FUNDATIA IOAN BARBUS

„De ce a creat Vladimir Putin ISIS?”

Oleg Cojocaru a tradus pentru paginaderusia.ro un articol publicat de Dmitri Sincenko pe site-ul în limba rusă al Europei Libere intitulat „De ce a creat Putin ISIS?”  (15 iunie 2015)

Articolul vorbește despre dezertarea colonelului Gulmurod Halimov din Ministerul de Interne Tadjic și înrolarea acestuia în gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS), „în semn de protest față de modul de lucru al Ministerului de Interne tadjic, care nu permite citirea de rugăciuni și purtarea hainelor islamice”.

Europa Liberă reproduce un text scris de Gulmurod Halimov, în care acesta explică motivele trecerii sale de partea ISIS și legăturile dintre terorismul rus în Ucraina și terorismul islamic:

Analiștii rareori fac conexinea între cele două războaie – ucrainean și din Orientul Mijlociu, în ciuda faptului că acestea au multe în comun.

1. În ambele războaie lupta se desfasoara împotriva armatelor teroriste;

2. Ambele armate teroriste sunt format în principal în afara granitelor țărilor care lupta;

3. Ambele armate teroriste sunt sprijinite de Moscova.

Ultimul punct, de regula cauzeaza cele mai multe probleme. Și dacă în cazul război ucraineano-rus totul pare a fi clar, ramane intrebarea de ce Putin ar susține terorismul islamic.

la prima vedere, ISIS luptă şi împotriva aliaților Rusiei – regimul Assad din Siria și forțele iraniene din Irak. De ce să creezi de la zero o noua grupare terorista, dacă puteți utiliza în același scop regimurile autoritare ale statelor prietene?

Raspunsul este foarte simplu. De fapt, aliații nu sunt chiar atât de prietenoși – nu sunt de încredere. În ciuda prieteniei declarate, fiecare stat are propriile interese și de multe ori acestea se contrazic.

În același timp, avantajul absolut al statelor cvasi-teroriste este invulnerabilitatea lor în fața sancțiunilor internaționale, pentru că ele, formal, nu sunt state.

Ce beneficii practice are Rusia de pe urma războiului din Orientul Mijlociu?

– Cu cat mai multe state petroliere sunt implicate in razboi, cu atat mai tare creste prețul petrolului.

– Pentru a distrage atenția Occidentului de la războiul din Ucraina. De exemplu, asistența SUA pentru combaterea ISIS este de cateva ori mai mare decât asistența acordata Ucrainei în războiul cu Rusia și formațiunile sale teroriste din Donbas.

– În plus, atacurile teroriste ale islamiștilor din Europa consolideaza poziția partidelor de extremă dreaptă, care sunt, de asemenea, susținute de Rusia.

– ISIS este utilă pentru ca îi atrage pe teroriștii musulmani ruși să se manifeste departe de Rusia;

– Slăbirea mișcărilor de eliberare națională din Federația Rusă.

– Crearea unui Centru al terorismului internațional.”

Țările și națiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mișcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza țările europene și va consuma energia și atenția liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-și ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale.

Gulmurod Halimov nu este singurul care vorbește despre modul în care Rusia profită de pe urma instabilității create de Statul Islamic:

Pe 27 noiembrie 2014, Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vlaimir Putin, spunea într-un interviu dat unei televiziuni din Polonia că ” Țările și națiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mișcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza țările europene și va consuma energia și atenția liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-și ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale.

Aceeași idee a fost susținută, pe 28 august 2015, de Generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost șef al statului major, la Adevărul Live, referindu-se la criza migranților din Europa, în aceste zile: „Ceea ce se întâmplă acum este o componentă a acestei agresiuni a non-democraţiei din zona estică, rusească, şi Orientul Apropiat, împotriva Europei, împotriva Uniunii Europene. Este o parte a acestei crize care a făcut ca nimeni să nu mai vorbească despre agresiunea rusă. Statul Islamic şi criza refugiaţilor a acoperit complet problema agresiunii ruse, este componenta acestui război. „

P.S.

Citiți și: General sirian: Rusia instruiește fanatici care apoi îngroașă rândurile Statului Islamic

„Ofițerii ruși sunt în mod constant prezenți în unitățile armatei siriene, susțin regimul lui Bashar Assad, lupta de partea lui.
Rusia are un interes în tulburările din Siria. În Rusia există patru centre de pregătire militară, în care sunt instruiți fanatici care apoi îngroașă rândurile armatei statului islamic (ISIS). Printre cei instruiți sunt și ceceni.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 Comments

 1. Costin Andrieş
  31 August 2015

  un comentariu interesant:

  Războiul din Siria, Afganistan, Irak și problemele umanitare asociate acestor zone sunt începute de mult, de ani de zile.
  O mare parte dintre acești refugiați, de fapt, majoritatea lor, au găsit refugiu în Turcia.
  Recent, anul ăsta parcă, în prima parte, are loc o întâlnire importantă între Erdogan și Putin.
  Tot anul ăsta are loc o întâlnire între Tsipras și Putin.

  Ce cred.
  Eu cred că Putin, în negoțul diplomatic firesc din interiorul acestor întâlniri, a stimulat ideea ca refugiații de mai sus să fie „împinși” către vest.
  De fapt le-a cerut celor 2 să închidă ochii la tranzitul refugiaților, de stimularea acestora ocupându-se oamenii lui, ai lui Putin.

  Este chiar ușor dacă stai să te gândești.
  O mână de agenți care stăpânesc bine sforile manipulării, în interiorul acestor tabere de refugiați, au ațâțat câteva sute de tineri mai rebeli, mai curajoși, să pornească în exod.
  Reușita lor, exemplul acestora dar și autoritățile turce și elene care închid ochii, atrage după sine o mișcare în lanț, exemplul acestor temerari fiind urmat și de alții.
  Astfel, lucrurile se pun în mișcare de la sine.

  De aici cred că vine și apariția bruscă a acestei migrații moderne.

  http://forum.softpedia.com/topic/1029318-refugiathi-sau-soldathi-pareri/page__st__846#entry17772242

 2. Vieața e complexă
  31 August 2015

  O ipoteza care nu poate fi exclusa (ipoteza din „comentariul interesant”… nu altceva…). Si eu m-am gindit la ea. Acum, ca sa fim sinceri, atit Putin, cit si Erdogan, cit si Tsipras aveau motivele lor personale sa „le-o traga” europenilor. Si daca tot e sa dai cu parul in Europa, dai in motorul ei, Germania, nu in vreo roata de rezerva sau in remorca cu romani si bulgari.

  Iar plecarea (navalire, ce mai) in masa a refugiatilor seamana grozav cu navalirile minerilor din Valea Jiului in(spre) Bucuresti. Pentru ca si in cazul minerilor, ca si acum, „O mână de agenți care stăpâneau bine sforile manipulării, …, au ațâțat câteva sute de tineri mai rebeli, mai curajoși,…”.

  Nu pleaca sute de mii de oameni in acelasi timp si spre aceeasi destinatie aflata la mii de kilometri distanta in mod spontan, fara coordonare si fara sprijin logistic.

  In sprijinul afirmatiilor mele mai declar ???? urmatoarele:
  I-ati vazut pe Putin si pe celalalt baiat, nu reusesc deloc sa-i retin numele, in vacanta la Soci? Relaxati, fara griji, gym, body building, barbecue, masa bogata, ciocnit cesti cu ceva tare probabil (rusii beau vodca din cesti de portelan chinezesc?), spargindu-se de ris la un moment dat?

  Mie mi s-a parut o chestie cu un mesaj foarte explicit adresat Europei. Ceva de genul: „Si ce ziceti ca mai faceti voi, dragi parteneri europeni? Probleme? Multi imigranti? Parca am auzit ceva, am vazut si niste imagini la tv… E, lasa ca va descurcati voi, ca sinteti baieti destepti. Take care! Va imbratisam cu acelasi drag. Si nu uitati sa mentineti si sa intariti sanctiunile, da? Hahahahahaaa… Noi? Eh, un pic de vacanta, un barbecue, liniste, pace… Facem si noi ce putem. Hahahahahaaa…”

  Acest mini-spectacol foarte straveziu destinat Europei seamana, ca mesaj-intr-un-gif, cu:
  http://i1353.photobucket.com/albums/q665/B_Paulsen/Animals/Animated%20Animals/DeerEatingPopcorn_zpsfd6e6b38.gif

 3. Costin Andrieş
  31 August 2015

  Relativ la stirile tot mai multe care au inceput sa apara despre implicarea Rusiei in provocarea crizei migrantilor in Europa, un articol lung si foarte dens despre modul in care Rusia / Putin alimentaza Statul Islamic (ISIS), dar si despre alianta, sau conlucrarea reciproc avantajoasa, dintre Rusia si terorismul islamist (Al-Qaeda included).
  Am extras cateva pasajele relevante despre legatura dintre Rusia / Putin si ISIS:

  „Russia Is Sending Jihadis to Join ISIS”

  ‘Based on extensive fieldwork in one village in the North Caucasus, reporter Elena Milashina has concluded that the “Russian special services have controlled” the flow of jihadists into Syria, where they have lately joined up not only with ISIS but other radical Islamist factions. In other words, Russian officials are adding to the ranks of terrorists which the Russian government has deemed a collective threat to the security and longevity of its dictatorial ally on the Mediterranean, Bashar al-Assad.
  ///
  “I know someone who has been at war for 15 years,” Akhyad Abdullaev, head of the village, tells Milashina. “He fought in Chechnya, Afghanistan, Iraq, and now in Syria. He surely cannot live peacefully. If such people go off to war, it’s no loss. In our village there is a person, a negotiator. He, together with the FSB, brought several leaders out of the underground and sent them off abroad on jihad. ”
  ///
  Milashina next interviews the “negotiator” Abdullaev mentions. He tells her of his role as an intermediary between the FSB and local militants in arranging the latter’s departure to the Levant. In 2012, for instance, he helped arrange for a man known as the “emir of the northern sector”—a “very dangerous man,” believed by the FSB to have been behind several terrorist bombings—to go to Turkey if he agreed to quit jihadism in Dagestan. The FSB gave the emir a passport and acted as his travel agent. The condition was that he’d deal exclusively with the FSB and not inform any of his confederates of his true sponsor. The emir has since been killed in Syria, but the “negotiator” tells the journalist that he’s subsequently brought another five militants to the FSB who benefited from the same quid pro quo arrangement. “This was in 2012,” he says. “Just before the Syrian path opened up. More precisely, [the FSB] opened it.”
  ///
  Tanya Lokshina, the Russia program director and a senior researcher at Human Rights Watch, told The Daily Beast that while she can neither confirm nor deny the allegations put forward in Novaya Gazeta, “It is also evident that [Russian] law enforcement and security agencies are proud of the fact that the number of casualties in armed clashes between insurgent forces and security has declined very significantly by some 50 percent. Officials attribute it to the success of the government in fighting the insurgency; in reality, it seems the drop derives from the fact that all the aggressive, competent fighters are no longer fighting in Dagestan but are in Syria as part of ISIS.”
  ////
  Joanna Paraszczuk is a journalist with Radio Free Europe/Radio Liberty who covers the Russian contingent of ISIS fighters, which she believes is in the “hundreds,” not thousands, based on documentary evidence she has examined including videos and social media usage. “Many are youngish boys who get recruited in Russia or Dagestan and then go to Istanbul. Then they get taken to ISIS territory, usually Raqqa. Are they on watch lists? How’d they get passports to leave the country? Here’s the weird thing: Some of the radical preachers from Dagestan are turning up in the ‘caliphate,’ too.”
  One of these is Nadir Abu Khalid, who was under house arrest in Dagestan but has suddenly “popped up” in Iraq with another insurgent called Abu Jihad, a close friend of Abu Umar al-Shishani, the Chechen field commander for ISIS in Aleppo. “What we have right now is a growing number of Dagestani preachers who are forming the core group of recruiters in Iraq,” Paraszczuk said.
  And for all Putin’s bellicose tough-on-terror rhetoric, this displacement actually suits his interests quite nicely. In June, the Caucasus Emirate, the leading radical insurgency in Russia, pledged allegiance to ISIS, giving Abu Bakr al-Baghdadi’s terror army a nominal affiliate in a major Eurasian country. That fact ought to be terrifying to Moscow. Except that it isn’t. “Russia is very happy about this because it means that it can now blame the local insurgency on ISIS—‘an international group created by the West’—rather than on local problems in the Caucasus,” Paraszczuk said.
  In July, Chechnya’s warlord “president” Ramzan Kadyrov took to his favorite social media platform, Instagram, to claim that ISIS was an invention of “Western intelligence agencies… ( http://www.interpretermag.com/russia-update-july-8-2015/ ) Everyone knows that Abu Bakr al-Baghdadi is also fed by the USA CIA, and was recruited by Gen. David Petraeus during al-Baghdadi’s time as a POW in Camp Bucca in Iraq.”
  Jamestown’s Glen Howard agrees that Moscow is using the terror army to feed the monster of anti-American conspiracies in the Muslim world: “I was in Baghdad a year and a half ago. At the al-Rasheed Hotel I saw all sorts of Russians running around with the Iraqi government officials. Iraqis kept repeating to me conspiracy theories about how America created ISIS. Did anyone in Washington ever stop to ask if maybe the Russians are helping that conspiracy theory along in Iraq?”
  ***
  Oleg Kalugin, a former KGB general who once headed Moscow’s counterintelligence First Chief Directorate, told The Daily Beast that not only is the Novaya Gazeta story plausible, it’s likely. “I’m pretty sure that what has been reported did in fact happen,” he said. Kalugin noted that Russian intelligence has a long, ignominious history of “pushing forward the more extremist elements and use their facilities to do the most damage to a local population.”
  This was the strategy, after all, during the First and Second Chechen Wars when jihadist-warlords such as Shamil Basayev were co-opted by Russia’s military intelligence (GRU) in order to vitiate the secular or democratic Chechen movement. Basayev was a useful tool for the Kremlin—at least until the FSB (probably) assassinated him in 2006—
  ///
  Anatoly Kulikov, the former chairman of the Russian Interior Ministry and a former deputy prime minister under Boris Yeltsin, told the weekly newspaper Argumenty i Fakty in 2002 that he had a “great deal of evidence” to suggest that Boris Berezovsky, then the most powerful oligarch in Russia and a key political adviser to the Yeltsin administration, was using the Russian Security Council to finance Chechen extremists, Basayev included. Much of the money paid was to buy back hostages taken by Basyev’s forces, including journalists who worked for Berezovsky’s media empire. Many observers of this period say that there was an ulterior motive of trying to split the opposition and strengthen the extremist Chechen elements at the expense of moderates.
  Based on extensive fieldwork in one village in the North Caucasus, reporter Elena Milashina has concluded that the “Russian special services have controlled” the flow of jihadists into Syria, where they have lately joined up not only with ISIS but other radical Islamist factions. In other words, Russian officials are adding to the ranks of terrorists which the Russian government has deemed a collective threat to the security and longevity of its dictatorial ally on the Mediterranean, Bashar al-Assad.
  ///
  “I know someone who has been at war for 15 years,” Akhyad Abdullaev, head of the village, tells Milashina. “He fought in Chechnya, Afghanistan, Iraq, and now in Syria. He surely cannot live peacefully. If such people go off to war, it’s no loss. In our village there is a person, a negotiator. He, together with the FSB, brought several leaders out of the underground and sent them off abroad on jihad. ”
  ///
  Milashina next interviews the “negotiator” Abdullaev mentions. He tells her of his role as an intermediary between the FSB and local militants in arranging the latter’s departure to the Levant. In 2012, for instance, he helped arrange for a man known as the “emir of the northern sector”—a “very dangerous man,” believed by the FSB to have been behind several terrorist bombings—to go to Turkey if he agreed to quit jihadism in Dagestan. The FSB gave the emir a passport and acted as his travel agent. The condition was that he’d deal exclusively with the FSB and not inform any of his confederates of his true sponsor. The emir has since been killed in Syria, but the “negotiator” tells the journalist that he’s subsequently brought another five militants to the FSB who benefited from the same quid pro quo arrangement. “This was in 2012,” he says. “Just before the Syrian path opened up. More precisely, [the FSB] opened it.”
  ///
  Tanya Lokshina, the Russia program director and a senior researcher at Human Rights Watch, told The Daily Beast that while she can neither confirm nor deny the allegations put forward in Novaya Gazeta, “It is also evident that [Russian] law enforcement and security agencies are proud of the fact that the number of casualties in armed clashes between insurgent forces and security has declined very significantly by some 50 percent. Officials attribute it to the success of the government in fighting the insurgency; in reality, it seems the drop derives from the fact that all the aggressive, competent fighters are no longer fighting in Dagestan but are in Syria as part of ISIS.”
  ////
  Joanna Paraszczuk is a journalist with Radio Free Europe/Radio Liberty who covers the Russian contingent of ISIS fighters, which she believes is in the “hundreds,” not thousands, based on documentary evidence she has examined including videos and social media usage. “Many are youngish boys who get recruited in Russia or Dagestan and then go to Istanbul. Then they get taken to ISIS territory, usually Raqqa. Are they on watch lists? How’d they get passports to leave the country? Here’s the weird thing: Some of the radical preachers from Dagestan are turning up in the ‘caliphate,’ too.”
  One of these is Nadir Abu Khalid, who was under house arrest in Dagestan but has suddenly “popped up” in Iraq with another insurgent called Abu Jihad, a close friend of Abu Umar al-Shishani, the Chechen field commander for ISIS in Aleppo. “What we have right now is a growing number of Dagestani preachers who are forming the core group of recruiters in Iraq,” Paraszczuk said.
  And for all Putin’s bellicose tough-on-terror rhetoric, this displacement actually suits his interests quite nicely. In June, the Caucasus Emirate, the leading radical insurgency in Russia, pledged allegiance to ISIS, giving Abu Bakr al-Baghdadi’s terror army a nominal affiliate in a major Eurasian country. That fact ought to be terrifying to Moscow. Except that it isn’t. “Russia is very happy about this because it means that it can now blame the local insurgency on ISIS—‘an international group created by the West’—rather than on local problems in the Caucasus,” Paraszczuk said.
  In July, Chechnya’s warlord “president” Ramzan Kadyrov took to his favorite social media platform, Instagram, to claim that ISIS was an invention of “Western intelligence agencies… ( http://www.interpretermag.com/russia-update-july-8-2015/ ) Everyone knows that Abu Bakr al-Baghdadi is also fed by the USA CIA, and was recruited by Gen. David Petraeus during al-Baghdadi’s time as a POW in Camp Bucca in Iraq.”
  Jamestown’s Glen Howard agrees that Moscow is using the terror army to feed the monster of anti-American conspiracies in the Muslim world: “I was in Baghdad a year and a half ago. At the al-Rasheed Hotel I saw all sorts of Russians running around with the Iraqi government officials. Iraqis kept repeating to me conspiracy theories about how America created ISIS. Did anyone in Washington ever stop to ask if maybe the Russians are helping that conspiracy theory along in Iraq?”
  ***
  Oleg Kalugin, a former KGB general who once headed Moscow’s counterintelligence First Chief Directorate, told The Daily Beast that not only is the Novaya Gazeta story plausible, it’s likely. “I’m pretty sure that what has been reported did in fact happen,” he said. Kalugin noted that Russian intelligence has a long, ignominious history of “pushing forward the more extremist elements and use their facilities to do the most damage to a local population.”
  This was the strategy, after all, during the First and Second Chechen Wars when jihadist-warlords such as Shamil Basayev were co-opted by Russia’s military intelligence (GRU) in order to vitiate the secular or democratic Chechen movement. Basayev was a useful tool for the Kremlin—at least until the FSB (probably) assassinated him in 2006—
  ///
  Anatoly Kulikov, the former chairman of the Russian Interior Ministry and a former deputy prime minister under Boris Yeltsin, told the weekly newspaper Argumenty i Fakty in 2002 that he had a “great deal of evidence” to suggest that Boris Berezovsky, then the most powerful oligarch in Russia and a key political adviser to the Yeltsin administration, was using the Russian Security Council to finance Chechen extremists, Basayev included. Much of the money paid was to buy back hostages taken by Basyev’s forces, including journalists who worked for Berezovsky’s media empire. Many observers of this period say that there was an ulterior motive of trying to split the opposition and strengthen the extremist Chechen elements at the expense of moderates.
  In the Russian intelligence playbook, such a gambit is known as provokatsiya. Asformer NSA analyst John Schindler defines it, the technique “simply means taking control of your enemies in secret and encouraging them to do things that discredit them and help you.” The czar’s Okhrana used it against the Bolsheviks and other revolutionary socialist factions; Lenin and Stalin’s intelligence services used it against the West; and Putin has used it to remarkable effect in Ukraine.
  ///
  . Even before he left Russia, Berezovsky had used his ORT television network to report honestly on the horrors of the Second Chechen War. Putin retaliated by taking ORT away from the oligarch and turning it into a state-run channel. From London, Berezovsky later denounced Putin for working with Chechen extremists—an allegation thrown right back at him by the new master of the Kremlin.
  Whatever the truth, there is no denying that Chechnya is indeed ruled in blood-brutal fashion by a former insurgent, Kadyrov, who excels beyond the standards of most post-Soviet dictators by personally torturing his victims. Kadyrov has his own intelligence service and his own guerrilla paramilitary, so-calledKadyrovtsky, battalions of which he has copped to dispatching to the Donbas to fight on behalf of the anti-Kiev (and Moscow-backed) rebellion in Ukraine. … Some of Kadyrov’s musclebound henchmen, who have been accused of murder and rape in Moscow, have been arrested only to be let go—on the orders of the FSB brass, and much to the chagrin of subordinate investigating officers.
  “Kadyrov is getting money from two sources: the Kremlin and Arab countries,” said Yuri Felshtinsky, a historian who writes about the Russian security services. … The problem, according to Felshtinsky, is that it is near impossible to say just how localized any funny business is between jihadism and the intelligence organs; does it begin and end with Kadyrov, who runs his fief semi-autonomously, or does it extend all the way back to Moscow?
  ///
  the FSB began cultivating diasporas to establish contact with Islamist militants abroad. “They had a diaspora of Circassians they used to try to make contact with Zarqawi,” Soldatov said, referring to the founder of al-Qaeda in Iraq, ISIS’s first incarnation. “Well, the first thing they needed to start with was a list of those who trained and studied Islam abroad. But the FSB didn’t have such a list. So this raised the profile of Kadyrov; he was able to use his connections inside Chechnya and among the diaspora to become indispensable to Moscow.”
  ///
  Moscow is running out of money to buy off the North Caucasus and needs a new way to oppress the opposition there. Well, the best way to oppress it is to exile it. Better that they should be fighting the U.S.-led coalition in Syria and Iraq than fighting Russian government in Dagestan or Ingushetia.
  ///
  ***
  Satter’s Darkness at Dawn: The Rise of the Russian Criminal State deals at length with the September 1999 apartment bombings in Moscow, Buinaksk, in Dagestan, and Volgodonsk, in Rostov, which collectively killed 300 Russian civilians and wounded hundreds more. Today, a bevy of credible observers, both within and without Russia, believe that these operations were actually orchestrated by the FSB and blamed on Chechen jihadists as a pretext for launching the retaliatory invasion which, in the event, got underway three weeks later. … “Three-and-a-half months after the Moscow bombings took place,” Dunlop wrote, “Putin was elected president of the country in March of 2000.”
  Putin had served as FSB director right up until the bombings, when he was appointed prime minister in August 1999. This more or less coincided with an Islamist militant incursion into western Dagestan from Chechnya, led by Basayev—an incursion many believe was quietly planned and unwritten by the Kremlin as the ultimate form of provokatsiya.
  ///
  In 2011, to commemorate the 10-year anniversary of the apartment bombings, journalist Anton Orekh called them “a key moment in our most recent history. Because if those bombings were not accidental in the sequence of events which followed: if, to put it bluntly, they were the work of our authorities—then everything will once and forever take its proper place. Then there is not and cannot be an iota of illusion about the [nature of] those who rule us. Then those people are not minor or large-scale swindlers and thieves. Then they are among the most terrible criminals.”

  http://www.thedailybeast.com/articles/2015/08/23/russia-s-playing-a-double-game-with-islamic-terror0.html

 4. nemo
  31 August 2015

  eu nu zic ca putin n-ar niciun interes in criza asta cu imigrantii, dar tot el a pus-o pe Merkel sa zica ca-i iubeste mult si c-o sa ia 800.000 anul acesta ? Ca asta a alimentat mult si continua sa alimenteze fenomenul

 5. Costin Andrieş
  31 August 2015

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21156410-sua-sanctiuni-impotriva-doi-rusi-considerati-teroristi-internationali.htm

  Departamentul de Stat american a anuntat miercuri o serie de sanctiuni impotriva a doi rusi avand legaturi cu gruparea jihadista Statul Islamic (SI), dintre care unul este un fost detinut de la inchisoarea militara Guantanamo, considerand ca sunt „teroristi internationali”, scrie AFP citata de Agerpres.
  Aslan Avgazarovich Byutukaev, cunoscut sub numele Amir Khamzat, si Ayrat Nasimovich Vakhitov, zis si Salman Bulgarsky, sunt „in mod special clasati ca teroristi internationali”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

  Aceasta clasificare speciala duce „la impunerea de sanctiuni impotriva strainilor care au comis sau prezinta un risc important de a comite acte teroriste amenintand securitatea cetatenilor americani, securitatea nationala, politica externa sau economia Statelor Unite”, a continuat Departamentul de Stat.

  Potrivit autoritatilor americane, Byutukaev este liderul SI in Cecenia si responsabil de organizarea unor atentate sinucigase in Rusia, mai ales a celui din ianuarie 2011 de la aeroportul Domodedovo din Moscova care a facut 35 de morti.

  El a devenit un conducator al SI in 2015, potrivit diplomatiei americane, si a proiectat ulterior atacuri in numele gruparii jihadiste.

  La randul sau, Ayrat Vakhitov este un fost detinut de la inchisoarea americana Guantanamo, potrivit Pentagonului. El a fost arestat in 2001 in Afganistan inainte de a fi transferat spre Rusia in 2004. Potrivit Departamentului de Stat, el a luptat in Siria pentru SI si utilizeaza internetul pentru a gasi recruti.

  „Actiunea de astazi (miercuri) previne publicul american si comunitatea internationala ca Aslan Avgazarovich Byutukaev si Ayrat Nasimovich Vakhitov sunt angajati activ in activitati teroriste”, a continuat Departamentul de Stat.

  Pe viitor, cetatenii americani au interdictia de a face tranzactii cu cei doi indivizi, iar eventualele bunuri ale lor aflate in Statele Unite vor fi blocate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi