FUNDATIA IOAN BARBUS

Burqa în Europa şi provincialismul presei româneşti

Pe 30 martie 2010 o comisie din parlamentul Belgiei a hotărît ca la sfîrşitul lunii aprilie să voteze scoaterea în afara legii a acoperirii feţei în public, total sau parţial cu material textil, fără a face referire directă la burqa sau niqab.

Decizia a venit, pe de o parte, ca urmare a cazurilor din ce în ce mai frecvente în care burka şi niqab-ul sînt folosite de criminali, musulmani sau nu, pentru a-şi ascunde identitatea în timpul jafurilor şi crimelor. (la sfîrşitul articolului am inclus cîteva incidente din ultimii ani)
Aceasta nu este singura problemă pusă de acest port tradiţional musulman. Burqa, cu originea în ţările arabe în perioada preislamică, este folosită de cei mai fundamentalişti dintre musulmani pentru a-şi ascunde nevestele de privirile indiscrete ale trecătorilor. Coranul impune „modestia” vestimentară, iar burqa, chiar dacă îşi are în obiceiurile tribale arabe preislamice şi nu în Coran, este impusă femeilor din zonele controlate de islamişti radicali în Orientul Mijlociu, obicei ce a ajuns prin imigraţie şi în marile oraşe occidentale. Subliniez, burqa este impusă. Constrîngerile sînt mai degrabă de ordin politic decît religios, femeile în burqa sînt în primul rînd un simbol al rangului inferior pe care îl are femeia în islam. Desigur, unele dintre ele susţin că aleg sau chiar aleg să devină invizibile oamenilor din jur, dar asta nu transformă portul într-o problemă a „drepturilor omului” cum crede parte din comunitatea progresistă occidentală. Mii de femei cred că odată ajunse în Europa vor fi scutite de persecuţiile suferite în ţările lor de origine, dar aici sînt întîmpinate de „multiculturalişti” gata în orice moment să găsească scuze pentru tot felul de obiceiuri barbare venite din lumea a treia – de la violenţă domestică la poligamie şi burqa – pentru a-şi dovedi „toleranţa” şi „deschiderea”. Spre exemplu, cazurile în care în Europa bigamia este răsplătită cu ajutor social sînt din ce în ce mai des întîlnite.

Provincialismul jurnalismului românesc

Revenin la titlul postării. Despre decizia Belgiei, care de altfel se confruntă cu probleme grave cauzate de imigraţia musulmană, pe lîngă o mulţime de rapoarte sterile scrise de dactilografii şi traducătorii presei dîmboviţene, am întîlnit şi două editoriale reprezentînd „toleranţa” şi „deschiderea” feminismului românesc faţă de situaţii pe care nu le cunosc suficient. Citindu-le am rămas cu senzaţia neplăcută că mare parte din presă românească a rămas iremediabil captivă unui provincialism periferic şi nu este în stare să depăşească stadiul de goarnă şi aplaudaci infantili ale dogmelor venite „de la centru”, respectiv corectitudinea politică profesată de marile agenţii de presă internaţionale. Ideile vin preambalate iar dactilografii noştrii fac o traducere pe care, dacă o presară cu cîteva elanuri din cel mai clişeic progresism, cred că produc jurnalism de calitate.

Claudia Ion scrie pentru Cotidianul, „ziarul cititorilor de elita”, un articolul numit „Europa şi anti-islamismul.

Ea începe sfătos şi pe un ton atoateştiutor: „Nu e uşor să fii musulman în Europa”. Mă întreb dacă ea ştie că imigranţii musulmani consumă cele mai multe fonduri din sistemul de ajutor social din unele ţări ale UE. În Anglia bărbaţii musulmani cu mai multe neveste primesc ajutor social pentru toate nevestele lor, pînă la patru. Pe străzile marilor oraşe din Marea Britanie predicatorii creştini sînt opriţi de poliţie în timp ce extremiştii musulmani care cer deschis, în faţa camerelor de luat vederi, moartea lui Geert Wilders sau a tuturor celor ce „jignesc” islamul, fără a fi atinşi de poliţie. În schimb, cei ca Geert Wilders sînt tîrîţi prin tribunale pentru blasfemie şi orwellianul „hate speech”. Ca să dau doar cîteva exemple. Claudia, nu numai ca este uşor să fi musulman în Europa, faci parte dintr-o minoritate privilegiată de stat, iar un delicvent musulman, este mai puţin delicvent doar datorită religiei sale.

Apoi continuă: „Tradiţiile şi cutumele acestei religii parcă vin din ce în ce mai mult în contradicţie cu paranoia şi intoleranţa care bântuie bătrânul continent.” Există, conform guvernului, 751 de „zones sensibles” în Franţa, prin „zone sensibile” se înţelege zone în care poliţia, forţele de ordine, pompierii şi salvarea intră riscînd să fie atacate de tineri musulmani. Acestea sînt zonele locuite majoritar sau exclusiv de musulmani. Claudia, ştiai că în 2006 poliţia franceză a declarat că se află într-o „continuă intifada”, o luptă continuă cu imigranţii musulmani din cele „751 de zone sensibile”? Presupun că nu. Ochelarii de cal stîngişti „care este, nu permite”. Să trecem mai departe.

Claudia continuă să lumineze bieţii muritori de rînd, să îi scoată din ignoranţă: „Se pare că nimeni nu vede că o asemenea măsură încalcă flagrant drepturile omului. Proasta înţelegere tipic progresistă a realităţii duce la uitarea completă a unei părţi esenţiale a realităţii, respectiv dreptului femeii în islam de a NU fi constrînsă de regulile tribale impuse de o societate în care femeia este o proprietate. Claudia Ion este preocupată mai de drepturile bărbaţilor musulmani de a-şi trata soţia ca pe un sac de cartofi (sau de box) sau instrument al plăcerii, căreia îi pot impune să trăiască într-un regim de viaţă barbaric, iar asta în mijlocul capitalei Uniunii Europene, Bruxelles.

„Aşa cum a avertizat un alt parlamentar belgian, această măsură „va trimite un puternic semnal islamiştilor”” – în înfierarea politicienilor conservatori, care ar fi de vină pentru o asemenea propunere barbară, Claudia uită strategic să menţioneze că autorul frazei de mai sus, citate de ea, este parlamentarul de stînga, Denis Ducarme. Mai departe aflăm că opinia publică begiană a sancţionat aceste „măsuri abuzive”, şi că „de la scoaterea în afara legii a unei minorităţi religioase până la lagăre de exterminare este o cale deja bătută în Europa”. În viziunea Claudiei Ion toată clasa politică belgiana, de la stînga la dreapta, se face vinovată de periculoase simpatii naziste. De fapt, nu a fost scoasă înafara legii o „minoritate religioasă”, ci un obicei barbaric.

Ca fin cunoscător al islamului, drepturilor omului şi al societăţii belgiene, Claudia se aventurează şi în domeniul politicii extrene americane şi în acelaşi stil rupt de realitate găseşte şi motivaţia războiului din Irak – „radicalizarea anti-islamică” ce „s-a ascuţit după septembrie 2001”. Stimaţi cititori ignoranţi, aceasta este „una dintre cele mai importante justificări publice ale invaziei din Irak şi Afganistan.” Islamofobia este de vină pentru toate relele pămîntului, se pare.

În acelaşi stil sfătos Claudia ne spune că „este important pentru ţările occidentale să evite să-i împiedice pe cetăţenii musulmani de la practicarea religiei aşa cum consideră ei a fi potrivit – de exemplu, prin dictarea a ce tip de haine o femeie musulmană poate să poarte. Nu putem deghiza ostilitatea către orice religie în spatele pretenţiei liberalismului.” Această lege nu este adresată „tuturor cetăţenilor musulmani” ci delicvenţilor care la adăpostul acestui port comit crime şi radicalilor care obligă femeile să iasă în public îmbrăcate într-un cort.

A doua jurnalistă care a a formulat opinii este Laura Cernahoschi, în al său Dacă vreau să port un rahat pe cap, lăsaţi-mă să-l port:

Sunt unele femei musulmane care chiar vor să poarte burqa. În valorile occidentale, europene, cu care ne mândrim, se înscrie şi libertatea de expresie. Şi dacă în virtutea acestui principiu nu interzicem alte tipuri de veşminte, nu ar trebui să interzicem nici burqa, pe stradă.

Drept răspuns, Laura, Claudia, iată perspectiva unei jurnaliste care a vizitat Afganistanul şi a vorbit cu femei care poartă burka de ani de zile.

„Nici un om sănătos şi liber nu ar alege să poarte burqa”

de LICIA CORBELLA, CALGARY HERALD

Cu ceva timp în urmă mi s-a cerut să vorbesc la şcoala copiilor mei despre călătoria mea din decembrie 2003 în Afganistan.
Am aşteptat să fiu introdusă, purtînd o burka cumpărată în acea ţară distrusă de război, crezînd că nu va dura decît un minut, poate două. Dar introducerea a durat cu mult mai mult decăt anticipasem şi pînă să văd feţele luminoase ale copiilor, mă sufocam, simţeam că sînt într-o cuşcă. Nu ştiu exact cît am stat îmbrăcată în burka, dar probabil nu am purtat confecţia sufocantă, în formă de cort, cu plasă peste ochi, mai mult de zece minute. Le-am spus copiilor că m-am simţit ca îngropată de vie.[…]
Am întrebat multele femei pe care le-am întîlnit dacă le face plăcere să poarte burka. Nici una nu a răspuns afrimativ. De fapt, toate le urăsc aproape la fel de mult cum îi urăsc pe talibani.

Nu e de mirare. Temniţa în burka e foarte aspră pentru aceste femei. Multora le-au căzut mare parte din dinţi şi părul din cauza lipsei de vitamina D, care e produsă de soare… După puţin timp petrecut în Afganista, femeile îmbrăcate cu burka lor par nişte apariţii fantomatice lipsite de faţă, individualitate sau umanitate…
Mahfooz Kanwar, profesor de sociologie şi criminologie la Colegiul Mont Royal, spune că mulţi canadieni bine intenţionaţi cred că dau dovadă de “toleranţă” dacă îngăduie femeilor musulmane “alegerea” de a purta burka. “Nu există alegerea aici, şi acceptarea va duce la intoleranţă,” a spus Kanwar.

…marele risc poate fi întrezărit în unele getto-uri islamice din Paris sau Danemarca, unde femeile non-musulmane sînt hărţuite pentru că nu îşi acoperă părul, pînă în punctul în care au fost forţate să facă asta pentru a preveni atacurile verbale sau fizice din partea bărbaţilor musulmani semi-analfabeţi. Aceste este marele risc.

Amuzant, dar “coşciug” este cuvîntul pe care mai multe femei din cele pe care le-am întîlnit în Afganistan l-au folosit pentru a descrie burka pe care o purtau. Gîndiţi-vă la cuvintele lui Massooda, o văduvă de 36 de ani, care arăta mai degrabă de 60 de ani, ca urmare a vieţii grele. “Nu voi mai purta burka niciodată,” a spus sfidător. “Nu voi mai fi pusă într-un coşciug dacă vreau sa merg undeva!”
Aceasta este alegerea. Nici un om sănătos şi liber nu ar “alege” vreodată burka.
sursa: Franţa: ameninţări cu terorismul pentru burka

Laura, Claudia, interzicerea burqăi a fost propusă în mai multe ţări din occidentul Europei, şi este posbil cît de curînd ca acesta să fie scoasă înafara legii în întreaga Uniune Europeană. Există discuţii.

Laura, curiozitatea, virtutea care a omorît mîţa, şi te-ar fi ajuta să afli că în ţări ca Franţa şi Danemarca, musulmanii au fost cei care au venit cu ideea scoaterii burqa înafara legii, îţi lipseşte.
Ce vreau să spun?

Politicieni musulmani resping burqa

Fadela Amara, Ministrul Francez Pentru Regenerare Urbană, musulmancă de origine algeriană, susţine că interzicerea totală a burqăi va ajuta la încetinirea răspîndirii “cancerului” reprezentat de islamul radical. Fadela Amara a mai spus că burqa reprezintă “asuprirea femeilor, înrobirea, umilirea lor”. „Marea majoritate a musulmanilor sînt împotriva burqa. Este evident de ce. Cei care au luptat pentru depturile femeilor la ei acasă – ma gîndesc în special la Algeira – ştim ce reprezintă aceasta şi ce proiect politc obscurantist se ascunde în spatele ei, confiscarea majorităţii libertăţilor femeilor.”

În Danemarca, Naser Khader, un musulman din Siria, membru al grupului Musulmani Moderni şi purtător de cuvînt al Partidului Conservator Danez, spune: “Nu vrem să vedem burka în Danemarca. Burka modernă a fost cretă de talibani cînd au ajuns la putere” şi “este un simbol al talibanilor”. vezi: Fenomenul burka în Europa

Post Scriptum

    • Martie 2009 – un bărbat îmbrăcat în burqa şi împingînd un cărucior de copii a jefuit împreună cu alţi 4 bărbaţi un magazin de bijuterii din West Midlands. Angajaţii magazinului au fost imobilizaţi cu spray paralizant. BBC: ‘Burka’ robber targets jewellers

P.S. #2

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

29 de comentarii

  1. costin
    15 aprilie 2010

    Tot pentru jurnalistele noastre, iata o manifestare a „drepturile omului” pentru care luptati:

    .

  2. Despina
    15 aprilie 2010

    Asa incep sa raspundeasca si la noi,incetul cu incetul cancerul asta

  3. Despina
    15 aprilie 2010

    As avea o intrebare: la nunta de mai sus sunt mai multe mirese ale aceluias barbat?
    Adica „haremul” ?

  4. costin
    15 aprilie 2010

    Mai degraba mai multe haremuri. Nu stiu, nu am cautat sa aflu, dar la musulmani exista si traditia asta , din cite am observat, de a se casatori „in gasca”. Anul trecut in Gaza sponsorizare Hamas nuntile a citeva zeci de cupluri, diferenta era ca acolo, in timpul petrecerii, miresele nu apareau deloc.

    Despina, uite, citeste discutia de aici:

    citeva extrase:

    rosealight Jul 7 2007, 02:32 PM
    M-am hotarat sa ma casatoresc cu un barbat de religie musulmana, din Egipt, pe care l-am cunoscut in urma cu 2 ani. La inceput a spus ca vom locui aici in Romania, dar acum imi cere sa merg acolo pt. a oficia casatoria. Avand in vedere faptul ca nu am vizitat niciodata o tara araba, cine ma poate ajuta cu sfaturi de orice gen pt. a nu ma trezi ca ajung acolo intr-o lume paralela. Multumesc.

    caty_sweet Jul 7 2007, 02:59 PM
    nu vreau sa te descurajez…eu am vb cu multe persoane despre indieni si despre musulmani,despre sotiile lor…ptr ei sotia e facuta ca sa aiba grija de copii,de casa si de familia sotului.sunt tratate ca niste obiecte…acum depinde,poate s-a schimbat lumea.am o prietena ce s-a casatorit cu unul din egipt.a plecat din tara ptr el..si acolo nu poate face mai nimic…nu poate iesi in oras fara sot.iar cu el iesea doar sambata sau duminica.in cursul saptamanii nu avea ce face…femeile se aduna si stau toata ziua la barfa si cam atat…nu stiu cum mai e acum,nu am vb cu ea de vreun an…dar stiu ca suferea acolo…isi iubea sotul dar se simtea inchisa…mai ales ca ea era mereu plecata in oras,la discoteca,cluburi,terase,prieteni multi….am uitat sa-si spun…era tratata ca oricare alta femeie pe acolo…faptul ca avea alta nationalitate nu era important ptr nimeni

    rosealight Jul 7 2007, 04:20 PM

    90% ai dreptate, eu l-am intrebat daca acolo pot iesi singura in oras, ai sa zambesti poate , mi-a raspuns bineinteles, poti iesi orunde vrei, DAR, unde ai vrea sa mergi fara mine?

    un troll a intrat in discutie:

    K0ntr0VerSy Jul 7 2007, 05:45 PM

    Niste fiinte superioare ca noi se tem de niste primitivi precum egiptenii?
    Induiosator.
    Cum vi s-ar parea situatia inversa: sa intrebe o tanara egipteanca despre apucaturile fine ale occidentalilor si sa isi exprime ingrijorarea fata de mentalitatea noastra? Think about it.
    E anul 2007, si oamenii aia sunt tot oameni. Daca vei fi tratata foarte cumsecade, cum ti se vor parea temerile astea ale tale?
    Nu va mai luati dupa propaganda asta americano-jidaneasca denigratoare la adresa popoarelor ‘teroriste’. Au o cultura (sa-i zic cultura?) diferita fata de a noastra, dar nu sunt salbatici, ffs.
    Ma rog, sunt si eu cam pornit, dar bottom line, e 2007.

    … stie el cum e cu lumea.

    etc, discutia e f lunga

  5. despina
    15 aprilie 2010

    Eu cunosc o tipa tanara- cred ca are vreo 30 de ani si care fost in timpul studentiei in mare amor cu un palestinian ( cu cetatenie israeliana).El medic, ea farmacista.
    Dupa ce el a terminat facultatea s-a intors acasa .Ea s-a dus in vizita la el.Acolo a vazut un frate de-al lui insurat tot cu o romanca ce trecuse la religia musulmana.
    Tipa a venit inapoi ingrozita si a jurat ca nu se mai duce acolo.
    El nici n-a vrut sa auda sa ramana in Ro.
    Poveste este in sine trista pentru ca nici unul nu s-a casatorit si nu si-a facut familie pana acum..
    Tipa este destul de rea, egoista, rautacioasa,dar frumusica .
    Pana la urma cred ca i-a folosit caracterul asta rautacios, a aparat-o de rele mult mai mari .
    El n-o lasa sa mearga in pantaloni,sa rada, sa merga la petreceri, devenea prizoniera lui..
    Povesti adevarate…

  6. emil
    15 aprilie 2010

    Postarea lui Costin este mentionata in extenso de situl romanesc de stiri 9am.ro. Eu am alergie la felicitari – deformare din iepoca de aur – dar Costin le merita cu prisosinta. Multumiri si sitului 9am.ro, care a mai mentionat si in trecut postari aparute aici (cu siguranta, cel putin un material al lui Francesco).

  7. dr pepper
    15 aprilie 2010

    da da.
    bun bun!
    Costin, sa sti ca ne mandrim cu tine.

  8. costin
    15 aprilie 2010

    asa, asa, ziceti, ovatii pt mine, oo daa! ???? glumeam.
    emil, mersi de muzici, f prea tare!

  9. Pataphyl
    15 aprilie 2010

    stima noastră și mîndria, costin, burqa și n-am rimă! ???? (dacă-i vorba de nuntă, mai potrivită decît o ovație cred c-ar fi o ovulație :mrgreen: )

  10. dr pepper
    15 aprilie 2010

    am lasat si eu mesaj pe 9 am.
    ceea ce face naineiem e o chestie f. misto. ( dand voce opiniilor blogurilor ce difera cu mult de ce reflecta presa)
    costin a fost prea bland cu descrierea presei romanesti si ce se intampla acolo.

    n’as vrea sa vorbesc cu pacat dar eu unul nu vad nici o diferenta intre parlamentarii si ziaristii romani.

  11. bugsy
    15 aprilie 2010

    „Tovarase Costin, felicitari!”

  12. Despina
    15 aprilie 2010

    Felicitari,Costin.
    9AM este printre primele care au inceput „Newsletter”-ul in Ro.
    Am gasit multe informatii diferite de ale altora.
    Cred ca este in acelasi grup cu „Ejobs” si cred ca proprietar este Dinu Patriciu

  13. Despina
    15 aprilie 2010

    Ce-am gasit :

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-7145129-cleric-iranian-adulterul-este-una-dintre-cauzele-cutremurelor.htm

    Cleric iranian: Adulterul este una dintre cauzele cutremurelor
    de Alina Neagu HotNews.ro
    Duminică, 18 aprilie 2010, 20:24 Actualitate | Internaţional

    Proliferarea relatiilor sexuale nelegitime este una dintre cauzele cresterii numarului de cutremure, a afirmat ayatollah-ului Kazam Sedighi, de la Teheran. „Catastrofele naturale sunt rezultatul propriului nostru comportament’, a spus el. ‘Multe femei incorect imbracate ii strica pe tineri, iar cresterea numarului de relatii sexuale nelegitime contribuie la producerea a tot mai multe cutremure”, este de parere ayatollahul iranian, citat de Agerpres.

    Clericii conservatori acuza adesea nerespectarea tinutei vestimentare islamice stricte de catre o parte a tinerelor iraniene, mai ales la Teheran si in marile orase ale tarii.

    „Nu avem altceva de facut decat sa ne conformam regulilor islamului”, sustine ayatollahul Sedighi, amintind recentele afirmatii ale presedintelui Mahmud Ahmadinejad, care a avertizat asupra riscurilor unui seism la Teheran.

    Sedighi a adaugat ca „este necesar un efort colectiv” pentru rezolvarea problemelor societatii, provocate de „cresterea varstei pentru casatorie si numarul de divorturi”.

  14. dr pepper
    15 aprilie 2010

    hahahaha, avem vesti de la laura:

    Sunt prizoniera vulcanului, în Londra

    saraca.

  15. Francesco
    15 aprilie 2010

    Luc Chatel, purtatorul de cuvant al guvernului Frantei a anuntat dupa reuniunea cabinetului de miercuri 21 aprilie ca presedintele Nicolas Sarkozy a cerut un proiect de lege care interzice purtarea valului islamic „in toate locurile publice”.
    Presedintele a insistat ca „totul sa fie facut in asa fel incat nimeni sa nu se simta stigmatizat”.

  16. dr pepper
    15 aprilie 2010

    nu mai stiu unde am vazut postate episoadele southpark, asa ca am sa postez aici reactia musulmanilor, via fox news:

    http://video.foxnews.com/v/4159547/south-park-episode-prompts-death-threats?loomia_ow=t0:s0:a4:g4:r2:c0.000000:b0:z5

    „trebuie sa ii avertizam pe matt si trey ca ceea ce fac este o prostie si vor sfarsi probabil precum theo van gogh
    aceasta nu este o amenintare ci mai degraba o realitate a ceea ce li se poate intampla”

    … religia pacii

  17. Despina
    15 aprilie 2010

    MayDay !

  18. costin
    15 aprilie 2010

    uite pepper, spuneam si eu aici, stirea a ajuns si la noi. South Park rulz!!

  19. costin
    15 aprilie 2010

    o’Reilley a imbatrinit, he’s a woos (sau cum s-o scrie)

  20. costin
    15 aprilie 2010

    9AM are un articol despre cum s-a finalizat problema scoaterii in ilegalitate niqabului si a burqa in Belgia: Prima tara din UE care interzice valul islamic integral

    Deputatii belgieni au interzis joi femeilor din tara sa poarte val islamic integral in spatiile publice, prima masura de acest gen din Europa de Vest, relateaza Washington Post.

    Votul in unanimitate din camera inferioara a Parlamentului intervine in replica la iritarea din ce in ce mai mare din Belgia si Europa de Vest in ceea ce priveste numarul si vizibilitatea musulmanilor, ale caror obiceiuri si atitudini reprezinta adesea o provocare pentru acest continent, majoritar crestin, scrie NewsIn.

    [Burqa in Europa si provincialismul presei romanesti]

    Dupa luni de dezbateri aprinse, si guvernul francez a anuntat ca va adopta o interdictie similara pana in luna septembrie, o promisiune criticata de musulmani, care au calificat-o drept o „stigmatizare” a religiei lor.

    Presedintele Nicolas Sarkozy a decis saptamana trecuta sa introduca un proiect de lege in acest sens, in pofida unui avertisment al Curtii Constitutionale, potrivit caruia o astfel de interdictie ar contraveni legii fundamentale. „Burqa nu are ce cauta in Franta”, a spus el.

    Proiecte similare au fost introduse in Parlamentele din Italia si Olanda, unde jurisidictiile locale au impus deja o serie de masuri impotriva valului. 20 de comunitati locale din Belgia, inclusiv Bruxelles-ul, decretasera anterior interdictii privind valul.

    Potrivit Human Rights Watch, lideri politici din Elvetia si Austria au sugerat ca astfel de legi ar fi o idee buna si in tarile lor. Mai la nord, Guvernul danez a dat publicitatii o declaratie in ianuarie, potrivit caruia valul integral convine valorilor daneze, dar a decis sa nu adopte o lege in acest sens, deoarece putine femei din tara il poarta.

    Alegatorii elevetieni au interzis in decembrie, prin referendum, construirea de minarete. Votul lor a fost criticat drept antimusulman, dar a fost privit favorabil de politicienii conservatori francezi, care au sugerat ca Parisul ar putea proceda la fel.

    Valul integral a fost condamnat de politicieni europeni, atat de dreapta cat si se stanga, care il considera o incalcare a demnitatii femeii, dar si un risc pentru securitate in scoli, banci si cladiri guvernamentale.

    Votul din camera inferioara a Parlamentului belgian a reprezentat un acord rar intre partidele politice din tara, pe fondul unei crize politice intre flamanzi si francofoni, ce a dus la prabusirea guvernului lui Yves Leterme saptamana trecuta.

    In principiu, cabinetul lui Leterme se ocupa numai de afacerile curente, dar aceasta masura se afla deja pe agenda, pentru ca fusese votata in unanimitate de comisia pentru afaceri interne a Camerei Deputatilor si era considerata o prioritate.

    Legea interzice oricui sa apara in public cu fata ascunsa, neidentificabila. Sunt prevazute si o serie de exceptii, precum carnavalurile, daca sunt autorizate de autoritatile locale. Cei care incalca norma, vor fi amendati si vor fi condamnati la inte una si sapte zile de inchisoare.

    Pentru a intra in vigoare, masura urmeaza sa fie votata de Senat, ceea ce, pe fondul crizei politice, ar putea dura destul de mult timp.

    Formatiunea de centru-dreapta Miscarea pentru Reforma, care a introdus legea, a invocat securitatea si demnitatea femeii, dar a subliniat ca masura este si un mesaj pentru activistii islamisti ca Belgia nu va tolera incalcarea valorilor sale nationale.

    Un reprezentant al Huuman Rights Watch pentru Europa de Vest, Judith Sunderland, a calificat masura drept o situatie in care toata lumea pierde. „Tratarea femeilor musulmane pioase ca pe infractori nu le va ajuta sa se integreze”, a spus ea, intr-un comunicat.

  21. costin
    15 aprilie 2010

    Articolul a a fost preluat de garbo.ro:

    Dar, in ce masura se poate vorbi despre libertate atunci cand ne gandim la burka si la niqab, aceste costumatii destinate femeilor, specifice culturii fundamentaliste islamice si care transforma femeile in “umbre” pe intreg parcursul vietii lor?

    Valul integral a fost condamnat de politicienii europeni, atat de dreapta cat si se stanga, care il considera o incalcare a demnitatii femeii, dar si un risc pentru securitate in scoli, banci si cladiri guvernamentale. De multe ori, intentiile teroriste au putut fi mai usor ascunse prin intermediul acestor vestimentatii. In Europa, nu rare au fost cazurile in care burka si niqab-ul au fost folosite de criminali musulmani pentru a-si ascunde identitatea in timpul jafurilor si crimelor.

    Exista deja discutii ca niqab-ul (vesmantul islamic care lasa descoperiti doar ochii femeii) si burka (vesmantul islamic care le obliga pe femei sa se acopere din cap pana in picioare, putand sa respire si sa vada doar cu ajutorul unei panze mai subtiri care le acopera fetele), sa fie interzise in toata Europa.

    Pe de alta parte, in lumea islamica problema a luat o turnura chiar isterica, pentru ca liderii spirituali islamici au gasit vinovatii pentru cutremurele si catastrofele naturale din ultima perioada, si anume femeile care nu respecta codul vestimentar. Astfel, in Iran, femeile bronzate risca inchisoarea, anunta site-ul Care2.com.

    Burka – “temnita” femeilor islamice
    Burka are originea in tarile arabe in perioada preislamica si este folosita de cei mai fundamentalisti dintre musulmani pentru a-si ascunde nevestele de privirile indiscrete ale trecatorilor. Coranul impune “modestia” vestimentara, iar burka, chiar daca isi are originea in obiceiurile tribale arabe preislamice si nu in Coran, este impusa femeilor din zonele controlate de islamisti radicali in Orientul Mijlociu, obicei ce a ajuns prin imigratie si in marile orase occidentale, explica site-ul de analiza politica internationala, Patrupedbun.ro. Este citata aici si jurnalista canadiana Licia Corbella de la publicatia Caglary Herald, care a calatorit in Orient si care a stiut sa descrie foarte bine senzatia pe care ti-o dau vesmintele islamice, pe care femeile sunt obligate sa le poarte.
    Sursa foto: Babasteve
    […]

  22. emil
    15 aprilie 2010

    Ia vezi… sigur l-a preluat si franciza de lifestyle de la hotnews.ro ???? smartwoman

  23. costin
    15 aprilie 2010

    aia sint ocupati cu „libertatea fumeilor”, emile, nu cu burqa

  24. emil
    15 aprilie 2010

    Credeam ca burka are oleacă de a face cu libertatea femeilor, dar nefiind femeie, ce știu eu? Bine că le avem pe smartcucoane, altfel rămîneam în totală confuzie epistemologică.

  25. costin
    15 aprilie 2010

    emile, ignorantule, nu cunosti feminismul. feminismul se ocupa cu revolutia, fumeile si feminismul sint asa, sa dea bine ???? buf

  26. Pataphyl
    15 aprilie 2010

    costin

    păi da’ ????
    P.S. got Re:mail!

  27. costin
    15 aprilie 2010

    Eurocratii in lupta continua pentru „drepturile omului” sustin obiceiurile cele mai barbare venite din deserturile arabiei, prin care barbatii musulmani isi ascund femeile de privirile oamenilor in public. „Drepturile omului” pentru care luptă Consiuliul European sînt de fapt drepturile barbatului musulman de a-şi trata femeile ca pe obiecte. Detalii neimportante pentru euroidio
    ţii din Consiuliul Europei, aceasta masa de birocraţi nealeşi care îşi fac de cap în Bruxelles şi Strasbourg.

    Council of Europe votes against ban on burka

    The Parliamentary Assembly of Europe’s human rights watchdog, the Council of Europe, passed a resolution warning that if governments imposed such a ban they would be denying women ”who genuinely and freely desire to do so” their right to cover their faces.
    But while the Assembly opposed a general ban, it left the door open for targeted laws against the burka, pointing out that legal restrictions may be justified ”for security purposes, or where the public or professional functions of individuals require their religious neutrality, or that their face can be seen”.

    The vote came in Strasbourg amid continuing controversy in France over efforts to introduce a general burka ban.
    The Muslim Council of Britain has attacked President Nicolas Sarkozy as ”patronising and offensive” after he declared: ”The burka is not a sign of religion, it is a sign of subservience. We cannot accept to have in our country women who are prisoners behind netting, cut off from all social life, deprived of identity.”
    Belgium’s lower house of parliament has already voted unanimously for such a ban. If unamended by the upper house – the Senate – the ban would be the first of its kind in Europe, introducing into Belgium’s criminal code a prohibition on the wearing in public places of ”clothing that hides the face”.
    The resolution, approved by national MPs representing their countries on the human rights body, acknowledged that the veiling of women is often perceived as ”a symbol of the subjugation of women to men”. But a general ban would impede the rights of women freely wishing to cover up.
    However, the parliamentarians added: ”No woman should be compelled to wear religious apparel by her community or family. Any act of oppression, sequestration or violence constitutes a crime that must be punished by law.”
    The resolution was part of a report on Islam, Islamism and Islamophobia, which also called on European governments to work to educate Muslim women, their families and communities on their human rights and to encourage them to take part in ”public and professional life”.
    It also called on Switzerland to repeal as soon as possible its general ban on the construction of minarets, which it described as discriminatory.

  28. Auggie
    15 aprilie 2010

    Eu am fost in turcia saptamina trecuta, si am fost uimit sa vad intr-un stat care se declara laic un numar foarte mare de femei cu val negru, manusi negre in mana si asa mai departe. Si domane cit de cald era afara. Ce le-as recomanda domnisoarelor care militeaza pentru libertate in europa, si oprimarea femeii in general in lumea islamica ese urmatorul lucru : prin iunile, iulie cind or sa fie caldurile acelea de bucuresti 40 – 42 de grae la umbra sa se imbrace in negru, sa isi puna manusi si sa se plmbe asa vreo doua ore pe la pranz intre romana si unirii fara sa aiba posibilitatea sa bea apa caci levom vedea fata, apoi sa fie puse sa scrie un editorial de bun simt despre cum au militate ele pentru dreptul de a purta whatever burqa, val negru.

  29. helene
    15 aprilie 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=34Oj6MPs0So

    Puteti sa vedeti in acel film cam cite drepturi au femeile in islam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian