FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Dacă nu restabilim un centru al echilibrului, al moderației și al prudenței conservatoare, extremele vor sfâșia Europa

Putiniștii (stânga național-socialistă) și „progresiștii” regresiști (stânga internațional-neomarxistă) reduc Europa la o caricatură: aceeași.

Putiniștii speculează abil aberațiile regresiștilor: imigrație scăpată de sub control, inginerii sociale cretine, birocrație și tehnocrație, sexomarxism, ură față de sine și față de tradiție, anticreștinism cu spume.

La mijloc: sute de milioane de oameni cumsecade, cărora regresiștii le spun fără încetare că sunt creștinopați, xenofobi, homofobi și rasiști dacă nu îmbrățișează ideologia lor radicală, renunțând la orice rest de identitate religioasă, națională, culturală. De cealaltă parte, propaganda putinistă le spune că alternativa la teroarea „corectă politic” sunt radicalismul xenofob, distrugerea UE, replierea în identitar.

Regresiștii cred că vor reuși să creeze „Europa unită” doar dacă vor obține un om nou prin spălarea creierelor, terorism intelectual, nivelare socială și obliterare a tuturor identităților. Scopul lor nebunesc: homunculul ateu, apatrid și asexuat.

Putinișii oferă europeanului înspăimântat de această perspectivă alternativa despotismului asiatic, al religiei ideologizate, al naționalismului patibular, stropite cu gaz rusesc, cât să prindă focul.

Și uite așa, cele două extreme se hrănesc reciproc, nebunia crește, iar popoare întregi se vor arunca în brațele istericilor de o culoare sau alta. Istoria ne învață că sunt epoci când elitele înnebunesc, popoare întregi o iau razna, și lumea este aruncată în aer.

Cine e de vină? Glisarea centrului popular, creștin-democrat și conservator înspre stânga sexomarxistă în ultimele decenii.

Dacă nu restabilim un centru al echilibrului, al moderației și al prudenței conservatoare, extremele vor sfâșia Europa și, inevitabil, România.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

5 Comments

 1. Stefan
  19 October 2018

  Admirabil text.

 2. lola
  19 October 2018

  Din păcate, o vor face oricum pentru că au și mijloacele și banii s-o facă iar Europa nu are al doilea amendament în constituție.Oamenii care trăiesc bine conformându-se, nu se vor obosi să gândească iar „socialismul cu față umană, suedez” reprezintă pentru ei o saltea de siguranță confortabilă deși e tot mai puțin așa.Masa de „oameni cumsecade” este o masă amorfă, disciplinată și condiționată încă din copilărie, care are debușee gen sex, drugs and alcohol și care nu excelează la capitolul”inteligență”.Mă tem că sămânța va cădea pe piatră de data asta și sper răul cel mai mic, cel putinist, pentru că depinde de putin iar putin e bătrân pe când sexomarxismjl e o formă de depresie severă cu potențial suicidar foarte ridicat iar sinuciderea este definitivă.

 3. Dorin
  19 October 2018

  Nu cred în exagerarea de a-l considera pe putin „un rău mai mic”, ci cred și lupt pentru acel centru democrat-creștin care a fost ținta permanentă a distrugerii politice-ideologice (ex. cum au dispărut aceste partide în Italia de zeci de ani, cum dispar azi din Germania…); mai cred și că între sutele de milioane de europeni se vor forma organizații de oameni normali în gândire, care să ridice nivelul scăzut prin „socialism suedezo-norvegian”.
  Articolul este în consonanță cu cel de acum câțiva ani al lui Patapievici, care analiza foarte bine lucrarea filosofică a neomarxismului de a muta Centrul spiritual din locul său stabilit de iudeo-creștinism mult înspre stânga !

 4. lola
  19 October 2018

  Să dea Domnul să ai dreptate dar, deocamdată, suntem 9-10 cu tot cu redacție.Românii nu excelează și n-au excelat niciodată la capitolul ” democrație”, curajul și puterea de a spune adevărul sau măcar de a cântări lucrurile cinstit cât despre solidaritate,”superlativul libertății” nu prea poate fi vorba.Comportamentul ăsta este moștenit de toate țările aflate o vreme sub ocupația otomană, de la Grecia la Valahia care excelează în llus și la peșcheș, ciubuc și politică de tip karaghioz.Să faci ceea ce trebuie, să speri la ceea ce e mai bine și să te pregătești pentru ce poate fi mai rău, dar să nu pierzi niciodată din vedere adevărul.Ăsta e un dicton aplicat cu rezultate, și ce rezultate, în America.Sper la un import.Asta e tot.

 5. Padre
  19 October 2018

  Prin boicotarea referendumului poporul roman a demonstrat ca este in centrul de echilibru si moderatie conservatoare. A refuzat regresistii sexomarxisti ( altfel s-ar fi dus la referendum sa voteze impotriva schimbarii constitutiei ) dar a demontat si fatarnicia putinistilor din a treia Roma readucandu-le aminte crestinilor sinceri din aceasta extrema un principiu paulin uitat : „Cum ! Cand vreunul din voi are o neintelegere cu altul,indrazneste el sa se judece cu el la cei nelegiuiti si nu la sfinti ? ” ( 1Cor.6,1) Oare e indreptatit statul laic sa legifereze asupra creatiei lui Dumnezeu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi