FUNDATIA IOAN BARBUS

Dovada că Rogozanu e fascist

Anticapitalist, instigator la violență și susținător al crimelor minerilor din iunie 90, susținător „nuanțat” al rușilor trimiși de Putin să destabilizeze Ucraina, înfocat opozant al statului de drept și anticorupției, antiamerican și antiisraelian, nu am nici un motiv să cred că Rogozanu ar putea sa nu fie fascist.

Costi Rogozanu îndeamnă la reținere, răbdare și spirit critic în privința avionului malaezian doborât de trimișii lui Putin în estul Ucrainei:

„pînă şi pe CNN moderatorul mai încearcă să spună că un cont de facebook nu e destul ca să acuzi direct separatiştii pentru doborîrea avionului. La noi, teveurile, ‘telectualitatea stipendiilor etc. cam toţi ştiu deja, n-au nevoie de dovezi sau de nişte naraţiuni ceva mai convingătoare, au facebookul ce plm. Ăştia ar rade atomic deja tot Donieţku’, că doar e clar, a dat un separatist „like” la pagina lui Putin. Ipoteza există, aşteptaţi oameni buni să vedem ce info apar.
A, în viziunea aceleaiaşi turme oportuniste, Israelul are dreptul să radă palestinienii de pe faţa pămîntului imediat.
prostie agresivă orientată ideologic uniform şi unidirecţionat.”

Vocea Rusiei, la fel:

Majoritatea mass-media din Statele Unite şi UE acuză forţele de autoapărare din estul Ucrainei şi Rusia. După nicio zi de la producerea catastrofei, tabloidele londoneze au publicat articole sub titluri de genul: „Putin l-a ucis pe fiul meu”.
Şi asta în ciuda practicii internaţionale cu privire la atitudinea faţă de catastrofele aviatice: vinovaţii să nu fie numiţi şi să se dea dovadă de precauţie în cazul diferitelor ipoteze.

Notă: Nu există „separatiști” sau „forțe de autoapărare”, cum duios îi numește Vocea Rusiei, există ruși care luptă în Ucraina, la ordinele ofițerilor ruși.

Dacă Rogozanu e faimos pentru ceva, este tocmai „prostia agresivă” care îl caracterizează, iar acuzația sună din gura lui ca o condamnare a comunismului din gura lui iliescu.

În luna februarie a acestui an, platforma coordonată de Rogozanu era mult mai puțin interesată de prudență, informații și deontologie, și cădea pradă, ca de obicei, prostiei agresive. Condamna „lovitura de stat” dată de „fasciștii” de pe Maidan, folosind un raționament identic, din nou, cu cel folosit de Vocea Rusiei (hotnews.ro):

Tema loviturii de stat

 • CriticAtac: Indiciul cel mai clar al faptului ca ne aflam într-un nou razboi rece este acela ca bancurile de la Radio Erevan au redevenit amuzante. Ultimul banc suna cam asa (spus de Vasile Ernu): De ce nu exista lovituri de stat în SUA? Pentru ca la Washington  nu exista o ambasada a SUA. Bancul apare, evident, în siajul ultimilor evenimente din Ucraina care au fost descrise de foarte multi drept o lovitura de stat ajutata, daca nu chiar orchestrata, de SUA.
 • Vocea Rusiei: Valentina Matvienko: Evenimentele din Ucraina, o tentativa de lovitura de stat. Tentativa violenta de a înlatura de la putere autoritaţile legitime – asa a caracterizat evenimentele din Ucraina Valentina Matvienko, presedinta Consiliului Federaţiei, la întâlnirea avuta cu presedintele Consiliului Suprem din Crimeea, Vladimir Konstantinov, la Moscova.

Tema extremismului/ fascismului

 • Critic Atac: La acestea am mai adauga doua, pe care un liberal-conservator precum Ash nu le poate adresa: 1) situatia economica a Ucrainei care în acest moment este la pamânt; 2) escaladarea neofascismului si a extremismului de dreapta pâna la nivelul la care acesta ajunge politica de stat. Ieri, un important leader al comunitatii evreiesti din Ucraina i-a sfatuit pe enoriasi sa paraseasca tara de frica unor viitoare pogromuri, în timp ce Pravy Sektor a pus un pret de 1000 de dolari pe capul unui jurnalist pro-rus. Rolul extrem de important jucat deextremistii de dreapta în aceste proteste, faptul ca acestia nu sunt controlati de opozitie si realitatea ca sunt practic cea mai organizata forta politica din acest moment (si înarmata chiar) indica faptul ca rolul lor va fi unul central în evolutia politica ulterioara. Esecul UE de a se referi la acest fenomen este cu atît mai îngrijorator.
 • Vocea Rusiei: Adevaraţii lideri din Piaţa Independenţei sunt greu de gasit, în timp ce forţa care acţioneaza nu se ascunde. Este vorba de grupari extremiste bine organizate, printre care se numara Sectorul Dreapta, care ieri a refuzat sa respecte armistiţiul. Liderul lui, Dmitri Iaros, nu ascunde faptul ca pentru pregatirea forţelor radicale sunt folosite experienţa insurgenţilor ceceni si forţelor terestre britanice.

În 2012, în timpul loviturii de stat, Rogozanu făcea galerie USL-ului și îndemna la revoltă violentă împotriva lui Băsescu și a „fanaticilor statului de drept”, alături de Mircea Dogaru și Vocea Rusiei:

Rogozanu, 2012:

Aş vrea să-i văd în Bucureşti lipindu-se de manifestaţiile de la Piaţa Universităţii. Cred că s-ar închide în sfîrşit o etapă. Oamenii ăştia au problemele pentru care s-a urlat şi în ianuarie, pentru care se urlă şi acum. Ce rost mai are toată demonizarea minerului?

Vocea Rusiei, 2012:

Echipa de la USL mai are sanse reale sa-l demita pe Traian Basescu, dar pentru a reusi trebuie sa actioneze in forta si sa renunte la comportamentul defetist.

Mircea Dogaru, 2012:

Vom chema la nesupunere civică, ieşiri în stradă, neplata impozitelor, nesupunerea la citaţii, tot ce este nevoie. Din moment ce instituţiile statului nu mai funcţionează, înseamnă că trebuie făcut ceva. Vom ieşi în stradă şi vom declanşa haosul.

În septembrie 2013, Mircea Dogaru a fost vizitat de Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin și arhitectul planului pus azi în aplicare în Ucraina. Mult mai hotărât decât blajinii Rogozanu și Mircea Dogaru, Alexandr Dughin le transmitea „rebelilor”, „pro-rușilor”, „separatiștilor” și „forțelor de autoapărare” din Ucraina îndemnul părintesc: „Ucideți, ucideți, ucideți … Nu mai este nimic de discutat.”

Poate vă întrebați de ce dorea Rogozanu ca minerii să vină la București.

am văzut la televizor că minerii făceau ravagii în Bucureşti. Normal. Doar golanii începuseră primii. Am strîns puţin din ochi la primele imagini cu tineri prinşi şi bătuţi groaznic. Dar am trecut peste destul de uşor […] Iliescu ne-a eliberat de Ceauşescu, cum îşi permit ăia din Piaţa Universităţii să o ţină langa cu folk (folk!)!? […] Ţara asta era compusă 90% din mineri în cuget şi-n simţiri. Bucureştenii i-au întâmpinat cu bucurie şi flori […] în anii 90, pe cînd eram prepuber, am ţinut cu minerii pentru că vroiam linişte şi program normal la televizor.

În 2010, Rogozanu ne anunță că a ținut cu minerii lui iliescu. În 2012 a fost de aceeași parte a baricadei cu Mircea Dogaru și Vocea Rusiei. Astăzi îi numește pe susținătorii statului de drept „putiniștii din vest” și „fanaticii statului de drept”. În ce privește Ucraina, Rogo e de aceeași parte a baricadei cu berkuții care au ucis în jur de 100 de protestatari pe Maidan (la fel ca minerii din ’90). Când „separatiștii” ruși doboară un avion civil, prima reacție a lui Rogozanu e să-i afurisească pe criticii lui Putin, America și Israelul:

putinismul vestic mă îngrijorează mult mai tare decît cel rusesc. Ăla e departe, aici e însă în floare fanatismul belicos plin de resentiment faţă de contestatarii oridinii economice şi sociale de azi. Putin e în vest robotul intoleranţei şi al interesului fără scrupule: aveţi grijă cît de atent îl descrieţi, să nu începeţi să vă regăsiţi în el. Putinistul român, care de destule ori se întîmplă să fie concomitent şi un aprig apărător al statului de drept, visează să urlăm în cor “la război” şi atît. Şi eventual să ştergem tot ce ne incomoda şi ne enerva pe aici.

Dacă chestionezi politica SUA sau UE în zone sensibile precum Ucraina sau Gaza, din nou trădător numai bun de împuşcat.

Dragă Costi,

Dacă e să vorbim de „putinism vestic”, tu ești cel care îndeplinește toate criteriile necesare (le ai aici). Fii fără grijă, nu te împușcă nimeni! În ciuda tuturor străduințelor tale, România este încă un stat de drept, iar asta înseamnă nu doar că prostia ta e legală, înseamnă și că te poți manifesta plenar, zgomotos și oricât de agresiv îți dorești, fără nici un fel de riscuri. Cel mult, reușești să te faci de căcat. Altfel ar fi stat treaba dacă minerii cu care ai ținut ți-ar fi ieșit în cale ’90. Altfel ar fi stat treaba dacă, în urma apelului tău, minerii ar fi venit din nou la București în 2012 și ar fi instaurat „liniștea și programul normal la televizor”, așa cum îți dorești.

Ești un caraghios instabil emoțional și datorită statului de drept și „fanaticilor anticorupție” ești liber să rămâi așa în continuare.

Înliniedreaptă, siteul fascist pe care-l iubeşte Tismăneanu, s-a activat şi ăla.

Există oameni care au motive solid argumentate, de ordin filosofic, să spună că unica replică potrivită pentru tine e „Fascistă e mă-ta!”, dar pe noi nu ne interesează Dna Rogozanu.

Pentru ca tu, dragă Costi , eși cu siguranță fascist.

P.S. Rogozanu la moartea fascistului roșu Hugo Chavez:

“Puţini lideri politici au fost mai demonizaţi de Vest decît Hugo Chavez. Noaptea trecută au apărut şi titluri previzibil ignorante şi rău-voitoare: “dictatorul”, Venezuela mai “liberă” şi alte prostii, vehiculate inclusiv de diverşi “fanatici ai democraţiei” […] Chavez a reuşit să păstreze în viaţă filonul socialist într-o mare neoliberală – America Latină ar fi arătat mult mai rău azi fără un Chavez…”

mai multe detalii despre fascismul roșu spre finalul acestui articol.

update mai 2016

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

9 Comments

 1. George Daniel
  20 July 2014

  Incredibil cum acest fascist aruncă în aer valori esenţiale ale civilizaţiei occidentale, precum democraţia sau statul de drep. Aflăm că exisă “fanaticii statului de drept” şi „fanatici ai democraţiei”.
  Vestea bună e că din ce în ce mai multă lume a realizat că aceşti oameni nu sunt nimic altceva decât goarna lui Putin.

 2. John Galt
  20 July 2014

  Ia chiar sa mai actualizam lista aia a rusilor, ce a provocat atat de multe emotii. La faza aia s-au dat destui de gol.

 3. Costin Andrieş
  20 July 2014

  apropo de postarea lui Gelu despre mineriada din 99 ????

  Lustraţia trebuia eliminată complet din agenda publică. Poate avea un sens în 1990. Acum e doar o stupizenie fără seamăn. E o încăpăţînare ipocrită în anticomunism, în timp ce ne luăm lovituri în plină figură de la realităţi şi instituţii cu totul diferite. Măcar ar putea citi încă o dată sondajele în care majorităţi îngrijorătoare de români îl regretă pe Ceauşescu. Ce faci cu ăştia, ce ai să le explici? Cum au ajuns să regrete o dictatură?”
  “Stupizenia fără seamăn” a lui Costi Rogozanu

 4. DanCanada
  20 July 2014

  Intre timp tov. Ernu a venit in ajutorul colegului de partid cu un text in CA, strecurind citeva dezinformari:

  „Să vedem cum vor reacţiona ceilalți implicați în poveste: SUA & UE.” – Inexact, SUA si UE nu sint „implicati”, Olanda e parte vatamata. Si nu e „poveste”, e o tragedie care s-a intimplat cu-adevarat.

  „Probabil îi vor scoate “ţapi ispăşitori” pe cîţiva lideri separatişti, care de ceva vreme îl deranjează şi pe Putin” – „Lideri separatisti”? Toti sint soldati rusi 100%. Deci saracu’ de el Putin e Dalai Lama, insa niste ticalosi de „lideri separatisti” construiesc in timpul liber rachete sol-aer si se joaca cu ele doar ca sa puna nevinovata si pravoslavnica Rusie in dificultate ????

  Nimic despre cum au fost lasate cadavrele pe cimp sau cum locul nu a fost sigilat si protejat asa cum au cerut toti chiar de la inceput.

 5. Bill
  20 July 2014

  Intre timp, pe celalalt flanc, de „dreapta”, Rusia coace ceva similar:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17718706-strang-semnaturi-pentru-partid-ortodox-anti-pasapoarte-biometrice-anti-colonialism-european-anti-gaze-sist-forumul-alternativa-crestina.htm

  Cand PSD o sa ne bage in faliment, intra baietii astia si cu Rogozanu in scena…

 6. Costin Andrieş
  20 July 2014

  Csibi Barna: “Rusia caută aliați în Ținutul Secuiesc”

  Csibi Barna locuiește de mai bine de un an în Ucraina, unde militează pentru autonomia maghiarilor dintr-o republică locală imaginară “Ruteana Transcarpatica” și face planuri pentru independența Ținutului Secuiesc. Reporterii RISE Project l-au intervievat, vineri, pe Skype, la două ore de la catastrofa aviatică de lângă Donețk, soldată cu 298 de victime.

  Csibi, despre escaladarea situației din Ucraina
  Rep: Când ai venit la Miercurea Ciuc ultima oară purtai un tricou cu chipul lui Vladimir Putin, cu citatul „fiecare are dreptul la autodeterminare” (n.r. – autonomie teritorială) și aveai un steag al Rusiei. Crezi că doar Rusia e cea care respectă acest drept?
  Csibi Barna: Păi, dacă tu ești sincer cu tine și te uiți în jur, Vladimir Putin este singurul care susține acest drept. Dacă te uiți și în retorica ungurilor, și în retorica Europei, și în retorica americanilor, și în retorica Israelului, niciodată de la Kosovo încoace nu s-a mai auzit despre acest drept.
  Acolo, când era de actualitate problema Kosovo, toată lumea vorbea despre dreptul la autodeterminare. Cum problematica Kosovo s-a încheiat, parcă acest drept nu mai există și toată lumea vorbește despre integritatea teritorială: a Ucrainei, a Israelului.

  Eu cred ceea ce văd și tu faci același lucru. Și eu văd că Rusia respectă dreptul la autodeterminare a Donețkului sau Luganskului.

  Csibi: Rusia susține independența Ținutului Secuiesc. Din interes strategic. Poporul secuiesc dorește autodeterminare exact ca și poporul din Donețk.
  De fapt, rușii, în mass media rusească, se ocupă foarte intens de problematica secuilor. Si eu m-am mirat cât de multe lucruri știu rușii despre noi. Și am făcut și o glumă: rușii știu mai multe despre secui decât Orban Viktor. De exemplu, dacă acum îl intrebăm pe Orban Victor în ce localitate, pe baza hotărârilor judecătorești, au fost scoase steagurile secuiești sau steagurile Ungariei, pun pariu că habar n-are. Într-un articol din presa rusească era scris că la Madaras a fost scos steagul Ungariei, la Tg. Secuiesc au fost scoase cele două steaguri secuiești, la Sîngeorzu de Pădure s-a scos steagul… și așa mai departe. Deci ei știu câte ceva de-acolo, din Siberia.

  Pentru moment, Rusia n-are ce să facă, ea deocamdată se uită și caută alianțe. Caută aliați în Ținutul Secuiesc.

 7. Petre
  20 July 2014

  Felicitari D-le Costin Andrieş, faceti un curajos act de higienizare morala in presa romaneasca puternic penetrata, de forte retrograde externe, care pandesc cu mult jind Romania. Cand am spus ca mie Cosmin Guse, imi miroase a conserva rasariteana, plimbat cu abilitate la „scoliri” prin SUA, mi se pare ca nu am gresit prea mult. Nu degeaba se zice: „spune-mi cu cine te aduni, ca sa-ti spun cine esti” ! Nu stiu cum va putea fi curatata, presa romana. Mie mi-e frica de o invazie care se actualizeaza cu multa dedicatie. Sper ca serviciile i-au detectat. Dar ma intreb cum s-ar putea ca populatia sa fie evertizata. macar alegoric, astfel ca macar „cine are ochi sa vada” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi