FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Adrian Papahagi: PSD trebuie învins. Cele patru partide și alianțe votabile în mai 2019

PSD trebuie învins. Prima înfrângere, la alegerile europene, va fi mai mult simbolică, întrucât nu va schimba nimic în țară. Ea trebuie să dovedească, însă, că opoziția are mai multe voturi decât PSD și aliații săi toxici, ALDE și UDMR.

USR/PLUS sunt noua stângă liberală, un soi de laburiști britanici, de democrați americani, sau de macroniști, deși au și destui oameni de dreapta, ba chiar și creștini autentici (nu-i menționez, ca să nu-i deteste și mai mult colegii lor stângiști). Agenda lor pe multe chestiuni este contrară valorilor mele creștine, dar lupta lor împotriva PSD este reală și uneori chiar eficientă, iar în ce privește justiția, statul de drept și menținerea direcției euro-atlantice a României ne întâlnim. Probabil au în spate zona mai curată a serviciilor secrete și sunt sprijiniți de partea “progresistă” a establishment-ului occidental, cum ar fi Macron, și de garnitura obamistă a deep state american, încă activă. Fie! Ne vom opune ingineriilor sociale pe care le vor importa odată ce ajung la putere. Până atunci, e important pentru statul de drept și pentru economia României să scape de PSD, iar USR/PLUS sunt parte a soluției.

PNL a renunțat la tot ce adusese valoros Băsescu în PDL, adică la oamenii care îi puteau conferi coerență intelectuală și credibilitate în zona dominată azi de USR/PLUS. Nu s-a reformat, iar jumătatea vetero-penelistă nu și-a cerut scuze pentru că, prin USL, a adus PSD la putere. Nu s-a decis între progresisme și creștin-democrație. Are încă mulți lideri mai asemănători cu Oprișan decât cu Clotilde Armand, care se bucură dacă Dragnea le rezolvă și lor problemele în justiție, dar s-au afirmat și lideri tineri de bună calitate (pe care nu-i numesc, ca să nu-i deteste și mai mult ăi bătrâni). Are în continuare locomotive electorale, în special vechii lideri din Transilvania și Bucovina. Este singurul partid mare din opoziție, și e afiliat dreptei occidentale, adică grupului PPE/creștin-democrat (chit că nu prea înțelege ce presupune asta, cum de altfel nu mai înțeleg nici Juncker sau Merkel). PNL este deci votabil ca alternativă la PSD și este parte a soluției.

PMP este un partid la fondarea căruia am participat, dar care între mine și Udrea a ales Udrea. Acest lucru poate fi înțeles în contextul dat, dar nu poate fi uitat. Cu grupul fondator la conducere, cu un Băsescu asemănător cu cel din 2004-2012, și cu linia doctrinară gândită de mine, PMP obținea azi ușor peste 10%. Așa, se chinuie să treacă de 5%. Băsescu a fost cel mai mare reformator al României. Sub el, justiția, serviciile, învățământul au fost reformate cât s-a putut. Din păcate, corupția a continuat ca sub Adrian Năstase, deși Băsescu a împiedicat mafiile politice să depășească linia roșie, cum se întâmplă azi. Deși imaginea PMP este grav alterată de Udrea și de pozițiile contrariante ale fostului președinte, acest partid are un program unionist-patriotic și creștin, în linia mai tradițională a serviciilor, dar probabil fără imensă susținere azi. El poate încă atrage votul puținilor băsiști duri și al unor foști pedeliști dezamăgiți de PNL. Ar fi deci util dacă și PMP ar obține peste 5% la europarlamentare. PMP ar putea fi parte a unei noi construcții conservatoare, căci are încă destule organizații teritoriale și oameni buni. PMP poate fi parte a soluției împotriva PSD.

În fine, vreau să vă semnalez și eforturile încă puțin vizibile ale alianței Alternativa Dreaptă, recent constituită. Sunt acolo mulți oameni vrednici, pe care i-am întâlnit în stradă, la manifestații împotriva USL și PSD încă din 2012. AD este un nucleu creștin-conservator, poate prea obsedat de războiul cultural din SUA, pe care puțini îl înțeleg în România, deși el va deveni tot mai relevant. AD grupează vechi țărăniști, fii și nepoți ai celor care s-au opus comunismului în anii ’40 și fesenismului în anii ’90, dar și oameni care au încercat în ultimii ani să construiască de la zero partide de dreapta noi, de la Noua Republică la M10. Se regăsesc în AD creștini ortodocși, greco-catolici și evanghelici. Sunt oameni onorabili, fără simpatii feseniste și fără reverii putiniste, patrioți și filo-occidentali. Șansele lor, în lipsa unor lideri cu notorietate și forță, și a oricărui sprijin real dinspre zone de putere statală, ecleziastică sau financiară sunt încă mici, dar ei merită votul creștinilor. Mi-aș dori mult să obțină un scor bun la alegerile europene, ca să se afirme ca actor politic credibil pe zona conservatoare, actualmente nereprezentată sau uzurpată de PSD. Și ei sunt parte a soluției.

Acestea sunt cele patru partide și alianțe votabile în mai 2019. Restul este nefrecventabil, reprezentând fie mafia post-comunistă (PSD-ALDE-UDMR), fie aiureli comuniste, legionaroide, sau emanații excentrice ale securiștilor la pensie.

Despre prezidențiale vorbim mai încolo, când vom afla candidații.

Adrian Papahagi

SURSA   FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

8 Comments

  1. Andrei CRISTEA
    23 February 2019

    https://evz.ro/usr-da-lovitura-premiera-in-politica-romaneasca-primul-candidat.html

    Sub rezerva veridicitatii stirii – cu astfel de candidati nu pot considera USR o alternativa la PSD-ALDE-UDMR. Nu cred ca se poate combate raul mai mare optand pentru raul mai mic; stiu – “rau cu rau, dar mai rau fara rau”. Personal as opta pentru un independent – desi in cazul acestora este posibil ca independenta sa fie relativa. Caragialescul “Eu pentru cine votez ?” devine brand de tara.

  2. Dorin
    23 February 2019

    Domnii responsabili cu campania (din partea dreaptă a spectrului) nu pot spune că nu au analiză pertinentă la dispoziție ! Ca de obicei, cel mai lucid dintre analiști rămâne A. Papahagi, pentru că se bazează pe o scară de valori și norme fără cusur !

    În locul unor independenți, care nu pot fi verificați decât pe plan local, ar fi de preferat ca ALTERNATIVA DREAPTĂ să facă efortul de a prezenta candidați în toate orașele din țară și chiar în comunele mari !!

  3. Borgo Kaliman
    23 February 2019

    Pentru un crestin autentic e inadmisibil sa voteze cu USR/ACUM pentru ca sunt in delir ideologic sexoneomarxist corect politic!Daca pe viitor ajung la putere ne va fi imposibil sa ne mai protejam copiii de toate dejectiile la care sunt supusi azi in aproape tot Occidentul.Daca te opui va fi un Barnevernet romanesc care sa ne poarte de grija!Ma mir ca dl Papahagi care stie lucrurile din zona asta mult mai bine decat mine si multi altii isi permite sa treaca aceasta linie rosie!Prietenul dansului Mihai Neamtu nu cred ca ar face-o!

  4. Cri
    23 February 2019

    Postarea d-lui Papahagi contine cateva idei ciudate, pe care imi voi permite sa le subliniez:
    1. USR/PLUS “au în spate zona mai curată a serviciilor secrete”; cu alte cuvinte aflam ceea ce se putea banui de mult timp, si anume faptul ca aceasta formatiune politica este produsul serviciilor secrete ( sau a partii “mai curate” a acestora, conform exprimarii d-lui Papahagi ). Daca dl. Papahagi doreste ca Romania sa fie condusa de bratul politic al serviciilor, este dreptul domniei sale, insa aceast lucru nu poate consolida democratia. Iar “mai curat” inseamna mai putin murdar, nicidecum curat…
    2. “PNL a renunțat la tot ce adusese valoros Băsescu în PDL”-subliniaza dl. Papahagi, desi PDL a fost vehiculul electoral cu care Basescu a condus Romania. Distinsul istoric nu ne explica insa ce a adus valoros regimul Basescu; mentalul colectiv nu poate uita inca “valorile” regimului Basescu: amputarea brutala a veniturilor bugetarilor, inchiderea de scoli si de spitale, cresterea fara precedent a puterii aparatului de represiune al Statului concomitent cu cresterea coruptiei la un nivel inca neatins pana la acea data, folosirea Justitiei pentru rafuieleile politice ale lui Basescu, etc.
    3. PMP nu inseamna nimic fara Basescu, iar procentul din electorat care eventual simpatizeaza cu aceasta formatiune face ca, slava Domnului, probabilitatea ca PMP sa insemne ceva dupa viitoarele alegeri sa fie foarte mica.
    4. In final, dl. Papahagi ne povesteste despre nou infiintzata Alternativa Dreaptă, un partid de care eu unul nu am auzit, dar distinsul istoric ne incredintzeaza ca ar ingloba “vechi țărăniști, fii și nepoți ai celor care s-au opus comunismului în anii ’40 și fesenismului în anii ’90”. Cu alte cuvinte, Alternativa Dreapta este re-incarnarea PNTCD. Numai ca dl. Papahagi a uitat sa mentioneze ca intre “realizarile” lui Basescu figureaza si anihilarea PNTCD, la care fostul marinar ajuns presedinte a avut o contributie majora, e drept ca si cu sprijinul serviciilor secrete care stabilisera ca PNTCD era, la acea data, singurul inamic real al dejectiilor comuniste care infestau inca societatea romaneasca in anii ’90. Anihilarea PNTCD a fost de fapt singura “realizare” politica a lui T. Basescu. Din aceasta perspectiva, a vorbi despre Alternativa Dreapta ca un inlocuitor al PNTCD este o impietate siniistra.

  5. Lupul Albinelor
    23 February 2019

    Borgo, Cri. Atacul pe flancuri ????

  6. Cătălin M.
    23 February 2019

    Dl. Papahagi, care a fost unul din vectorii cei mai vocali și pertinenți ai referendumului din octombrie, consideră acum USR-ul ca parte a soluției. Același USR care în Parlament s-a opus unanim referendumului și, deci, unei întregi paradigme valorice. Mie mi se pare o fractură logică aici și o încălcare a unor principii pentru care te-ai luptat la o vreme.
    Și asta îmi amintește de Nicolae Steinhardt, care spunea în Jurnalul fericirii:
    „Diavolul: să încheiem un pact. – Nu. – Atunci hai să semnăm un document prin care recunoaştem şi tu şi eu că doi plus doi fac patru. -Nu. – De ce? Nu admiţi că doi şi cu doi fac patru? De ce n-ai subscrie un adevăr incontestabil? – Nu-mi pun semnătura alături de a ta nici pentru a recunoaşte că există Dumnezeu.”
    Cu alte cuvinte, dl. Papahagi îndeamnă la concesii făcute dracului pentru a salva țară de mumă-sa (dracului, evident!).

  7. mihai
    23 February 2019

    Pt.Cri: De ce spui ca Alternativa Dreapta ca inlocuitor al PNTCD este o impietate sinistra? De unde ar rezulta asa ceva?

  8. Borgo Kaliman
    23 February 2019

    Nici un atac! Am participat la referendum de partea familiei lasate de Cel Prea Inalt,vad ce se intampla pe plan mondial in ce priveste asaltul sodomitilor et co,citesc in Scriptura si vad profetiile referitoare la Israel si Biserica implinindu-se sub ochii nostri,respectiv la vremurile din urma si din aceasta perspectiva USR si altii de teapa lor sunt un gunoi din punct de vedere ideologic (pt un lup de albine)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto