De-a lungul secolelor, Biserica Ortodoxă Rusă a fost un promotor activ al ideologiei imperiale ruse. Situația nu este mai puțin gravă în prezent, când BORu este condusă de foștii KGB-iști. Reprezentanții Patriarhiei Ruse promovează ortodoxismul rus, belicos și șovin, care nu este același lucru cu creștinismul ortodox autentic. Din acest punct de vedere, ierarhii ruși sunt pe aceeași linie cu Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin.
Cunoaștem din istorie că este specific statului moscal să utilizeze religia, sau mai exact, propria interpretare a creștinismului pentru a-și justifica imperialismul. Ortodoxismul rus este ideologie de stat. În realitate, creștinismul promovează iubirea și pacea. Din punct de vedere teologic, numai războiul de apărare este acceptabil.
Susținerea războiului din Ucraina de către reprezentanții Bisericii Ruse este o formă de erezie, consideră mitropolitul georgian Iosif de Șemokmedi. Menționăm că în Rusia, doar 5% din populație frecventează regulat biserica.
Etnologul român Gheorghiță Ciocioi invocă următorul citat biblic ca argument împotriva anexării Basarabiei de către Rusia:
„Blestemat să fie cel care va muta hotarul aproapelui său!” (Deuteronom 27:17)
Patriarhia Moscovei susține fățiș invazia Ucrainei
„Din declarațiile mai multor ierarhi ruși rezultă limpede că regimul Putin are drept obiectiv ocuparea Ucrainei și incorporarea ei în Federația Rusă. Acest stat nu are dreptul de a fi independent, „neexistând o națiune ucraineană”. Ideologia oficială, exprimată tot mai vădit astăzi prin mass-media rusă și Patriarhia Moscovei, după constatările mai multor jurnaliști din Rusia și Ucraina, are în vedere restaurarea Uniunii Sovietice și introducerea represiunii pentru reeducarea dizidenților, inclusiv în lagăre și închisori. Acest regim ar trebui să fie o „alternativă” la democrațiile care s-au „compromis”. Biserica Rusă oferă o justificare teologică pentru scopul dat prin declararea statelor democratice drept imorale, Rusia fiind dată ca exemplu de stat cu o „înaltă moralitate”, fiind ortodoxă. Potrivit discursului oficial al Patriarhiei Moscovei, acesta este un război pentru „apărarea (răspândirea) Ortodoxiei” (cf. dveri.bg, interfax. ru, patriachia.ru etc.)”, scrie Gheorghiță Ciocioi într-o postare pe Facebook.
Gheorghiță Ciocioi este etnolog, publicist și traducător român, doctor în spațiul etnologic și religios românesc, balcanic și slav. Dl Ciocioi a publicat mai multe cărți, articole și traduceri (120 de titluri – din bulgară, medio-bulgară, rusă, franceză).
Pe 23 februarie, când Rusia a sărbătorit Ziua Armatei, Patriarhul Kiril (Gundiaev) al Bisericii Ortodoxe Ruse a spus că armata rusă „a ales calea cea bună”. (sursa: risu.ua)Prezentăm mai jos o parte din informațiile prezentate de Ciocioi.
Pe 9 martie, Patriarhul Kiril a susținut declarativ teza puterii de la Moscova potrivit căreia rușii și ucrainenii sunt unul și același popor. Mai mult, în legătură cu războiul din Ucraina, a afirmat într-o predică că „am intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, ci metafizică.” „Iertarea fără dreptate înseamnă capitulare și slăbiciune”, a zis patriarhul rus.
„Apreciem contribuția dumneavoastră la viața politică a țării”, îi spunea pe 30 noiembrie 2021 patriarhul Kiril lui Jirinovski, cunoscut politician rus cu viziuni belicoase și extremiste, în timpul unei vizite a acestuia la reședința patriarhală din incinta Mănăstirii Sf. Daniel din Moscova. Vizita avea loc cu ocazia aniversării implinirii de Jirinovski a vârstei de 75 de ani scrie df.news.
În urmă cu un an, Jirinovski amenința că va scălda R. Moldova “într-o baie de sânge“.
Kiril a participat la înmormântarea lui Vladimir Jirinovski împreună cu Putin.
#Putin also attended the funeral of far-right politician Vladimir #Zhirinovsky. pic.twitter.com/Cf78lAbi1b
— NEXTA (@nexta_tv) April 8, 2022
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, etnologul Gheorghiță Ciocioi a publicat pe pagina sa Facebook mai multe exemple de afirmații belicoase ale ierarhilor și clericilor ruși cu privire la războiul din Ucraina. Cu persmisiuena dumnealui, reproducem mai jos câteva dintre cele mai “neortodoxe” declarații.
În ciuda atitudinii belicoase, patriarhul Rusiei a susținut că „trebuie să ne rugăm, în primul rând, pentru păstrarea păcii pe pământ ucrainean, pentru păstrarea unității Bisericii noastre, pentru ca Biserica Ortodoxă să nu sufere nici un prejudiciu și, întâi de toate, pentru ca învățăturile false să nu întineze sfinţenia Bisericii. Rugăciunea noastră de astăzi este ca unitatea spirituală a pământului rus să fie păstrată”. În acest afirmații, Kiril sugerează că Ucraina este parte a „lumii ruse” și teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Pe 10 aprilie, patriarhul a cerut rușilor să sprijine Kremlinul și să fie uniți în jurul autorităților în ce privește războiul, pentru a fi „respinși inamicii. Atât cei din afară, cât și cei din interior.”
Gheorghiță Ciocioi aduce un argument biblic împotriva ereziei filetist-belicoase a patriarhiei de la Moscova: „Dumnezeu voia să cruțe Sodoma pentru 50 de credincioși. Ba s-a învoit chiar cu 40, 30, 20, ori 10 suflete. Patriarhul Kiril a îndreptățit „operațiunea specială“ în Ucraina, motivând că pe Nipru s-ar afla o mână de „păcătoși“. Punând pe drumuri milioane de creștini, rămași fără un acoperiș, loc de muncă, ori biserica lor parohială. Mai neîndurător decât Divinitatea, puțin spus!”
În legătură cu războiul din Ucraina, Gari Kasparov, mare maestru internațional la șah și unul dintre principalii opozanți ai lui Putin, a declarat că patriarhul Kiril „este și el un criminal de război și nici un ritual bisericesc nu-l absolvă de vreo răspundere, deoarece face parte din angrenaj (regimul lui Putin).” „Scurt: de pe vremea lui Stalin, Biserica Rusă face parte din KGB. Kiril Gundeaev trebuie să poarte și el responsabilitate directă, la fel ca liderii militari și propagandiști”, a mai zis Kasparov citat de dl. Gheorghiță Ciocioi.
Mitropolitul Tihon de Pskov, considerat duhovnicul lui Putin, a făcut la rândul său declarații pro-război, justificându-l cu un potențial atac al Ucrainei asupra Rusiei: „Dacă nu ar fi făcut-o acum, după un timp, ar fi avut loc un atac asupra Rusiei cu milioane de victime.” Îi numește pe ucraineni „schismatici ticăloși” și afirmă că „nu există Ucraina și Rusia – luate separat – există o singură Sfântă Rusie. Iar dușmanii au decis să ne despartă, distrugând Ortodoxia în Malorusia.” Mitropolitul îi acuză pe ucraineni de nazism și xenofobie: „paradele naziste de mii de oameni de la Kiev. Ororile din ultimii ani în Donbas. Copiii scandând pe străzile Ucrainei: «Trosniți-i pe muscali, adunați-le cadavrele» . «Suntem copiii Ucrainei» . «Moscova să zacă în ruine!» «Ce te vei face când vei fi mare?» «Măcelar de muscali»… Torturări îngrozitoare ale soldaților noștri. Ești uimit de cum pot ajunge oamenii la o asemenea ură.”
„Nu vrem să învingem Ucraina, ci ca acolo să domnească pacea lui Dumnezeu”, a conchis mitropolitul Tihon de Pskov, în predia duminicală din 10 aprilie, notează Gheorghiță Ciocioi.
Mitropolitul Lev de Novgorod, într-o adresare video, acordă susținere „operațiunii speciale” din Ucraina și a citat din Vladimir Putin: „Este mai bine să luptăm pe un teritoriu străin decât să avem teroriști pe pământul nostru.”
Arhiepiscopul Pitirim Volocikov a declarat că „soldații ruși care mor în Ucraina merg în rai”, notează teologul Gheorghiță Ciocioi. Ierarhul susține că Putin trebuie încoronat țar și că ar fi avut o viziune profetică în care i s-ar fi arătat Sfântul Iov de la Poceaev: „A venit la mine, m-a îmbrățișat, m-a sărutat de trei ori și, zâmbind, mi-a confirmat gândurile. M-am trezit: Oh, a început operațiunea specială! Și m-am bucurat: președintele Rusiei face totul bine, după știința militară. M-am gândit: Iov de la Poceaev și moaștele lui se află pe teritoriul Ucrainei de astăzi. Iar aceasta arată că sunt orthodox în gândirea mea. (…) Dacă patriarhul nu vrea să-l încoroneze – și eu, și patriarhul avem același har – voi pune eu coroana pe capul lui Putin.” Ierarhul susține că Ucraina este o „periferie a Rusiei”, nefiind prima oară când această țară este ocupată, prinții ruși atacând întotdeauna Kievul când cetatea „devia de la calea cea dreaptă“. Criteriul pentru sfințenia soldaților, în opinia sa, nu este Evanghelia, ci „știința militară”.
Așa-zisa „eliberare” a Ucrainei este susținută și de egumenul Teodosie Nesterov: „Acum, că mulți din Ucraina au îmbrățișat vădit ideea nebună că ar fi posibil și de trebuință un război cu Rusia, limita a fost, în mod evident, atinsă, iar președintele nostru a luat decizia deloc ușoară de a riposta… Luptele continuă, suntem într-o situație în care retragerea și capitularea nu pot reprezenta o opțiune, pentru că ar conduce la și mai multe distrugeri și jertfe.”
La rândul său, mitropolitul Mitrofan al Murmanskului a afirmat că „Rusia este ultima redută, împreună suntem ultimii care ne opunem .. Suntem ultimii care putem îndeplini această misiune istorică, ajunsă pe umerii noștri; a muri pentru adevăr, pentru dreptate, pentru credință. Toți rușii trebuie să plătească acum pentru victoria militară din Ucraina. Destinul nostru este să luăm armele și să luptăm.”
Episcopul Pitirim Tvogorov al Zvenigorodului a recurs la idei mistico-belicoase, demonizând Occidentul și preamărind Rusia: „Domnul iubește pe cel pe care îl pedepsește… Și acum, Dumnezeu, iubind Ucraina, o pedepsește… Rușii sunt doar o unealtă a lui Dumnezeu, precum o curea cu care tatăl își pedepsește copilul. Dar copiii, proști, se mânie pe curea… Ucraina și-a dorit în chip maniacal să adere la Uniunea Europeană – și-a dorit prosperitate europeană, civilizație, ca să aibă parte de o bucată de slănină și pâine. Însă Uniunea Europeană de acum e Sodoma și Gomora din vechime. Occidentul colectiv de astăzi este un desfrânat pe care Tatăl Ceresc nu îl iubește și, prin urmare, nu îl pedepsește, așa că aceste țări trăiesc bine… La sfârșit, ele vor fi pedepsite… Statele Unite și Occidentul colectiv, pe viitor – împărăția lui antihrist. Statele Unite sunt desfrânata babiloniană care se desfată în sângele creștinilor… Războiul trebuie să se încheie cu unificarea popoarelor rus, ucrainean și belarus într-un singur popor… Împărăția lui antihrist este deja aici – urăște Rusia”, spune episcopul Pitirim, citat de Gheorghiță Ciocioi.
Protoiereul Artemi Vladimirov din Moscova, a afirmat într-o predică din Duminica iertării: „Iată cum ne pregătim pentru începutul Postului Mare și pentru Paștele ceva mai departe, după cum credem, din 2022 – când întreaga Rusie – Mare și Mică și Albă – se va preface într-un singur regiment Nemuritor de la Vladivostok la Kaliningrad. Să sperăm că Moldova, Kazahstanul și nefericita Ucraină ni se vor alătura în curând. Iar Gruzia e pe drum. Ei bine, puteți ghici singuri ce se va întâmpla cu țările baltice. Astăzi sunt bază militară pentru exterminarea slavilor.”
Preotul Andrei Tkacev, misionar al Bisericii Ruse, portavocea ortodoxiei ruse de azi: „În Ucraina sunt frații noștri. Oamenii noștri sunt acolo, prinși în dinții unui câine satanicesc… Dacă n-am fi făcut nimic, ei (ucrainenii) ar fi aterizat aici peste doi ani, fără milă și fără să dea de veste cuiva. Iar dacă ar veni aici, ne-ar tăia în bucăți și ar înroși acoperișurile cu sângele nostru.”
Arhidiaconul Vladimir Vasilik, membru al Comisiei liturgice sinodale a Patriarhiei Moscovei: „Putem considera că cei în curs de eliberare din Ucraina, lejer spus, nu sunt foarte fericiți de a fi eliberați. Desigur, mai ales acum, când trebuie să stea în subsoluri, așteptându-se la rachete și bombe (din fericire, în cea mai mare parte, acestea nu ajung la civili), să sufere privațiuni și felurite suferințe, moartea celor dragi. Este firesc ca oamenii să-și dorească pacea și să nu se gândească la marea politică și la viitor. Dar nici o intervenție chirurgicală nu e lipsită de sânge și de durere. Pacientul poate cârti împotriva medicului: „Îmi era mai bine înainte cu tumoarea.” Însă după aceea va înțelege că i-a fost salvată viața…”
“Dovezi zilnice ale faptului că BO Rusă este CLAR Și DELIBERAT complice la genocidul din Ucraina”, scrie Teodor Bachonschi pe Facebook referindu-se la declarațiile lui Vladimir Vasilik.
Mitropolitul Leonid Gorbaciov, “Exarh al Africii”, scria pe canalul să de Telegram, pe 8 aprilie, că „După anii ’90, încercând să fim cuminți și ascultători, după învățăturile magilor din Apus, ne-am tot integrat în «lumea civilizată» , care (…) s-a dovedit a fi cu totul diferită de ceea ce părea“. „Cea mai mare țară din lume («s-au ocupat de asta Domnul și înaintașii noștri» ) nu trebuie să îngenuncheze în fața nimănui, să ceară iertare cuiva pentru cele nesăvârșite“, în opinia exarhului, citat de Gheorghiță Ciocioi.
Mtropolitul Serghi de Voroneji justifică la rândul așa-zisa „operațiune specială” și victimizează Rusia, acuzând ucrainenii de naționalism. Spune că „trebuie să-l sprijinim cu toții pe președintele nostru și munca pe care acesta o depune. Această sarcină nu poate fi făcută fără vărsare de sânge”, a spus mitropolitul rus.
Predica împotriva războiului din Ucraina – o confruntare directă cu „miliția bisericească“
În ciuda atitudinii belicoase a administrației Patriarhiei Moscovei, care a binecuvântat războiul, există clerici ruși care se poziționează împotriva invaziei. Un exemplu este cunoscutul teolog Andrei Kuraev. Pe 6 martie, Kuraev a declarat că „patriarhul Kiril a rostit astăzi cea mai rușinoasă predică a sa”, potrivit traducerii lui Gheorghiță Ciocioi. “Ea va rămâne în istorie ca un exemplu al unei manipulări de cea mai joasă speță”, a adăugat Kuraev. Este vorba de o predica în care patriarhul a susținut că armata rusă luptă în Ucraina împotriva homosexualilor și că războiul din Ucraina are o dimensiune metafizică.
„În 2014, am spus că primul soldat rus care va trece granița în Ucraina va deveni groparul Bisericii Ortodoxe Ruse din această țară… Astăzi, la slujba de duminică, preoții au refuzat să-l mai pomenească pe Patriarhul Kiril în rugăciunile lor. Căci nu a aflat nici un cuvânt prin care să condamne această intervenție… Ceea ce înainte clerul își permitea la nivel individual, intrând în conflict cu conducerea bisericii, capătă acum un caracter de masă. Era de așteptat… Acei oameni care cred că restaurează “lumea” rusă sunt cei care o îngroapă cu succes”, a spus Kuraev în primele zile de război, citat de Gheorghiță Ciocioi.
Teologului Andrei Kuraev, protodiacon al Bisericii Ortodoxe Ruse, i s-a interzis să slujească în urmă cu doi ani datorită pozițiilor sale contrare celor oficiale ale BORu. Kuraev a studiat teologie la București în 1988 și a vizitat de mai multe ori România.
Clericii ruși care condamnă războiul riscă persecuții. De exemplu, un preot care în Duminica Iertării a predicat împotriva războiului a primit o amendă în valoare de 200 de euro. „ N-ar părea mult. Doar că un preot de țară în Rusia are un salariu de 12-14 mii de ruble lunar. Bani pentru întreaga familie cel mai adesea. Vladica de care aparține nu l-a apărat. Așa s-ar fi cuvenit. Doar predica Evanghelia… În Rusia, nu e greu de priceput de ce”, remarcă Ciocioi.
Mitropolitul Ferapont de Kostroma a comentat recent predicile împotriva războiului a doi preoți din eparhia sa – protoiereul Gheorghi Edelstein și preotul Ioan Burdin, scrie Gheorghită Ciocioi într-o postare pe Facebook. “Ambii, preoți de țară. Cei dintâi clerici ruși care și-au ridicat glasul împotriva războiului din Ucraina. Preotul Burdin (mai tânăr) a fost chiar arestat și amendat pentru atitudinea sa. Potrivit mitropolitului, declarațiile celor doi slujitori ai Bisericii „miros a mândrie”, aceștia părând să-i considere pe ceilalți clerici din eparhie drept „lași”, „ca fiindu-le teamă de putere și, vezi Doamne!, ei ar fi gata de martiriu”. Ierarhul rus crede că preotul ar trebui să exprime „nu părerea sa, ci opinia Bisericii”, „politica rusă sau internațională ținând de patriarh și Patriarhia Rusă, aceasta nefiind o prerogativă a unui preot de țară.”
Convingerea mitropolitului este că Biserica a fost întotdeauna „patriotică” și nu poate fi altfel. Astfel, enoriașii preotului Burdin au strâns semnături și l-au destituit pe acesta din îndatoririle lui de paroh, martirii neluptând niciodată împotriva regimului.
A predica împotriva războiului din Ucraina, conform presei independente religioase din Rusia, înseamnă, pur și simplu, astăzi o confruntare directă cu noua „miliție bisericească“ din această țară”, remarcă Ciocioi.
Preotul Fernando Vera, parohul bisericii catolice „Sf. Petru și Pavel” din Moscova, a fost expulzat din Rusia. “Cum i s-a impus ca în 24 de ore să părăsească teritoriul rus, parohienii săi au rămas fără slujba de Paști. Părintelui Fernando Ii plăcea să spună lucrurilor pe nume. Deloc o virtute civică astăzi”, scrie Gheorgiță Ciocioiu.
În urmă cu o lună, 285 de preoți și diaconi din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse au semnat un apel prin care cheamă la încetarea războiului. „Noi respectăm libertatea dată de Dumnezeu omului și credem că poporul ucrainean ar trebui să facă alegerea singur, nu sub amenințarea armei (…) suntem îndurerați de încercarea grea la care au fost supuși nemeritat frații și surorile noastre din Ucraina”, scrie în apel, potrivit traducerii lui Ion Andronache. „Din cei 285 de clerici ortodocși din cadrul Patriarhiei Ruse care au semnat acest apel nu este niciun preot, diacon sau episcop din Republica Moldova”, potrivit lui Ion Andronache.
„Au început să apară parohii ortodoxe ruse în Vest care refuză să mai facă parte din Patriarhia Moscovei din cauza Patriarhului Kirill, care susține deschis războiul din Ucraina. În curând vor fi foarte multe! Stimate mitropolit Vladimir, stimați membri ai sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, întoarceți și voi spatele patriarhului criminal”, scrie Ion Andronache, fost student la Teologie, într-o postare pe Facebook. În privința Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, Andronache crede că aceasta trebuie să se despartă de Patriarhia Moscovei, iar o soluție în această privință este să se alăture Patriarhiei Române prin fuziunea cu Mitropolia Basarabiei.
În istorie, clerul rus a mai avut personalități luminate care nu s-au raliat ideologiei imperialiste. Un exemplu în acest sens este Sfântul Nicolae Kasatkin, călugăr care a făcut misionariat în Japonia alături de Anatolie Tihai, călugăr de origine basarabeană. Acesta a criticat cu asprime politica belicoasă a Rusiei și orgoliul său național, fiind de părere că din propria ei vină este urâtă de „toate popoarele”.
Reacții în mediul clerical din Ucraina
Dacă în Rusia reprezentanții cei mai de seamă ai ortodoxiei au un discurs pro-război, o atitudine diferită manifestă, de exemplu, mitropolia Kievului, subordonată Patriarhiei Moscovei. Onufrie Berezovski, întâistătător al Bisericii Ucrainene subordonată BORu, a condamnat invazia rusească.
După masacrul de la Bucea, mai mulți ierarhi din Mitropolia Kievului subordonată Patriarhiei Ruse au condamnat atrocitățile făcute de ruși și au transmis condoleanțe familiilor îndoliate. De menționat că în cuvântarea mitropolitului Onufrie despre tragedia de la Bucea, nu s-a făcută nici o referire la Rusia, ruși și armata rusă, remarcă Gheorghiță Ciocioi.
Biserica Autocefală a Kievului: Tiranul rus, cei care îl susțin și armata lor sunt moștenitorii crimelor lui Stalin; conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse le sunt complici
Totuși, Mitropolitul Onufrie, Întâistătătorul Bisericii Autocefale a Kievului a condamnat la începutul lunii. „Ideologia «lumii ruse» este totuna cu ideologia nazistă!… Kiril Gundeaev (Patriarhul BORu m.ed.) și-a făcut deja alegerea în favoarea faptelor lui Antihrist.”
“Rușii nu au venit să-i elibereze pe ucraineni. Tot ce se poate vedea acum în regiunea Kiev, în Mariopol, în orașele și satele din regiunea Cernihiv, în regiunile Sumi, Harkov, Donbas, în sudul Ucrainei, mărturisește următoarele: tiranul rus, cei care îl susțin și armata lor au venit în pământul nostru pentru a „elibera” Ucraina de ucraineni. Ei continuă lucrarea întunecată, diavolească a trupelor țarului Petru, care au măcelărit și ars Baturin.
Fac la fel ca bandele ruso-bolșevice, care au vărsat râuri de sânge în vremea „terorii roșii”. Sunt moștenitorii crimelor lui Stalin, autorii represiunii și genocidului – Holodomor –, care au fost planificate în același Kremlin roșu-sângeriu pentru a nimici poporul ucrainean. (…) Ideologia lumii ruse este totuna cu ideologia nazistă. Ea justifică violența, crima, războiul și genocidul și, prin urmare, trebuie respinsă și condamnată în același mod ca nazismul, ideologii ei și crimele sale. Complici și conducători ai acestei ideologii criminale sunt conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril Gundeaev și asociații săi. (…)
A condamna aceste crime, a condamna încălcarea legilor omenești și dumnezeiești nu este doar un drept, ci o datorie morală a fiecăruia, dar mai ales a creștinilor ortodocși. La urma urmei, nu este vorba aici de subtilități ale dreptului canonic, de dispute teologice ori chestiuni istorice. E vorba despre bine și rău ca atare și despre alegerea fiecărui om: cu Dumnezeu ori cu Diavolul? Kiril Gundeaev și-a făcut deja alegerea în favoarea faptelor lui Antihrist. Îi chem pe cei care încă îl mai consideră păstor al lor – deschideți ochii, priviți roadele otrăvitoare ale învățăturilor sale, stați departe de fărădelege și nu fiți complicii lui!””, a declarat mitropolitul Onufrie, în traducerea lui Gheorghiță Ciocioi.
Mitropolia Cernăuților și Bucovinei nu-l mai pomenește pe Patriarhul Rusiei la liturghie, iar „clerul Mitropoliei Lvov cere deja declararea unilaterală a autocefaliei”, scrie Ciocioi. Întâistătătorul BORu nu mai este pomenit nici de eparhiile Sumî, Rivne, Mukacevo, Vladimir Volînia și Jitomir. Toate sunt „eparhii ucrainene din cadrul Patriarhiei Moscovei care au avut de suferit de pe urma agresiunii ruse. Se presupune că aceasta se face cu acordul mitropolitului Onufrie de la Kiev”, informează Gheorghiță Cicioi.
Reacții în Georgia: Militarismul Bisericii Ruse – o formă de erezie
Într-o declarație de pe 25 martie, cu ocazia aniversării a 105 ani de la obținerea autocefaliei de către biserica georgiană, președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat: „Ucrainenii trebuie să aibă propria Biserică autocefală. Biserica Rusă nu are ce să caute în Ucraina. De ce ar trebui să fie astfel? Pentru că Rusia și-a pierdut orice drept moral de a mai fi o țară ortodoxă, iar Biserica sa nu mai poate fi soră cu o altă biserică ortodoxă locală.”
Mitropolitul georgian Iosif de Șemokmedi, din Patriarhia Georgiei, a acuzat ierarhii ruși de erezie:
„Unii, clerici chiar, de care îmi este sincer rușine, vin și spun că Ucraina este pedepsită pentru că ar fi o țară păcătoasă și că Rusia nu este pedepsită pentru că nu ar fi păcătoasă… Poate un cleric să justifice uciderea unui om?! Se vorbește despre “Sfânta Rusie”. Este Rusia sfântă dacă a invadat Ucraina?! Vedem că orașele sunt făcute una cu pământul. Sunt lucruri sfinte unele ca acestea?! False profeții! Ucraina a fost foarte păcătoasă, iar Rusia a mers să împlinească voia lui Dumnezeu… Ca ucrainenii să nu mai trăiască în păcat. Nu este oare o erezie?!… Poate că nu ar trebui să o spun, dar cum să nu o spun: dacă patriarhul și ierarhii susțin aceasta, sunt cu adevărat eretici și nu au vreo legătură cu ortodoxia…”
Atitudini în Mitropolia Chișinăului, subordonată Rusiei
Deși este subordonată Patriarhiei Moscovei, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a făcut recent o declarație prin care a condamnat crimele de război ale rușilor din Ucraina. Menționăm că mitropolitul Chișinăului, Vladimir Cantarean, este etnic român originar din nordul Basarabiei, în prezent parte a Ucrainei.
Mitropolia s-a implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina, pe care i-a primit la cantinele bisericilor sale. Aparent, reiese că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nu este de acord cu poziția oficială a Bisericii Ruse. Pe de altă parte, mitropolia a condamnat războiul abia în a 40-a zi, ceea ce denotă fariseism, este de părere istoricul și analistul politic Ion Mischevca. În plus, în adresarea în care a fost condamnat războiul, mitropolitul Vladimir nu a menționat vinovăția Rusiei pentru crimele de război din Ucraina.
Menționăm că nu toți clericii din eparhia Chișinăului subordonată Patriarhiei Moscovei sunt filoruși. Mitropolia Chișinăului este prinsă în capcana unei situații în care face un joc dublu, mulți preoți au făcut studii în România, așadar s-au format acolo. Mitropolia organizează pelerinaje la bisericile României.
Cunoscutul protoiereu Pavel Borșevschi, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău, din cadrul Mitropoliei Chișinăului, l-a criticat, într-un interviu, pe patriarhul rus pentru susținerea războiului: „Păcatul Patriarhului Kiril constă în faptul că el a binecuvântat războiul fratricid… Iată păcatul lui Kiril constă în așa-numit „filetism” condamnat în 1872… ceea ce face astăzi patriarhul Kiril este nu numai un mare păcat, ci e și mai grav. El a binecuvântat vărsarea de sânge între frați.”
Borșevschi susține că nu-l mai pomenește pe Kiril la liturghie. Întrebat dacă mai sunt clerici în Mitropolia Chișinăului care procedează la fel, a mai dat numele a doi preoți.
Preotul Vasile Eșanu, din aceeași Mitropolie, a menționat într-o postare de pe Facebook din 21 martie că „ierarhii noștri tac. Nu spun nimic referitor la războiul din Ucraina. A veni doar cu un îndemn, o circulară de a ne ruga pentru pace, eu cred că nu-i de-ajuns. Pentru pace, oricum, ne rugăm dintotdeauna, la toate slujbele bisericii.”
Pe de altă parte, unii clerici din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove justifică războiul din Ucraina. Spre exemplu, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș a declarat în cadrul emisiunii „Cuvântul preotului”, difuzată la 13 martie 2022 de Drochia TV, că războiul din Ucraina a pornit din cauza păcatului, pentru că în această țară au fost organizate marșuri ale minorităților sexuale, scrie stiri.md.
„Dumnezeu l-a trimis pe Saul, prin Samuil, ca să-i nimicească pe amalviți (amoniți). Și i-au ucis până la unul. Era criminal Samuil? Nu, porunca lui Dumnezeu a fost. (…) Dumnezeu i-a poruncit lui Saul să nimicească. A nimicit Sodoma de la mic la mare”, a zis preotul.
Victor Gangan, paroh al bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din satul Izbiște, Criuleni, a distribuit pe pagina sa de Facebook un video în care se spune că în Ucraina ar exista naziști și sunt rulate imagini cu tineri înarmați, purtând simbolul nazismului. Este transmis mesajul că în țara vecină Euromaidanul ar fi fost organizat tot de naziști, potrivit stiri.md.
În alt video publicat de acest preot la 28 februarie 2022, la patru zile de la invazia armatei ruse în Ucraina, un preot spune că războiul nu a început acum, dar cu opt ani în urmă, dar în prezent el se termină. Și că vinovat de acest război este Maidanul.
Un alt exemplu de cleric care răspândește mesajele propagandei rusești în rețelele sociale despre războiul din Ucraina este Sergiu Ivanov, parohul bisericii din Vărzărești. În urmă cu o lună, același preot a publicat un video în care o persoană ce vorbește în slovacă susține că armata ucraineană ar omorî civili și că Ucraina ar minți în privința războiului. Preotul Sergiu Ivanov este cunoscut ca un adept înflăcărat al teoriilor conspirației despre pandemia covid și despre vaccinare, scrie stiri.md citand stopfals.md.
Sergiu Ivanov a fost și invitatul lui Iurie Roșca, într-un material video în acesta spunea că preotul ar fi „cea mai vocală personalitate din Mitropolia Moldovei, simbolul răzvrătirii și al nesupunerii”. Iurie Roșca, politician și activist pro-rus de la Chișinău, a fost gazda lui Alexandru Dughin la București în urmă cu cinci ani.
“Decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a cataloga ca fiind nelegitimă anexarea Mitropoliei de la Kiev în secolul al XVII-lea de către Patriarhatul de la Moscova are valoarea unui precedent care trimite în ilegalitate și Mitropolia Chișinăului afiliată Bisericii Ruse. Cum BORu a pus mâna pe teritoriul canonic al Basarabiei cu sila, profitând de conjunctura politică, dominația ei în Republica Moldova constituie o infracțiune, scria fostul jurnalist basarabean Petru Bogatu, în octombrie 2018.
Între cele doua mitropolii din R. Moldova, Mitropolia Chișinăului, subordonată Moscovei, și Mitropolia Basarabiei, parte din Biserica Ortodoxă Română, există de mulți ani un conflict mocnit, care ocazional se transformă în unul ce include violența fizică. În aprilie 2018, Mitropolia Basarabiei acuza mitropolia subodonată Moscovei că a trimis “infractori” să atace biserica din Dereneu. Preotul din localitate a primit amenințări cu moartea după trecerea bisericii la BOR.
Patriarhul Bartolomeu: Ne pare nespus de rău pentru atitudinea Patriarhului Kiril
„Rușii au făcut o mare greșeală invadând Ucraina. Poate că au avut unele temeri legate de viitor, în privința NATO, dar nu a existat nici un fel de amenințare concretă, ori intervenție a Ucrainei, care să-l forțeze pe președintele Federației Ruse să ia armele și să atace civili, oameni nevinovați, să distrugă școli, spitale, teatre, biserici” a declarat Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului pe 7 aprilie, în traducere lui Gheorghiță Ciocioi.
Acum unii vor să spună că din cauza acestei autocefalii a izbucnit războiul. Cum este posibil așa ceva! Ei caută un alibi care să justifice ceea ce nu poate fi justificat [… ]
Ne pare nespus de rău pentru atitudinea Preafericitului Patriarh Kiril al Rusiei. Nu trebuia să se identifice atât de mult cu președintele Putin și să caracterizeze războiul pe care l-a început Rusia împotriva Ucrainei drept «sfânt»“,
Biserica Rusă – instrument ideologic al puterii de la Kremlin
Susținerea ideologiei belicoase a „lumii ruse” a Kremlinului de către Biserica Ortodoxă Rusă denotă gravitatea bolii de care suferă societatea rusă, care necesită un proces profund de schimbare de mentalitate. În epoca sovietică, Biserica rusă a fost condusă de KGB și nici un proces de decomunizare nu a avut loc în epoca post-sovietică. Cu alte cuvinte, în prezent, stăpânii Patriarhiei Moscovei sunt foștii KGB-iști. Chiar și așa, biserica Rusiei a fost subordonată statului și în timpul țarilor, încă de pe vremea lui Petru cel Mare. Susținerea ideologiei oficiale a statului este o caracteristică a bisericii ruse cu o istorie veche.
Biserica este unul din instrumentele prin care Kremlinul încearcă să-și păstreze sfera de influență, atât înăuntrul cât și în afara țării. Pe plan intern, ierarhii ruși susțin acțiunile regimului putinist și promovează propaganda puterii. Pe plan extern, se urmărește ca eparhiile ortodoxe din țările ex-sovietice să rămână în subordinea BORu, în ciuda faptul că ele reprezintă alte națiuni și țări decât Rusia.
Combinarea religiei cu politica externă agresivă constituie, din punct de vedere teologic, o erezie numită filetism. Biserica Ortodoxă Rusă justifică sau, mai rău, binecuvântează crimele armatei rusești din Ucraina, săvârșite la ordinului lui Vladimir Putin.
Nici una dintre celelalte biserici ortodoxe nu aprobă războiul ca mijloc de rezolvare a problemelor, nici nu încuviințează ideologia celei de-A Treia Rome.