pe măsură (se aude prin redacții <<op.cit. Stelică Tănase>> că ar fi vorba de 30.0000 de euro salariu lunar). Ceea ce publicul nu a înțeles este că banii primiți nu se datorau activităților sale de jurnalist ci doar faptului că era costumul gol prin care se exprima seară de seară Dan Voiculescu.

În realitate, Mihai Gîdea nu a fost și nu va fi niciodată jurnalist. Spre deosebire de colegii săi de breaslă, Gîdea nu a stat niciodată până dimineață în fața unui Parchet pentru a veni în redacție cu declarația avocatului apărării, după ce un judecător a motivat decizia unei arestări preventive, pentru a fi primul care dă ”știrea”. Gîdea nu a alergat niciodată cu microfonul după un politician, pe scări, nu a intrat niciodată într-un lift cu un oficial străin, cu riscul de a-și lua doi pumni în gură de la forțele de ordine, nu a primit niciodată o cameră de filmat în cap, de la alți colegi dornici să ia imagini mai bune, nu a dat nici măcar un singur telefon pentru a încerca să afle o știre înaintea concurenței.

Tot ce a făcut, în scurta și prodigioasa sa carieră jurnalistică a fost fie să-i ridice mingi la fileu stăpânului său venit ca invitat la propria televiziune, fie să ridice mingi la fileu unor persoane penale  (Nistorescu, Ciuvică, Chiriac, Alistar, s.a.) plătite tot de stăpânul său, care urmau să-i înjure pe ”dușmanii” stăpânului său. Astfel se explică faptul că s-a dovedit incapabil în dialogul cu MRU să pună o întrebare clară în câteva fraze și să ajungă la performanța de a vorbi minute în șir fără să întrebe de fapt nimic. Practic, aseară Gîdea a încercat o meserie nouă: aceea de jurnalist. Nu i-a ieșit.

Umilirea lui Gîdea nu are însă nimic de-a face cu presa, așa cum scrie Silviu Sergiu astăzi în Evenimentul Zilei. Nu presa a pierdut și nici ideea de jurnalism. A pierdut în schimb șmecheria, aroganța, agresivitatea și incompetența. A câștigat un model de bun-simț, inteligență, civilizație și educație, un model tot mai rar în viața politică. Și asta e o veste excelentă.

PS: În final, încă două observații fără legătură cu subiectul principial.

În primul rând, ”teologul” Gîdea nu a observat că de mai multe ori, MRU a folosit verbul a purcede, des folosit în scrierile teologice. MRU l-a folosit uneori cu dublu sens. Un absolvent de teologie, fie și adventistă ar fi trebuit să înțeleagă însă.

În al doilea rând, vă invit să reținem un slogan. Bun, foarte bun chiar: ”Economia în mișcare”. MRU l-a folosit, cred, de două ori. Mesajul trebuie privit și în contextul în care a anunțat organizarea unui organism informal format din antreprenorii cei mai de succes din mediul de afaceri român.

PPS: În aceste clipe, Crin și Gîdea îl execută pe MRU. E ca în bancul cu iepurașul și ursul. După ce s-a îndepărtat la câteva sute de metri de casa ursului, iepurașul își șoptește în barbă: auzi bă ursule, mai du-te naibii cu tigaia ta.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

23 de comentarii

 1. dr pepper
  14 martie 2012

  ????
  supertare.
  Basescu a scos artileria grea, in sfirsit!

 2. dr pepper
  14 martie 2012

  am gasit in cele din urma interviul: http://inregistrari.antena3.ro/view-13_Mar-2012-Sinteza_Zilei_cu_Mihai_Gadea-12.html

  Tocmai am trecut de subiectul morfinei.
  Pentru mine este cu totul neclar de ce guvernul trebuie sa fie responsabil cu distributia morfinei.
  Ce treaba are guvernul cu morfina?
  Dar cu aspirina?
  Daca lipseste aspirina de pe piata ar trebui sa fie vina guvernului?
  Dar a prezervativelor?
  Din pct meu de vedere, atributia guvernului este sa iti apere proprietatea privata si viata.
  Oricum este evident faptul ca Mihai Ungureanu face parte din o cu totul alta liga.

 3. Roadrage
  14 martie 2012

  @ dr pepper
  Nu cred ca a scos artileria grea, a gasit-o! Sau mai bine zis ea l-a gasit pe el. Asta daca e sa urmarim provenienta artileriei.
  Ma intreb acum cum il privesc cei din esalonul doi al PNL pe El Crin prin lentila MRU.

 4. Roadrage
  14 martie 2012

  E prima oara cand am urmarit o emisiune Haznaua 3 de doua ori! De la un capat la altul!
  Delicios!!!
  Gadea owned! 100 % owned!
  Nu pot sa ma intreb cum oare ne era acum daca in locul lui Vacaroiu si cei de dupa el aveam oameni de nivelul lui MRU…

 5. Lumi
  14 martie 2012

  Semnificativ „potpuriul” operetei „da felix cu biciu-n mine ca n-am ascultat de tine”, eu cred insa ca mai exista un moment memorabil ce nu a fost „imortalizat” si psihanalizat inca, cel in care MRU intrerupe suita de delirium tremens facial alla Badea cu o intrebare ” la mine va strambati ?!!”

  Tonul si dictia au trezit in mine, instantaneu, amintirea celebrei scenete De Niro ” are you talking with me ??!!!

 6. George Daniel
  14 martie 2012

  Lumi, da, memorabila faza. A redus si idolul ciumpalacilor la tacere cu o intrebare simpla la prima vedere, dar in care de fapt se afirma ca Badea se stramba. Si cam stim ce ocupatie sau varsta trebuie sa ai pentru a te stramba ????

 7. dr pepper
  14 martie 2012

  ???? „Are you talkin’ to me?”
  Mai potrivita mi se pare replica ( nu mai retin din ce film era):

  „Are you laughin’ to me or are you laughin’ at me?
  ‘Cause I’m not laughin’”.
  ????

  Acum urmaresc emisiunea ” in gura presei”, unde Mircea Badea s-a pus sa ostracizeze personajul MRU si ii numara virgulele si punctele de suspensie.
  Penibil si tipic stangii – ei nu discuta ideile, ei discuta ce a zis Udrea, ce gandeste Basescu, cat de adinc e timbrul vocii lui MRU si de ce foloseste el atitea cuvinte in exprimare :).

 8. DanCanada
  14 martie 2012

  Da, a fost un adevarat spectacol! ????
  Similar vestitului interviu Ayaan Hirsi Ali vs un idiot leftist Avi Lewis la CBC.
  E recomfortant sa stii ca Romania are un asemenea PM, parca e asa o boare de aer proaspat in politica romaneasca, nu?
  Gidea e de-acum un cadavru viu. O sa fie impins in sant cind incepe sa puta.
  Cine stie? Poate e si inceputul sfarsitului la moda asta timpita tipic romaneasca de a latra la TV fara rost.

 9. emil borcean
  14 martie 2012

  Dane, apropo de emisiunea cu leftangiul Avi Lewis si „potpuriul” lui Lumi… mi-ai adus aminte de o postare mai veche (2007…. cum trec anii):

  Potpourri

 10. DanCanada
  14 martie 2012

  Da, o sa ramina in limba romana la fel de faimos cum este Hirsi Ali & Levis @ CBC.
  Vad ca toata lumea buna (ILD, blogary, hydepark, RL, EVZ, contributors) au atins subiectul. La TV, Robert Turcescu, Banciu…
  Nimic pe CriticSpanaci, de ce oare? ????

 11. Mih
  14 martie 2012

  Multi comentatori (fani A3 & jurnalisti fanati) au fost nemultumiti si foarte critici la adresa premierului pt ca „nu a spus nimic”, nu a venit cu „stiri”, „nu a „lamurit”, „nu a raspuns la intrebari (?)”. Sigur, este un mod de a-si manifesta frustrarile, in mare parte. Poate ca pt unii dintre ei (inclusiv Gadea), „barfa” chiar este problema nr 1 de interes national…Trecand peste faptul ca lui MR Ungureanu nu i s-au pus intrebarile potrivite pt a da raspunsuri de interes public, sau atunci cand raspunsurile de bun-simt nu aveau cum sa fie reprezentate de certitudini absolute, trebuie sa fii ori de rea-credinta, ori lipsit de un grad rezonabil de inteligenta (formula scurta este „prost”, dar nu-mi permit s-o folosesc), ori si una si alta, ca sa nu pricepi (sau chiar sa te faci ca nu pricepi) ca acceptarea invitatiei in studioul A3 a avut ca scop altceva: un mesaj de prezentare a persoanei MRU, Prim ministru in functie, adversarilor politici si media, pe terenul lor.
  Cu „adversarul” poti sa alegi sa te confrunti (sau sa-i plasezi un uppercut …moral), oriunde. Lucrurile importante se discuta in spatii salubre…

 12. Lumi
  14 martie 2012

  ….. pentru ca CriticSpanaci (prin glasul preotesei sale de serviciu, aka Rogo) au decis inca de la investitura lui MRU ca acesta este … cah, un capitalist oportunisto-securist, pe cale de consecinta, orisice prestatie publica ce dezminte eticheta lor trebuie ignorata. Tipic stangist, ceeace ne poate contrazice teze … nu exista.

 13. Lumi
  14 martie 2012

  …… pentru ca CriticSpanaci (prin glasul preotesei sale de serviciu, aka Rogo) au decis, inca de la investitura lui MRU, ca acesta este un capitalisto-securist-oportunist, pe cale de consecinta orisice iesire publica trebuie ignorata. Tipic stangist, tot ceeace contrazice tezele noastre luminoase … nu se exista

 14. George Daniel
  14 martie 2012

  @Mih, in trecut am discutat de mai multe ori cu MRU cand era ministru de Externe. Este un tip de la care scoti foarte greu o stire, cultura si inteligenta il fac un interlocutor dificil. In mod normal, de la el scoti ceva doar daca vrea. E tipul de politician bine pregatit.
  Pentru a scoate ceva de la un astfel de politician trebuie sa fii cel putin la fel de pregatit ca si el. Iar Gidea a fost extrem de slab.
  In plus, exista o vorba: daca vrei raspunsuri corecte, pune si intrebarile corecte. Or, Gidea vorbea peste 2 minute fara sa zica nimic si il intreba tampenii de genul „Ce relatie personala aveti cu doamna Udrea?”. Ce se astepta sa-i zic? „Ah, pai am baut aseara 3 sticle de vine impreuna, am facut un gratar si apoi am inotat amandoi goi in piscina?” Multi considera ca MRU s-a dus special sa i-o traga. Da, i-a tras-o, insa a facut-o numai cu materialul clientului, fie ca vorbim de greseli gramaticale sau de intrebari stupide.
  B1 a calculat ca unele intrebari au depasit 2 minute. Iti spun din propria experienta ca o intrebare de peste 20 de secunde deja plictiseste interlocutorul, ca sa nu mai spun de public. In mod normal, un interviu se poate face si in 5-10 minute. Dupa 10 min de discutii ai marfa sa dai deschidere de pagina la un ziar.
  Mai exista si un alt tip de interviu, atunci cand politicianul vrea neaparat sa transmita un mesaj. Atunci, chiar daca tu il intrebi daca el crede ca maine ploua, el isi va spune mesajul pe care stie ca trebuie sa-l dea. Nu e cazul aici, MRU nu a venit la Gidea sa dea stiri (ba din contra!), a venit sa se prezinte unui electorat sedus pana acum de haznaua felixista si care acum deja isi pune la indoiala credintele cladite in ani de privit seara de seara manipularile din prime-time. Si i-a reusit, in special datorita prestatiei lui Gidea.

 15. alex
  14 martie 2012

  Intr-adevar, foarte bun tovarsul asta Ungureanu, se vede ca vine din scoala de cadre a CC.

 16. Lumi
  14 martie 2012

  George, eu am alta ipoteza cu privire la prezenta lui MRU in barlogul lupului.
  Sa ne amintim nedumerirea multora cu privire la acceptul primului ministru de a „presta” taman acolo. Din cate inteleg si pentru varani a fost o imensa surpriza, motiv pentru care, intrati in panica si lipsa de timp (pentru a rumega resorturile acestui accept) au si ratat intalnirea.
  Ungureanu este un politician atipic (cel putin in peisajul romanesc), dotat cu inteligenta, eruditie, rabdare si pragmatism, a decis cu ceva ani in urma sa isi lege destinul (politic si profesional) de al singurului animal politic autentic la acel moment (daca Coposu mai traia probabil avea de ales), aka Basescu. A fost trimis sa se maturizeze si instruiasca in arta confruntarilor cu adversarii intr-un post adecvat.
  Odata lansat pe orbita a facut un short list cu principalele pericole pe care le are de infruntat un politician si, din esecurile predecesorilor sai,
  a inteles ca primul pas era neutralizarea principalei arme pe care iminentii sai adversari o au la indemana, arma cu care acestia au reusit, pana acum, sa uzeze, hartuiasca si compromita orisice activitate (politica, sociala sau personala) a „dusmanului de clasa”, aka mass-media aservita, in speta trustul Intact.
  Pentru a se dedica dificilei sale misiuni de sef al unui executiv, pentru a reusi sa performeze, avea nevoie de intreaga sa concentrare pe job, avea nevoie sa nu fie distras/deviat si macinat marunt pe fandari de aparare, trebuia sa preia controlul, starea de permanenta defensiva ar fi fost cea mai paguboasa pozitionare.
  Asa ca a decis sa decredibilizeze, din start, una dintre cele mai toxice si periculoase instrumente media: veni, vidi, vinci.
  De acum inainte, orisice atac al gastii cu pricina va fi pus, de opinia publica, de la consumatorul media neutru pana la cosumatorul fanatic de etnobotanice marca Intact, sub semnul dubiului, suspiciunii, neincrederii : este oare informatia despre MRU (scoop-ul cu pricina) adevarata, veridica, obiectiva sau o simpla razbunare pentru umilinta patita. Oricarei intrebari jurnalistice venita din terza parte asupra cutarei sau cutaritzei breking news lansata de Antene, MRU le va raspunde olimpian si sfios: de mori numai de bine, nu vreau sa (mai) lovesc un om cazut la pamant, permiteti-mi sa nu comentez pe acest subiect. Deh, o fi invatat si el cateva tactici de anihilare anticipata a loviturilor previzibile de la catanele din SIE

 17. Mih
  14 martie 2012

  14 @ George Daniel ????
  Foarte de acord, asta a fost si impresia mea.
  O confirmare e bine-venita intotdeauna.
  Ce sa zic? Doamne ajuta si sa fie intr-un ceas bun!
  Imi place RMU, mi se pare a fi exact ce trebuie pt
  a trece la o noua etapa/epoca in politica romaneasca,
  in continuarea drumului deschis de presedintele Basescu.

 18. George Daniel
  14 martie 2012

  @Lumi, nu s-a dus sa-i neutralizeze, nimic nu-i poate afecta. Cum mananca rahat de atatia ani, asa vor manca si de acum incolo. Nu au pic de rusine. S-a dus ca sa arate unui anumit electorat ca nu are nimic de ascuns si ca nu poate fi doborat nici macar in confruntarea directa cu unul dintre „liderii” opozitiei. S-a dus pentru a le arunca in derizoriu, cel putin pentru o perioada, toata trancaneala.
  Si apropo, daca Gidea ar fi dat dovada de buna-cuviinta si buna-credinta, nu l-ar fi umilit.
  Nu stiu ce a invatat din SIE, insa a invatat destul la Oxford si la conducerea Ministerului de Externe. Nu este foarte mare diferanta intre MRU de acum si MRU din 2006, pe care il stiam eu. Era si atunci capabil de „corectii potrivite”, doar ca nu avea de ce sa arate asta.

 19. Lumi
  14 martie 2012

  George, eu am spus ca s-a dus pentru a anihila/neutraliza credibilitatea tonomatelor din Intact in raport cu razboiul mediatic pe care acestea urmau al declansa impotriva sa.
  Nici el nici altcineva nu si-a imaginat ca aceste buruieni otravitoare pot fi eradicate, pot doar fi decredibilizate.
  La SIE a invatat, ceeace orisice persoana (inclusiv eu) traitoare in acest mediu ostil isi doreste sa invete, tactici de aparate si atac, arta de a nu te lasa dominat intr-o confruntare, de a trage foloase chiar si din esecuri, etc.

 20. George Daniel
  14 martie 2012

  @Lumi, e posibil sa fi invatat si astfel de chestiuni pe acolo, insa in job-description scrie ca a fost un garant civil al respectarii legii. Dupa cum spunea si el, a fost mai degraba un manager.
  Multi cred ca la SIE e plin de James Blonzi cu puteri supranaturale care isi trag cu rachete cand invart de cheita ceasului. Culegerea de informatii se face la costum, nu ca in filmele de actiune. In orice caz, ce a invatat exact la SIE nu vom afla niciodata, si, conform legii, el a uitat deja ????

 21. Mih
  14 martie 2012

  @ alex, la noi te strambi?

 22. George Daniel
  14 martie 2012

  @Mih
  :)))))))))))))))
  Se stramba la propria prostie care-i urla in ureche, lasa-l in pace. Nu se poate concentra ????

 23. dr pepper
  14 martie 2012

  Deci eu fac ce fac si revin la intrebarea principala:
  De ce in Romania a fost penurie de morfina – si asta a fost atribuita guvernului – – si nu a fost penurie de telefoane mobile motorola, sa zicem.
  Sau automobile Ford.
  Sau dogiuri ca sa zic asa.
  Sau gipane.
  Sau manele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian