FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Ucraina își câștigă în aceste zile prin eroism admirația lumii întregi

Ucraina va rezista și sper că în cele din urmă va fi primită în UE și NATO. Își câștigă în aceste zile prin eroism admirația lumii întregi. Occidentul nu are de ce să menajeze “interesele” strategice ale unui stat imperialist și agresiv ca Rusia și să interzică accesul ucrainenilor la civilizație.

Rusia va intra într-un declin major. Inclusiv cozile ei de topor din Europa vor fi mai timorate. În câțiva ani, rușii vor cerși mila lumii civilizate, în care însă nu pot fi reprimiți decât dacă scapă de Putin, de clica lui oligarhic-kaghebistă și de delirul sovietic.

Fără banii Occidentului, Rusia n-are decât să se vândă Chinei, care abia așteaptă. Singură a intrat în această capcană. Să vedem dacă oligarhii ruși își vor cumpăra case la Shanghai în loc de Londra.

Europenii vor renunța parțial la stângismele anticapitaliste (excesele Green Deal și denuclearizarea) care fac jocul Rusiei, și își vor asigura treptat independența energetică față de Rusia.

Franța a preluat leadershipul politic și moral al UE, iar Macron și-a câștigat al doilea mandat. UK arată că brexitul nu a însemnat ieșirea din Europa. Și Boris și-a prelungit (o vreme) leadership-ul.

Flancul de est al NATO și UE va fi întărit masiv. Agresiunea lui Putin a mărit coeziunea UE și NATO.

Atenția SUA s-a mutat din nou dinspre China spre Europa. Nu totul e economie, aici e vorba despre o civilizație comună. Sigur, China va continua să fie o provocare, dar lumea liberă o va înfrunta mai unită decât acum un an.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian