FUNDATIA IOAN BARBUS

Guvernul lui Justin Trudeau trimite ajutor umanitar în Honduras sub formă de tratamente homeopatice

Boala Chagas (tripanosomioza americană) este o înfecție tropicală perfidă, care începe cu simptome asemănătoare gripei și se poate termina cu insuficiență cardiacă.

Singurele tratamente dovedit eficiente sunt două medicamente farmaceutice costisitoare.

Însă un grup de homeopați canadieni spune că poate detecta, preveni și trata boala, iar guvernul federal canadian plătește pentru ca aceștia să livreze leacul lor bolnavilor din Honduras.

Organizația Terre Sans Frontières (TSF) din Quebec cheltuie 350.000 dolari canadieni primiți de la guvernul federal, prin intermediul agenției Global Affairs Canada, pentru a trimite peste o duzină de homeopați voluntari în Honduras, timp de cinci ani.

Homeopatia este o alegere neobișnuită pentru ajutorul destinat străinătății, deoarece aceasta respinge premisele fundamentale ale științei medicale și este practicată, de obicei, de către persoane care nu sunt medici.

Printre principiile sale se numără: apa are memorie, “lucrurile similare se vindecă reciproc” și cu cât o substanța este mai diluată, cu atât devine mai potentă. Adeseori practicanții homepați nu pot explica cum funcționază ceva atât de neverosimil, în timp ce majoritatea cercetătorilor și comunitatea medicală etichetează homepatia drept o pseudoștiință.

Acest lucru nu a împiedicat TSF să obțină o finanțare de la guvernul federal pentru a trata și a instrui populația din Honduras în homeopatie, pentru a “preveni epidemiile”, precum și în scopul deschiderii a șapte “dispensare” homeopatice pentru a oferi remedii.

Philippe Legault, purtătorul de cuvânt al TSF, a spus că homeopatia satisface nevoile populației din Honduras, care nu sunt împlinite corespunzător de sistemul lor de îngrijire medicală.

“Noi îi ajutăm să dispună de niște instrumente pentru a lucra cu populația și pentru sănătatea oamenilor. Cu siguranță nu cred că putem vindeca totul prin homeopatie”.

Legault atrage atenția asupra faptului că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) include homeopatia ca parte a Strategiei Medicinii Tradiționale. Ca răspuns la o scrisoare deschisă din partea oamenilor de știință și cercetătorilor, OMS a clarificat însă că nu susține homeopatia în scopul tratării bolilor infecțioase, cum ar fi tuberculoza, malaria, gripa sau diareea infantilă.

Alte activități de ajutor din partea TSF includ trimiterea de stomatologi și oculiști în Bolivia și Tanzania, dar nu și în Honduras.

Dr. Marie-Renée B-Lajoie, medic pentru situații de urgență din Montreal, care nu este familiarizat cu activitatea TSF, a declarat că homeopatia nu ar trebui să aibă niciun rol în ajutorul pentru străinătate.

“Este acesta impactul pe care Global Affairs speră să-l obțină în Honduras?”

B-Lajoie a călătorit de cinci ori în Honduras, pentru cercetare și pentru a ajuta sistemul de asistență medicală al țării, în care există doar un medic pentru aproximativ fiecare 3.000 de persoane, iar rata de omucideri este printre cele mai ridicate din lume.

“Nu aș folosi niciodată [homeopatia] în Canada. Dacă așa ceva nu este suficient de benefic pentru pacienții mei, atunci nu știu de ce ar fi benefic pentru cei din Honduras”.

Misiunile de asistență umanitară modelate pe activitatea Médecins Sans Frontières (MSF) au câștigat popularitate în rândul practicanților complementari din domeniul sănătății, dând naștere unor grupuri precum Naturopați Fără Frontiere, Homeopați Fără Frontiere, Herbaliști Fără Frontiere,
Chiropracticieni Fără Frontiere și chiar Aromaterapiști Fără Frontiere.

Dar aceasta este pentru prima oară când Ottawa a finanțat ajutor homeopatic.

Dr. Srinivas Murthy, medic pediatru din Vancouver, a spus că își face griji în legătură cu impactul acestui ajutorului acordat de Canada, care nu se bazează pe dovezi sau știință.

“Homeopatia nu tratează nimic… Nu oferă nimic, în afară de oameni care ajung să călătorească în tot felul de locuri și care ajung să se simtă bine referitor la ei înșiși”.

Murthy a participat la mai multe misiuni de ajutorare, inclusiv la misiunea OMS din Africa de Vest cu ocazia crizei Ebola, unde frica și suspiciunea au împiedicat uneori eforturile de ajutorare.

El a spus că oferirea homeopatiei în țările subdezvoltate ar putea submina alte tratamente, care sunt de fapt eficiente.

“Cred că întreaga poziționare a homeopatiei se bazează pe o neîncredere preexistentă în medicina clasică. Pacienților li se oferă ceva care nu îi va însănătoși și care va consolida sentimentul general de neîncredere în sistemul de sănătate”.

Programul homeopatic finanțat de guvernul canadian a început în 2015, iar misiunea în Honduras va începe în aprilie.

Global Affairs Canada a declarat că susține TSF prin programul de cooperare pentru voluntari 2015-2020.

“Acest program sprijină organizațiile canadiene care trimit voluntari canadieni calificați pentru colaborare cu parteneri locali din țările în curs de dezvoltare. Programul își propune să sporească participarea canadienilor în eforturile de dezvoltare, pentru a promova o mai bună înțelegere a problemelor de dezvoltare internațională”, a declarat Richard Walker, purtător de cuvânt pentru Global Affairs.

Departamentul a subliniat, de asemenea, poziția OMS privind medicamentele complementare și a spus că există interes local pentru homeopatie.

SURSA   CBC

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

6 Comments

 1. DanC
  25 February 2019

  Asta e nimica toata. Justin Trudeau e un imbecil fara pereche, a presat fosta ministra a Justitiei sa schimbe o decizie judecatoreasca impotriva unei companii mari din Quebec (SNC Lavalin). E un scandal urias in Canada in legatura cu chestia asta, insa media canadiana trateaza cu mare grija problema. Canale media mari: CBC, CTV, Global, Toronto Star, Radio 1010 – toate astea fac “lip service” liberalilor. Este gretos ce se intampla, deci Justin si tot biroul primului ministru a incercat sa influenteze un caz juridic pe rol! E vorba de obstructie in treburile justitiei, iar media discuta daca a fost “gentle pressure” sau nu.

 2. mihai
  25 February 2019

  „Homeopatia nu tratează nimic… Nu oferă nimic, în afară de oameni care ajung să călătorească în tot felul de locuri și care ajung să se simtă bine referitor la ei înșiși”.

  Minunata fraza, cred ca reprezinta esenta articolului.
  Si, spunea cineva: “Cand omul nu crede in Dumnezeu, ajunge sa creada in orice altceva”.

 3. .
  25 February 2019

  Moralei în doze homeopatice îi corespunde o bunăstare generală similară.Darul leacurilor homeopatice vine din țara reprezentată de un ales marcant prin doza homeopatică de bun simț și coeficientul de inteligență direct proporțional pe care îl posedă.

 4. DanC
  25 February 2019

  Iaca! ???? Tocmai s-a terminat audierea fostei ministre, Jody Wilson-Ribault. A fost un SPECTACOL! ???? O femeie educata, bine articulata, cunoscatoare in chestii juridice l-a facut praf pe clown-ul Justin. A confirmat ca Trudeau si minignionii lui au presat-o indelung si in mod repetat sa schimbe o decizie judecatoreasca. Cu note, detalii, ce-si-cum. Si culmea, imbecilul de Justin nu intelege nici acum: ca a vrut sa salveze niste slujbe, ca e firma mare, ca nu-i adevarat, vina altora etc. Deci 4 ani aproape in rolul de prim ministru si TOT nu intelege ce-i aia separarea puterilor in stat!

 5. dorin
  25 February 2019

  Incredibil ce jos a ajuns stacheta alegatorilor canadieni…. Este probabil efectul valurilor prea mari de imigranti din ultimii 20 de ani…
  “Democratia” multiculti isi va arata tot mai des coltii puturosi !!

 6. DanC
  25 February 2019

  @dorin: Nu, e efectul shift-ului cultural spre stanga. Sunt un news-junkie (urmaresc stirile si comentariile din N. America indeaproape, atat in ziare cat si la radio/news talk + TV). Ei bine, ce se intampla in Canada e tipic un shift spre socialism. Neabatut, continuu. Daca ar sti americanii (fosti rusi) de la peoplescube ar avea subiecte, nu gluma.
  Am observat asta de multi ani de zile: liberalii (care-s de stanga aici) sunt favorizati TOTDEAUNA de media. Canale TV: CBC, CTV, Global au vesnic un unghi pro-liberal, politic corect. La fel si la talk-news (Radio AM), pana si o statie de ‘news all the time’ (adica no comments/opinions), ca 680AM – pana si astia-s pro-lib. Canalele din Quebec, nu mai vorbesc! Apoi ziarele: Toronto Star de ex – nu degeaba e numit ‘red star’, e absolut gretos cat de pro-marxist e, de-asta am si renuntat de mult la el. Deci dupa un bombardament neantrerupt de pro-liberalism/pro-socialism, e normal ca populatia, spalata pe creier sa voteze liberal/stanga. De ex acum, chiar si in cazul scandalului asta (Trudeau/SNC-Lavalin): usurel-usurel media incepe sa o intoarca ca la Buzau! ???? Am vazut/auzit in mai multe locuri: ce mare branza, ca doar n-a fost nimic ilegal! Bine, dar a fost IMORAL! Sa pistonezi repetat pe Ministrul Justitiei sa-ti schimbe o decizie juridica se cheama obstructie. Oricat ai incerca sa speli mortul, TOT obstructie/interferenta in justitie e. Si uite-asa se ajunge la o populatie redusa mintal. La legenda ca Liberalii sunt ‘natural governing party’ in Canada. Partidul unic. Iarasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi