FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Sunt de acord cu educația despre sex, dar sunt radical opus sexualizării precoce a copiilor

Sunt de acord cu educația despre sex (citiți până la capăt înainte să săriți cu comentariile!) și cred că ar putea fi făcută în câteva ore de dirigenție, în cursul liceului, de către diriginte sau, mai bine, cu invitați externi.

Într-o oră sau două, un doctor le-ar putea explica adolescenților chestiuni de igienă și ar putea invoca traumele fizice ale unui viol, sau ale avortului. Ar putea vorbi despre bolile venerice și despre contracepție.

În altă ședință, un psiholog ar putea explica riscurile promiscuității, ale dependenței de pornografie, dar și traumele psihologice produse de hărțuire, viol, avort etc.

Aș mai vedea o oră în care un om al legii ar explica de ce hărțuirea, filmarea și distribuirea pe antisocial media a unor filmulețe compromițătoare și, firește, violul sunt fapte penale. Ar putea avertiza tinerii asupra rețelelor criminale de pedofilie și prostituție.

Poate mi-au scăpat unele aspecte: le puteți adăuga în comentarii.

Continuu să cred că, pentru tineri, cea mai bună educație sexuală este educația morală, intelectuală, artistică și sportivă. O mare parte revine familiei: dacă familiile sunt promiscue, și adolescenții riscă să fie. Școala poate îndrepta asta doar dacă tinerii din familii distruse de alcoolism, violență, sărăcie și imoralitate chiar sunt școlarizați.

O componentă a educației despre sex este cultivarea respectului pentru demnitatea umană (a sa și a altora) și educarea delicateții sufletești. Există mari cărți care descriu dragostea adolescentină, iubirea curată, frumusețea feminină, și există mari filme de dragoste, în care animalitatea este sublimată, nu expusă brutal.

Educația aleasă reduce violența și vulgaritatea, credința sădește respectul față de demnitatea și sacralitatea vieții, sportul canalizează util energia liceenilor.

Până la liceu, “educația sexuală” se poate reduce la îndemnul repetat adesea: “nu te duce niciunde cu adulți necunoscuți!” și la ferirea copiilor de vulgaritate. Copiilor le stă mintea la zâne și ponei, la animăluțe și supereroi, nu la sex la 5-7-9-11-13 ani.

Iată ce mi se pare de bun simț. Sunt radical opus sexualizării precoce a copiilor, pervertirii minților, propagandei genderiste, ideologiei sexo-marxiste și cultivării obligatorii, prin școală, a relativismului moral.

Subiectul e delicat și trebuie tratat delicat, nu cu isterii stângiste caramitraliate agresiv, cu ideologii perverse, sau cu închistări absurde.

În fine, intuiesc că faimoasele sarcini nedorite în adolescență, vânturate ca argument suprem de stângiști, precum și diverse infracțiuni, merg mână în mână cu abandonul școlar, promiscuitatea și disoluția familială, și aș vrea să văd date sociologice despre ele. Dacă le aveți, lipiți, vă rog, un link în comentarii.

De asemenea, știm că în unele comunități viața sexuală e mai precoce, și destule fete ajung mame la 14-18 ani. De altfel, în lumea veche sau în societăți tradiționale, fetele se căsătoreau la acea vârstă: eroinele lui Shakespeare au adesea 14-16 ani. Iarăși, trebuie studiat mai bine, iar cifrele pe care ni le vântură progreseii trebuie contextualizate cultural, social, economic etc.

Adrian Papahagi

SURSA   Facebook

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian