FUNDATIA IOAN BARBUS

Lazăr Lungu: Nostalgia după Ceaușescu, o boală mintală virală pe Facebook

O pagină de Facebook distribuie următoarea poză apocaliptică:

În stânga, 1989: stema Republicii Socialiste România, încadrată în spice de grâu, cu păduri verzi, ape albastre, sonde de petrol viguroase, soarele strălucind mândru pe cer și steaua roșie deasupra.

În dreapta, 2016: stema României cu pete de sânge, cu steagul UE împlântat în pământ, spicele și pădurile mâncate ca de șoareci, sonde de petrol ruginite, ape cu picățele maro realizate în Paint, soarele acoperit de nori și Steaua lui David tronând în vârf.

Avem trecute în revistă toate patologiile care au năpădit România în ultimii ani. De la obsesia cu evreii, simbol pentru „străinii care sug sângele poporului”, la eterna temă a „deșertificării”. Mai că lipsea „sfârșitul este aproape”.

Subtilitatea nu este nici măcar mimată, iar textul din descrierea pozei nu ascunde nimic. Se reiau temele „România e colonie”, „românii, sclavi în propria țară, exploatați de corporații pe salarii de nimic”, „prețuri la fel de mari ca în occident”, „viitorul copiilor nostru e sumbru dacă nu facem ceva” (împotriva vinovaților înfierați în imagine: capitaliștii de orice nație).

Aceeași pagină ne informează, într-o altă postare, că „dintre toți președinții României, singurul președinte care și-a iubit cu adevărat țara și poporul” ar fi Nicolae Ceaușescu.

Concluzia la care se dorește să se ajungă este simplă: România era într-o situație mai bună în 1989 decât este acum, ar fi bine să revenim la ce-a fost.

Cu oamenii ăștia ai ce discuta?

Cum să le explici că economia dirijată de stat este inerent falimentară, când ei sunt la nivelul „aveam fabrici și uzine”?

Cum să le explici că forța economică reală înseamnă performanță pe piața produselor și serviciilor, nu combinate și întreprinderi de stat?

Că un stat este funcțional în măsura în care are instituții consecvente și cât mai multă libertate pentru cetățeni, nu lideri atotputernici care „iubesc țara”?

Că un om cu un venit mediu are acces la mai multe posibilități decât avea aproape oricine înainte de 1989?

Pe ei îi doare că produsele din magazine au cam aceleași prețuri aici ca în occident, nu că înainte nu exista nimic în magazine. E un masochism patologic, „să-mi moară capra dacă vecinul are vacă”.

Am văzut ceașcofili care în Anno Domini 2017 credeau pe cuvânt propaganda din perioada răposatului, și distribuiau cu entuziasm discursurile lui Ceaușescu cu „adevărul despre americani”. Nici regimul comunist n-a reușit să îndoctrineze oamenii în așa hal. N-ai cum să crezi balivernele alea când mori de foame și vezi că realitatea care ți se înfățișează peste tot în jur este alta. Dar când ai stomacul plin și ai acces la dispozitive electronice, internet și timp să te „cultivi” pe Facebook, pui botul fără probleme.

Ceașcofilia, această nostalgie după mocirla socialistă, este o patologie care putea apărea doar când țara a atins un anumit nivel de dezvoltare. Îmbuibarea, mama îndobitocirii.

Orice probleme am avea acum, și mereu vor exista probleme, nu pot fi rezolvate prin revenirea la regimul din 1989, nici măcar parțial. Fiindcă regimul ăla nu vine niciodată fără un aparat represiv care să-l impună cu forța. Cine visează la 1989 ar face bine să citească despre deceniile de impunere a utopiei. Câți oameni valoroși au umplut gropile comune pentru „crima” de a recunoaște absurditatea proiectului comunist.

Linkurile menționate:

[1] https://www.facebook.com/fratia12/photos/404487549930110/

[2] https://www.facebook.com/fratia12/posts/407827712929427

PRELUAT DIN   Medium.com

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

5 comentarii

 1. Ana
  30 martie 2017

  Ana Tanase auzi :: lazar lungu >> daca mi-ai zice mie ca-s nostalgica >> te-as alerga … sa incep :: CA POATE nu te-ai informat :: PENSIONARII PUTINI CARE AM MAI RAMAS = SENIORII = cu pensii de tot kkt >> AM FOST O GENERATIE SACRIFICATA >> CU BICIUL LA kur >> am muncit >> ca sa VA DESPUTIM > VOUA decreteii SI MUTANTI >> TARA DE SOBOLANI + CONSTRUIT BLOCURI + METROUL + CASA REPUBLICII + IRIGAREA ZONELOR AFECTATE cu-n viitor de sahara + UZINE + FABRICI +++++ >> CA SA PUTEM ACHITA DATORIA LA FMI GIRAND CU :: ROSIA MONTANA SI AM FOST SINGURII DE PE TERA > CARE NE-AM ACHITA in aprilie 1989 . siiiiiiiiiiiii>>> AU VENIT CEI 5 MILIOANE DIN 23 MILIOANE DE >> DUPA 1989 >> SI AU VANDUT PE 5 arginti > canadei > ROSIA MONTANA >> IN 1990/ FEB/03 ISARESCU [ asta in 1990 > MAI LUA SI DOUA SALARII , de la noi si de la americani = VISCERAL IL URASC ] + KAGEBISTUL + ROMAN [razboi crunt am avut cu el , si I-AM INVINS SI pe 16 indivizi , de la primaria capitalei = corpul lui , de control > si am salvat institutie unica in capitala } + COMUNISTII =5 milioane + TIGANII =3MIL , AU VOTAT si >> AU infiintat :: INFLATIA = DISTRUGEREA = 60% A ECONOMIE TARII mele >> 1991 >> TALHARII DE 5mil. COMUNISTII > AU CERUT ::: CASAREA INTREGULUI PATRIMONIU > A INDUSTRIEI SI ++++ = DISTRUGEREA INTREGII ECONOMII >> PE URMA TALHARII > S-AU GANDIT EI* BINE* SI A APARUT :: 1992:KAKAT PRIVATIZAREA MEBO DAD POSIBILITATEA KAKATIILOR > SA CUMPERE FABRICI + ETC >> CU UN LEU … asa ca INAINTE DE A MANIPULA >>> CERCETEAZA ..sau ai luat multi bani ???? > sti >> la sapaturiile de la metrou >> era sa se darame interul …??? si puscaria ne manca … ?? si viiiiiiiiiiiiii tu sa spui :: ca suntem nostalgici … stii cate biserici NOI = PENSIONARII MURITORI DE FOAME >> AM SALVAT ?? > NU MANIPULA ca te alerg … asa senioare cum sunt !!

 2. Ion
  30 martie 2017

  Poi , cine doreste sa duca o viata ca pe vremea lui Ceausescu, poate sa o faca linistit : porniti curentu si apa doar vreo doua ore pe zi, cand pleci la munca, caldura si apa calda doar de craciun, odata la doi ani,mucegaiul de pe pereti va tine de ornament in loc de tablouri , mergeti la magazin.. stati pe.acolo vreo 4..5 ore, apoi cumparati doar un sfert din cat ati avea nevoie, sau intoarce.te acasa cu banii si nu cumpara nimic ‘ca nu mai este’, vei avea bani..doar asta doresti, cumpara.ti dacia 1300, mai sunt, si impinge.o pana la benzinarie , iar cand mergi in concediu ai grija sa coincida ziua cu numarul masinii.. par sau impar..si mananca mici si bere,partea cea mai elaborata gastronomia romaneasca, daca ai copii la scoala nu uita sa duci flori, cel putin, cand vei dori note bune pentru ei.. .. etc

 3. Costin Andrieş
  30 martie 2017

  Doamna care se lupta ceausist cu gramatica si ortografia la comentariul 1, care vorbeste despre „NOI = PENSIONARII MURITORI DE FOAME”, este doamna care vinde vila din imagine, din Snagov, cu 400.000 de euro. Daca cu o vila in Snagov de jumatate de milion de euro e muritoare de foame, probabil a dus-o extrem de bine in comunism, ceea ce ar insemna ca era parte din nomenclatura:

  http://www.grandimobiliar.ro/case-vile-ilfov-snagov-a11872.php

 4. Radu Oleniuc
  30 martie 2017

 5. Adi
  30 martie 2017

  A sapat si ea la metrou si acuma se crede eroina. Au fost multe generatii sacrificate, dar sa fie ea multumita ca e inca in viata si ca traieste poate in vremurile cele mai bune ale Romaniei post-belice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian