Adrian Papahagi: Socialismul, care se opune personalismului creștin, nu poate sfârși decât în nedreptate și crimă

1

Umanitatea nu a uitat crimele oribile ale naziștilor și ele nu pot fi uitate. Milioane de oameni nevinovați, majoritatea evrei, au fost chinuiți și uciși doar pentru că erau ce erau.

Holocaustul a fost precedat de Holodomor, un act similar de exterminare a unei întregi populații, kulacii ucraineni, înfometați și uciși la ordinul lui Stalin în 1932-1933.

Din nefericire, comunismul nu este astăzi tratat la fel cu nazismul. Cele două chipuri ale ororii socialiste sunt privite diferit: internațional-socialismul nu este condamnat precum național-socialismul (Nazionalsozialismus = Nazi), deși el continuă să înfometeze și să asuprească popoare întregi (Venezuela și Coreea de Nord sunt două exemple).

Socialismul, care se opune personalismului creștin, este o oroare ideologică, fiindcă pune un ipotetic interes național sau social peste demnitatea ireductibilă și nenegociabilă a fiecărei ființe umane. De aceea, el nu poate sfârși decât în nedreptate și crimă.

Ideologia socialistă, sub diversele ei declinări, a cauționat mereu masacrul inocenților: de la milioanele de copii gazați de naziști sau uciși prin înfometare de comuniști, până la copiii răpuși de foamete în Venezuela și Coreea de Nord.

Lupta împotriva socialismului, sub toate formele sale, este lupta pentru demnitatea persoanei umane și pentru viață.

Poze: 1. copii ucraineni în timpul foametei organizate de Stalin; 2. ziar american din acea epocă; 3. copii de la Auschwitz; 4. copii nord-coreeni.

copii ucraineni în timpul foametei organizate de Stalin
ziar american din acea epocă
copii de la Auschwitz
copii nord-coreeni

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

  1. A nu face publice, pe cele mai frecventate canale, aceste articole, este cu adevărat o eroare !! Cred că trebuie construite niște adrese ( sau „pereți”, nu știu exact, că nu folosesc f.b.) inclusiv pe facebook sau twitter cu aceste texte !
    Pentru că dacă faci un site de știri și articole în viziune creștin-democrată nu intră să le viziteze tocmai grupurile-țintă…
    De ex. președintele D. Trump continuă să aibă un canal valabil de comunicare pe twitter, deși pentru „puriști” pare cumva derizoriu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here