FUNDATIA IOAN BARBUS

Momentul de cotitură – pentru Ucraina, imperiul rus și noi

Este momentul de cotitură. Lui Putin chiar i-a ieșit nation building. În Ucraina. Și sunt mari șanse să se sfârșească rău de tot nu doar pentru Putin, ci și pentru ambițiile Rusiei.

Agresiunea lui Putin a uns mecanismele relației transatlantice, Flancul Estic a fost consolidat și va continua să fie întărit. Rezistența ucraineană dă speranță celorlate state din Parteneriatul Estic. Arată regimul sceleratului de la Kremlin nu doar barbar, ci și vulnerabil. Dă curaj. Interzicerea platformei de propagandă și dezinformare Sputnik la Chișinău e un exemplu.

Rezistența ucrainenilor a obligat toate statele – până și state precum Germania și Ungaria, opinia publică pune presiune, lideri ori candidați precum Orban și Draghi, Zemmour și Le Pen au arătat ce le poate pielea.

În fața exemplului ucrainean, comunitatea transatlantică și regăsit solidaritatea. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki și președintele Lituaniei Gitanas – un excepțional tandem pentru Ucraina – au fost ieri la Berlin pentru a cere Germaniei „sancțiuni devastatoare” contra lui Putin. „Suntem la judecata istoriei”, s-a adresat Morawiecki publicului german în engleză, „prin Nord Stream 1 si Nord Stream 2 nu curge doar gaz, ci și sânge al mamelor, copiilor, soldaților. Acum este foarte limpede asta!”

Ucrainenii și georgienii cu care am vorbit zilele acestea, oameni încercați de mai bine de trei decenii și cu experiență, vorbesc de șansele începutului demantelării imperiului, ori măcar de oportunitatea istorică a unui recul semnificativ. Să ne amintim că în 1991, aventura puciului bețivanilor din august a accelerat destrămarea URSS în decembrie.

Și invers, dacă lui Putin i-ar reuși ticăloșia în Ucraina, următorii pe listă ar fi basarabenii, balticii, polonezii și noi.

De ce se moare în Ucraina și pentru noi?

Pentru că Putin contestă întreaga arhitectură de securitate europeană și pedepsește pe cine poate.

Pentru că atunci când Putin și-a adus trupele la granița cu Ucraina, în decembrie, și-a trimis și „lista de cumpărături”, pretențiile: blocarea perspectivei de aderare la NATO a Ucrainei și ca NATO să revină militar la situația de dinainte de 1997. A simțit Vestul slăbit după retragerea catastrofală americană din Afganistan, delirul ecologist și woke-ism, a mizat pe Germania care intră în sevraj dependentă fiind de gazul rusesc. Până la urmă s-a înșelat, așa cum s-a înșelat și în privința capacității de rezistență a ucrainenilor.

Să ne reamintim că este vorba de un „pachet” aici: Ucraina și retragerea militară a NATO pe aliniamentele de dinainte de 1997. Asta înseamnă fără trupe, baze, instalații militare NATO în estul Europei. SUA și NATO i-au respins, în scris, în 29 ianuarie, pretențiile. În 17 februarie, Putin a anunțat că „Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”. Invazia a început o săptămîna mai târziu, în 24 februarie 2022.

Pentru Putin este război cu cine poate în acest moment și revendicări pentru restul. Noi, polonezii, balticii, bulgarii, cehii, slovacii, chiar și ungurii amicului său Viktor Orban, să fim zonă gri, să nu mai avem garanția de securitate efectivă a prezenței militare NATO. Putin nu ne poate ataca acum, dar dacă îi reușește în Ucraina suntem în pericol.

Este exact ceea ce a prezis Președintele Lech Kaczynski la Tbilisi, în 12 august 2008, când a mobilizat liderii Ucrainei și Țărilor Baltice la un miting de solidaritate alături de Președintele Saakașvili aflat cu trupele rusești la 20 km de capitală. „Astăzi e Georgia, mâine e Ucraina, poimâine sunt țările baltice, apoi, probabil, vine și rândul țării mele.”

Aceasta este miza și pentru noi.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian