De Sfântul Andrei

Etichete:

Trăind din pescuit, om învățat cu munca grea, trimis să îi fie alături Inaintemergătorului Ioan, celui care a pregătit calea Domnului, Sfântul Andrei a fost primul ales de Mântuitorul Hristos să îi fie apostol. Sfântul Ioan Botezătorul îi învăța pe ucenicii săi, pe toți care îl urmau, cele despre Mântuitorul Iisus Hristos. De la el …

Trăind din pescuit, om învățat cu munca grea, trimis să îi fie alături Inaintemergătorului Ioan, celui care a pregătit calea Domnului, Sfântul Andrei a fost primul ales de Mântuitorul Hristos să îi fie apostol. Sfântul Ioan Botezătorul îi învăța pe ucenicii săi, pe toți care îl urmau, cele despre Mântuitorul Iisus Hristos. De la el a primit Sfântul Andrei educația cea mai înalta, cea despre Lege, profeții și voia lui Dumnezeu. Când Fiul Lui Dumnezeu s-a apropiat, trecând pe unde era Ioan cu doi dintre ucenicii săi, le-a zis – Iată Mielul lui Dumnezeu! Cel Blând Care va fi Jertfit, în alte cuvinte. Cel despre care învățaseră că este Fiul lui Dumnezeu. Iar Andrei, împreună cu un alt ucenic de-al lui Ioan, au mers după Iisus Hristos să vadă încotro se duce, unde locuiește, unde or să îl găsească de atunci.

Mântuitorul nu i-a lăsat departe de El, știind că Îl urmează – i-a chemat la sine și de atunci au rămas Apostoli ai Săi. Andrei l-a chemat și pe fratele său, asprul Chefa, numit apoi Petru și i-au stat împreună cu ceilalți Apostoli alături Mântuitorului Iisus Hristos până la Cruce și Înviere. Apoi au fost trimiși în lume să așeze Biserica Sa între toate popoarele. Trimis pe pământurile Sciției, pe unde elinii și românii trecuseră și unde unii dintre ei se așezaseră, în locuri populate de barbari, de unde Cei 10.000 ai lui Xenofon au fost încântați să plece, de care Ovidiu romanul s-a plâns în exilul lung petrecut aici, aici Sfântul Apostol Andrei a adus Cuvântul lui Dumnezeu și a pus început Bisericii între oamenii despre care nu știa nimic. Mergând pe lângă marea mai întunecată și mai rece decât cea lângă care trăise până atunci, el a luminat și încălzit cu invățătura și harul Bisericii pe cei întâlniți, către care fusese trimis de Domnul.

De atunci, pe meleagurile noastre, Biserica a mai fost risipită și apoi oamenilor de aici a trebuit să li să mai innoiască cuvântul lui Dumnezeu, dar locurile au rămas pământ creștin din voia Domnului, de la primul ales Apostol al Său. Cei de aici, noi, am rămas și până azi barbari celor din Imperii, cum și Andrei Apostolul trebuie să le fi părut acelora din vremea lui. Acum, văzuți în aeroport, portalul direct spre lumea cea mai civilizată, suntem asemeni celor pe care i-a găsit Sfântul Andrei – nu cei mai rafinați, diferiți de cetățenii imperiilor, barbari blânzi și gălăgioși ai zilelor noastre, mulți încă de civilizat, dar unii aduși, iar alții buni de adus la Dumnezeu. Iar locurile, țara, de două mii de ani poartă Biserica lui Hristos, al cărei început aici l-a pus Sfântul Andrei. Cei care se întorc din lume, găsesc aici țară cu multe bune și rele, dar peste toate, încă creștină. Numele lui Andrei înseamnă în greaca clasică „bărbăție”. Trebuia un bărbat puternic, cum îl descoperea și numele, să fie trimis aici pentru a începe ridicarea Bisericii lui Hristos.

Sfântul Andrei, cel dintâi chemat ca apostol al Domnului, a îndurat cu siguranță multe greutăți aici – noi înșine vedem că nu sunt cele mai confortabile locuri – dar a putut să își facă lucrarea sfântă pentru care a fost trimis, să îi creștineze pe mulți dintre barbarii sciți. Il sărbătorim așadar acum, de ziua lui, pe Marele Apostol al Domnului, pe cel de la care avem începută lucrarea Bisericii lui Hristos în țara noastră, de asemeni sărbătorită la vremea asta, țară numită de 100 de ani România.

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

  1. dorinSpune:

    Răspunde
    noiembrie 29, 2018

    Sunt curios totuși ce legătură este între Sf. Apostol Andrei din sec.I. și triburile de așa-ziși ruși, apărute la 1000 de km. de Marea Neagră peste vreo 5 secole …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *