FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

SUA avertizează Europa: Rusia vrea gurile Dunării

Într-un discurs ținut la Berlin în fața unor politicieni și militari de rang înalt, generalul american Frederick Ben Hodges, comandantul trupelor SUA de uscat cu baza în Wiesbaden, Germania, i-a avertizat pe liderii europeni asupra intențiilor rusești de a ataca și ocupa poziții strategice în Europa de Est ca parte a unui plan sofisticat de distrugere a alianței nord-atlantice. Știrea a fost data de The Daily Telegraph și a fost preluată parțial de către HotNews.

Avertismentele lui Hodges au loc în contextul războiului neconvențional, nedeclarat, declanșat de Rusia lui Vladimir Putin în Ucraina. Generalul susține că forțele Kremlinului care operează pe teritoriul ucrainean numără nu mai puțin de 12.000 de soldați. Ofițerul american a insistat la Berlin asupra faptului că SUA au decis să readucă în Europa un număr de 220 de tancuri Abrams și vehicule militare Bradley la doar câteva luni după ce fuseseră retrase. El a propus deja ca aceste mijloace motorizate să fie trimise în Polonia, Estonia, Letonia, România și Bulgaria pentru a întări flancul estic al alianței nord-atlantice. În plus, Statele Unite au hotărât trimiterea de trupe în Polonia și în statele baltice (Lituani, Letonia și Estonia), alte state europene urmând să asiste România și Bulgaria.

Cea mai interesantă declarație a generalului „Ben” Hodges este că Rusia ar intenționa să ajungă cu trupele sale la gurile Dunării. Cu alte cuvinte, Moscova este gata să declanșeze în regiunea Odesa și în Ucraina la granița României (la sud de Republica Moldova, în fostele județe românești Cahul, Ismail și Bolgrad) același tip de „rebeliune” separatistă sprijinită de „omuleții verzi”, trupe Spetznaz fără însemne militare, în Crimeea, Donețk și Lugansk.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat pe 5 martie că a început exerciții militare în sud și în Crimeea care vor ține până în aprilie. Având forțe militare în Transnistria și beneficiind de un guvern pro-rus și anti-românesc la Chișinău, nu mai pare chiar așa de hazardată șansa unei agresiuni militare în zona Odesa – sudul Basarabiei.

Situația ar fi favorabilă. Alianța nord-atlantică nu este unită în fața Moscovei. Diviziunile din NATO în privința conflictului militar din Rusia și a renăscutului imperialism rusesc se văd cel mai bine la nivelul politicilor țărilor membre. În timp ce europenii se opun înarmării Ucrainei, Ungaria a decis să secretizeze clauzele unui contract cu Rusia, iar Italia a anunțat că a semnat cu Kremlinul un acord pentru formarea unui fond de un miliard de euro pentru investiții în Libia. Europa cu greu se urnește să adopte până și niște sancțiuni economice.

Crimeea - Trupe rusești fără însemne militare.
Crimeea – Trupe rusești fără însemne militare.

Printre politicienii români, declarațiile generalului Hodges nu au avut ecou decât la fostul președinte Traian Băsescu, care a subliniat că afirmațiile liderului militar american confirmă propriile sale e sale:

Am venit să-i atenţionez pe cei din conducerea PMP că astăzi a fost o declaraţie extrem de importantă legată de evoluţiile din Europa de Est. A fost declaraţia generalului Hodges, comandantul forţelor americane din Europa, care, sunt convins, în urma informaţiilor şi a unei analize a afirmat ceea ce afirm eu de doi ani de zile, că ţinta lui Vladimir Putin este legată de gurile Dunării.

S-a ajuns la aceeaşi concluzie pe care în analiza mea şi a structurilor de securitate româneşti am tras-o acum doi ani de zile, iar astăzi este confirmată ca analiză de generalul Hodges, comandantul forţelor americane din Europa. Cred că este un semnal care trebuie tras.

De la sediul guvernului României nu se trage nici un semnal de alarmă. Indiferența guvernului față de agresivitatea Rusiei nu este nici o noutate – premierul Victor Ponta a dat o lovitură de stat în 2012, acuzând Occidentul de colonialism, și militează pentru apropierea de China și Rusia. Nici dinspre palatul Cotroceni nu sunt reacții, deși potrivit prerogativelor constituționale președintele Klaus Johannis este vocea autorizată în ceea ce privește politica externă a României. Johannis, înconjurat de liberali adevărați, tocmai a numit în fruntea SRI un fost voiculescian care dorește devierea politicii externe a țării spre Berlinul prorus. Tăcerile liderului de la Cotroceni confirmă că România e pe cale de a deveni un ecou politic al Germaniei, stat care este, alături de Franța, parte a celui mai prorus grup din blocul NATO.

Dar este periculos ca România să aplice tactica struțului și să nu ia o poziție oficială față de avertismentele generalului Frederick „Ben” Hodges. Tăcerea noastră întărește poziția Rusiei și slăbește flancul estic al NATO. Polonia și statele baltice au nevoie de colaborarea României pentru a putea convinge NATO și UE că Moscova este un mare pericol pentru pacea în Europa. Președintele Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă acest lucru cât încă se mai poate face ceva pentru a împiedica Rusia să devină vecinul direct al României. Fostul său aliat din USL, Ion Iliescu, tocmai a declarat joi că Rusia va anexa regiunile Donețk și Lugansk dintr-o „datorie istorică”. Actualul locatar de la Cotroceni chiar nu are nimic interesant de spus despre planurile Rusiei pentru gurile Dunării?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

6 Comments

  1. Daniel Francesco
    6 March 2015

    Ceva tot a facut Johannis, l-a dat afara pe George Scutaru, consilierul sau pentru politica externa si l-a inlocuit cu Ion Oprisor, fost secretar al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in timpul mandatului lui Traian Basescu. Pe post de ziarist corespondent al ProTV si Mediafax, George Scutaru a lucrat la Moscova intre 1995 si 1998 , an in care s-a lansat in politica alaturi de Teodor Melescanu.
    Era prea pro-Rusia acest Scutaru?

  2. Anca Cernea
    6 March 2015

    Da, Francesco. Iată cum am ajuns să ne bucurăm, ca în bancul ăla, ce bine că am scos capra din casă…
    Iohannis l-a dat afară pe Scutaru, pe care nici nu ar fi trebuit să-i treacă prin cap să-l numească in the first place!

  3. Vlad M.
    6 March 2015

    Cine stie cati alti „Scutari” mai sunt prin PNL! ????

  4. Eroul Bula
    6 March 2015

    L-a dat afara sau il baga la SIE ?
    Legat de tema accesului Rusiei la gurile Dunarii:
    http://www.rumaniamilitary.ro/despre-bugeac-si-insula-serpilor
    In alta ordine de idei, sosirea Rusiei la gurile Dunarii nu trebuie privita dpdv al blocarii circulatiei pe Dunare. Oricum, traficul de marfuri din vest ajunge la Constanta, cu tirul, cu trenul sau cu barjele pe Dunare si Canal, apoi se face transbordarea pe nave maritime.
    Sosirea Rusiei la Dunare inseamna colapsul Ucrainei pentru ca va pierde accesul la Marea Neagra, inclusiv la resursele de hidrocarburi pe care se baza ca le va exploata din zona sa economica.
    Rezultatul ar fi o Ucraina restransa la partea de centru si vest, neviabila economic, un pietroi de piciorul UE.
    In plus, Rusia va redeschide disputa teritoriala cu Romania, privind delimitarea zonelor economice exclusive, pentru ca nu va recunoaste deciziile de la Haga, punand piedici investitiilor in sectorul hidrocarburilor din zona romaneasca.

  5. pista laszlo
    6 March 2015

    O ipoteză ce merită luată în calcul.
    De fapt americanul şi-ar fi manifestat preocuparea faţă de Turcia, unde se întâmplă chestii nasoale. Turcia nu mai este aliat de bază cum a fost până acum 10-15 ani.

    http://fumn.eu/seful-fortelor-americane-in-europa-acuza-rusia-ca-vrea-sa-preia-controlul-asupra-gurilor-dunarii-scenariul-anticipat-de-nato-video/

  6. dorin
    6 March 2015

    oamenii de stat au luat o in serios..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto