Adrian Papahagi: Există oameni care instrumentalizează fățarnic credința creștină

0

Există oameni care instrumentalizează fățarnic credința creștină și mituiesc ierarhia în scop electoral (politrucii pesediști, de exemplu).

Există alții care combat irațional orice manifestare creștină în cetate, orice construcție de biserici, orice miting creștin, orice inițiativă publică a creștinilor și uneori simpla prezență a crucii pe un zid sau la gât (activiștii progresiști corecți politic).

Există și unii care și-au făcut din Hristos drapel politic, amestecându-l cu etos identitar, naționalist, în stilul “național-bolșevismului tradiționalist” predicat de ideologul lui Putin, A. Dughin (adepții neo-legionarismului și neo-ceaușismului).

Cu toții sunt totalitari și antidemocratici: primii deturnează democrația prin corupție, ceilalți prin poliția gândirii, ultimii prin integrism autoritar.

Cu toții sunt anti-personali și colectiviști, opunând libertății și demnității persoanei umane presiunea asistențialist-corupătoare, cea ideologic-nivelatoare sau cea colectivist-uniformizatoare.

Suntem datori să arătăm cu fiecare ocazie necinstea intelectuală și pericolul politic al tuturor acestor ideologii. Să vorbim în același timp despre creștinism și democrație, despre persoana umană care nu poate fi redusă la biologic, nici sufocată în colectivitate, despre demnitatea și libertatea ei, care sunt deopotrivă rodul creștinismului și sensul democrației.

Să aducem valorile creștine în cetate, fără să ideologizăm confiscator creștinismul; să apărăm democrația și libertatea, fără să le transformăm în religie politică.

Despre toate acestea voi vorbi și mâine (sâmbătă, 1 aprilie) la Sibiu, alături de oameni îndrăgostiți de libertate și respectuoși cu cele sfinte.

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here