FUNDATIA IOAN BARBUS

Cozmin Gușă, agentura Rusiei și ascensiunea lui Marian Munteanu

Fără sprijinul Realității TV și aparițiile în emisiunea lui Rareș Bogdan, Marian Munteanu nu ar fi fost împachetat drept alternativă mesianică la degringolada din politica românească și candidat surpriză al PNL. Iar acestea nu ar fi fost posibile fără Cozmin Gusă.

munteanu gpr
„Grupul pentru România”

În fotografia de deasupra titlului, în dreapta, făcută undeva la începutul lui ianuarie 2012, sau cu puțin timp înainte, Cozmin Gușă se întreține cu secretarul general al „Fundației România-Rusia” (înființată în 2002), Mircea Popa, și cu fondatorul și editorul „Mișcării Eurasia” din România, Călin Mihăescu, ghidul ideologului Kremlinului, Alexandr Dughin, la vizitele lui în România. „Mișcarea Eurasia” din România este un subsidiar al „Mișcării Eurasia” fondată de Alexandr Dughin în Rusia.

În imaginea de mai jos, alături de Alexandr Dughin, în timpul unei vizite în România din noiembrie 2013, e același Călin Mihăescu.

calin mihaescu dughin

„Dl Dughin a vizitat mai multe manasitiri ortodoxe din Romania si dupa cum v-am anuntat in urma cu doua saptamani urmeaza sa apara primele carti legionare traduse in limba rusa. Stiti bine ca dl Dughin este un admirator inflacarat al lui Corneliu Zelea Codreanu si stie destul de bine cat de prigoniti suntem de slugile Statelor Unite si Israelului. Va putem spune ca presedintele Putin este foarte atent la ce se intampla in Romania si slugile masonice din fruntea serviciilor secrete romanesti, cot la cot cu stapanii lor de la Washington si Ierusalim, au inceput sa-l deranjeze enorm.” (sursa: deveghepatriei.wordpress.com)

Dughin l-a vizitat pe Adrian Năstase în septembrie 2013. Călin Mihăescu este în imaginea de mai jos, în partea dreaptă, în timpul vizitei lui Alexandr Dughin la Fundația Titulescu.

Cozmin Gușă

Cozmin Gușă a fost lansat în politica mare de Dan Voiculescu. A trecut la Năstase, secretar general al PSD între 2001-2003. Apoi la Băsescu în 2004, de unde a dezertat rapid.

După 2005, Cozmin Gușă se prezenta în mediul politic drept omul care poate media legături cu Rusia. În 2009, a fost consilierul de campanie a lui Geoană. Spune că nu el a fost cel care a mediat vizita clandestină la Moscova a lui Geoană din 2009. Gușă a fost însă la Moscova înaintea acestei vizite. La sfârșitul lui 2012, alături de Maricel Păcuraru (condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru spălare de bani), Cozmin Gușă a preluat controlul asupra Realității TV, afectată de scandalurile Vântu-Ghiță-Elan.

În toamna 2013, Realitatea TV era principalul organ de presă al protestelor împotriva exploatării gazelor de șist la Pungești.

În acea perioadă, nea Costică Spiridon devenea vedetă internațională, murind, săptămânal, LIVE, la Realitatea TV.

Mircea Popa

Mircea Popa, în centru
Mircea Popa, în centru, împreună cu Alexandr Dughin și Călin Mihăescu, la o vizită a lui Alexandr Dughin în România, în iunie 2014.

Mircea Popa, secretarul general al „Fundației România-Rusia”, era descris într-un articol publicat de hotnews.ro în 2006, drept „marxist” și „sfătuitor de taină al lui Cozmin Gușă”.

Unul din cele mai emigmatice personaje aparute in ultimul timp in atentia mass media este Mircea Popa. Relatia cu Cosmin Gusa, al carui sfatuitor de taina este, dar si relatiile excelente pe care le-ar avea in Rusia fac din Mircea Popa un personaj extrem de interesant.

Cine este Mircea Popa

A facut greva foamei pe vremea lui Ceausescu si a cerut azil in Rusia fiindca nu era lasat sa scrie literatura comunista. In realitate a fost dat afara din Uniunea Scriitorilor de Zaharia Stancu fiindca era scriitor doar cu numele desi beneficia de toate avantajele de pe urma acestui statut.

Greva a fost doar un siretlic, cum recunoaste chiar Mircea Popa. A aparut pe prima pagina din Pravda si Ceausescu, ca sa evite un scandal diplomatic, l-a numit director de cinematograf.

[…]

Dupa 1990 a lucrat pentru sindicatul „Fratia” a lui Miron Mitrea. Astazi este presedintele Fundatiei Romania-Rusia si conduce agentia de stiri „Rusia la zi”.

De ce-l sprijina pe Gusa

„Gusa este un aminal politic extraordinar, ce nu are nimic de-a face cu un regim totalitar”, este motivatia lui Popa pentru sprijinul acordat liderului PIN.

Cum s-a negociat cumpararea gazului rusesc

Mircea Popa spune ca vizita lui Nastase in Rusia in 2001 a fost aranjata de Cosmin Gusa. Nasatase n-a fost primit atunci de Putin si „datorita mediocritatii sale ca politician” si fiindca Putin nu avea suficienta forta atunci si nu vroia sa se compromita.

Referitor la negocierile privind gazul cumparat de Romania din Rusia Mircea Popa a declarat ca rusii ne-au spus transant: „Cu 120 de dolari vindem pentru cine intreaba, cu 100 de dolari il vindem, cu 80 de dolari il dam la prieteni si cu 60 de dolari il dam in Belarus. Voi unde vreti sa va plasati?”. Esecul negocierilor de atunci este pus de catre Popa tot pe seama lui Nastase.

Despre relatiile romano-ruse

Relatia Romaniei cu Rusia sufera din cauza lipsei totale de comunicare. Pentru inceputul unei relatii prolifice cu Rusia, Romania ar trebui sa renunte pe moment la subiectul „tezaurului”, crede Mircea Popa.

Mai mult, Popa spune ca pentru academicienii rusi, subiectul „tezaur” nu exista, iar daca Romania va continua sa-l ceara, Rusia ii va face tarii noastre „nota de plata” pentru distrugerile provocate de atacul asupra Odessei din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Regimul Ceausescu a fost de dreapta

Cazacul Mircea Popa se considera un marxist convins si crede ca regimul Ceausescu a fost unul de dreapta fiindca a suprimat libertatea oamenilor si a impus o dictatura „feroce”. Romania nu are un adevarat lider de stanga deoarece lider de stanga esti doar atunci cand ai sprijinul muncitorimii, mai crede Popa.

Călin Mihăescu

La protestele useliste din ianuarie 2012, din Piața Universității, presa relata un „incident provocat de un grup de la Noua Dreaptă care a vrut sa afișeze un banner cu însemnele organizației”. Era vorba, după toate aparențele, de prezența lui Călin Mihăescu și a câtorva camarazi.

Călin Mihăescu, Cozmin Gușă și Mircea Popescu, întâlnire de taină din perioada decembrie 2011-ianuarie 2012 / imagine publicata pe Facebook de Călin Mihăescu

În îmaginea de mai jos, din ianuarie 2012,  în prim plan îi vedem pe Călin Mihăescu și pe Tudor Ionescu, liderul prorus al partidului Noua Dreaptă. Tudor Ionescu avea să fie, în 2016, membru al „Grupului pentru România”, înființat de Marian Munteanu:

calin mihaescu piata universitatii
Ianuarie 2012 | Călin Mihăescu (Mișcarea Eurasia) și Tudor Ionescu (Noua Dreaptă) în Piața Universității. În stânga e steagul Noii Drepte.

Călin Mihăescu, în 2011-2012, la o acțiune a „Mișcării Eurasiatice”, la Castelul Bran.

calin mihauescu eurasia bran-

Pe pancartă scrie, în limba rusă, „Mortule, ridica-te!”  („Мертвый вставай!”), slogan al protestelor dughiniste, folosit și la demonstrațiile „Mișcării Eurasia” organizate de Alexandr Dughin, în Rusia:

eurasia
„Mortule, ridica-te!” Protest al Mișcării Eurasia din Rusia, aprilie 2007.
dughin
Alexandr Dughin, liderul „Mișcării Eurasia” – Rusia

sursa ultimele doua fotografii: lenta.ru

Cititi si:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian