FUNDATIA IOAN BARBUS

Vladimir Putin a ucis 298 de civili în Ucraina

La aproape 24 de ore de la moartea celor 298 de civili ce se aflau în Aeronava MH17 a companiei Malaysia Airlines, rămân numeroase întrebări la care trebuie să răspundem. Cel mai probabil, coroborând datele din teren dar și declarațiile oficialilor din toate părțile, avionul a fost doborât de o rachetă trasă de așa-zișii separatiști pro-ruși. Avionul a fost doborât la aporximativ 80 de kilometri de Donețk, în teritoriul controlat de teroriștii lui Vladimir Putin.

The Economist susține că aeronava a fost doborâtă de un sistem Buk, cunoscut în vest ca SA-17, sistem ce a fost dezvoltat de sovietici în anii `70. Știm cu siguranță că așa-zișii rebeli dețin acest tip de armă. Vladimir Putin a făcut tot posibilul ca teroriștii care ucid civili să beneficieze de cele mai bune capabilități militare. De altfel, cu doar câteva ore îniante ca avionul să fi fost doborât, jurnaliștii de la Associated Press au informat despre existența acestui sistem în zonă. În același timp, sateliții americani au observat, la câteva ore după atac, că teroriștii au mutat din zonă acest sistem. În imaginile americanilor se vede că sistemul mai avea doar 2 din cele 4 rachete cu care era echipat inițial.

Teorii posibile

În acest moment există mai multe teorii, fiecare cu un grad mai mare sau mai mic de credibilitate: avionul a fost doborât fie de ucraineni, fie de teroriști, fie chiar de ruși. În primul caz, este greu de crezut că ucrainenii ar fi avut cel mai mic interes să doboare acel avion. Exclud faptul că l-ar fi putut da jos din greșeală, deoarece avionul traversase aproape tot teritoriul ucrainean, de la vest la est, astfel încât oficialii de la Kiev știau despre ce este vorba. În același timp, e aproape imposibil de crezut că ucrainenii l-ar fi dat jos pentru a da vina pe teroriști. Ar fi mult prea riscant, sunt conștienți că zona este supravegheată de sateliți militari atât occidentali cât și rusești. Ca teorie a conspirației merge, s-ar putea scrie și o carte. Dar atât. În același timp, exclud, dacă ne uităm la datele pe care le avem, ca avionul să fi fost dat jos de ruși, din aceleași considerente. Un atac rusesc ar fi fost observat de sateliții americani.

Cel mai probabil, avionul a fost doborât de o rachetă lansată de așa-zișii separatiști, de fapt o armată rusească deghizată. Pentru a susține această idee avem deopotrivă filmul prezentat chiar de ei, în care se lăudau cu asta, discuția cu oficialii ruși în care prezentau raportul și declarațiile oficialilor americani din serviciile secrete, care arată că ”pro-rușii” sunt vinovați de acest atac.

Vinovatul e numai unul

The BUK surface-to-air missile system
The BUK surface-to-air missile system

Și totuși, chiar dacă „rebelii” ar fi acționat fără a avea ordinul direct de la Moscova, vinovatul principal este unul singur: Vladimir Putin. Dacă ne uităm doar la evenimentele recente, vedem că Putin este cel care în preziua summitului de la Vilnius a deturnat drumul european al Ucrainei. Același Vladimir Putin a trimis militari, deasemenea deghizați în civil, pentru a ocupa o provincie a Ucrainei, Crimeea. Același Vladimir Putin a trimis în estul Ucrainei oameni bine pregătiți militar, cărora le-a oferit arme și tot necesarul logistic de care aveau nevoie. Faptul că armata ucraineană, o armată numeroasă, care beneficiază de arme decente din punct de vedere tehnologic nu reușește să îi învingă pe ”rebeli” arată foarte clar că aceștia nu sunt niște revoltați din seria #unițisalvăm. Problemele pe care le are de luni de zile o armată regulată, profesionistă și bine echipată arată clar că nu se confruntă cu o gașcă de neisprăviți. În plus, armamentul pe care îl dețin ”separatiștii” nu poate fi utilizat de oricine. Nu discutăm de un AK47 ci de aparate de luptă complexe, capabile să se conecteze la sateliți militari rusești și care nu pot fi manevrate decât de militari bine pregătiți.

Are și Occidentul o vină?

Categoric da. Politica de appeasement a vestului față de imperialismul rusesc ne-a adus în această situație. Dacă UE și SUA ar fi reacționat ferm, conform cu valorile pe care le susțin la nivel declarativ, Rusia lui Putin ar fi trebuit sancționată dur încă din toamnă. Momentul anexării Crimeii a fost ultimul exemplu, clar pentru oricine, că Vladimir Putin nu se sinchisește măcar de declarațiile și de așa-zisele sancțiuni occidentale. Dacă atunci vestul ar fi acționat unitar și ferm, probabil că Putin ar fi dat înapoi și nu am fi avut nici aceste grupări teroriste în estul Ucrainei.

Occidentul este interesat ca estul Europei să fie stabil, pentru a avea pace și stabilitate la granițele sale. Din păcate, politicienii occidentali au eșuat în acest demers. Au acționat precum Chamberlain în 1938, iar acum culegem roadele. Pe de altă parte, Rusia este singurul stat interesat ca regiunea să fie un focar de conflict perpetuu, evitat de occident. De altfel, în urma doborârii avionului, cele mai importante companii aeriene ale lumii și-au redirecționat deja zborurile pentru a ocoli spațiul aerian ucrainean. Putin încearcă pur și simplu să blocheze drumul Ucrainei către UE și NATO. Cel mai ușor poate face asta gândind și în Ucraina o formulă separatistă pe care să o controleze, după modelul Abhazia, Nagorna Karabakh sau Transnistria.

Până acum lui Vladimir Putin i-au ieșit aproape toate planurile, iar vina principală o poartă factorii de decizie occidentali, în frunte cu Barack Obama și Angela Merkel. De această dată însă, oamenii lui Putin au depășit o linie roșie pe care nimeni nu își imagina vreodată că o pot trece. De la discursul oficial ”protejăm minoritatea rusă din estul Ucrainei” s-a ajuns la uciderea a 298 de civili nevinovați.

Dușa, prostul de serviciu

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a dat astăzi o nouă dovadă a faptului că habar nu are pe ce lume trăiește. În această dimineață s-a rățoit la un jurnalist, întrebându-l de unde știe că avionul a fost doborât. Cu câteva ore înainte, vice-președinte american Joe Biden declarase exact acest lucru. Dușa însă nu aflase. Activistul de la Apărare reprezintă o rușine pentru armata română. Eroii care își riscă viața pe diferite teatre de operații nu pot fi reprezentați de un politruc precum Dușa. E inacceptabil, ca ministru al unei țări membre NATO, să nu ai habar ce declară liderii celor mai importante state din Alianță, cu atât mai mult Statele Unite.

Ce urmează?

În mod normal, orice stat trebuie să aștepte ancheta oficială ce va fi derulată la fața locului, anchetă ce deja pare complicată datorită faptului că în regiune continuă să se ducă lupte între ”separatiști” și armata ucraineană. Există totuși și posibilitatea ca faptele prezentate în următoarele ore să fie atât de clare încât să nu mai fie nevoie de o anchetă.

Occidentul are de făcut un singur lucru: să dea dovadă de realism și să renunțe la actuala politică pierzătoare. Vladimir Putin trebuie arătat cu degetul și trebuie să i se spună în față ceea ce este: un criminal. Nimeni din Occident nu trebuie să uite și să ierte acest act terorist.

Occidentul trebuie să înțeleagă că interesele financiare nu reprezintă nimic pe lângă libertatea și viața noastră.

O variantă extrem de proastă ar fi ca în regiune să se trimită forțe de menținere a păcii sub mandat ONU. În primul rând, asta ar permanentiza pe termen nedefinit prezența teroriștilor. În al doilea rând, asta ar întârzia și mai mult pedepsirea vinovaților. Singura posibilitate logică este ca Occidentul să sprijine militar guvernul de la Kiev în demersul său de a elimina orice urmă de terorist din țară.

Atacul terorist oferă totodată și mai multă greutate vocilor din estul Europei care cer ca funcția de Înalt Reprezentant din viitoarea Comisie Europeană să fie ocupată de un politician ferm cu Rusia și nu de o marxistă labilă precum Cathy Ashton.

Noi, românii, înțelegem foarte bine că dacă nu am fi fost membri NATO și dacă nu am fi avut un parteneriat special cu Statele Unite, am fi putut căuta acum aceleași resturi de lângă Bârlad. Nimic nu l-ar fi oprit pe Putin să facă și în România ceea ce faace astăzi în Ucraina.

George Rîpă

George Rîpă

3 comentarii

 1. Avionul a fost doborat de terroristii separatisti. Au admis acest lucru in conversatiile radio pe care le-au avut cu „consultantii” militari rusi imediat dupa ce au omorat cei 295 de oameni nevinovati. Iata inregistrarile si traducerea conversatiilor:

  http://youtu.be/V5E8kDo2n6g

  Malaysia Airlines Boeing 777-200 flying from Amsterdam to Kuala Lumpur was allegedly shot down by a group of Russian-backed Cossack militants near the village of Chornukhine, Luhansk Oblast, some 80 kilometers north-west of Donetsk, according to recordings of intercepted phone calls between Russian military intelligence officers and members of terrorist groups, released by the country’s security agency (SBU).

  One phone call apparently was made at 4:40 p.m. Kyiv time, or 20 minutes after the plane crash, by Igor Bezler, who the SBU says is a Russian military intelligence officer and leading commander of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic. He reports to a person identified by Ukraine’s SBU as a colonel in the main intelligence department of the general headquarters of the armed forces of the Russian Federation Vasili Geranin regarding the shot down plane, which is about to be examined by the militants.

  The second intercepted conversation released by the Security Service of Ukraine was apparently between militants nicknamed “Major” and “Greek” immediately upon inspection of the crash site.

  “It’s 100 percent a passenger (civilian) aircraft,” Major is recorded as saying, as he admitted to seeing no weapons on site. “Absolutely nothing. Civilian items, medicinal stuff, towels, toilet paper.”

  In the third part of conversation Cossack commander Nikolay Kozitsin talking to an unidentified militant cynically suggests that the Malaysia Airlines airplane could’ve been carrying spies, as, otherwise, it would have no business flying in that area.

  Read the full transcript of an intercepted phone call below:

  Igor Bezler: We have just shot down a plane. Group Minera. It fell down beyond Yenakievo (Donetsk Oblast).

  Vasili Geranin: Pilots. Where are the pilots?

  IB: Gone to search for and photograph the plane. Its smoking.

  VG: How many minutes ago?

  IB: About 30 minutes ago.

  SBU comment: After examining the site of the plane the terrorists come to the conclusion that they have shot down a civilian plane. The next part of the conversation took place about 40 minutes later.

  “Major”: These are Chernukhin folks who shot down the plane. From the Chernukhin check point. Those cossacks who are based in Chernukhino.

  “Grek”: Yes, Major.

  „Major”: The plane fell apart in the air. In the area of Petropavlovskaya mine. The first “200” (code word for dead person). We have found the first “200”. A Civilian.

  “Greek”: Well, what do you have there?

  “Major”: In short, it was 100 percent a passenger (civilian) aircraft.

  “Greek”: Are many people there?

  “Major”: Holy sh__t! The debris fell right into the yards (of homes).

  “Greek”: What kind of aircraft?

  “Major”: I haven’t ascertained this. I haven’t been to the main sight. I am only surveying the scene where the first bodies fell. There are the remains of internal brackets, seats and bodies.

  “Greek”: Is there anything left of the weapon?

  “Major”: Absolutely nothing. Civilian items, medicinal stuff, towels, toilet paper.

  “Greek”: Are there documents?

  “Major”: Yes, of one Indonesian student. From a university in Thompson.

  Militant: Regarding the plane shot down in the area of Snizhne-Torez. It’s a civilian one. Fell down near Grabove. There are lots of corpses of women and children. The Cossacks are out there looking at all this.

  They say on TV it’s AN-26 transport plane, but they say it’s written Malaysia Airlines on the plane. What was it doing on Ukraine’s territory?

  Nikolay Kozitsin: That means they were carrying spies. They shouldn’t be f…cking flying. There is a war going on.

 2. Adi
  18 iulie 2014

  Acest atac terorist nu are alt scop decat acelasi pe care l-a avut si mineriadele lui Iliescu: frica si dezgust. Occidentul se va dezgusta pentru mult timp de Ucraina pentru a mai avea vreun interes in alaturarea acesteia in UE. De asemenea, este si un act de dovada de forta si de putere care baga frica in oasele oamenilor. Ucraina e cu un picior in Rusia…

 3. Anca Cernea
  18 iulie 2014

  @2 Adi, de acord cu prima parte. Rușii vor să sperie. Și, poate, în mod concret, vor să creeze asupra Ucrainei acea gaură neagră care le-a permis să comită atrocitățile și genocidul în Cecenia – să nu calce pe acolo nici ziariști, să nu zboare nici avioane, ca să poată ei să-și vadă de treabă cum știu mai bine.
  Dar nu prea cred că le va merge de data asta. Ucraina nu mai e cu un picior în Rusia. De fapt, ceea ce s-a întâmplat în războiul ruso-ucrainean în ultimele săptămâni s-ar putea formula mai degrabă astfel: ucrainenii erau pe cale să-i scoată pe ruși afară, altfel spus, piciorul Ucrainei tocmai aplica Rusiei șuturi eficiente în dos.
  Există și ipoteza că această oribilă crimă de război, doborârea de către ruși a avionului malaezian, ar fi avut ca scop salvarea obrazului lui Putin: amicii lui din Occident să sară cu gura că vor încetarea imediată a ostilităților. Și putem vedea că exact asta spune Merkel acuma.
  Încetarea imediată a ostilităților ar însemna, mai precis, că ucrainenii nu și-ar putea finaliza operațiunile de curățare a trupelor speciale rusești care încă mai rămăseseră în Ucraina de est; dacă rușii nu sunt dați afară de tot, vor menține un focar cronic de destabilizare în zonă, așa cum fac în Oseția de Sud, Transnistria, etc, Ucraina rămâne dependentă de interminabile negocieri ruso-germane, din care rușii câștigă și ucrainenii pierd.
  Însă cred că Putin a întins neobrăzarea prea departe de data asta. Liderii occidentali actuali, oricât ar fi de lipsiți de morală și de inteligență, sunt obligați să țină cont de opinia publică. În SUA, Anglia, Olanda, lumea e indignată și așteaptă ca guvernanții să fie fermi și să le dea rușilor peste bot.
  Vom vedea care va fi rezultatul. Dar mișcările lui Putin, orice ar face, oricât l-ar ajuta complicii lui din Occident, nu pot fi un marș spre victorie. Rusia aleargă inexorabil spre dezastru; rămâne să vedem câți oameni mai omoară și mai nenorocește înainte de a-și da ultima suflare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian